G4Media.ro

DOCUMENT Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7: E…

DOCUMENT Frans Timmermans, scrisoare oficială pentru Dăncilă pe tema OUG 7: E dezamăgitor că nu ne-ați anunțat. Opriți schimbările din Justiție

Prim- vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis pe 22 februarie premierului Viorica Dăncilă o scrisoare oficială prin care își exprimă ”dezamăgirea” față de adoptarea, fără consultare, a OUG 7, care modifică legile justiției. Documentul, prezentat mai jos de G4Media.ro în varianta originală (engleză), cere guvernului să oprească modificările din justiție și să repună reforma domeniului pe traseul corect.

De remarcat că scrisoarea a fost transmisă premierului vineri, exact în ziua în care Dăncilă și Liviu Dragnea au fost la Madrid, la

Scrisoarea integrală:

Vă scriu pentru a cere clarificări cu privire la cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului privind procedurile de numire a procurorilor naționali, care vor face parte din Biroul Procurorului Public European, și privind modificările aduse legilor justiției adoptate de Guvern pe 19 februarie 2019.

Când ne-am întâlnit la 7 februarie, am subliniat că un dialog continuu și deschis este calea spre un progres în ceea ce privește chestiunile privind statul de drept în general și Mecanismul de Cooperare și Verificare în special.

Prin urmare, este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu a fost ridicată. Aceste aspecte sunt în mod direct relevante pentru preocupările îndelungate ridicate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și aprobate de Consiliul de Miniștri.

Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „Punerea în aplicare a unui sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, care să se bazeze pe sprijinul Comisiei de la Veneția”. De asemenea, Comisia a recomandat ca Legile Justiției să fie revizuite în conformitate cu recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și a celor venite din partea Comisiei de la Veneția și a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO). În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din sistemul judiciar din punctul de vedere al independenței judiciare. Prin urmare, ordonanțele par a contrazice în mod direct esența raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptărea precipitată a acestora.

Acum devine cu adevărat urgent ca România să repună pe făgașul normal procesul de reformă. Aceasta înseamnă să facă pași înainte, nu înapoi, precum și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani. Cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, de a opri schimbările și de a începe din nou pe baza unei consultări adecvate și a contribuției expertizei externe. În schimb, situația actuală ridică noi preocupări.

Scrisoarea în original (engleză):

Dear Prime Minister,

I am writing to you for clarification about the two Government Emergency Ordinances on the nomination procedures for the European Public Prosecutor Office national prosecutors and on the justice laws adopted by the government on 19 February 2019.

When we met on 7 February, I underlined that a full and open dialogue was the way to progress on rule of law issues in general and the Cooperation and Verification Mechanism in particular.

It comes therefore as a surprise and somewhat of a disappointment that the issue of the new Government Emergency Ordinances was not raised. These issues are of direct relevance to long-standing concerns raised under the Cooperation and Verification Mechanism and endorsed by the Council of Ministers. The first recommendation of the January 2017 report was “Put in place a robust and independent system of appointing top prosecutors, based on clear and transparent criteria, drawing on the support of the Venice Commission”. The Commission has also recommended that the Justice Laws are revised in line with recommendations under the Cooperation and Verification Mechanism, and from the Venice Commission and Europe’s Group of States Against Corruption (GRECO). In addition, the report highlighted concerns about the Section for the Investigation of Infractions in the Judiciary from the standpoint of judicial independence. The Ordinances therefore seem to directly contradict the Cooperation and Verification Mechanism report in substance, as well as in terms of the lack of consultation and suddenness of their adoption.

It is now becoming really urgent for Romania to put the reform process back on track. This means going forward, not backwards, and abstaining from any steps which reverse the progress accomplished over the past years. The best starting point remains the approach set out by the Commission in November, to call a halt to the changes and start afresh on the basis of proper consultation and the input of external expertise. In contrast, the current situation is raising new concerns.

Yours sincerely,

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. Puneţi şi traducerea, că iar scrie Tudorel pe Facebook că şi Timmermans a cerut OUG pentru amnistie.

 2. Sa traduca cineva si pentru Veorica.

  • Ce rost ar avea? Crezi ca va intelege mai mult?!

  • în cratiță normală (la foc mic) – cca. 3 ore
   în oala sub presiune (kukta sau de la multicooker) – 1 oră 10 minute
   în slow cooker (de la multicooker) – 8 ore pe LOW

 3. Deer Mr. Francis,

  Je no hablo ior langage, hehe.

  In aur contri vi du oat vi vant, vi hev majoriti, hehe.

  you condamnat hir so sut up, vi du not lisen tu penals.

  Pup, Rodi.

 4. Vorba lunga, moarte cu premeditare.

 5. Răspunsul analfabiatei;
  Drag Fra
  Oricui om îi frică de o procuratoarea proastă. Decât ție nu ??

 6. Ce fel de om esti, Frans Timmermans? O paiatza? Te face VVD cum vrea coafura ei. Iar Liviu te-e umilit pe veci. Dormi linistit! Noapte buna, Europa! Iar or sa vina americanii sa va salveze din mizerie.

  • Ia cara-ti hoitul de pe G4 Media, aici nu-i situl lui buble, sa mancati voi kkt, postacii psd-draknea! Scarbosilor!

 7. ABROGATI si apoi PLECATI ! MUIE PSD !

  • Daca imi permiti, pastreaza ceva si pentru indiferenti, nu ca le-ar pasa prea mult … ei e busy ne ei nu fack ‘politica’

 8. Nu ii trebuie traducere lui VVD. S-a oprit la Dear Prime Minister, s-a udat toata ca stie si ea ca „dear” inseamna ” caprioara”.

 9. Frans a gresit intentionat. Trebuia sa scrie ca e dezamagitor ca ne-ati mintit!

 10. Cum sa nu? Uite si traducerea: Draga Frensis, Iti scriu aceste randuri ca sa stii ca iti scriu. Daca primesti aceasta scrisoare inseamna ca a ajuns cu bine. Daca nu o primesti, atunci sa ma anunti pentru a ti-o mai timite o data. Iti scriu incet pentru ca stiu ca tu nu citesti prea repede. Acum cateva zile sotul meu a citit ca marea majoritate a accidentelor se petrec la o distanta de un kilometru de casa. De aceea ne-am hotarat sa ne mutam mai departe. Noua casa este minunata; are si masina de spalat, dar nu stiu sigur daca merge. Ieri, am bagat lenjeria in ea, am tras de maneta, si de-atunci n-am mai vazut-o. Vremea pe aici nu e foarte rea. Saptamana trecuta n-a plouat decat de doua ori. Prima data, ploaia a tinut 3 zile, a doua oara 4 zile. A propos de vesta pe care o voiam din Bruxelles, sotul mi-a spus ca daca o trimiti cu nasturi, cum sunt ei grei, o sa coste mai mult; te rog taie-i nasturii si pune-i in buzunar. In sfarsit, draga Frensis, l-am ingropat pe bunicu’; l-am gasit cand ne-am mutat. Era in dulap din ziua in care a castigat la ‘De-a v-ati ascunselea’. Sa-ti mai zic ca alaltaieri, a explodat bucataria si sotul meu si cu mine am ‘zburat’ din casa. Ce emotie! A fost pentru prima data dupa multi ani cand sotul meu si cu mine iesim impreuna undeva. A venit doctorul sa vada daca suntem in regula, si mi-a pus un tub din sticla in gura. Mi-a zis sa nu vorbesc 10 minute. Sotul meu s-a oferit sa cumpere tubul acela. Si daca tot vorbim de sotul meu, te anunt ca si-a gasit de lucru, e foarte mandru de asta. Lucreaza peste aproape 500 de oameni. L-au angajat sa tunda iarba in cimitir. Sora mea Julia, cea care s-a casatorit cu sotul ei, a nascut in sfarsit, da’ nu stim inca sexul copilului. N-as putea inca sa-ti spun daca sunt unchi sau matusa. Sotul meu intrebat-o pe cealalata sora a mea Lucia daca mai este insarcinata. Lucia i-a zis ca da, in 5 cinci luni de-acum; atunci sotul a intrebat-o daca era sigura ca era al ei. Ea i-a spus sigura ca da. Ce fata sigura, cata mandrie! Varul meu Paul s-a casatorit si se roaga in fiecare zi in fata sotiei lui. E fecioara! Dimpotriva, nu l-am mai vazut pe unchiul meu Vasile, ala care a murit anul trecut… Cel mai rau e frate-meu mic, Ionut. A incuiat masina si a lasat cheile inauntru. A trebuit sa se duca pana acasa sa aduca dublura ca sa ne scoata pe toti de acolo. Bine, Frensis. Nu pot sa-ti trec adresa pe plic pentru ca n-o stiu. De fapt, ultima familie care a locuit aici, a plecat cu numerele pentru a le pune la noua adresa. Daca o vezi pe Theresa May, transmite-i salutarile noastre. Daca n-o vezi nu-i spune nimic. Cu mult drag, Veorika P.S. Aveam de gand sa-ti pun si-o poza cu mine dar deja am inchis plicul. (adaptare dupa Scrisoarea unei mame blonde catre fiul ei)

 11. Frans asta este asa de servil incat spune tot ce vor dusmanii romaniei. E timpul sa facem si noi ca ungurii: afise cu junkers, timmermans si soros.

 12. Da, dar Premiera zice ca nu vrea. Ca-i presedinta UE si stie ce face. Noi nu credem asta …. Spre norocul Romaniei, oamenii au prins curaj si se opun prin toate mijloacele legale impotriva schimbarii ordinii de drept si fondarea unei justitii in subordinea politicului, mai exact a unei singure persoane… Nu a Premierei.. ca-i treaba grea asta cu justitia…. Felicitari ptr. toti magistratii si procurorii ,pentru atitudinea curajoasa si ferma in a apara statul de drept. .Afara cu lichelele slugarnice ale puterii oculte , care blocheaza Romania din parcursul ei democratic.

 13. Traducere Partea 1: Cum sa nu? Uite si traducerea: Draga Frensis, Iti scriu aceste randuri ca sa stii ca iti scriu. Daca primesti aceasta scrisoare inseamna ca a ajuns cu bine. Daca nu o primesti, atunci sa ma anunti pentru a ti-o mai timite o data. Iti scriu incet pentru ca stiu ca tu nu citesti prea repede. Acum cateva zile sotul meu a citit ca marea majoritate a accidentelor se petrec la o distanta de un kilometru de casa. De aceea ne-am hotarat sa ne mutam mai departe. Noua casa este minunata; are si masina de spalat, dar nu stiu sigur daca merge. Ieri, am bagat lenjeria in ea, am tras de maneta, si de-atunci n-am mai vazut-o. Vremea pe aici nu e foarte rea. Saptamana trecuta n-a plouat decat de doua ori. Prima data, ploaia a tinut 3 zile, a doua oara 4 zile.

 14. Mai sus este prezentata replica Veorikai la scrisoarea lui Frans Timmermans. Nu e traducerea scrisorii lui Frans Timmermans.

 15. Mai sus este prezentata replica Veorikai la scrisoarea lui Frans Timmermans. Nu e traducerea scrisorii lui Frans Timmermans.

 16. @Timm,
  Iti racesti gura de pomana cu cucoana, mai bine i-ai arunca o banana si ti-ar fi recunoscatoare ! Vinovat de ceea ce se petrece e un tip cu mustata carunta, dintii rari, fata brazdata de riduri adanci, ochii ca de peste mort, inrait consumator de buline albastre, purtator de costum fara cravata mai mic cu doua numere, repetent in anul II de facultate….

 17. Oare nu e un joc la dublu?
  Ne facem ca-i tragem de urechi dar seful comisisiei Li e se duce la Bucuresti la Escobar de Teleorman:
  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dragnea-s-a-intalnit-cu-seful-comisiei-libe-inaintea-audierii-lui-kovesi-pentru-functia-de-procuror-sef-european-1088401
  Oare de ce?

  • Bai, terminati cu tampeniile, vii cu adresa aia de stire, ai intrat pe ea s-o citesti? Daca nu, si-ai dat-o aci doar ca sa agiti spiritele aiurea, dupa cum e si titlul de-altfel, atunci hai sa-ti spun eu ce scrie acolo : draknea s-a intalnit pe hol 2 minute cu acest domn, adica si-au dat buna ziua, e frumos afara si alearga sobolanii pe sub pat! Asta a fost maaaarea intalnire si discutie dintre draknea si seful LIBE, Claude Moraes. SUNTETI TAMPITI?
   Seful LIBE nu se duce la Bucuresti, la Escobar de Teleroman, cum dezinformezi tu, mai trandafire(esti psdist?), dau citat din stire :
   ”Claude Moraes se află la Bucureşti, pentru a co-prezida o conferinţă pe tema cooperării europene în domeniul securităţi, informaţiilor şi pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.”

 18. Timmermans, ipocrit ca si Dragnea!
  Daca chiar nu putea dormi de Justitia din Romania calcata in picioare de PSD, pana acum activau Articolul 7!
  Nu il vor activa, au nevoie de voturile PSD in PE, altfel ii mananca PPE cu fulgi cu tot!!
  Poate DUPA europarlamentarele din Mai!
  Sper ca in campania pentru europarlamentare, sa fie luat la intrebari dure pe subiectul PDS membru al PES!
  Si PPE are aceeasi [problama cu Viktor Orban si NU se dezic de FIDESZ!
  Ipocrizie, Dragnea stie ce face, din acest motiv are acest limbaj dublu, sfidator!!
  Rusine!

  • Sunt de acord. Astia se amagesc reciproc. Tu te faci ca conlucrezi si urmezi regulile trasate de noi si noi ne facem ca te pedepsim. Nici unul nici altul nu au de gand sa mearga mai departe: Dragnea chiar sa puna in practica cerintele UE si Timmermans chiar sa il pedepseasca pe Dragnea pentru nerespectarea acestor cerinte.

  • Carati-va dracului de-aici, postacilor scarbosi, ati invadat situl G4, va sterge si va faceti iar cont! Mamaaa, disperati mai sunteti, ca si tatuku’ vost’!

 19. Sunt de acord. Astia se amagesc reciproc. Tu te faci ca conlucrezi si urmezi regulile trasate de noi si noi ne facem ca te pedepsim. Nici unul nici altul nu au de gand sa mearga mai departe: Dragnea chiar sa puna in practica cerintele UE si Timmermans chiar sa il pedepseasca pe Dragnea pentru nerespectarea acestor cerinte.

  • Ai doua conturi, mai postac idiot, ai scris acelasi mesaj de pe conturi diferite, fir-ati ai dracului! Iti dau raport pe ambele conturi, scarbosule!

 20. off off frans, cand te vei prinde (ma rog, sigur te-ai prins deja, dar cand voi trece la fapte?) ca infectiilor astia de la putere de la noi NU LE PASA ABSOLUT DELOC DE CE ZICETI VOI, ei te vor minti fix in fata sa auzi ce vrei doar ca sa-ti mai taca gura si ca sa mai castige ei timp pana isi pun la cale noua torpila…si va tot vor tine asa de va veti intreba cum de am ajuns sa vorbim de roexit intr-un timp practic insesizabil de scurt, sub privirile gingase ale lui putin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.