G4Media.ro

DOCUMENT Ajutorul social, suspendat dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau…

Foto: Pexels.com

DOCUMENT Ajutorul social, suspendat dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau la agenția pentru forța de muncă. Stimulente pentru șomerii care se angajează pentru minim 2 ani

Ministerul Muncii vrea ca beneficiarii de ajutoare sociale să le piardă dacă nu merg la programul educațional ”A doua șansă” sau dacă absentează nemotivat la convocările agenției pentru forța de muncă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență transmis Comitetului Economic și Social (CES).

Pe de altă parte, șomerii care se angajează cu contract pentru minimum doi ar urma să primească ajutorul social încă șase luni, potrivit unui comunicat al ministerului condus de Raluca Turcan.

O altă modificare de substanță este extinderea grupei de vârstă din definiția tânărului NEET, de la 16 ani la 30 de ani (până în prezent limita este de 25 de ani). NEET sunt tinerii cei mai vulnerabili: fără loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. România și UE au la dispoziție diferite forme de susținere a acestei categorii sociale, iar o extindere a plajei de vârstă înseamnă că numărul de beneficiari va crește.

În ceea ce privește școlarizarea, proiectul de OUG introduce prevederi referitoare la înscrierea beneficiarilor de venit minim garantat, care sunt apți de muncă, în programul educațional de tip” A doua șansă”. În acest program, gestionat de Ministerul Educației, se poate înscrie orice persoană.

Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM), pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare. Refuzul unui beneficiar de venit minim garantat de a participa la programele de educație va duce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni.

De asemenea, ministerul Muncii vrea să deconteze transportul pentru cei care urmează cursurile programului ”A doua șansă” la o distanță mai mare de 5 km față de locuință. Astfel, se propune decontarea către autoritățile administrației publice locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Impactul bugetar pentru acest an al adoptării ordonanței de urgență ar fi de circa zece milioane de lei, potrivit notei de fundamentare. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. OK, nu sunt neapărat contra , dar să vii cu biciul pe categoriile defavorizate când, în paralel, îndeși miliarde în buzunarele baronilor milionari, ei bine, asta aduce a distopie.
    Abia aștept să fiți scoși cu pietre de la guvernare…

    • Chill… nu se va intampla in veci. Asistatii sociali sunt cei care voteaza pe bani. Crezi ca partidele s-ar dispensa de cateva sute de mii de voturi?

  2. Haules baules, unde e drepturile noastre mancatzash ?

  3. Discriminare mo, de ce sa taie ajutoarele ca sunt oamenii plini de boli si necaz si nu pot ei sa munceasca..

    • Si aia mulți fără boli?
      Ca cei bolnavi sint in concediu de boala, sau alte situatii, nu asistati social.

  4. Chiar ma bucur ptr eliminarea ajutoarelor sociale, dar vino cu un cod al muncii CLAR cu drepturi și obligații, cu un salariu minim pe economie care să acopere cheltuielile utilitățile mâncarea și să rămână cu ceva . Eliminați și subvențiile ptr partidele politice, ptr fermieri sau companiile de stat falimentare.

    • Corect Luis, dar ai uitat IT-ul, stii tu aia care fac atat de multi bani incat nu-i nevoie sa plateasca taxe.
      Pe de alta parte cine mai vrea sa lucreze-n tara asta pe banii astia in afara de angajatii la stat?!…tot mai multi merg ,,capsunari “ in Germania pt 2-3 luni suplinind astfel veniturile facute-n tara intr-un an (3000-4000 euro in De in 2-3 luni echivalent cu plata pe salariu minim pe un an in Ro) in rest muncesc cu ziua pe unde pot apoi se intorc din nou in De 2-3 luni….v-ati prins asta-i ,,viitorul “ descoperit de tot mai multi conform statisticilor si ghici ce , statul nu se plange pt ca-si ia cei 19%din consum si e multumit , problema e la companii care nu mai au forta de munca.
      Rahatul de asa zisa legislatie a ,,muncii” facut de politicieni in regimul Base si perpetuat de restu impreuna cu mediul de afaceri excluzand in totalitate beneficiarul ne-a adus unde suntem….daca-r fi sa se reangajeze doar cei plecati sezonier la munca in strainatate in Ro ar fi somaj peste 10% si ghici ce salariile chiar ar scadea nu ar creste.
      Daca vor cu adevarat sa faca ceva ar modifica legislatia muncii si ar pedepsi la maxim munca la negru prin supraimpozitare nu amenzi apoi inchidere definitiva sau pierderea dreptului de a mai infiinta firma ar rezolva problema dar ghici ce ,n-au majoritate dar au PSD.

  5. Pensiile speciale ?Neo nomenclaturistii galbeni amanti secreti cu cei rosii, oglinda obarsiei neamului .

  6. pai voi va asteptati sa taie pensiile speciale? sa taie cumul salariu + pensie? sa taie bani pentru partide?
    cel mai simplu taiem de la asistati! foarte bine ca le taie la puturosi dar iar incepem de la amarati?

  7. Gandirea pedelista nu moare, ea doar se transforma :))

  8. In sfirsit! La mai mare! Uite ca se poate si fara USR

  9. această măsură ar trebui să fie pentru oamenii apți de muncă.
    În schimb în măsură nu se specifică nimic despre persoanele care au probleme fizice sau despre cei care întrețin alte persoane. o mamă singură aptă de muncă cu 4 copii, cum ar putea să se angajeze și să aibe grijă de copiii ei în acelaßi timp?