G4Media.ro

DOCUMENT Procurorii îl acuză pe Mircea Drăghici că a încercat să-i intimideze…

DOCUMENT Procurorii îl acuză pe Mircea Drăghici că a încercat să-i intimideze pe inspectorii Autorității Electorale Permanente care-l verificau și le-a transmis că va fi viitorul lor șef

Mircea Drăghici ar fi încercat să-i intimideze pe inspectorii Autorității Electorale Permanente care cercetau modul în care a folosit banii PSD, potrivit rechizitoriului DNA. Astfel, procurorii susțin că Drăghici, trimis în judecată pentru delapidarea banilor partidului, le-ar fi transmis inspectorilor că el va fi următorul președinte al Autorității Electorale Permanente.

Potrivit rechizitoriului trimis în judecată de procurorii DNA, în timpul cercetărilor, fostul trezorier al Partidului Social Democrat ar fi încercat să îşi acopere faptele care îi sunt imputate.

  • „Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a încercat să acopere faptele de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.. prin oprirea controlului efectuat de către AEP la (….) în legătură cu utilizarea subvențiilor, relevante în acest sens fiind declarațiile martorilor (….) potrivit cărora pe parcursul derulării controlului, inculpatul s-a prezentat membrilor echipei de control, i-a atenționat pe aceștia că va fi următorul președinte al Autorității Electorale Permanente și și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care echipa de control își desfășura activitatea și solicita înscrisuri care să justifice modul în care fuseseră cheltuite sume de bani din subvenții acordate formațiunii politice”, se arată în rechizitoriu.
  • VEZI AICI RECHIZITORIUL ANONIMIZAT ÎN CAZUL LUI MIRCEA DRĂGHICI

Context. DNA l-a trimis joi în judecată la Curtea Supremă de Mircea Drăghici, trezorier al PSD în mandatul lui Liviu Dragnea, acuzat de delapidare. Procurorii îl acuză pe Drăghici că a utilizat fondurile partidului, provenite din subvenția plătită de la bugetul de stat, pentru a-și cumpăra o vilă în cartierul Pipera de lângă București, sub acoperirea unui contract de chirie. Drăghici a declarat în repetate rânduri că este nevinovat.

PSD nu s-a constituit încă în parte civilă în proces, urmând să ia decizie în acest sens până la începerea procesului, potrivit comunicatului DNA.

Comunicatul integral al DNA:

În completarea comunicatului nr. 510/VIII/3 din 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate,
– delapidare (2 fapte).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.
Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.
În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.
În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.
Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.
Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Referitor la persoana care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) și față de care procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale în același dosar, precizăm că a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și continuarea cercetărilor.
De asemenea, aceeași soluție a mai fost dispusă și față de alte persoane și infracțiuni.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca mai era nevoie de o dovadă in plus ca PSD este GIO (Grup Infracțional Organizat)…
    Omu’ își luă casă din banii fraierilor cotizanți… parcă ar fi un fel „căsuța din salarii” de pe vremea PCR-ului…

  2. orlando, de asta luati bani de la contribuabili. sa va faceti vile si sa va luati limuzine.

    taiati trenul studentilor, orlando, jupuiti prostimea.

    nu va mai saturati!

  3. Pana nu triplam pedepsele penale pentru cei care fura din fonduri provenite din bani publici…adica de la noi, pulimea, nu o sa avem liniste cu haimanalele astea care fura si isi baga si rudele in sistem ca sa fure si ei…

  4. dosarul va fi blocat intr-un fel sau altul. de SS, de unii, de altii.

    zeci de milioane de euro pe an luate de la contribuabili. cei mai multi intra in buzunarele jmecherilor. toti au luat.

    „nu-i asa ca-i minunat ? ” ca sa-l citam pe fostul puscarias voikulesku.

  5. Cate servere pentru sistemul informatic de sanatate se pot cumpara cu zecile de milioane luate de la contribuabili pentru a intra in buzunarele gastilor partidului (vile, limuzine, conturi in strainatate, proprietati in strainatate si in tara) ?

  6. Asta a confundat AEP cu ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor), acolo va fi el sef, de celula, cu Dragnea.