G4Media.ro

DOCUMENT Cum combate Lia Savonea raportul MCV la Curtea de Justiţie a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Cum combate Lia Savonea raportul MCV la Curtea de Justiţie a UE și cu ce argumente apără Secţia Specială

CSM a reacţionat lapidar faţă de raportul MCV extrem de critic la adresa Secţiei speciale, a modificării legilor Justiţiei şi chiar a CSM-ului condus de Lia Savonea.

„Raportul de evaluare privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare, aferent anului 2019, va fi analizat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea adoptării unei poziții oficiale din partea instituției”, se arată într-o informare de presă a CSM, emisă imediat după publicarea raportului MCV, marţi, 22 octombrie.

În schimb, ministrul Justiţiei Ana Birchall şi-a exprimat regretul că activitatea CSM a înregistrat reacţii negative din partea Comisiei Europene în raportul MCV şi a condus chiar la menționarea explicită a președintelui Consiliului în context negativ.

Prin urmare, chiar dacă CSM nu a venit cu nicio reacţie după raportul MCV dat publicităţii pe 22 octombrie, şefa Consiliului şi-a exprimat punctul de vedere referitor la MCV şi Secţia Specială încă din septembrie, în cadrul procesului de la Curtea de Justiţie a UE (CJUE). Punctul de vedere a fost trimis Curţii de la Luxembourg în cadrul unui litigiu între magistraţii din România şi Guvernul PSD privind modificările legilor Justiţiei.

În punctul de vedere trimis CJUE şi semnat de Savonea personal, şefa CSM combate Mecansimul de coperare şi verificare (MCV) al Comisiei Europene şi chestionează chiar competenţa CJUE de a se pronunţa dacă Decizia nr. 2006/928/CE (prin care a fost instituit MCV) „reprezintă sau nu un act adoptat de instituţiile, organele, oficiile sau agenţiile Uniunii, supusă astfel interpretării CJUE”.

În eventualitatea în care CJUE se declară totuşi competentă, CSM atrage atenţia că MCV nu este obligatoriu pentru România, fiind doar un raport cu recomandări.

Mai departe, în punctul de vedere către CJUE, şefa CSM apără Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a cărei desfiinţare o recomandă MCV pentru că a slăbit lupta anticorupţie.

„Înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie constituie o garanţie legală a principiului independenţei Justiţiei, în general şi a judecătorului, în special”, arată Savonea în punctul de vedere către CJUE.

„În ceea ce priveşte instituirea unei secţii specializate în investigarea infracţiunilor din Justiţie, nici principiul statului de drept, şi nici cel al egalităţii cetăţenilor în faţa legii nu se opun unei astfel de măsuri adopatte la nivel intern, într-un domeniu care nu a făcut şi nu poate să facă obiectul uniformizării la nivelul UE”, a concluzionat CSM.

Punctul de vedere al CSM către CJUE privind MCV şi SIIJ este semnat de preşedinta Consiliului Lia Savonea.

Cum s-a ajuns la CJUE. Două asociaţii ale magistraţilor, Forumul Judecătorilor şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor, au deschis mai multe procese în justiţia din România împotriva CSM-ului condus de Lia Savonea şi a Inspecţiei judiciare conduse de Lucian Netejoru. În cadrul acestor litigii, asociaţiile au cerut sesizarea CJUE, iar Curţile de apel Piteşti şi Bucureşti şi Tribunalul Olt au sesizat Curtea de la Luxembourg şi au cerut să răspundă mai multor întrebări: dacă modificările legilor justiţiei, printre care şi înfiinţarea SIIJ, respectă legislaţia europeană sau dacă recomandările MCV sunt opţionale sau obligatorii pentru România.

Ce poate face CJUE. Dacă instanţa europeană de la Luxembourg declară faptul că Secţia Specială încalcă legislaţia europeană, SIIJ trebuie desfiinţată. Nu există până acum exemple de state membre care să nu respecte deciziile CJUE. În caz contrar, CE poate aplica sancţiuni financiare sau declanşa „opţiunea nucleară”, articolul 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot al statului membru în Uniune.

Polonia a respectat decizia CJUE. În decembrie anul trecut, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la Varșovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus la retragerea forțată a mai multor judecători, inclusiv a președintelui Curții.

Decizia șefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Când s-ar putea pronunţa CJUE. Deşi cei mulţi magistraţi speră ca CJUE să se pronunţe în chestiunea SIIJ până la sfarşitul acestui an, surse judiciare spun că un termen mai plauzibil ar fi primăvara anului viitor.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Reprezentanța Comisiei Europene, după raportul MCV: Am fi dorit să nu asistăm la o întoarcere din drum

BREAKING Concluziile raportului MCV despre România – textul integral / Comisia Europeană regretă că România nu a respectat recomandările din precedentul raport și anunță că va continua mecanismul de cooperare și verificare (MCV)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Fmmsavonea sluga pesedista arestată urgent și averile confiscate.

  • Din nou șleahta infractorilor PSD alde UDMR pro Romania + susținătorii ne ia de proști.
   Foarte bine, vom vedea la vot ce iese.

 2. „Înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie constituie o garanţie legală a principiului independenţei Justiţiei, în general şi a judecătorului, în special”, arată Savonea în punctul de vedere către CJUE.
  Dimpotriva, siij este un organ de represiune impotriva magistratilor incomozi, dupa cum s-a vazut deja. Iesiti in fata tarii cu dosarul bazat pe denuntul infractorului fugar sebastian ghitza impotriva doamnei Laura Codruta Kovesi. Sa vedem denuntul. Sa vedem care era interesul doamnei LCK in aceasta situatie. Sa vedem cum s-a dat mita, si care este traseul ei. Sa vedem de ce MI spune ca ei au platit aducerea infractorului Popa. Sa vedem de ce audierile au fost puse exact in zilele cand doamna Kovesi trebuia sa mearga la Bruxelles. Sa vedem pe ce baza i s-a interzis sa paraseasca tara si sa nu comenteze despre ce i se intampla. De ce trebuia sa fie secret? Si daca se vede clar ca e represiune nedreapta. adina florea sa zboare din justitie si sa fie condamnata, INCLUSIV PENTRU TRADARE DE TARA! SPRIJINIREA CORUPTIEI ESTE TRADARE DE TARA!
  Lia-scarnavia
  Sa-nfunde PUSCARIA!
  Jigodia arestata,
  Averea-i confiscata!

  • Ce urli asa Gheo, te strang platformele?! Sau astea-s efectele adverse de la pastilele cu estrogen?! Sper ca apare si trolul securistoid-imbuibat sa te apere!
   A si fmm Samir!

  • @asistat.
   Nu te mai obosi postak.
   Placuta suedeză!

  • @asistat mancator de rahat: Ce suparare ai? Primesti de la caprele csm branza pe care o produc noaptea si iti e teama ca daca le deranjez le seaca garmodeaza? Ia si de la vicacator alistar dupa metoda suedeza, ca sa compensezi!
   Ti-am mai spus ca sunt Goe, nu Gheo. Dar microneuronul tau pe care il ai in micropenis nu poate face diferenta!

 3. Desfiintati tot ce a mai ramas din PSD.Dati cu insecticid,curatati toate urmele ,stergeti cu spirt toate clantele,varuiti toate camerele din cladirea Guvernului,dati cu parfum si la urma chemati preotul ca sa alunge toti dracii de acolo.PSD trebuie scos in afara legii.Toate partidele de azi si din istoria Romaniei au avut o decenta,au avut reguli,au respectat legea si Constitutia.Cu toate partidele se putea negocia ceva.Cu PSD ,nimic.Parca au scapat zilele trecute din grotele Comunei primitive.Sunt salbatici,sunt flamanzi,sunt imposibili.

 4. Mai aveti poze cu Ana despletita? Intreb pentru un prieten…

 5. Cred că nu este un om zdravăn la cap să nu observe cârdășia existentă între psdeu și această sinistră sclavonea și asociatele sale, slugile sale judecătoare, care-i poartă ordinele și geanta. Doar din simplul fapt că individa se opune unui raport menit să apere justiția, să o facă independentă de politic, să-i asigure mecanisme care să o apere de intruziuni externe, spune totul despre cine este tipa, cine o coordonează, mâna cui este la CSM și care-i sunt țelurile. Felul în care se raportează individa și asociatele la adresa magistraților onești, la propunerile sau recomandările formulate de instituțiile la care suntem parte, este unul abject, jignitor pentru breaslă și de neacceptat pentru însănătoșirea sistemului judiciar. Magistrații de bună-credință au datoria și totodată obligația de a se debarasa de slavonea și de piezele rele de lângă ea, altfel sunt complici, o spun cu toată părerea de rău. Dacă ei acceptă să fie conduși și coordonați de așa ceva, vina cui este? a lor, evident. Această duduie este prelungirea brațului lui ciordache la nivelul CSM; este mijlocul de manevră al psdeului inserat înăuntrul CSM. Trebuie zburată de îndată, nu reprezintă interesele magistraților, ci pe cele ale lui ciordache, scârbolicea, șobolan nicolae, ale pesdeului și infractorilor din această gașcă. Lumea trebuie să înțeleagă, o țară fără un sistem sănătos de justiție, puternic, solid și independent, este o țară pierdută, săracă, profund coruptă și aflată la dispoziția unor găști de interese. Șmecherașii aceștia știu acest lucru, tocmai din acest motivau făcut și fac tot ce le stă în putință să destructureze sistemul judiciar pentru a putea fura resursele publice fără a le mai fi frică de viitoare repercusiuni.

 6. Asta e pusa de PSD la CSM ca sa apere penalii psd-alde……

 7. nu ma pot impiedica sa nu remarc ce argumente penibile aduce si cum ocoleste adevarul. cica sectia s-a facut pt X. pai europenii nu combat scopul, europenii insa spun cu subiect si predicat ca la cum e legislatia ACUM sectia face cu totul alte lucruri. madama nu scoate o vorba referitor la ce spun europenii, ea o ia pe dupa cires si se face ca nu vede. de gradinita. imi dau seama ce judecator de 2 bani e asta. ma rog, daca ma gandesc cat fura, e de fapt de foarte multi bani, dar cred ca se intelege ideea.

 8. pe principiul „adevarul e ala de ti-l spun eu” (citat ciordache), cu extrapolare toti „e” prosti (ca sa inteleaga si dancilezii ce spun) pentru ca doar noi „e” destepti

  deci avem PSD VS RESTUL LUMII … si noi nu intelegem cat de buni sunt CIORDACHE, NICOLICEA, STEFANICA=SOFERICA, DRAKNEA & TOT PSD+ALDE+UDeMeReu

 9. SS este doar scula cu ajutorul careia nomenklatura isi blocheaza dosarele.
  Justitia trebuie desfiintata. Costa enorm. Partidul ar avea astfel mai multi bani de furat!

 10. poate citeste un procuror…
  Condamnatul fugar popoviciu in timpul procesului de la CAB unde a primit 9 ani se infatisa la madam Lia Voicu pardon Savonea in birou dupa programul de audienta! Intra pe intrarea rezervata avocatilor si judecatorilor. Verificati registrul de intrari de la intrarea dinspre Domnita Balasa! Lia Voicu pardon Savonea era presedintele CAB!
  Verificati tot odata daca au fost trimise documentele catre instantele dinUK. Va dau un pont: mi-a soptit o grefiera de la executari penale ca nu au plecat aceste documente pentru extradare! Richiteanu de la executari stie el de ce!

 11. Saraca femeie, o sa faca apoplexie cu ce nelegi jongleaza. Si asta doar pt. „The Greater Good” –pe persoana fizica.

 12. Aceasta prsoana nu are ce cauta in justitie. Foloseste SS si IJ ca instrumente de presiune asupra justitiabililor , in functie de interesele ei si ale familiei acesteia.

 13. MCV este argumentat corect , iar atacul la CJUE este un demers fara acoperire, supus esecului. Sefa s-a decredibilizat , prin a sustine contrariul , a ceeace este in realitate in justitie, Un SS si IJ folosite ca instrumente de presiune asupra justitiabililor , plus modificarile aduse legilor justitiei , plus numiri in posturi cheie , de persoane din sfera de influenta a aceasteia.