G4Media.ro

DOCUMENT Influenți congresmani americani îi cer președintelui Biden sancțiuni împotriva oligarhilor fugari…

Foto: Vlad Plahotniuc și Ilan Sor / Facebook

DOCUMENT Influenți congresmani americani îi cer președintelui Biden sancțiuni împotriva oligarhilor fugari din Republica Moldova – Viaceslav Platon, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. ”Vectori ai influenței nocive a Rusiei”

Patru influenți membri ai Congresului SUA, de la ambele partide, i-au trimis vineri o scrisoare președintelui Joe Biden prin care îi solicită sancționarea celor trei mari oligarhi din Republica Moldova care au fugit din țară după ce procurorii au început privind fraude de sute de milioane de dolari.

Scrisoarea este semnată de șefii comisiilor de politică externă din Senatul SUA (Robert Menendez) și Camera Reprezentanților (Gregory W. Meeks), precum și de Michael T. Mccaul și James E. Risch – influenți membri ai celor două comisii.

Cei patru congresmani au adresat scrisoarea imediat după vizita premierului Natalia Gavrilița în SUA și îi cer președintelui Biden o susținere consecventă pentru o luptă mai eficientă cu corupția în Republica Moldova.

„Vă solicităm să luați o decizie cu privire la impunerea de sancțiuni față de persoanele de mai jos. Credem că acestea sunt responsabile de acte majore de corupție în Republica Moldova, printre care deturnarea bunurilor statului, exproprierea bunurilor private în folos personal, luare de mită și spălare de bani”, arată cei patru congresmani, indicând apoi cele trei nume de oligarhi fugari.

Oligarhii moldoveni sunt denumiți ”vectori ai influenței nocive a Rusiei”.

Liderii politici au invocat necesitatea ca președintele Biden să utilizeze instrumentul numit legea Magnitsky, care permite Casei Albe să sancționeze persoane străine.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Sor e bine mersi in Israel , Israelul o joaca oricum cu Rusia.

  2. Plahotniuc e orice numai nu agent de influenta rus. In timpul cand era la putere, a dat legea de interzicere a retransmisiei posturilor tv rusesti. Mai mult, guvernul pd, pe care il controla, a obtinut la onu votarea rezolutiei care cere retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreana. Nu mai spun de legea privin vanzarea fostului stadion republican catre ambasada sua. Toate 3 legile au fost anulate dupa pierderea alegerilor de catre pd, urmate de fuga lui plahotniuc.