G4Media.ro

DOCUMENT Liberalii au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția pe tema…

DOCUMENT Liberalii au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția pe tema OUG-ului pe Justiție: Nu preia recomandările Comisiei, nu are aviz CSM, dezechilibrează sistemul judiciar

Liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Veneția pe tema OUG-ului pe Justiție, cu o zi înainte ca instituția să se reunească pentru a discuta pe marginea modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România.

Potrivit scrisorii, obținute de G4Media.ro, liberalii avertizează Comisia de la Veneția că ordonanța de urgență adoptată luni de Guvern nu preia decât două dintre recomandările făcute în iulie de Comisie și nu are girul Consiliului Superior al Magistraturii.

”Ordonanța de Urgență 92/2018 atinge în mod real doar două dintre recomandările din Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, respectiv mecanismul de pensionare anticipată a magistraților a cărui aplicare a fost amânată cu 1 an de zile și acordarea dreptului de vot în plenul CSM a membrilor care nu fac parte din corpul magistraților – reprezentanți ai societății civile. În cazul celorlalte recomandări fie nu sunt operate niciun fel de ajustări legislative, fie sunt denaturate recomandările Comisiei de la Veneția (Ex: mecanismul de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, înființarea secției speciale privind anchetarea magistraților, revocarea membrilor CSM prin retragerea sprijinului, restricțiile privind libertatea de exprimare a magistraților, infirmarea soluțiilor procurorului de caz pe motive de netemeinicie)”, se arată în scrisoarea trimisă de PNL.

Liberalii mai atrag atenția că prin intermediul OUG a fost majorată vechimea necesară pentru procurorii care activează la nivelul DNA sau al DIICOT, de la 8 ani la 10 ani, dar și vechimea necesară pentru a ocupa funcții de conducere al nivelul Parchetului General, al DNA și DIICOT de la 10 ani la 15 ani.

”Concomitent, sunt instituite alte restricții suplimentare celor menționate, care pun sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor care lucrează în prezent la nivelul DNA și DIICOT. În acest sens, la nivelul Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară au fost adoptate norme tranzitorii contradictorii care au generat deplină incertitudine în privința statutului actualilor procurori în structurile de parchet în care activează în prezent. Efectul acestei situații riscă să fie acela de a invalida cercetări aflate în curs, în cazul în care acestea vor fi continuate”, mai avertizează liderul PNL.

Orban atrage atenția și asupra faptului că ordonanța de urgență prevede că un număr semnificativ de procurori va trebui să se retragă de la DIICOT, DNA sau Parchetul General întrucât nu îndeplinesc noile condiții prevăzute de lege pentru a funcționa în cadrul acestor parchete.

”Totodată, Guvernul nu a identificat soluții pentru a asigura continuitatea funcționării acestor parchete pe perioada în care schema de personal va fi grav afectată. De asemenea, nu a fost avut în vedere nici timpul necesar predării-primirii unor dosare complexe de la procurorii care nu mai pot profesa în cadrul acestor parchete către procurorii care ar urma să le ia locul. Atragem atenția cu privire la riscul real de blocare a activității judiciare la nivelul parchetelor menționate”, subliniază Ludovic Orban.

Ordonanța de Urgență consolidează, și nu restrânge, mai spune liderul PNL, autoritatea politică a Ministrului Justiției asupra procurorilor din România, întrucât Ministrul Justiției devine unicul actor extern sistemului judiciar care poate sesiza Inspecția Judiciară și poate declanșa acțiunea disciplinară împotriva procurorilor.

”În același timp, OUG 92/2018 ridică mari suspiciuni de neconstituționalitate, în condițiile în care sunt preluate reglementări care au fost recent declarate neconstituționale de Curtea Constituțională (Ex: detașarea magistraților în funcții de demnitate publică). Însă, potrivit mecanismului constituțional din România, un singur actor instituțional poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanțele de urgență, respectiv Avocatul Poporului, care până în prezent a refuzat nejustificat să dea curs numeroaselor solicitări de sesizare a Curții Constituționale în cazul ordonanțelor de urgență. Această neîndeplinire a îndatoririlor de serviciu este cu atât mai gravă cu cât, conform reglementărilor în vigoare, ordonanțele de urgență nu pot fi supuse controlului constituțional înainte de a produce efecte juridice”, mai explică el.

Citește scrisoarea integrală transmisă de Ludovic Orban Comisiei de la Veneția: letter from Ludovic Orban

Comisia de la Veneția are în program să adopte în sesiunea plenară din 19 – 20 octombrie o opinie privind proiectele de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală și să întărească opinia preliminară din iulie privind amendarea legilor Justiției, potrivit unui comunicat al instituției.

”Experții Comisiei vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale”, a mai anunțat Comisia de la Veneția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. Ne pișăm pe liberali și pe candidatul lor cretin la prezidențiale !

  • M-am pisat pe tine de ras ce punctaj zurliu ai primit de la draghici. Stai sa apara si Asistatul Putin ca ala umbla cu fecale la bot si o sa sara sa te pupe de drag cand citeste. Ciuuus

  • Ne pișăm pe postacii ciumei roșii.

 2. Toți fmmpesedistii arestați de urgență

 3. Toti semnatarii ridicati, bagati la duba si actionati in judecata pentru subminarea sigurantei nationale si la bulău cu ei! Si Dide!

 4. Trec alegerile pana primesc raspunsul de la Venetia.

 5. Hartiile-s deja facute, concluziile pregatite … Raportul redactat ! Scrisoarea asta vine tarziu, nu din vina liberalilor !

  PS. Dar mai e o reuniune de sfarsit de an a Comisiei pt Democratie prin Drept ! Poate atunci se va discuta… Daca va mai fi cazul, evident ! 😉

 6. La Comisia de la Videle trebuie trimise……..

 7. Se-ntorc in mormant liberalii de la Sighet, Aiud, Poarta Gales, Mila 23 , Poarta Alba, Canal…, intemnitati de parintii si bunicii actualilor procurori, sustinuti acum de maimutoiul cu mandolina .

 8. Orban si pnl sa nu uite ca si cu ajutorul lor s-a ajuns aici.

 9. Dupa ce a trimis scrisoarea, sica mandolina s a matrafoxat si a inceput sa fredoneze „canta cucul in bucovina”.
  Cineeeee esteeee generalul?

 10. Stati linistiti postacilor,face la misto,e si asta Iuda….e ca voi.