G4Media.ro

DOCUMENT Biblioteca ASTRA din Sibiu a rămas fără bani de salarii /…

DOCUMENT Biblioteca ASTRA din Sibiu a rămas fără bani de salarii / Angajații sunt puși să semneze că sunt de acord să lucreze fără bani / Lucrează aici 75 de persoane

Cei 75 de angajați ai Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu vor rămâne din septembrie fără salarii, după ce bugetul alocat pentru drepturile salariale ale instituției s-a terminat. Un document intern care circulă printre salariați, consultat de G4Media.ro, le solicită acestora sprijinul: să lucreze fără bani până când situația va fi reglementată.

”Având în vedere situația prezentată la ședința din data de 08.09.2021 cu angajații Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, privitor la faptul că nu mai sunt fonduri alocate pentru plata drepturilor salariale pe lunile septembrie 2021 – decembrie 2021, suntem de acord să ne continuăm activitatea urmând ca drepturile salariale cuvenite să le primim în caz de rectificare bugetară sau în cazul în care instituția va cumula fonduri din alte surse”, e declarația pe care fiecare angajat a fost rugat să o semneze.

”Se întâmplă ce s-a întâmplat și până acum”

Deocamdată este singura soluție găsită de managerul instituției, Silviu Borș. ”Se întâmplă ce s-a întâmplat și până acum, nu avem buget suficient. Cred că ar trebui să iasă Consiliul Județean cu problema asta. Din câte știu, caută și ei soluții. Încercăm și noi să găsim soluții. Deocamdată mai este puțin până luna viitoare și cu siguranță vom găsi bani” a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii ASTRA.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, susține însă că nu știe de declarațiile pe care angajații trebuie să le semneze. ”Nu cunosc situația despre care vorbiți de la Biblioteca ASTRA, nu am fost informată de către domnul manager. Voi analiza situația, dar atributul gestionarii bugetului instituției aparține exclusiv managerului”, a spus Daniela Cîmpean.

Scandal vechi

Pe fondul problemelor legate de finanțarea instituțiilor de cultură, conducerea Consiliului Județean Sibiu a inițiat în luna iunie un proiect de hotărâre pentru reducerea cu 28 a numărului de posturi din cadrul Bibliotecii județene Astra. 18 posturi figurau ca vacante, urmând să nu se mai organizeze concurs, iar 10 angajați urmau să fie concediați, scrie Turnul Sfatului. Pentru restul de 57 de angajați ai instituției județene cu cinci filiale urmau să aibă un program de lucru redus la patru zile pe săptămână, salariile urmând a fi diminuate corespunzător.

Hotărârea a fost retrasă în urma presiunilor, iar managementul instituției, după ce, inițial, a propus concedierea a zece angajați pentru a se încadra în bugetul alocat pe anul în curs, a renunțat la orice alte plan de economii și a cerut Consiliului Județean să i se aloce fondurile necesare.

”În ziua în care trebuia să ne întâlnim cu consiliul de administrație și cei șapte angajați care încă nu semnaseră acordul de reducere a orelor de muncă, reprezentanții Bibliotecii au transmis printr-o informare scrisă că solicită alocarea de fonduri suplimentare pentru asigurarea salariilor pentru schema actuală de personal fără să mai existe alte acțiuni de reducere a cheltuielilor de personal”, a transmis în luna iunie consilierul județean Adrian Echert, mandatat alături de alți colegi să rezolve problema salariilor de la bibliotecă.

În toamna acestui an, Biblioteca Astra împlinește 160 de ani de existență.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. ca biblioteca sunt 60% din institutiile subordonate CJ-urilor

 2. daca nu sunt bani trebuie restransa activitatea, optimizat costurile si redus personalul. Alte solutii nu exista.
  In Romani la stat nu se optimizeaza nimic si apoi se taie de la investitii ptr a acoperi “gaurile” care sunt de fapt o ineficienta crasa in management si amanarea reformelor.

  • Dragă Anca, ești pe dinafară. În multe instituții nu există suficienți angajați pentru a face față volumului de muncă necesar. Dacă mai și dai afară din cei care există, instituția riscă să devină nefuncțională. Că să optimizezi activitatea e nevoie de buni manageri, care să aibă o viziune. Cu toți sau aproape toți șefii puși politic sau pe pile, bunii manageri sunt o raritate. Oricum cu toată optimizarea posibilă, nu cred că o grămadă de instituții, care prin natura lor nu produc bani, pot face față unui buget mult subdimensionat.

 3. Sibiul educat al lui Johanis CAre tre sa plece .

 4. Nu la toaletele ţărăneşti din fundul curţii se vede înapoierea României faţă de Occident, ci la bibliotecile ei nedigitalizate. Pe Gallica, poţi citi în presa franceză interbelică despre România, dar pe site-ul Bibliotecii Naţionale sau pe al Bibliotecii Academiei, nici măcar presa democrată: Adevărul, Dimineaţa…

  • Am verificat site-ul de curiozitate, apare si ceva digital acolo, nu sunt chiar asa de inapoiati.
   Sa digitalizeze tot, cine vrea sa citeasca carti sa plateasca abonament online, sa reduca salariile, cine vrea bani mai multi sa dea din aripi.
   Ma uit la sediul impunator, pe care sunt cheltuiti milioane de euro.
   Unii inteleg mai greu ca nu se mai citesc carti in format de hartie.

  • Sediul a fost facut pe vremea lui Klaus, trebuia sa traiasca si constructorii lui, nu? Carti pe hartie se citesc inca, doar ca editurile urmaresc mai mult profitul decat calitatea cand e vorba de scriitori romani.
   Sefa de la judet e incompetenta si de aia apar problemele.

 5. In schim salariile trebuie crescute in fiecare an. Gauri negre, chiar sunt curios ce indicatori de performanta are biblioteca aia (managerul adica) si la ce nivel de indeplinire a ajuns.
  Vorbesc prostii, astia sunt de stat, timpul trece, leafa merge… uite ca nu mai merge.

  • Am înlociut limbajul de lemn cu cel de piatră: nu mai spunem ,, plan cincinal” ,, producție „… spunem ,, indicatori de performanță” sau ,, nivel de îndeplinire”. În realitate unii au păstrat aceleași reflexe ( sau apucături_?) din vremurile trecute. În ceea ce privește problema Astrei, rezolvarea era simplă: Directorul ( scuze, managerul) trebuia să facă o ședință cu toți angajații în care să expună sec problema. Asta e bugetul dacă nu reducem salariile ajungem la blocaj. Se cerea acordul angajaților în ședință, semnături, proces verbal, aprobare CA. Cam toată procedura. Am aflat din surse sigure că doar 6 angajați au fost contra. Doi au demisionat ieri.

 6. Caut loc de munca la stat , cu garantie ca nu pot fi dat afara.
  Mai sunt locuri disponibile la biblioteca ??

 7. Asta se întâmplă cu pesedezii urmașii comuniștilor care au umflat aparatul bugetar și au crescut salariile, pensiile și cheltuielile nesimțite pentru voturi și diferite alte avantaje. Cât mai pot bieții privați cocoșați de taxe și impozite uriașe să ducă în spate putorile de la stat care nu fac nimic și doar încasează banii?

 8. “Romania Educata”

 9. CIUDAT. DE CE?
  PENTRU CA TOCMAI DIN BANI PUBLICI A FOST ZILELE TRECUTE O FESTIVITATE LA SIBIU AVAND IN PRIM PLAN PRESEDENTIA, INVITATI, STATUIE, MUZEU….
  PENTRU ASTA AU FOST BANI.
  SAU A PLATIT IOHANIS DIN BUZUNARUL PROPRIU DEFILAREA MANA-N MANA CU SOTIA IN FATZA NATIUNII ATAT DE FERICITE SI PROSPERE???

 10. Articolul ar fi fost complet daca ar fi pus si cuantumul salariilor. Insa e mai important sa transmiti o emotie decit sa informezi exact, cu cifre. Altfel, e o invitatie la batut cimpii.

 11. am pus eu link cu lista, apare mai tarziu, daca nu apare poti sa cauti pe goagal.

 12. DE UNDE SA MAI RAMANA ?
  CUMULARZII CASTELOR GREBLEAZA ZECI DE MII DE EURO LUNAR !

 13. „La temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura”, zicea Marele Cirmaci deunazi.

 14. Ce naiba fac 75 de angajați intr- o bibliotecă nu foarte mare?Stau la stat…

  • E mare. Probabil a treia din tara. Sa nu uitam ca e biblioteca ASTRA. ASTRA a fost in Transilvania ceea ce a fost Junimea in Moldova si Academia Romana in Tara Romaneasca. Apoi dupa unire toate trei s-au reunit in Academia Romana.
   Exista acolo documente vechi si unice ce nu le gasesti pe internet.

 15. Ce naiba fac 75 de angajați intr- o bibliotecă nu foarte mare?Stau la stat…lumea citește din ce în ce mai puțin.

 16. sALUT

  Au dat banii pe statuia lui BRukenthal

 17. 75 de angajați sunt totuși mulți

  • 11 dintre ei sunt femei de serviciu si portari. ei au vrut sa dea afara bibliotecari.

 18. 75 de angajati dintre care vreo 40% nu au nicio treaba.

 19. Celor care nu merg la bibliotecă si nu citesc le recomand sa nu mai comenteze.Acolo sunt persoane care chiar muncesc,pot sa va spun ca au ce face si isi fac treaba foarte bine.Daca nu stiti ca o biblioteca nu inseamna doar persoane care stau la ghiseu si inregistreaza cartile primite sau date imprumut,va pot spune ca activitatea unei biblioteci este mult mai vasta. Si avem mare nevoie de biblioteci. In loc de circ pe strazi sunt mult mai binevenite, din pacate nu mai stim sa apreciem valorile.

 20. Intrebare :
  Cati bani plateste chirii primaria Sibiului catre
  Forumul Democrat German, pt cladirile utilizate,dar retrocedate abuziv catre FDGR, succesoarea autodeclarata a organizatiei lui Hitler ????

 21. pe lista oficiala am gasit 22 de angajati in data de martie 2021, cum de apar 75 de angajati?

 22. Sunt 26 de posturi nu 22. Mai precis 25 de angajati. In orice caz, 75 de angajati nu sunt în Bibliotecă. Nu stiu de unde a apărut informația.