G4Media.ro

DOCUMENT Ce prevede acordul politic al coaliției PSD-PNL-UDMR: cum pot fi revocații…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

DOCUMENT Ce prevede acordul politic al coaliției PSD-PNL-UDMR: cum pot fi revocații miniștrii și ce ministere se rotesc în 2023

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților au semnat un Acord politic ce stă la baza coaliției de guvernare. Acordul, prezentat integral de G4Media mai jos, prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției, Finanțelor, Transporturilor și Fondurilor Europene.

Documentul mai prevede că revocarea miniștrilor poate avea loc doar după consultarea partidului l-a propus în funcție.

De asemenea, acordul detaliază modul de funcționare a coaliției și procesul de luare a deciziilor.

Textul integral al ACORDui POLITIC între Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților (GPMN)

  1. Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România – coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.
  2. Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD,  până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

  1. Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.
  2. Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.
  3. Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.
  4. Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.
  5. Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.
  6. Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.
  7. Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.
  8. În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
  9. Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.
  10. Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens.

Prezentul acord politic a fost semnat astăzi 22 noiembrie 2021, la București, în patru exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară.

Ion-Marcel Ciolacu     Florin-Vasile Cîțu     Hunor Kelemen     Varujan Pambuccian       

   președinte PSD           președinte PNL      președinte UDMR        lider GPMN

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. succes Partenerilor ,viata romanilor se va schimba in bine .

  2. PNL s-a sters la .. gura cu protocoalele, chiar in istoria recenta. Ne mai intrebam de ce pute orice respira.. Dar revenind la sters, de ce n-ar face-o in continuare si cu PSD.
    Nu cred ca duc lipsa de disensiuni, dar vor sa treaca parleazul de gat cu PSD, si sa-si poata baga mana in sacucubanucu, ca e mai mult decat poate fura fiecare.
    Apoi, recrutii din puscarii, sau cei care aveau streangu’ la gat, sunt din nou liberi, cu elan. Si PNL si PSD au interese mari acolo. Mai un Niculaie, mai un Taricean, mai un Ilici mai un Manole.. este pentru fiecare probleme de rezolvat la duamna cu balanta.
    Romania ce sa faca… proasta… sta in fata ventilatorului si baietii baga.

  3. Stim noi: se nevrozeaza Iohannis si Citu va zboara pe toti.

  4. S-a actualizat coalitia pentu JEFUIREA ROMANIEI! Aveti vreo indoiala? La ce datorie externa avem, Romania trebuia sa arate ca Elvetia! 130 miliarde EURO!

  5. Prima problema care trebuie rezolvata urgent este renunțarea la atacuri, certuri, împușcături între partidele din noua coaliție la emisiunile televizate și pe bloguri. Coaliția va avea rezultate dacă va rezista în primele luni. S-ar putea ca Johannis sa fi tras lozul câștigător. Cu USR și Orban a fost necâștigător. Bocitoarele de serviciu nu mai pot rezolva nimic. Aviz amatorilor, în special o distinsa doamna.

    • Va fi liniste atat cat vor putea sa fure impreuna. Cu siguranta cateva luni, poate si mai bine. Se inteleg de minune in privinta asta, gandesc absolut la fel.

      Coalitia de va rupe cu siguranta dupa ceva vreme, dar nu din motive „ideologice”, ci pragmatice. Cand se apropie alegerile, vor trebui sa joace iarasi piesa de teatru „Suntem cei mai mari dujmani, votati-ne pe noi, ca sa nu iasa aia”.

      Si boborul va pune iarasi si iarasi botul, pacalit de trusturile care vor prezenta in modul cel mai dramatic marea inclestare PSD-PNL.

    • Vedem, le dam o saptamana si isi dau pampersii in cap.

  6. PSD va cersi votul USR sa zboare PNL dupa ce Iohannis le da la gaurica.
    Ciolacu va deveni Citu in PSD iar Citu va deveni Grindeanu baricadat.
    Delirul continua dar si evolueaza, priviti la postaci!

  7. Asta au pus si in acordul de coalitie cu USR si si-au bagat piciorul ca asa a avut Iohannis chef, de ce ar fi altfel acum? In acesti liberali vopsiti nu poti avea incredere.

  8. Prin „Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea” – este recunoscuta practica paguboasa a PNL in cadrul coalitiei cu USR. O astfel de intelegere a fost si in cadrul coalitiei PNL-USR-UDMR, insa Catzu a decis pe persoana fizica sa o calce in picioare, aruncand in aer coalitia de dreapta. Acum, bine mersi, Romania are ceea ce merita, Coalitia Praduitorilor.