G4Media.ro

Divizat între democraţi şi republicani, noul Congres american şi-a început activitatea

Sursa: G4Media.ro

Divizat între democraţi şi republicani, noul Congres american şi-a început activitatea

Democraţii au preluat joi controlul Camerei Reprezentanţilor a SUA, în urma alegerilor de la jumătate de mandat desfăşurate în luna noiembrie, marcând astfel începutul unei noi perioade de opoziţie împotriva preşedintelui Donald Trump, ai cărui republicani şi-au păstrat totuşi majoritatea în Senat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cu un număr record de femei şi de membri proveniţi din rândul minorităţilor, noul Congres format din 435 de aleşi în Camera Reprezentanţilor şi 100 de senatori s-a reunit la ora 17:00 GMT.

La Senat, vice-preşedintele republican Mike Pence a prezidat şedinţa în cadrul căreia noii senatori au depus jurământul, în timp ce la Camera Reprezentanţilor democrata Nancy Pelosi, în vârstă de 78 de ani şi care aproape sigur va redeveni preşedintă a acestei camere a Congresului – post pe care l-a mai ocupat între 2007 şi 2010 – a promis că va lupta pentru un Congres care ”să unească”.

În pofida acestei promisiuni, ea va fi în prima linie a luptei împotriva lui Trump, iar primul test va fi prezentarea de către democraţi, chiar în aceeaşi zi, a unor propuneri de măsuri bugetare temporare menite să deblocheze administraţia americană. Aceasta este parţial paralizată de pe 22 decembrie, când a expirat cadrul bugetar şi Congresul şi Casa Albă au eşuat în încercarea de a ajunge la un acord, mai ales din cauza refuzului democraţilor de a fi alocate în buget cele cinci miliarde de dolari cerute de Trump pentru ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul pentru oprirea imigraţiei ilegale.

Este aşadar de aşteptat ca diviziunile din noul Congres să fie vizibile din prima zi. Cu toate că republicanii şi-au consolidat majoritatea în Senat, unde au 53 de mandate, ei nu pot trece peste democraţi, întrucât pentru aprobarea oricărei legi bugetare este nevoie de 60 de voturi favorabile.

Dar disensiunile pe tema bugetului ar putea fi doar un prim episod al viitoarelor bătălii dure dintre republicani şi democraţi, aceştia din urmă promiţând deja lansarea unor anchete parlamentare împotriva liderului de la Casa Albă şi anturajului său, în special legate de pretinsa colaborare dintre campania lui Trump şi Rusia înaintea scrutinului prezidenţial din 2016.

Odată cu preluarea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, democraţii obţin şi conducerea comisiilor parlamentare cu puternice atribuţii de investigare, mai ales în ce priveşte audierea martorilor şi dispoziţiile de prezentare a unor documente.

Democraţii au asigurat că îi vor cere lui Trump să prezinte declaraţiile sale de venit, ceea ce până în prezent actualul preşedintele american a refuzat să facă.

Într-o etapă ulterioară a tuturor acestor anchete promise de democraţi s-ar putea contura şi perspectiva lansării unei proceduri de destituire (impeachment) a preşedintelui Trump. Dar chiar dacă aceasta va fi iniţiată de Camera Reprezentanţilor, Senatul majoritar republican va trebui de asemenea să se pronunţe, astfel că este puţin probabil ca în final Trump să poată fi destituit. De altfel, Nancy Pelosi a respins deocamdată ideea unei astfel de proceduri, ea afirmând că doreşte să vadă mai întâi concluziile anchetelor.

Pe de altă parte, Pelosi va trebui să manevreze între aleşii democraţii cu poziţii radicale împotriva lui Trump, aceia ce se declară a fi din rândul ”rezistenţei” contra preşedintelui republican, şi congresmenii democraţi mai moderaţi care au câştigat în circumscripţii unde Trump păstrează o bună popularitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „Divizat!” Orice parlament este mai mult sau mai putin „divizat”. Orice congres. Poate doar alea din statele totalitare nu sunt „divizate”. La fel, aceeasi prostie este folosita si-n cazul unor societati, de care se spune/scrie ca sunt divizate, dupa vreun vot „echilibrat”. Chestia asta nu este o inventie noua, Nu e o realitate nemaivazuta. e normal in democratie. Anormal este cand majoritatea are 60/70%, cum a avut la noi in trecut, si face tot ce pofteste, necenzurata de checks and balances. Prefer o situatie de criza guvernamentala (lipsa majoritatii), decat o majoritate discretionara.