G4Media.ro

DLAF face precizări despre ancheta referitoare la Dan Barna: Unul dintre proiecte…

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

DLAF face precizări despre ancheta referitoare la Dan Barna: Unul dintre proiecte este controlat, alte două se află în verificări preliminare / Suntem o structură autonomă, nu primim instrucțiuni de la nimeni

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) a transmis vineri o serie de precizări referitoare la proiectele pe fonduri europene derulate de firma lui Dan Barna, arătând că unul dintre proiecte se află sub incidența unei acțiuni de control, începute anterior publicării articolului din Rise Project, iar în cazul altor două proiecte se fac verificări preliminare demarate după apariția în presă a informațiilor.

De asemenea, DLAF susține că, deși este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională și nu solicită și nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană.

Precizările DLAF:

 • Acțiunea de control referitoare la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice.
 • Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției.
 • Etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfășoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu.
 • Atât în etapa verificărilor preliminare, cât și în etapa acțiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului și dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent.
 • Acțiunile de control se desfășoară cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, precum și a garanțiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumției de nevinovăție recunoscute în cadrul procesului penal.
 • Deși DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională, independent de alte autorități și instituții publice și acționează ca atare. În consecință, Șeful Departamentului nu solicită și nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană în realizarea atribuțiilor sale referitoare la declanșarea și desfășurarea controalelor ori la întocmirea și valorificarea actelor de control.

Președintele USR, Dan Barna, a solicitat vineri, într-o postare pe Facebook, Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) să trimită Direcției Naționale Anticorupție (DNA) documentele legate de contractele pe fonduri europene ale firmei sale. El subliniază că DLAF, aflat în subordinea lui ”Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea”, acționează la comandă politică și doar o anchetă a DNA ar fi credibilă.

Solicitarea liiderului USR vine după ce Rise Project a anunțat joi că proiectele de incluziune socială cu bani europeni, „SES-am deschide-te”, „Punţi Comunitare” şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, în care a fost implicată şi firma Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare a lui Dan Barna, sunt verificate de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă al Guvernului (DLAF).

Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Citește integral: Barna solictă DLAF să trimită la DNA contractele firmei sale pe fonduri europene: Cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Vreau să o facă și DNA în a cărei imparțialitate cred

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

 1. Cum adica ” în coordonarea prim-ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională și nu solicită și nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană.” ?

  • adica vor sa ne spuna ca o organizatie guvernamentala politica, cu un sef ales politic (si cu o activitate dubioasa … dar achitat parca), probabil cu o activatate/actiuni orientate catre cei care nu fac parte din puterea politica, din ce inteleg nefacand parte dintr-o structura a ministerului public ancheteaza un adversar politic
   cum ar zice ciordache „adevarul e ala care ti-l spun eu”

  • Adica un fel de DNA care freaca menta pe bani publici .
   Atatia ani de procese ale DNA din care s-a ales praful , crede careva ca DLAF este altceva decat o masina de tocat bani la fel ca DNA.

  • Modus operandi (acelasi de zeci de ani) duce „decât” la PSD – fiul lu’ FSN, nepotu’ lu PCR.
   Un comentator avizat ne dă o soluţie foarte posibilă, cont ţinînd de felul în care PSD-ul a acţionat în trecut, fără mari fineţuri că gloata oricum înghite orice.
   Comentatorul „Impotriva prostiei din tara [utilizator]” (titlu bine ales, prostia fiind regina RSR) zice aşa :
   „Departamentul pentru Anti-Frauda al Guvernului, aflat in coordonarea Vioricai Dancila verifica proiectele finantate din bani europeni la care care a luat parte si firma lui Dan Barna.
   Coroborat cu faptul ca autoarea articolului din Rise Project, Romana Puiulet, a fost reporter al emisiunii „De vorba cu Carmen Avram” de la Antena 3, avem motivatia atacurilor furibunde la adresa liderului USR.”

   Dacă mai adugăm că tartoru’ şef la DLAF este …ghici cine ?…Păi este Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea (ăla de s-a plimbat pe culoarele judecăriilor, ca acuzat şi nu ca judecător, pînă cînd „sistemul” l-a salvat !)
   Acu’ înţelegeţi ? Romana Puiuleţ…, Carmen Avram… ,Toni Greblă (Liviu Dragnea)…, DLAF (Dăncilă sau cine o fi în spatele ei, că ea…), etc.
   Tot nu aţi înţeles ?
   Atunci votaţi tot PSD-ul că tot ne-am obişnuit cu biciul cartelului ciocoilor cleptocraţi.

  • DLAF nu are nici o legatura cu DNA.

   La DNA lucreaza procurori. Adica magistrati, absolventi ai unei facultati de drept si al Institutului National de Magistratura.
   DLAF este un departament de audit. Un gigel angajat pe criterii stabilite de conducere (adica Toni Grebla), vine si te se uita in actele firmei tale.. apoi scrie un raport de control. Cam atat. Daca refuzi, amenda pana la 5000 de lei. Practic are aceleasi atributii cu Curtea de Conturi, doar ca are acces la firme private.

  • Pehash, postarea dvs. îmi aduce aminte de un control al unui „inspector” ITM la mica mea firmă:
   Vine singur la sediu, când îi spun că trebuie să fie 2 inşi la control, îmi spune că-l ia pe poliţistul din intersecţie, etc. Apoi îmi cere toate actele, se uită ca viţelul la ele şi ajunge la o factură, unde mă întreabă cine e delegatul menţionat în partea de jos a facturii, îi spun că e şoferul care a adus marfa, la care el , victorios, îmi spune:”V-am prins! Amendă nnnn lei”
   V-am relatat această întâmplare reală, apropo de posibilii angajaţi ai DLAF !

 2. Nu cred nicio clipa in cea ce spune o institutie care s-a autosesizat in campania electorala ,este la comanda guvernului prostila….

 3. sigur ca da..decat de la sefii nostri din pesedeu

 4. Daaa,nu primesc instructiuni de la nimeni!!Cine spune asta,sluga penalilor,penalul grebla? Barna sa faca bine sa nu se complaca in incertitudine si sa faca o sesizare la OLAF! Daca nu face,atunci putem spune ca e ceva putred in dosarele sale,pana atunci,chiar daca nu putem crede in dlaful lui grebla si dancila,incertitudinile raman si nu cred ca-i fac bine,asa cum spera…

  • Cu cât îl atacă mai mult, cu atât il vor vota mai mulți. Mai bun ca el deocamdată nu avem. Fața de ceilalți este cu un cap mai sus, la propriu si la figurat.

  • Doar fizic,minte ioc,mai ,anonimule,fara verificari independente,nici dlaful dar nici barna nu sunt credibili!Focul deja a facut fum,trebuie stins corect,fara sa lase urme!

 5. D.L.A.F. = ”Dancila L.A. Furat” – Zic sa i-o spuneti lui Mutu’ pe asta cu ”structura autonomă”…!

 6. PSD joaca murdar. La fel cum a facut tot ce i-a stat in putinta sa o impieidice pe KOVESI sa ajunga sefa parchetului european, la fel au incercat si cu motiunea(vezi scandalul cu cuc), iar acum această soparla cu barna. Niste stalinisti ordinari. Sper sa scapam caat mai repede de acest partid care a devenit grupare infractionala de sifonat bani publici si dat in cap la adversarii lor politici. Din pacate sunt si multi prosti intare asta care put botul la astfel de manipulari.

 7. DLAF, PILAF …cine naiba a auzit de ăștia până acum? Eu unul nu. Există așa ceva? Incredibil:
  Departamentul pentru lupta antifraudă.
  Bă, ești nebun!!!! S-a estimat că în România s-au furat peste 1000 de miliarde de euro, fraude, normal. In 30 de ani. Mai zi ceva.

  • 100 de miliarde , ca vreo 3000 de miliarde a fost tot PIB-ul in cei 30 de ani…
   Se spune ca doar Bombonel a praduit vreo 2 miliarde,

  • Da. Probabil că ai dreptate. Nu cunosc cifrele. Am auzit o sumă enormă la radio, cu ceva timp in urmă. Posibil, nu am reținut corect cifra exactă. Mulțumesc :).

  • De pe vremea lui Decebal cat s-o mai fi furat… DLAF exista cam de 8 ani și se ocupa de fraude pe fonduri europene.

 8. Rusine Dinu Patriciu!

 9. nu se subordonează nimănui”…e normal ca „nimic” să fie șeful celor care nu sunt subordonați nimănui…

 10. chiar se vede in turul doi. Îi vrea capul lui Barna. Inițial am vrut să votez cu Paleologu, dar acum votez cu Barna. Pe Docila nu o anchetează nimeni pentru ca a dat ordonanțe care au subminat economia și justiția naționale, punând în pericol, la propriu, viața romanilor?

 11. Corect. Nu se subordoneza, doar se identifica! 🙂

  • Nu mai incercati sa-i luati apararea sefului vostru,totusi,e major si daca nu are nimic de ascuns sa faca repede o sesizare catre OLAF ,ii este mai teama de ce urmeaza decat i-a fost lui dragnea?!?

  • @Corrie
   Incerci sa induci ideea ca as fi un fel de postac userist, ceea ce ma amuza si ma surprinde in egala masura. Am sefa si niciuna din noi nu este afiliata politic. Mai bine ma duc si ma angajez la matura, decat sa fiu sluga unui partid/politician, oricare ar fi el! 🙂
   In ceea ce priveste DLAF ( nu OLAF, varianta UE) si-un elev de gimnaziu si-ar da seama ca este in subordinea viorichii, daca citeste organigrama, si mai mult ca sigur lucreaza in favoarea ei.
   Saptamana asta a fost randul lui Barna. Saptamana viitoare poate fi un lider liberal, daca asa o cer interesele ciumei rosii. Asta refuza unii sa inteleaga…

 12. Cred ca indepartarea Dlui. N. Dan dela sefia Partidului a fost o eroare majora si un act de
  dorinta de putere nemeritata. Este pacat ca ati anulat speranta romanilor in oamenii politici. „Toti sunt la fel”. Cred ca membrii de buna credinta vor gasi o cale imediata de salvare a cea mai ramas din succesul dela europarlamentare. Cu toate explicatiile d. lui Barna ,raul a fost deja facut si a produs efecte.

  • Cristi, care rău?Şi ce te face să crezi că împotriva d-lui Nicuşor Dan nu s-ar fi pornit aceeaşi campanie murdară? Aşteptaţi alegerile locale şi, dacă Nicuşor Dan va fi candidat, veţi vedea aceleaşi „rele” ce vor fi fost făcute de candidatura lui N.D.

  • Se vede acum cat se poate de clar cine a vrut neaparat sa-i ia locul lui N.Dan,nu?

 13. Cred ca indepartarea Dlui. N. Dan dela sefia Partidului a fost o eroare majora si un act de
  dorinta de putere nemeritata. Este pacat ca ati anulat speranta romanilor in oamenii politici. „Toti sunt la fel”. Cred ca membrii de buna credinta vor gasi o cale imediata de salvare a cea mai ramas din succesul dela europarlamentare.

  • Poate esti de buna credinta… poate nu poti mai mult…
   poate, totusi, poti intelege „decat” ca:
   1.to’ar’su zbarnea a primit contracte de „consultanta” „decat” de la institutiile conduse de pcr (fie ca erau de tip dottore-puie; fie ca erau de tip nutzika-mu*e);
   2.”consultanta” lu’ to’ar’su zbarnea a fost de tot kakatu deoarece „proiectele” respective erau: cu destinatie – despre care to’ar’su zbarnea n-a pomenit ceva in „auditu” „profezionizd” pa care l-a „elaborat”; depasite/uzate moral dpdv tehnic – aspect pe care, de asemenea, „brovezionizdu” zbarnea n-a catadicsit sa-l mentioneze in vreun act de „audit”.
   Ca zbarnea n-are fo’ umbra da morala cand se da mare (re)fo’mizd… s-au mai vazut cazuri, cu mult peste motul kakatului care se crede, pb reala este ca handicapatii de extrema stanga (cam tot aia care se-nchina la paraschieva) chiar cred si spera

 14. Doamna Viooooo … Doamna Viiiiooooooo….. Sarumana, putem sa declaram ca „suntem o structura autonoma”???

 15. În România toți sunt Autonomi și Independenti si nimeni nu iau ordine politice de la nimeni niciodată :))))

  • Tocmai de-aia,barnea -cel -fara -pata sa faca sesizare la OLAF, daca nu are ce sa-si reproseze,altfel va fi acuzat de complicitate cu dracila pentru turul 2 ,numai sa-l sunteze pe Iohannis,ca si pe liberali dupa motiune!Nici nu se putea o gura de oxigen mai buna pt.demisa dancila,va ramane la butoane pana in noiembrie 20 20…

 16. Regret ca intelegerea situatiei actuale privind votul ptr. un nou guvern ,a devenit ptr,seful USR, o problema de intelegere . A pune umarul cand Tara este la greu , dovedeste atasament profund fata de romanii de buna credinta. Altfel, lupta ptr.putere . poate reprezenta ptr. unii politicieni, dorinta de inavutire, fapt demonstrat din plin , in ultimii 30 de ani.

 17. Este absolut hilar. Putregaiul PSDist tot incearca sa prosteasca o tara. Si acest caz si cel de la Tarom cu ministrul demis Cuc, dovedesc nivelul de coruptie al guvernului demis Dancila!

 18. Ponta si Tariceanu au trantit guvernul Dancila cu doua planuri in cap:

  Planul A: O noua majoritate cu ProRomania, ALDE si PSD minus Dancila, Stanescu si alti cativa antipatici pt Ponta, sperand ca Johanis nu va vrea sa ia el guvernare si le va da din nou premierul asa cum a facut de 3 ori cu Dragnea.

  Planul B: Cand au vazut ca planul A nu merge s-au repliat pe planul B: Colaborare cu PNL si Johannis. Cheia sunt banii sau PNDL-ul. Noul guvern trebuie sa aloce bani primarilor PSD care trec cu parlamentarii arondati lor la Ponta.

  Ca sa mearga planul B era nevoie de USR ca sa dea legitimitate. Sa se asigure ca toata lumea e urcata in barca. Ca toti accepta compromisul. Sistemul trebuie sa se asigure ca nimic fundamental nu se schimba. Fara USR in guvern au o mare problema si de aici vine isteria generala. Pentru ca planul lor e tot acela de a fura doar ca un pic mai discret decat PSD-ul. Orban si PNL stiu ca trebuie sa imparta banii cu Ponta si Tariceanu asa cum a facut Tericeanu cu PSD cand a fost premier in 2007 si 2008.

  Pe de alta parte, PNL stie ca vine criza si ca va trebui sa faca taieri. Daca lasa un partid curat ca USR in afara, isi dau seama ca acesta va expune toate mizeriile lor. Și ca va câștiga masiv la urmatoarele alegeri.

  De aceea sunt innebuniti PNL-istii acum si ataca USR-ul si pe Dan Barna cu orice mijloace. Singura solutie pe care o va acum este distrugerea lui. Cu orice pret. De aceea PNL-istul Eduard Helvig – directorul SRI a pus la cale „bomba” fasaita cu RISEProject.

  Tactica a fost incercata si cu Codruta Kovesi. Va aminti de dosarele fabricate de Sectia Speciala care au mers pana acolo incat i-au pus interdictie sa paraseasca tara? La fel insa ca in cazul LCK, nu le va iesi nici cu Dan Barna. Li se va întoarce ca un bumerang in cap.

  Foarte multi comentatori din presa, unii pe care chiar ii credeam neutri si credibili sunt de fapt bransati la remorca Sistemului si acesta este motivul pt care lanseaza la randul lor atacuri brutale la Dan Barna si USR. Pt ca vor un guvern „normal” sub binecuvantarea caruia furtul sa continue, un pic mai discret, dar sa continue.

  Iar daca inca sunteti din aceea care credeti ca PNL-ul e diferit de PSD in profunzimea lui, urmariti investigatia Recorder.ro despre mafia lemnului pastorita de Gheorghe Flutur in judetul Suceava. O armata de primari PNL din judetul lui Flutur au firme de taiat lemn prin care taie si exploateaza ilegal in complicitate cu Romsilva. Link-ul aici:
  https://www.facebook.com/myrecorder/videos/2290569187922017/