G4Media.ro

DOCUMENT Vicepremierul Paul Stănescu interzice concediile în Ministerul Dezvoltării în încercarea disperată…

Paul Stanescu/ Inquamphotos

DOCUMENT Vicepremierul Paul Stănescu interzice concediile în Ministerul Dezvoltării în încercarea disperată de a atrage bani europeni. Dezastru pe absorbţia de fonduri UE, cu rate de 1% pe unele programe

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale, vicepremierul Paul Stănescu, a interzis concediile de odihnă pe luna iunie pentru trei direcţii din ministerul pe care îl conduce: Direcţia Generală Programul Operaţional Regional, Direcţia Generală Programe Europene Capacitatea Administrtiva şi Direcţia Generala Cooperare Teritorială Europeană. Cele mai mici rate de absorbție se înregistrează la Programul Operațional Regional (POR), unde n-au fost atrase decât 1% din fonduri, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, primarii nu mai sunt tentați de proiectele europene după lansarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDL II), finanțat din bani de la bugetul național. Accesul la acești bani nu este condiționat de respectarea unor reguli stricte cum sunt fondurile UE.

Cele trei direcţii se ocupa de cele trei axe de fonduri europene gestionate de MDRAP – POR – Programul Operaţional Regional, POCA – Programul Operaţional Capacitate Administrativă şi CTE – Cooperare Teritorială Europeană.

Decizia a fost luată la începutul acestei săptămâni. Comisia Europeană a notificat România, printr-o scrisoare, că sunt probleme cu programul ce vizează înfiinţarea şi organizarea Cadastrului Naţional, finanţat prin Programul Operaţional Regional după ce, la întrunirea Comitetului de Monitorizare POR, de la Tulcea, din 22-24 mai, reprezentanţii Comisiei anunţaseră deja existenţa problemelor.

România ar urma să primească 300 de milioane de euro bani europeni prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 pentru realizarea cadastrului tuturor proprietăţilor din România.

Surse din MDRAP au declarat pentru G4media.ro că cel mai mare dezastru în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este pe Programul Operaţional Regional. Prin acest program, în România ar trebui să fie finanţate proiecte de aproximativ 9 miliarde de euro. Un miliard este alocat doar pentru anul 2018. Prin POR sunt alocaţi bani pentru lucrări pentru drumuri judeţene, spitale regionale, IMM-uri, centre de asistenţă socială, infrastructură urbană sau reabilitări termice.

Aceleaşi surse susţin că rata de absorbţie pentru POR ar fi, în acest moment, de aproximativ 1%, iar riscul de dezangajare ar fi de 850 de milioane de euro. Adică, la sfârşitul anului, România nu ar fi capabilă să cheltuie aceşti bani.

Cei care ar trebui să facă proiectele pentru atragerea de fonduri europene pe POR sunt primarii din România. Numai că interesul pentru atragerea de fonduri europene a scăzut dramatic după lansarea PNDL 2- Programul Naţional de Dezvoltare Locală, faza a doua. Pentru proiectele finanţate prin PNDL, spre deosebire de cele pe fonduri europene, autoritatea locală nu trebuie să demonstreze oportunitatea.

În plus, cheltuirea banilor naţionali este verificată de Curtea de Conturi condusă în prezent de Mihai Busuioc, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituţia era condusă de actualul lider PSD, spre deosebire de modul de cheltuire a banilor europeni care este verificat de comisie.

Rovana Plumb anunţa, la sfârşitul lunii mai, că rata de absorbţie a României ar fi de 16%. Aceleaşi surse au declarat că, de fapt, rata reală este de doar 6%, restul de 10% sunt proiecte trimise la Comisie dar pentru care nu s-a primit încă aprobarea de finanţare.

(Foto: Inquamphotos/ Autor – George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Corectati, e o greseala in titlu: „Dezvaltarii”

 2. Să interzici concediile? Păi când ați angajat loaze ale membrilor de partid pt voturi ce așteptați? Da las că le face să arate bine din pix și apoi direcția Antalya.

 3. Pai in loc sa va ocupati de MITINGURI si DEMONSTRAȚII de susținere a unui GUVERN incompetent cum bine ne detaliezi , mai bine ocupați-va de ADEVĂRATELE PROBLEME REALE CU CARE SE CONFRUNTA ECONOMIA SI ROMANIA in general si lăsați mitingurile si demonstrațiile care COSTA MULTI BANI de la BUGET pe care prostii care se duc sâmbăta in CAPITALA nu știu ca bani vin de la ei . Cred ca PSDrragnea face pomana si plătește el ? BA DAR PROSTI MAI SUNT de pun botul la asemenea NEGHIOBIE si nu pricep asta !!

  • Cei care vor veni la miting vin in sila, amenintati cu pierderea ajutoarelor sau a locurilor de munca prin primariile PSDiste in tara.

   Sunt prea prosti si slabi sa se uneasca si sa voteze cu altii.

 4. Preiau de la Sorin Ionita:

  „Existenta alternativei soft numita PNDL (bani clientelari de la buget, fara conditii) a distrus orice stimulent pentru primari / CJ sa faca proiecte pe bani UE in POR. Unde au rata de absorbtie 1%, catastrofal. Exact cum a tot pledat EFOR de cativa ani incoace, asta e riscul: clientelismul si rent-seeking substituie natural competenta si efortul, cat mai ramasesera ele, prin administratia locala. Lumea in teritoriu se adapteaza firesc la regulile jocului impuse de MDRAP-ul guvernat de 6 ani de Dragnea.

  Degeaba se agita acuma ministerul, nu poate impinge fonduri daca la capatul celalalt nu-i un primar care sa traga cu proiect. Si sa ne amintim ca in ciclul precedent (2007-13) POR era totusi unul din programele cele mai interesante si accesate. Va dati seama ce jale e acum pe celelalte.

  Iar problema e path-dependent: daca acum am alunga PSD de la guvernare (inclusiv manipulantii din randul 2 al ministerelor) si am afuma cu tamaie dupa ei, tot ar dura cativa ani ca sa reconstruiesti sistemul corect de stimulente”

 5. Procentele atrase din fondurile europene sunt cel mai bun indicator al compententei administrative. Partidul Sub Dezvoltarii nu va fi in stare in vecii vecilor sa aibe atrase fonduri europene peste 10%. Vor ramane cantonati undeva la o un procent cu o cifra. De ce ? Simplu, pentru ca este un nenorocit de partid clientelar care nu stie altceva decat sa ocupe functiile din administratia statului cu cele mai corupte loaze, fii, fiice, nepoti, nepoate, sotii ,soti, veri , verisoare, amante samd, unul mai prost , mai corupt, si mai lenes decat celalalt. Asta am semanat la alegerile din 2016, asta culegem acum.