G4Media.ro

DOC Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil care urmează să fie depusă la…

DOC Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil care urmează să fie depusă la Parlament, aproape identică cu proiectul CNCD din martie: Se poate încheia și între partenerii de același sex, care nu vor putea adopta copii

Inițiativa legislativă privind legalizarea în România a relațiilor dintre persoanele de același sex este aproape identică cu proiectul elaborat în luna martie de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și publicat în exclusivitate de G4Media.ro: inclusiv partenerii de același sex își vor putea oficializa relația, fără ca aceștia să poată însă adopta copii.

Diferențele din proiectul aflat acum în lucru față de documentul elaborat de CNCD:

 • Oficializarea relației se va numi ”parteneriat civil”, nu ”uniune consensuală”
 • Parteneriatul se va legaliza de către notar, nu de către ofițerul de stare civilă
 • documentul care atestă o uniune consensuală este un extras din Registrul de stare civilă, denumit ”certificatul de parteneriat civil”, față de „certificatul de uniune consensuală”.

Punctele comune ale celor două proiecte:

 • parteneriatul civil reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării și protejării vieții lor comune ca viață de familie.
 • Persoanele de același sex nu vor putea adopta copii
 • partenerii pot să-și înscrie bunuri comune într-o așa-numită Convenţie referitoare la regimul comun al bunurilor
 • pentru a putea încheia o uniune consensuală, partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puţin unul dintre parteneri să fie cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an. O altă condiție este ca niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau angajat într-o  altă uniune consensuală
 • fiecare partener îşi păstrează numele de dinainte de încheierea uniunii consensuale
 • partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie
 • partenerii de sex diferit sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.

Proiectul de lege privind parteneriatul civil este elaborat de un grup de lucru format din parlamentari de la mai multe partide și urmează să fie depus la Parlament, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Citește aici proiectul CNCD din luba martie 2018: EXCLUSIV Partenerii de același sex se vor putea înregistra la ofițerul de stare civilă, vor fi asimilați soților, dar nu vor putea adopta copii – Uniunea consensuală, proiectul de lege integral

Citește aici draftul de proiect aflat în lucru în prezent în Parlament: draft_CONSOLIDAT_parteneriat.

Deputatul PSD Florin Manole a declarat marţi că proiectul de lege privind parteneriatul civil va interzice explicit adopţiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un astfel de parteneriat.

„Săptămâna viitoare o să depun împreună cu colegi de la alte partide politice un proiect care priveşte parteneriatul civil. Proiectul vine în urma jurisprudenţei CEDO şi în urma jurisprudenţei recente a Curţii Constituţionale şi are legătură cu viaţa de familie. (…) Are prevederi care se referă, de exemplu, la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moştenire, adică normarea genului acesta de uniuni consensuale, atât între persoanele de acelaşi sex cât şi între persoanele de sexe diferite, care nu aveau niciun fel de protecţie juridică. (…) Va reglementa o viaţă de familie pentru persoanele care nu sunt căsătorite şi care sunt foarte multe şi care au nevoie de această legiferare. Proiectul interzice explicit adopţiile în cazul persoanelor care aleg să încheie un parteneriat civil. Proiectul ăsta nu are absolut nicio legătură cu referendumul, nu are niciun impact pe Codul civil şi pe discuţia despre căsătorie, pentru că nu schimbă cu nimic subiectul căsătoriei care rămâne între bărbat şi femeie”, a precizat Manole la Palatul Parlamentului.

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 30 septembrie că a cerut unor colegi din partid să înceapă discuţiile cu asociaţiile din domeniu în vederea realizării legii parteneriatului civil.

„Proiectul este deja gata, au avut mai multe întâlniri, au discutat, urmând ca după acest referendum să se discute despre acest tip de parteneriat civil care mie mi se pare firesc, dar nu căsătorie”, a declarat el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

46 comentarii

 1. Hello tovarasul Barna si ceilalti tovarasi din USR eu intreb doar paraca altele erau prioritatile Romaniei: spitale, scoli, autostrazi, stoparea coruptia, legile justitiei. Sa inteleg ca alea s-au rezolvat si gata acum trecem la urmatoarea etapa? Daca mai era cineva care considera USR un partid cinstit faptul ca sustin cot la cot cu PSD acest proiect de lege, faptul ca vor vota cot la cot cu PSD aceasta lege arata faptul ca PSD&USR = Social-Progresisti si egal aceeasi mizerie. Sa mai optineti vreodata votul meu? In nici un caz!!

  • @Un Cititor
   Tovarase troll, taraste-te inapoi in vagauna din care ai iesit, ne consumi aerul.
   Pute pamantul sub tine, raspandesti mizerii care oricum aici pe site nu merg, reusesti doar sa ne mobilizam mai tare, de aia am fost atatia observatori la vot.
   Aviz pentru toti trolli, cu cat improscati mai multa mizerie, cu atat mobilizati mai mult oamenii de bun simt.

  • @Dezgustat
   Stii ce imi place mie la astia care stiu sa respecte, au bun simt si valori cum va declarati voi TOLERANTI, da da la astia tolernti progresisti… Ca sunteti toleranti doar cu ideile voastre cum apare ceva care nu e de aceeasi parere cu voi ori e din grota, ori e prost, dobitoc si in alte feluri, ori e putinist, ori e psd-ist ori e antieuropean, extremist in orice caz sigue e… sau mai bine zis din toate cele mentionate. Mai tii minte alti socialisti progresisti le spunea prin ’90 FSN aia care nu erau cu dansii erau: golani, fascisti, extermisti. Acum PSD-istii moderni vin si spun ca aia care nu-s cu PSD-ul sunt sorosisti (pana mai ieri eram sorosist), finantati de afara, drogati, urmaresc distrugerea Romaniei. Acum USR-ul imi spune ca sunt: anitieuropean, finantat de grupurile conservatoare din USA, tampit, fanatic religios, extremist. Pe bune oare nu vezi o similitudine in atitudine si in discurs. Sigur, probabil vei spune ca nu dar na ce sa ii facem asa sunt progresistii peste tot in lume incepand cu Europa si terminand cu USA cine nu e cu noi e prost, si adevarul suprem e unul singur ca progresistii au dreptate.

  • Mda… tactica „catelusul schiop”. Vine X si isi da cu parerea despre parteneriatul civil/casatorie intre persoane de acelasi sex. Vine Y si ii spune lui X ca este medieval in gandire. X o da cu „progresisti”,”toleranti”, „sunt asuprit”.

  • @Dascal
   Ai gresit din start.
   X nu si-a dat cu parerea despre parteneriatul civil.
   X a spus ce gindesc mai multi: USR si-a ratat menirea. Cind i-am votat au spus ca altele vor fi problemele de care se vor ocupa.
   X are dreptate.
   Y repreta acelasi refren ca multi altii: „troll”. Mult peste penibil.
   Apoi… progres fara caracter = 0; cu aroganta voastra va imputinati pe zi ce trece.
   Singura optiune(USR nu mai e optiune) de vot deocamdata este RO+.
   Deocamdata.

  • lukuss, tot ceea ce conteaza pentru tine este ca tu si X suferiti de mania persecutiei. Trebuie sa fie tragic sa fii prea retardat pentru lumea moderna dar prea modern pentru trogloditi.

  • @Dascal,
   prietene te rog, reciteste. Nu am pomenit nici eu nici „Un cititor” absolut nimic de persecutie. Nu mai zic ca nu te pricep deloc sa citesti ginduri.
   Repet: caracter – zero.
   I’m done.

  • @lukuss :
   si ma rog care sunt acele „alte probleme” de care a promis USR ca se ocupa si nu s-a ocupat ?

   PS. In alta ordine de idei, sper ca nu ai aroganta sa ne indici ca USR nu mai e o optiune pt noi si ca atunci cand afirmi asta te referi la propria-ti persoana !

   PPS. Si, in fine, „deocamdata” pana cand este RO + „singura optiune de vot” ? 😉 😉

  • @lukuss: Doar ca RO+ al lui Ciolos este la fel de progresist ca USR. Vezi pozitionarea lui Ciolos: Referendumul este inutil + multumiri adresate USR pentru #boicot. Defapt Ciolos el insusi nu a votat si a fost #boicot (doar ca recunosc, spre deosebire de USR nu a mintit si nu a manipulat) probabil ca pentru partea stangist-progresista Ciolos este o optiune viabila, macar este cinstit spune de la inceput da eu cred in drepturile LGBT si de asta nu merg la referendum nu ca Dan Barna (Dragnea) ca sa vezi ca alte prioritati, ca sa vezi ca se fura, ca se vezi ca dragnea ca sa vezi ca intrebarea. Dar ca sa rezum si Ciolos si Barna si RO+ si USR sunt progresisti si nu sunt compatibili cu valorile crestin-democrate.

  • @ Un cititor- Vezi ca tovarasi sunt cei de la psd (partidul slugilor lui dragnea ,de unde si tu faci parte), cei de la USR sun domni. ,,Prioritatile Romaniei: spitale, scoli, autostrazi, stoparea coruptia, legile justitiei,, sunt obligatiile psd si alde ca ei sunt la guvernare si sunt majoritari si in parlament. Nu cei de la USR au facut acesta initiativa legislativa. Pricepusi? Iar pentru prioritatile Romaniei trebuie sa te adresezi la psd-alde,daca nu stii asta.

  • @UnCititor: te rog sa citezi, din articol, partea cu Barna si USR-ul!
   Asta nici macar sofism nu este, e o inadecvare totala la subiect.

   Deviza ta: „Musca zboara dar furnica tropaie”.

  • Si astfel de indivizi care acuza fara dovezi ca tine nu voteaza,ca si tine si nu va vota cu USR. Cale batuta si drum bun postac psd-ist.

  • Pentru toti cei care spun ca USR nu sustine parteneriatul civil va rog sa cititi ce scrie pe site-ul usr: https://www.usr.ro/2018/10/10/usr-participa-la-grupul-de-lucru-transpartinic-pentru-parteneriatul-civil/
   Si 2 nu am votat si nu voi vota cu PSD sau cu vreun partid social-progresist.

  • Oare o fi Un Cititor Umil sau Emil? Punctajul lui este să întrețină tema familie vs gay încercând din răsputeri să „sufle” intr-un „curent” chipurile creștin cu scopul de a aprinde focul. Orice foc se aprinde, e bine pentru stăpânii fariseilor. Că n-au nimic creștin în ei acești „propavaduitori”, o dovedesc ura pe care o manifestă, intoleranța și atitudinea extremistă care e vădită in ciuda faptului că tot ei strigă, precum hoțul, hoții! Mai nou sunt preocupați de „stoparea corupției, legile justiției” adică vor să otrăvească și poziționările de acest gen, cu veninul lor, aliniindu-se, chipurile, „luptei” doar pentru a o compromite. Cine nu înghite mizeriile lor devine pesedist, chiar fesenist!?!, iar ei, netrebnicii, sunt urmașii golanilor, sorosistilor și sunt, mai nou, pro-europeni încercând să amestece planurilor cu scopul de a bulversa.

 2. Si ca sa intelegem ca modificiarea constitutiei nu a fost doar asa ca „oricum nu se modifica nimic” sa vedem ce spune noua lege: „partenerii sunt asimilaţi soţilor” adica, doua persoane de acelasi sex sunt considerati soti, acum vedem din punct de vedere juridic necesitatea modificarii constitutiei?

  • Se modifica familia? nu. Casatoria? nu. Adoptia? nu. Are sens ce ai scris? NU!

  • @MS
   Momentan nu, dar ce am vrut sa subliniez (in caz ca nu m-am facut inteles) ca termenul de soti poate fi interpretat in functie de o lege din parlament: barbat si femeie (conform codului civil pentru familie), barbat si barbat, femeie si femeie (conform proiectului de lege de mai sus). Ca si in alte tari, parteneriatul civil este doar primul pas pentru legalizarea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex. Si cum am spus, daca se modifica constitutia, totusi ar fi fost o diferenta. Tu vrei sa spui ca daca USR castiga (Doamne fereste de asa ceva) alegerile din 2020 i-ar putea opri cineva sa modifice legea si sa legalizeze casatoria dintre persoane de acelasi sex? Hai pe bune sa fim cinstiti indiferent de ce parte a „baricadei” ne aflam

  • Sunt nu mai putin de 7 referiri de genul „asimilati sotilor” in acest proiect.
   ‘Uniunea consensuala’ e, de fapt, masca casatoriei persoanelor de acelasi sex.
   Au toate drepturile sotilor, mai putin cel al adoptiei, care poate fi usor modificat dupa.

  • @ Un cititor -Vezi ca inca nu a a fost votata lege,pana acolo mai este. Asta prima la mana. Tie mai neoprotestantule,ca asta esti, sau mai bine zis pocait, ce nu iti convine? Dumnezeu ia creat pe homosexuali si lesbiene, asa s-au nascut, deci Dumnezeu nu poate sa nege acest lucru, caci el ia creat. Doi l a mana.
   Daca traiesc impreuna nu au dreptul sa fie parteneri egali cu ceilalti cei normali? Initiativa prevede ca nu au voie sa infieze copii. Clar? Trei la mana.
   Deci pe tine ce te deranjeaza, mai ales ca nu ai ales,in mod sigur USR si nici nu o sa-i alegi. E clar mai POCAITULE ! Mars la lins la psd-isti.

 3. Românul nu a priceput in 2016 ca sa nu mergi la vot nu e echivalent cu faptul ca lucrurile rămân la fel. Și totuși , am o mică obiecție la cum a fost formulata întrebarea la referendum. Parca cam ambiguu .. nici măcar nu conținea cuvintele cheie “bărbat” și “muiere”. Pai ce facem ?

 4. Fara legatura cu subiectul, dar pentru cei care stau numai pe G4 si pierd timpul inutil, poate fi o revelatie:
  „Si sa fie admisa sesizarea, in mod normal, efectele unei decizii CCR sunt numai pentru viitor, deci ar fi greu de gandit o revizuire. Dar, pe de-o parte, ne-am obisnuit cu motivari halucinante ale CCR, pe de alta parte, o asemenea decizie ar fi argumentul perfect pentru amnistierea si gratierea celor condamnati de completele de 5, adica demnitari, membri CSM si inalti magistrati.

  Pentru ca nu e deloc sigur ca CCR a fi dispus la un asemenea abuz grosier, dl Dragnea a atacat in contencios administrativ la CAB hotararea Colegiului ICCJ de compunere a completelor de 5. Plangerea, despre care Ziare.com a dat detalii in exclusivitate, este de o rara perversitate.

  Pe langa faptul ca ea contine si o incercare de sesizare a CCR, de data aceasta pe calea exceptiei impotriva Legii 304, cererea de anulare a hotararii Colegiului este insotita si de una de suspendare a acesteia. Efectul admiterii suspendarii ar fi de o gravitate fara precedent, pentru ca ar scoate din activitate completele de 5 ale ICCJ pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare, ceea ce poate dura minimum 2 ani.

  Adica niciun proces al carui apel este de competenta unui complet de 5 penal sau civil nu ar mai putea fi incheiat, ceea ce ar insemna un blocaj. ICCJ ar avea de ales intre a accepta aceasta situatie ani de zile sau a modifica hotararea de Colegiu, dupa cum vrea Dragnea, chiar daca instanta va stabili in final ca ea era perfect legala. Este un santaj fara precedent.”
  Din Ziare.com

 5. Perdele de fum pentru „bobor”.
  Si da-i shi lupta neicusorule, puicusorule…
  Nimic nu se va intampla cu aceste propuneri idioate….
  Tine „boborul „ocupat”.

 6. @Un cititor
  Pai cum sa legalizeze casatoria gay-lor USR, cand USR a boicotat referendumul ? A fost singurul partid cu coloana , s-a pozitionat de la inceput asa , daca era sa sustina asa ceva , milita pt votul pe NU .Aveti ce aveti cu USR, va e frica de el de nu se poate …

  • @Varahil Vezi cum esti in eroare? Ai vazut declaratia lui Dan Barna de dupa referendum? Ai vazut ca USR sustine parteneriatul civil. Stii ce mi se pare mie trist ca o multime de oameni pe care ii cunosc oameni cu facultati, oameni cititi, oameni de altfel respectabili au fost mintiti si manipulati de USR in cel mai josnic mod, si acum inca mai cred minciuna si manipularea. Nu am nimic cu nimeni, doar incerc sa arata adevarata fata a acestui partid. As vrea ca la urmatoarele alegeri fiecare roman sa voteze liber si in cunostinta de cauza. Daca esti progresist si sustii cauza LGBTQ sigur ca USR este o optiune (si inca una foarte buna). Pentru mine o persoana care sustin valorile conservatoare crestin democrate nu este o optiune de vot. Ce imi doresc eu ca nici un crestin democrat sa nu voteze cu USR crezand altceva atat.

  • @UnCititor: Abia acum ne dam seama ca avea dreptate Nicusor Dan cand voia ca USR sa fie un grup eterogen, gata sa rezolve impreuna problemele legate de interesele care ii unesc pe membri si liberi sa voteze fiecare cum vrea, dar sa nu implice o pozitionare a partidului, pe problemele care ii dezbina!
   Nu ne statea bine cu o echipa de oameni competenti, care ar fi putut sa ne rezolve circa 60% din problemele care ne interesau, lasand 40% din ele nerezolvate din cauza lipsei de consens?! Nu; mai bine nu (mai) putem sa rezolvam mai nimic … 🙁

   Doar ca a venit Dl. Ghinea, care se credea (si inca se mai crede) pe cai mari, care a vrut pozitionare, doctrina, sa dea premier in 2020 (nimic mai putin!), etc. Si dintr-un inorog, a transformat USR-ul intr-un cal (nici macar armasar). A pierdut sau e pe cale sa piarda jumatate din electorat si … o sa rezolve 10% maxim, in loc de 60%. Un fel de orb al prevederii politice, care nu vede evenimentele care-l plesnesc peste ochi …

   PS: Personal nu prea imi place Nicusor Dan, cum voia el sa salveze casele vechi din Bucuresti, dar intotdeauna pe banii altora, ca orice socialist care se respecta.
   Insa la faza cu USR, nu doar ca avea dreptate, ci a avut si o idee buna!

  • @ Un cititor (mai bine zis UN POCAIT)- Geaba iti tot explica ceilalti comentatori cum este cu parteneriatul civil,caci vad ca nu pricepi. Eu sustin ca ,, ori esti prost ori esti tampit.
   Asta patru la mana!

  • @Sanitarul
   Corect! Ideea de la care a plecat Nicusor Dan a fost cu totul alta. Sigur imi sar multi in cap aici ca sunt pocait, si ce daca sunt pocait? Da sunt pocait, nu imi e rusine de asta si nu am ascuns niciodata asta. Cumva nu mai sunt liber sa cred in ce vreau? Ce e paradoxal pentru mine este ca astia progresistii astia care sustin toleranta cum nu esti deacord cu ei te fac in toate felurile. Nu domnilor nu sunt nici prost, nici tampit nici idiot, doar am alte pareri decat o parte din voi. Oare ce ar fi daca ati invata voi progresistii toleranti sa acceptati si parerile altora??

  • Eh, uite ca am invatat eu!
   Dar incearca sa tratezi la subiect, pt ca se vede si in Braille ca ai o agenda pe care o urmaresti tenace. In scurt timp o sa-ti zica comentatorii „castravetele”, ca in sceneta lu’ Florin Piersic.

  • Un Trol Cititor care e ba pocăit, ba creștin-democrat, oricum, doar să întrețină discuția asta stupidă, împreună cu alții care îi pun întrebări fix croite pe elucubrațiile de are el să le spună. Auzi,”valorile conservatoare crestin democrate” – una, măcar, de ar fi capabil să enunțe și să o explice. Dar nu e, pentru că e trol și scopul lui e sa întrețină zâzanie. Greu de cap mai sunt, n-au înțeles că au pierdut partida, oamenii nu mai vor să-și trăiască viața sub o piatră. Bine, nici ei, de fapt, cine vrea? Dar ei sunt troli și sunt plătiți să ațâțe, d-aia tac chitic când îi demaști.

 7. Cum protejeaza noua lege familia gay cata vreme nu le permite sotilor sa infieze ?

  PS. Parteneriatul civil va fi permis in ipoteza in care unul sau chiar ambii parteneri vin in parteneriat cu copii infiati anterior ?

 8. 1) G4M, corectati, va rog: „documentul care atestă o UNIUNE CONSENSUALA este un extras din Registrul de stare civilă, denumit ”certificatul de parteneriat civil”, față de „certificatul de uniune consensuală” ” – le-ati incurcat!
  Si ulterior, in text, folositi „uniune consensuala” in loc de „parteneriat civil”. Proiectul de lege, caci el e principalul actor in articol (avand sanse sa devina lege, spre deosebire de propunerea CNCD), e despre parteneriat.

  2) „Parteneriat CIVIL” ca opus cui? „Parteneriatului PENAL”!?! Care-i logica? [sa nu-i lase pe Dragnea cu Tariceanu sa-si oficializeze relatia?! 🙂 ]
  De unde au scos denumirea asta? Uniune consensuala pare mai adecvat …

  3)Zice deputatu’ PSD: “Va reglementa o viaţă de familie pentru persoanele care nu sunt căsătorite şi care sunt foarte multe şi care au nevoie de această legiferare” Adica cum?
  Heterosexualii care n-au vrut sa se casatoreasca, desi traiesc in cupluri (au si copii, poate), de ce s-ar napusti sa incheie un parteneriat civil?! De unde apare nevoia asta stringenta, in acest caz?!

  Astept argumente pentru: De ce ar incheia parteneriat civil doi heterosexuali (un barbat si o femeie) care traiesc impreuna, dar care n-au vrut sa se casatoreasca? Care ar fi motivul pentru care, acum, ar alege parteneriatul civil si nu casatoria?!

  4) Zice insusi Marele Dragnea: “…acest tip de parteneriat civil care mie mi se pare firesc …” Nu-l mai intrebam daca se aude ce spune, nu? Adica el ne zice noua ca i se pare FIRESC ca homosexualii sa traiasca impreuna. Lui! Atata ipocrizie ne emotioneaza … 🙂

 9. Doar o statistică, să vedem unde stăm în comparație cu alții. Uniunea Europeană are 28 de membri. La 1 ianuarie 2019, 14 dintre state vor fi legalizat căsătoriile LGBT și 8 parteneriatele civile (între ele și 5 state din fostul bloc comunist). 6 state membre nu au reglementat căsătoriile LGBT/parteneriatele civile. În acest ultim grup, care cuprinde doar state din fostul bloc comunist, se află și România. În acest moment, România recunoaște doar dreptul de ședere pe teritoriul său, mai mult de trei luni, cuplurilor LGBT căsătorite în alte state membre.

 10. Am citit comentariile colegilor si nu inteleg nici cum ghiveciul si asocierea USR ului cu acest parteneriat/referendum/denigrare ! Una peste alta, USR este clar la ani lumina fata de alte partide ce ,,una se dau, si alta sunt de fapt,, de la USR nu ai surprize, ei sunt la vedere, transparenti si chiar prea ,,necopti,, ar spune unii! Desigur ca intre PSD si USR ii prefer pe ci din urma fara discutie!
  Acuma legat de acest parteneriat intre persoane de acelei sex, pe mine ca simplu cetatean nu vad sincer cu ce m-ar deranja, vorba matusii ( video viral pe internet) de 84 de ani ce nu mergea la referendum suparata fiind ca ,,biserica nu trebuie sa faca politica, ca homosexualii au fost, sunt si vor fi intotdeauna, sunt fiintele domnului,, tot asa si eu spun ca inafara de popi ca pierd taxa pentru cununie chiar nu e problema noastra accost parteneriat dimpotriva! Sa ne bucuram ,,pentru aproapele nostru,, sa ne bucuram ca prin acest parteneriat cumva ca o casatorie pentru ei ,,nu mai umbla creanga,, partenerul, e cumva asociat adulterului, nu tu SIDA si alte beneficii materiale probabil. Atata timp cat acesti oameni platesc taxe ca mine si ca noi restul nu vad ce treaba avem noi cu ei, basca ca si acesti oropsiti ai sortii provin din SOT+SOTIE din Familia Traditionala iar dand cu pietre in oricine nu e ca noi chipurile, gandu-mi fuge la steaua lui David pusa in piept evreilor de Hitler, de Antonescu ( progromul) trimiterea tiganilor in lagarele de exterminare, de Ip si Traznea-Horthy si atatea alte triste exemple ce istoria ni le ilustreaza in toata grozavia lor! Sentimentul de ura de ori ce fel naste monstrii la fel ca somnul natiunii/ ratiunii, sa ne vedem noi de treburile cu adevarat importante, asta e cumva iar praf in ochi, manipulare!

  • Ps. Constat ca; cu cat BOR ma indeamna mai mult la ura fata de aceste persoane gay, cu atat toleranta mea fata de gay este mai mare, oare de ce?!

  • Prea Fericitulstie si daca politica ar fi alta, ce frumos cred ca ar spune-o intr-o predica tinuta in Catedroaia aia imensa care se construieste si cu bani luati de la gay prin impozite si taxe dar si dati de bunavoie de membri ai LGBTY !

  • Susu@ asa m-am saturat deja de manipularile tuturor de nu se poate! Cate alte probleme sunt in tara asta iar ei ne tin captivi prin fel si fel de cancan uri, iar noi ca fleti punem repede botul! O seara frumoasa!

 11. Taga-dam, taga-dam, taga-dam….
  uite asa vine „trenul” corectitudinii politice si in Romania. LGBT-istii sunt de multa vreme aici(mai multi sau mai putini), dar acum vin drepturile lor.
  Vad ca unii, mai luminati, deja isi permit sa jigneasca orice opinie diferita.
  Indiferent in ce tabara esti, respecta opinia celuilalt; dar se pare ca de Ev Mediu sunt chiar si progresistii…culmea, progresist ramas in urma(sic)
  Si da, USR pierde, eu sunt dintre cei care cauta alternative de vot…USR nu mai e pe lista

  • Cool… voteaza alde

  • Scârț-trosc-pleosc, ce se mai metamorfozează trolii ăștia, din emili în cititori și în alexe
   Ca broasca râioasă din poveste. E de notat ca vor să pară sunt gender-corect, in spiritul vremii, deh. In spate sunt aceiași 2-3 sfertodocți pe care îi recunoști după stil și după cuvintele puține pe care le folosesc, îi trădează puținătatea gândirii și lipsa de imaginație. Insidios, ei încearcă să amestece planurile cu intentia de a-i plasa pe cei care susțin ideile discreditate de ei, trolii, fix în opoziție cu propriile convingeri pentru a-i incita astfel pe cei atacați la reacții agresive și a-i discredita i’ acest mod. De exemplu, pe cei care nu țin morțiș să impună și altora modul lor de viață îi consideră „progresiști” doar pentru că sunt toleranți. I-au învățat stăpânii lor care îi manevrează cuvântul ăsta „progresist” și îl folosesc intr-una fără să stie, de fapt, ce înseamnă, că dacă ar ști, ar explica. Tot așa, pe cei care își văd de treabă și consideră că fiecare poate să-si trăiască viața cum vrea dacă nu face rău altora, îi trimit in Evul Mediu, adică taman la nivelul la care se află tocmai fanaticii pseudo-religiosi care confundă credința cu superstițiile lor de peșteră și morala cu falsa pudibonderie habotnică pe care o pot afișa doar unii cu o gândire primitivă.

 12. @ Un cititor sau Un pocait- Nimeni nu are treaba cu credinta ta. Nu conteaza ce esti: pocait,ortodox,musulman,ateu,islamist etc este treaba ta. Ce ne deranjeaza este faptul ca vii sa dai sfaturi ce si cu cine sa votam sau sa nu votam. Sa stii ca suntem in masura sa judecam,sa luam hotarari pentru noi si familia noastra. Lasa propaganda neoprotestanta si nu mai ataca partidele care au boicotat referendumul ca nu iti mere. O seara buna.

 13. Voteaza atunci psd,pnl ca doar si in 2016 tot pe astia i-ai votat, nu? Iti doresc spor la treaba,adica la impins vagoane in gara!

 14. Sunteti foarte „cool” cand intelegeti doar ce doriti. Am presimtirea ca sunt multe persoane in situatia mea, aceea ca vreau sa votez, dar nu gasesc oameni noi si de incredere, oameni de la care sa aud idei care sa ma reprezinte. De exemplu, ideea de normalitate…in educatie, justitie, sanatate si de ce nu, chiar in problemele astea cu LGBT.
  Deci, ” fara penali in functii publice”, dar nu pentru ideologia progresista USR(probabil si RO100); fara concesii in materie de familie si educatia copiilor, dar nu hotilor in gasca PSD(plus ALDE,PNL,UDMR).

 15. Pt bad@
  Daca pentru tine „troll” e cineva care are doar 5 sau 6 mesaje scrise pe o pagina de stiri, si asta in ani, cred ca e clar cat de mult esti afectat de termeni in alta limba sau, poate e chestia aia: „cine zice, ala este….”

  • Troll e cineva care scrie „la punctaj” pentru a susține anumite teme ca, de exemplu, cea că totul e o mizerie in politică, n-ai cu cine vota, n-ai „oameni noi și de încredere”, așa că să rămână tot borfașii, că n-avem cu cine-i schimba. Sau cei care utilizează cuvinte care apar dintr-o dată în discuții, gen „progresist”, pe care nu le-au folosit în „ani” de când scriu mesaje și a căror semnificație nici măcar nu o cunosc, altfel nu le-ar uzita în contextul în care o fac. Mai sunt și cei naivi, care preiau temele trolilor și le întrețin fără să-si dea seama, doar pentru că au ei o problemă cu drepturile altora, chiar dacă asta nu-i lezează în vreun fel și stabilesc ei cum trebuie să fie „normalitatea” din perspectiva lor îngustă în care văd lumea. După aceeași logică, „normal” e sa și furi, că sigur sunt unii care cred așa, sau să-ti bați nevasta/bărbatul ori copii, că așa s-a pomenit prin tradiție, nu? Acestor naivi li se pune idioți utili pentru că ceea ce fac ei e la fel de nociv ca ceea ce fac trolii chiar au intr-o singură postare 3 mesaje, adică jumătate față de cât reprezintă cele „5-6” din „ani”.

 16. Imi pare rau, aici lipseste educatia minima necesara unui dialog inteligent. Jignesti in continuare, nu ai respect pentru ceilalti….
  Si da, merci ca mi-ai explicat cine sunt „idiotii utili”, acum inteleg mult mai bine care iti e meseria.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.