G4Media.ro

Diversiunea Springtime, fitilul care a condus la evacuarea cu gaze şi tunuri…

Incidente in prima zi de proteste a romanilor din diaspora fata de guvernul PSD, in Piata Victoriei, vineri, 10 august 2018. Protestatarii cer eliminarea politicienilor cu probleme penale și alegeri anticipate. Inquam Photos / George Calin

Diversiunea Springtime, fitilul care a condus la evacuarea cu gaze şi tunuri cu apă a manifestanţilor non-violenţi din Piaţa Victoriei. Filmul nopții în care Jandarmeria a acționat pe baza unor informații false

Ordinul de evacuare a pieţei Victoriei a fost pus în practică vineri, 10 august, la ora 23.11, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”. E vorba de atacul asupra jandarmeriţei Ştefania şi a colegului ei de „binom”, după cum s-a exprimat maiorul Laurenţiu Cazan. Informaţia potrivit căreia evacuarea pieţei a fost justificată de atacul asupra jandarmeriţei a fost lansată de purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei, apoi confirmată de colonelul Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale şi de către maiorul Laurenţiu Cazan, şeful operaţiunii din piaţă.

Cum s-a ajuns însă la atacul asupra jandarmeriţei care a justificat evacuarea pieţei? Trebuie precizat că la mitingul Diasporei din 10 august, marea majoritate a protestatarilor nu erau violenţi. Potrivit presei, au fost în piaţă în jur de 100.000 de participanţi şi, potrivit Jandarmeriei, doar 1000 dintre ei erau huligani. Au fost și 1000 de jandarmi.

Totul a plecat de la momentul Springtime. Din declaraţiile şefului dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, şi ale şefului Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, celebrul „jandarm în alb”, am putut reconstitui filmul evenimentelor:

1. Jandarmii primesc „informaţia” printr-un apel la 112 că este vandalizat restaurantul fast-food Springtime de lângă Calea Buzeşti. Informaţia s-a dovedit a fi falsă, la fel ca și aceea că sunt acte de vandalism la Antipa. ”Am fost informat referitor la acţiuni de vandalism în zona Muzeului Antipa. Ulterior, am primit un alt telefon că un alt magazin (Springtime – n. r.) este vandalizat de persoane violente”, a declarat maiorul Laurenţiu Cazan la TVR.

2. Sunt trimişi poliţiştii SIAS (Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale) către Springtime. Aceştia nu au putut înainta din pricina mulţimii de protestatari care scandau, dar nu erau violenţi. Imaginile transmise G4Media.ro de către cititori arată că patru dube de poliţie au încercat să traverseze mulţimea de protestatari cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au început să scandeze ”fără violenţă” şi ”înapoi”, iar maşinile, nemaiputând înainta, au început să se retragă. Când au văzut că poliţia dă înapoi, manifestanţii au început să aplaude şi să scandeze ”PSD, m..e PSD” şi ”Bravo!”. Imaginile filmate arată clar că mulţimea este paşnică şi nu este surprins niciun act de violenţă la adresa forţelor de ordine.

3. Comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, ia decizia de a trimite în mijlocul mulţimii, către Springtime, două detaşamente de jandarmi ca să sprijine poliţia, deşi nu era nevoie. E vorba de detaşamentele de rezervă, cu jandarmeriţa Ştefania în componența unuia dintre ele.

„Am fost informat la 5 minute de şeful poliţiei că ei (poliţiştii – n.r.) sunt încercuiţi, că nu mai pot ieşi din maşini, că le-a fost obturată vederea. Observam deja că este o migrare, o mobilitate mare (din partea instigatorilor – n. r.) asupra zonelor de interes.. La momentul respectiv aveam informaţii că sunt atacaţi (poliţiştii – n. r.), că nu mai sunt lăsaţi să iasă din mulţime, că li s-a obturat vizibilitatea, că se exercită presiuni asupra lor (…) S-au dus în sprijinul lor (jandarmii – n. r.) pentru a-i scoate de acolo. De la primele momente am avut violenţe asupra acestor colegi care s-au dus acolo în sprijin”, a susţinut Laurenţiu Cazan.

„S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, a declarat şi colonelul Cătălin Paraschiv într-un interviu pentru Kamikaze.

Vezi însă aici şi aici cum era în realitate situaţia la Springtime.

În plus, o înregistrare dintr-o maşină a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei (SIAS), trimisă în zona Springtime în noaptea de 10 august, demontează susţinerile jandarmilor. Potrivit înregistrării difuzate de Realitatea TV, maşina nu este atacată de protestatari, însă în momentul în care vin jandarmii, mulţimea, provocată, se irită şi situaţia degenerează. Vezi aici.

Pe înregistrare se aude: „Uite, ne lasă să plecăm, mă, vorba bună mult aduce”, spune unul dintre poliţişti.
În acel moment prin staţie se aude „Retrage-te!”.
„Băga-ţi-ai … în retragerea mă-tii”, comentează unul dintre luptători, întrebând „Cine a dat, mă ordinul ăsta?
Dragoş, mă”, îi răspunde un coleg.
„Să-mi dai staţia să-i trag eu…. în staţie”, vine replica.
În staţie se aude „Aţi reuşit?”.
Răspunsul este: „Ne retragem uşor”.
În acel moment pe imagini se vede cum lumea începe să alerge. „Ce-a făcut, mă?”, întreabă un luptător.
„Intervin jandarmii, vin jandarmii, aoleo”.
Din nou pe staţie se aude: „Intervin jandarmii, să dăm înainte”.
Un luptător SIAS din maşină spune: „Să stea jandarmii liniştiţi”. Maşina înaintează. Unul dintre poliţişti îi spune colegului său: „Nu te duce, mă!”.
Altul comentează: „Au început pietrele!”
„Vă rugăm să ne lăsaţi, vrem să părăsim Piaţa!”, spune altul.
În imagini se văd jandarmii care au apărut în zonă.
„Nu se face, frate, aşa!”, comentează un luptător SIAS.

4. Detaşamentele de jandarmi trimise în sprijinul poliției sunt atacate de huligani. Jandarmeriţa şi colegul ei sunt prinși în mulțime, însă sunt protejaţi de unii protestatari.

Colonelul Paraschiv a susţinut că cele două detaşamente de jandarmi s-au deplasat către Springtime, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.

”Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau…, după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (…) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, a mai susţinut Paraschiv.

5. Maiorul Cazan ia decizia de a trimite trupele de elită ale Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş”, conduse de colonelul Paraschiv, ca să salveze jandarmeriţa şi colegul ei prinşi de huligani.

Că decizia de a trimite detaşamentele cu jandarmeriţa Ştefania în mijlocul mulţimii a fost una extrem de riscantă rezultă din ce spune chiar şeful Brigăzii speciale. „Brigada specială nu a folosit nimic până la ora 23:00. Atunci s-a dat ordin, Brigada specială să încerce să intervină în sprijinul detaşamentelor de jandarmi şi să-i evacueze de acolo. Am ieşit din curtea Guvernului pe poarta dinspre Iancu de Hunedoara, în piaţă erau foarte mulţi oameni, nu vreau să dau cifre, dar piaţa era plină. Aveam două variante, ori să încercăm să ne facem cordon, adică să intrăm în contact direct, însemna conflicte sau să executăm somaţiile, în afară de somaţiile care s-au auzit toată seara făcute de Direcţia Generală. Brigada specială a executat somaţiile cu toate că, conform legii, nici nu mai trebuiau să fie, s-au tras rachetele cu trei semnale roşii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40, gaze”.

6. Atacul asupra jandarmeriţei a justificat ordinul de evacuare a Pieţei. Jandarmii au transmis avertismentele legale luminoase cu rachete de semnalizare de culoare roşie şi susţin că au transmis şi avertismente verbale către protestatarii din piaţă că urmează intervenţia în forţă, deşi oamenii nu cunoşteau semnificația rachetelor de culoare roşie şi nu au auzit avertismentele verbale. Maiorul Cazan a admis la TVR că este posibil ca nu toţi protestatarii din piaţă să fi auzit avertismentele verbale.

7. La ora 23:11 începe intervenţia în forţă. Jandarmii s-au năpustit cu gaze lacrimogene eliberate din butelii sau grenade şi cu tunuri cu apă inclusiv asupra femeilor, bătrânilor şi copiilor aflaţi la Girafă, la Antipa, pe lângă zona presei şi a carelor de televiziune. Mulţimea gazată fuge panicată pe Şoseaua Kiseleff, care era blocată însă în zona Muzeului Țăranului de un parapet şi un cordon de jandarmi călare.

Marile semne de întrebare ale acestei operațiuni:

1. Cine a sunat la 112 şi a livrat Jandarmeriei informaţia eronată potrivit căreia Springtime-ul este vandalizat?

2. Cine a livrat Jandarmeriei informaţia eronată potrivit căreia sunt acte de vandalism la Antipa?

3. De ce comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, a luat decizia riscantă de a trimite în mijlocul mulţimii cele două detaşamente cu jandarmeriţa ca să salveze poliţia, deşi nu era nevoie?

Maiorul Cazan a declarat că şeful Poliţiei le-a transmis informaţia că poliţiştii sunt încercuiţi. „Am fost informat la 5 minute de şeful poliţiei că ei sunt încercuiţi, că nu mai pot ieşi din maşini, că le-a fost obturată vederea”, a declarat Cazan. De notat că șeful Poliţiei, chestorul Ioan Buda, era la Ministerul de Interne, unde fusese convocat Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică din subordinea directă a ministrului Carmen Dan. De asemenea, pe înregistrarea din maşina SIAS, poliţiştii spun că ordinul de retragere a venit de la un anume „Dragoş„.

Discuţiile din ziua de 10 august dintre jandarmii aflaţi în piaţă şi superiorii lor au fost securizate de procurori, potrivit unor surse apropiate anchetei Parchetului Militar. E vorba despre discuţiile purtate prin staţiile de emisie-recepţie ale jandarmilor.

Foto: InquamPhotos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

53 comentarii

 1. Saracii sefi de jandarmi nu stiau nimic…au fost indusi in eroare! De ce nu i.or fi informat propriile „structuri de cercetare din piata”? Ei sint nevinovati!
  Baa, ne credeti prosti sa inghitim povestile voastre?!

 2. Asa e. Aia sunt vinovati. Si de agresiune pulanele sunt de vina. Au avut un bug. Băteau singure ale dracu’

 3. Asta nu înseamnă că jandarmii violenti nu trebuie băgați la racoare. Multi dintre ei au făcut-o cu mare sadism factie. Cu un dram de umanitate sau demnitate sar fi putut opune unui ordin ilegal. După racoare se pot duce in afara să vadă cum e munca. Dar cum dosarul a fost dat de Lazar aceluiași procuror care a închis de doua ori dosarul Revoluției mârlănia marge mai departe.

 4. Adica Laurentiu Cazan, comandantul din teren, conform caruia ordinul era pregatit inca de la ora 20.00 (ca prea crescuse numarul de placute suedeze din piata), stia inca de atunci ca e nevoie de un incident violent serios care sa justifice interventia SI mai in forta decat pana atunci.

  „„În permanență am fost în contact cu toate autoritățile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost la fața locului încă de la ora 16:00. În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea crește, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degerana, dacă nu reușim să avem un moment când tensiunea aceasta, când atacurile forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru, am fost la fața locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba. Și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice… (Moderator: Ora 23:00?) Nu! Ce vă povesctesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica”, a dezvăluit maiorul Laurențiu Cazan, coordonator al jandarmilor.”

 5. Deci sa inteleg ca moartea jandarmilor a fost relatata bazat pe ce a fost vazut la televizor? Si pe care post mai exact, ca sunt si eu curios ce posturi au dezinformat cum ca jandarmii au murit?! Si daca este unul din cele 2 posturi „cheie”, asta inseamna ca sunt (in)direct raspunzatoare? Hmm…

  • Colonelu Paraschiv si-a adus aminte de revolutia din 89 si de ce a facut el atunci si a zis : repetir !
   PS. Intre timp insa sursele de (dez)informare TV s-au schimbat ! 😉

 6. Atacul asupra jandarmeriei e un fake. Efortul lui paraschiv de a-și motiva agresiunea e și ăla tot un fake. Ce **acu căuta cu „oamenii lui” pe străzi mult îndepărtate de Springtime, mai târziu, agresând jurnalisti sau protestatari pașnici (inclusiv femei) ?
  Cât de „paraschiv” sa fie acest colonel de jandarmi, daca n-are habar ca se desfășoară într-un oraș înțesat până la refuz de tehnica de înregistrare audio-video capabilă să îl contrazică atunci când minte sfruntat?
  Cât de prosti au fost cei care au gândit toate nenorocirile astea, fara sa-si pună problema că în teren vor avea o sută de mii de ochi și urechi, plus camerele de supraveghere de la magazine, bănci etc ?

  • D-nă Popescu,
   Răspunsul la intrebările dvs e banal: „colonelul n-are habar” și „sunt atât de proști”, pentru că au fost ținuți in „rezervă” in subteran, din iunie 1990 si până acum…! PSD-ul a știut tot timpul că va veni vremea când va mai avea nevoie de un numar semnificativ de mineri….

  • @Scaraoțchi
   Întunecimea ta, prostia lor poate fi șansa noastră. Daca nu-i zburam până la sfârșitul anului, ne merităm soarta cu prisosință .

 7. O intrebare pentru Cazan : trimiterea detasamentului de jandarmi care sa strabata multimea nu era mult prea riscanta ?
  Mai ales in conditiile in care Jandarmeria nu a facut in acea seara incursiuni – in imediata apropiere a cordonului de jandarmi – pentru a extrage turbulentii .
  O intrebare pentru ministrul de interne : cum explica declaratia ” actiunea Jandarmeriei a fost supravegheata de un procuror militar ” , facuta pe 11.08.2018 ?
  Procuratura Militara a afirmat , pe 13.08.2018 , ca ” nu exista cadru legal pentru o astfel de activitate ” .
  Este cumva dovada premeditarii actiunii represive de pe 10.08.2018 ?
  In conditiile in care si Jandarmeria a lansat in spatiul public – imediat – un lung sir de minciuni :
  – un procuror militar a supravegheat actiunea
  – nu am putut sa ii extragem pe turbulenti din cauza celorlalti

  • – femeie jandarm ranita , care poate sa ramana paralizata pe viata
   – violenta legitima a statului
   Nu este un sir cam lung de coincidente ?
   Minciunile sunt cam multe pentru a fi nascocite sambata dimineata
   Declaratia ministrului de interne pare a fi cheia : de ce oare ministrul de interne a declarat dupa ” interventia Jandarmeriei a fost conform legii ” si ca ” a fost supravegheata de un procuror militar ” – o minciuna repede dovedita ?
   Stia ca interventia Jandarmeriei a incalcat normele legale ?
   Incerca sa acopere abuzurile Jandarmeriei invocand autoritatea prezentei unui procuror militar ?
   Arata – bine de tot – a premeditare .

  • @Paul Butoi,
   „Femeia jandarm” era ranita doar in amorul propriu, pt ca alte colege, mai „bazate”, mai „sponsorizate” decat ea, aveau silicoane varate la greu in sani, in vreme ce ea balea cu ochii la ele.
   Trocul a fost simplu : risc dar ma fac cu tate „tunate” !

   PS. Si asta a fost tot !

   PPS. Daca ar fi trait acum, Stefan Zweig ar fi spus ca asta a fost „ora astrala” a Romaniei : ora cand s-a pus de interventia de la SpringTime si cand Stefi si-a dorit ca sa se poata bucura de viitorii ei sani ! 😉

  • Atentie, cu toate astea nu trebuie să se intelegă că acum noi toți „ne dăm in vânt” după silicoane…! Ce e de la…Mama Natură e „pus deoparte”…

 8. Dacă FADERE ( Federația Asociațiilor De Români Din Europa ) și-a retras cererea de autorizație & nu și-a mai asumat răspunderea organizării miting-ului, pe baza cărui protocol sunt judecați/acuzați jandarmii?

  • Retardule, pleacă cu placa asta de A3 pe site-urile de spălați pe creier. Creierul tau este stricat pe baza de protocol.
   Repet a nu stiu câta oara, orice om (chiar si un animal de jandarm) este judecat pentru încălcarea LEGILOR ! In democrație, evident.
   Asta vrea Psd-ul sa schimbe prin dezincriminarea abuzului in serviciu, functionarii publici corupți (politicieni, jandarmi, polițiști, cei din primării etc.) care abuzează, sa nu mai răspundă legal (penal, dar intram in amănunte pe care un primitiv ca tine nu le înțelege).
   Ai vrea ca un polițist sa îți poata lua carnetul pentru ca esti antipatic, si sa nu pățească aproape nimic, decat o mustrare de la seful care l-a angajat pe pile ?

  • Te contrazici singur, Mario. Dacă mitingul a fost practic anulat de organizator, ce a fost aia a fost o descreierare anarhică unor nebuni care voiau să spargă într-o clădire publică de cel mai important nivel și să dea peste cap țara. „Miting-ul” ăla n-a fost miting, a fost o lovitură eșuată de cătra anrhiști, descreierați și teroriști să creeze haos.

   Jandarmii au făcut bine. Ei, însă, n-au motiv să fie judecați pentru nimic fiindcă miting-ul ăla nu mai avea voie să se întâmple, iar orice altceva a fost o destrăbălare violentă, agresivă, și descreierată. Te chinui să înțelegi, dar nu vrei.

   Așa că repet întrebarea: dacă organizatorul și-a retras cererea de autorizație și nu și-a mai asumat răspundea organizării miting-ului (foarte important), atunci de ce sunt judecați/acuzații jandarmii pentru că și-au făcut treaba să oprească o nebunie descrierată?!?

   Mă faci „retardat” dar cred că te uitai în oglindă în timp ce scriseși comentariul.

  • luati, dom’le Rilache, niste mustar cu micul fleoscait al dictatorului infractor Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea, capu’ la Partidul Sobolanilor Disperati:

   „PSD și aliații săi arătau: „Românii cer schimbare, un alt guvern și alegeri libere. De asemenea, cer o altfel de guvernare, mai deschisă, mai corectă și cu mai mult bun-simț. Remarcăm însă, cu regret, că PDL continuă să critice protestatarii pentru că ar afecta imaginea și credibilitatea României. PDL nu vrea să accepte faptul că românii nu mai doresc această guvernare coruptă și incompetentă și nici să le redea acestora dreptul de a-și alege conducătorii”.”

   „De altfel, chiar în primele zile de proteste, PSD și aliații lor de la acel moment – PNL și PC – anunțau că solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare și declanșarea alegerilor anticipate. „Acesta este sindromul unui sfârșit de regim, când cei mai înalți reprezentanți în stat nu mai au curajul să apară public și când se recurge la violență în locul rațiunii și dialogului”, se arăta în comunicatul celor trei formațiuni.”

   „Dan Șova, senator PSD, ajuns între timp la închisoare pentru fapte de corupție, spunea că legislația existentă îngrădește dreptul cetățenilor de a se întruni. „O problemă a Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice o reprezintă lipsa oricărei referiri la manifestările spontane. Această lacună are consecințe reale, în sensul în care protestatarii pot primi sancțiuni. Astfel, românilor li se îngrădește un drept și anume libertatea de întrunire, prin sancțiunile pe care aceștia le primesc”, spunea Șova. Tot el adăuga că „problema este în lege și nu la protestatari, care au dreptul de a-și exprima, fără nicio restricție, drepturile fundamentale”.”

   „„Sunt foarte uimit de autismul celor de la PDL. Credeam că măcar în ședința de astăzi ministrul Igaș își va da demisia. (…) Trăiesc într-o lume a lor, total ruptă de restul lumii, și încercările de a vorbi de manipulări, de huligani, de orice altceva, seamănă izbitor și cu decembrie 1989, și cu ceea ce s-a întâmplat în alte țări în ultima perioadă — și cu Libia și cu alte țări. Îmi pare rău că regimul Băsescu nu înțelege să acționeze democratic”, explica în continuare președintele de atunci al PSD.”

   „E un act de democrație ca oamenii să-și exprime nemulțumirile și le cer pe această cale ca, și atunci când va conduce USL și vor fi nemulțumiți de deciziile pe care le iau politicienii, să manifeste”- Radu Moldovan, și atunci și acum lider al PSD Bistrița Năsăud.

  • Trolul rilache copiază același comentariu pe care l-a făcut la un alt articol, tot pe acest forum, cel despre protestul de ieri seară „Democrația moare in gaze si bastoane” așa că primește aceeași replica. Stăpânii trolulului, cei care l-au pus să scrie și sa repete acest mesaj, ar vrea ca oamenii nomali să înțeleagă că jandarmii au dreptul conferit prin lege să bată in cap oamenii pe stradă, să gazeze zeci de mii de protestatari, să oprească taxiuri pentru a-i bate pe cei dinăuntru sau să agreseze jurnaliști. In accepțiunea cretina a trolului, oricine poate chiar să și ucidă și poate fi tras la răspundere doar ” in baza” unui protocol semnat cu o organizație fantomă, fără nicio legătură cu cei peste 100, 000 de oameni, din țară si din diaspora, care au fost pe 10 august in Piața Victoriei.

  • O completare: din moment ce afirmă că la miting au fost „anarhiști, descreierați, teroriști” înseamnă că trolul rilache ori a fost acolo și i-a văzut ori că scrie un text dictat de stăpânii lui de la fabrica de troli. Dacă a fost și i-a văzut, înseamnă că a fost alături de ei. Dacă doar afirmă, dement, că 100,000 de oameni au fost anarhisti si teroriști, oricine poate realiza ce valoare are această afirmație. Apoi, trolul rilache știe el, ca un om mare, că există *nebuni care vor să spargă într-o clădire publică de cel mai important nivel si sa dea peste cap tara”. Lasand la o parte halul in care se exprimă in limba română, rezulta ca rilache stie cine sunt acei nebuni din moment ce știe că exista, deci ar trebui sa informeze politia, parchetul etc dar nu o face. Înseamnă că se face singur complicele lor, trolul imbecil. Ori, mai degrabă, habar n-are de nimic din ce scrie si e un trol retard, cum spun mario, nicidecum unul ceva mai evoluat, cum credeam.
   În plus, spune că mitingul „nu avea voie să se întâmple”, ca si cum mitingurile se întâmplă doar dacă și când vor trolii si stăpânii lor, de parcă oamenii nomali la cap nu pot să se întâlnească oricând vor și să protesteze, au nevoie să le permită trolii de pe g4media.

  • Sunt judecati pe baza codului penal, vita!

  • Postac roșu, de ce repeți ca un papagal aceleași inepții ?

 9. SF, frate!
  In primul rind nu sint cam multe organe? Avem Politie, dar avem si SIAS. Avem Jandarmerie, dar avem si Brigada Speciala. E confuzant, de obicei farimitarea asta apare cind sint multi care trebuie sa fie sefi si atunci se mai infiinteaza un departament, un detasament, o echipa sau un serviciu. In ritmul asta o sa avem si Brigada Operativa de dat jos pisici din copaci.
  2. Deci intr-un caz din asta, de rebeliune, chiar eu pot misca trupele de Jandarmi?? Ca asta zic astia. Le dau un telefon la 112 si le zic ca la Springtime (sau in alta parte) se intimpla lucruri grave (sau numai ca unor jandarmi le-a fost obturata vizibilitatea) iar ei trimit imediat 2 detasamente acolo.
  3. De fapt ordinul a fost de invatatura de minte. Protestatarii trebuiau intimidati, altfel nu trimiti niste trupe ca sa elibereze politistii din incercuire si in acelasi timp blochezi retragerea „agresorilor” cu jandarmii calare. Adica ori vrei sa spargi incercuirea, ori nu vrei?

 10. Muisti de la … au auzit de drone?
  lucrul ala cumparat si de copi, care poate cuprinde situatia de ansamblu si costa 200-400 euro?
  chiar nu a ridicat nimeni o drona, din aia macar care se foloseste la nunti la tara sa se vada bine familia in totalitate?
  Ba, da prosti ne credeti, ba brosti de tot si pe bani multi si pensii speciale !

  • Am înțeles ca au tras asa zisele semnale luminoase de avertizarea de pe un bloc din piață. Deci nu aveau nevoie nici macar de drone, aveau agenți pe cladirile din jur care vedeau perfect situația de ansamblu

  • Toate dronele au fost rezervate din timp pentru evenimentul din 26 august. Și tot cu drona mă gandesc să-i oferim și noi buchetul de trandafiri imbibați in gaze lacrimogene lui Socru’ Mare…

 11. Mda, apel la 112, ca pe fata nevazuta a lunii sunt atacati ilustii jandarmi romani. Adevarul este ca fortele de ordine au fost si raman compuse si conduse de niste imbecili. Cine a tras in noi dupa 22?
  O nelamurire am si eu. Pe cine apara jandarmii, fiindca vad ca ei sunt aparati de dias si cine ii apara pe dias? Probabil ca Armata urma sa intervina si ea, sa fie circul total. Imbecili si incompetenti catarati in carca poporului roman pe bani multi si neuroni putini.
  Niciodata in Romania fortele de ordine nu vor fi de partea poporului, asta e abureala. ei vor parasi barca si vor trece de partea poporului numai atunci cand barca se scufunda. Restul e cancan. Patrie, patriotism? Doar la cei nevinovati ,precum cei din Piata Victoriei, cei care au inhalat aerosoli timp de mai multe ore, pentru o idee, pentru o cauza pierduta gen ” o tara ca afara” . La 29 de ani….

 12. Ce psihopati scelerati conduc tara asta. Asa o combinatie de marsavie, incompetenta, lene, lipsa de moralitate, de orice valori umane, nu europene nici in evul mediu nu am auzit. Trebuie sa dispara odata, toate lichelele beizadelele cu toate neamurile lor de slugi puturoase.

 13. 4. cine sunt instigatorii violenti la proteste si cand vor fi arestati si trimisi in judecata ?

 14. Sper ca si procurorul care cerceteaza cazul sa citeasca acest articol.

 15. Ne postam fiecare frustrarile si nici nu ne citim restul postarilor.Eu propun sa incepem o dezbatere despre pensiile speciale,varsta de pensionare a diferitelor categorii speciale,cheltuirea banilor publici ,care de la o anumita valoare sa cuprinda un acord si al comunitatii etc.

 16. Niste gogosi COLOSALE si niste IDIOTI notorii !! Astia sunt forta antiterorista din teren ?! Daca cretinul asta zice ca a fost seful ce dracu cauta in teren si cum de nu era la un centru de comanda de unde sa vada ansamblul si sa conceapa o STRATEGIE ?! Si Pingelica -nedoftor, doar dictator…-stia asta acum 30 de ani !! Astia ne AGRESEAZA continuu si dupa 11 august …………

 17. Mda. De vina este informația. Falsa. Si militienii, saracii, nici nu stiau ca prin zona respectiva se aflau, asa, vreo 100.000 de oameni. Adevarul este ca fortele de ordine din Romania, au fost, sunt si vor fi compuse si conduse de imbecili. Obedienti puterii pana in ultima clipa, cand barca se scufunda. Apoi noi vom striga, „armata e cu noi, jandarmeria e cu noi, militia e cu noi”. Nicioadata nu vor fi cu noi. Ei vor bani multi pe neuroni putini.
  Lipsesc simulatoarele de tregere ale lui Ceausescu. Sa ne intrebam cine a tras in noi.
  Drapel, Patrie, Patriotism? Doar pentru cei gazati in piata au valoare cuvintele acestea.

 18. Fadoino (Rilache si cei ca el) , adunarile publice sunt notificate ! Asta a fost notificata de mai multe organizatii si chiar aprobata pentru un milion de persoane desi nu era necesar . Faptul ca un initiator s-a retras din calitatea de organizator nu a lasat mitingul in ”ilegalitate”! Nu a fost data nici o amenda pentru participare la un miting ilegal, in conferinta de presa din 09.08.2018 a jandarmeriei nu a existat nici un avertisment privind acest aspect pentru ca nu exista !
  Pe final te si deconspirași ca esti oltean si iata ma deconspir si eu : am 60 de ani , am luat vineri un glont de cauciuc in picior si tot restul . Traind in Bucuresti, de la 12-13 ani , cand am inteles ce se intampla, ce nenorocire e Pingelica, ascund faptul ca sunt olteanca, adica de 48 de ani ! Mi-e si scarba si rusine !! Si pare ca asta nu o sa inceteze pana ce mor ………..

 19. oare cati dintre voi ati facut armata ?

  stiti oare ca vehiculele blindate nu fac o para chioara fara infanterie ?

  eram in razboi ? nu !

  deci masinile de poilitie cu girofarurile pornite trebuia sa fie lasate sa inainteze (nu aveau nevoie de infanterie)

  G4 se intreaba in mod pervers:

  „3. De ce comandantul dispozitivului de jandarmi din piaţă, maiorul Laurenţiu Cazan, a luat decizia riscantă de a trimite în mijlocul mulţimii cele două detaşamente cu jandarmeriţa ca să salveze poliţia, deşi nu era nevoie?”

  In momentul in care

  „patru dube de poliţie au încercat să traverseze mulţimea de protestatari cu girofarurile pornite, moment în care oamenii au început să scandeze ”fără violenţă” şi ”înapoi”

  tu ca sef al jandarmeriei ce faci ? trimiti trupe pentru a le scoate din incercuire.

  Cand G4 spune ca

  „maşinile, nemaiputând înainta, au început să se retragă.”

  G4 lasa sa se inteleaga faptul ca seful trupelor de jandarmi trebuia sa revoce ordinul prin care a trimis trupele acolo

  „desi nu era nevoie”.

  Serios ?! cine garanta ca multimea nu ar fi putut urmari masinile care bateau in retragere si sa le vandalizeze ?

  • Bine, mai politrukule, film artistic.
   Dar lasa asta si mai bine mai povesteste-ne de nen’ tu Dragomir, colonelu, patriotele roman !
   Zi – ne cum se pregateste el sa apere tarisoara de dusmanul intern si extern !

   PS. Auzi, nea Xache, bag sama ca sunteti vreo trei „veseli” (pe putin) pregatiti de riposta hotarata : matale, ideologu’ tov colonel Dragomir, cu operativu’ si nea Radulescu cu inzestrarea tehnica !

   PPS. Sa va fie de bine, dar sa nu uitati sa va luati pastilele cand mergeti la culcare ! 😉 🙂 😉

  • Oricine gandeste, ceea ce nu e valabil pentru troli precum X, poate „garanta” , pe baza judecății, că zeci de mii de oameni pașnici aflați in acel loc de mai multe ore, n-au venit acolo ca să urmărească mașini de poliție si sa le vandalizeze. Daca ar fi avut intentia, i-ar fi calcat literalmente in picioare pe bravii jandarmi la cati erau unii si cati altii. Fantezii cu ocuparea clădirilor, masini cu sticle incendiare, lovituri de stat si alte aberații fac parte din arsenalul trolilor care sunt puși sa schimbe imaginea extrem de proastă pe care si -au creat-o trupele folosite pentru represiune.

  • X-man,
   Dacă „vehiculele blindate nu fac o para chioara fara infanterie”, de ce nu au chemat infanteria ? Așa s-au trezit pe cap, săracii, cu orcile lipsite de creier ale lui Saruman de la Gratia și drept dovadă, s-au și exprimat in consecința, există inregistrări: „Un luptător SIAS din mașină spune: „să stea jandarmii liniștiți”…”

 20. cum credeti ca au reactionat jandarmii care au vazut la TV sau direct (din posturile de observatie)

  cum sunt batuti cei doi jandarmi,

  dar mai ales cand au vazut ca cei doi sunt la pamant si nu se ridica ?

  oare au crezut ca au fost omorati ? sigur

  au comunicat oare ceea ce au vazut ? cert

  ca sa va faceti o ideea despre ceea ce au simtit jandarmii. aduceti-va aminte de scenele din „black hawk down” cand se prabuseste primul elicopter (apropo ridley scott a folosit inclsuiv convorbirile reale de atunci)

  https://youtu.be/vxv5GfKaI9M?t=43s

  eu stiu ce as fi simtit, caci am facut armata la parasutisti si stiu ce inseamna „brothers in arms” ca sa inteleaga orice TFL-ist tradator

  TFL-isti v-ati laudat ca faceti revolutie aka razboi cu fortele de ordine, deci „a la guerre comme a la guerre”, nu va mai dati vestale !

  http://inpolitics.ro/daniel-dragomir-atacurile-de-ieri-au-fost-test-se-vrea-ruperea-romaniei_18440224.html

 21. Iata ce a spus col DRAGOMIR

  ”Democratia si suveranitatea Romaniei sub asediu.

  Primim tot mai multe informatii de la colegii patrioti din structurile de securitate ca se planifica noi violente. Atacurile de ieri au avut doar un rol de test.

  Planul este deja pornit pentru Romania si Bulgaria, pe modelul Ucraina.

  Se urmareste ruperea Romaniei.

  In acest caz, daca Jandarmeria si Armata nu vor face fata, este nevoie sa ne organizam.

  Vor nesupunere civica?

  Le dam supunere civica.

  Vor violente?

  Le vom raspunde.

  Vor sa arunce tara in aer pe modelul Ucraina?

  Suntem pregatiti sa le raspundem, suntem antrenati sa le raspundem pe masura.

  Fac apel la toti ofiterii patrioti din serviciile de informatii, Ministerul Apararii, Ministerul de Interne, fac apel si la rezervisti, fiti pregatiti.

  In situatia in care lucrurile vor degenera, ne vom organiza.

  Fiecare dintre voi stie ce are de facut.

  Actiunile noastre trebuie coordonate la momentul oportun cu fortele armate.

  Trupele de jandarmi trebuie sprijinite cu toate fortele” mai scrie fostul șef din SRI.

  • Sigur a fost cunoscut de catre capii jandarmeriei romane si, de ce nu, „predat” secventa cu secventa la scoala de jandari !

   PS. Trebuie sa recunosc faptul ca regizorii actiunii din 10 august s-au tinut destul de aproape de scenariul original !

   PPS. Acum ramane de vazut daca vinovatii vor scapa la fel cum au scapat si cei din Italia ! 😉

 22. Acum cand scriu B1 TV difuzeaza un film documentar intitulat „Diaz” (caz real intamplat in Genoa Italia cu prilejul summitului G 8).
  Este evident ca Jandarmeria Romana s-a inspirat masiv din acel caz cand a inventat episodul Springtime si provocarea cu asa-zisa atacare a masinilor de politie care a dus la interventia jandarmilor , inclusiv episodul cu jandarmul barbat si jandarmul femeie atacati. (In documentar e vorba de un politist si o politista).

  PS. Atentie in film se arata si cum s-au pregatit certificate medicale false pt jandarmi, care sa ateste ranirea lor si cum s-au gasit sticle incendiare pregatite tot de jandarmi.

  PPS. Pur si simplu, autoritatile politice romane si conducerea jandarmeriei au recreat pe 10 august conditiile din film !

  PPPS. Filmul este produs sau regizat, nu stiu sigur de Bobby Paunescu !

  • @ balbaitul de SUFLET

   ESTE FILM ARTISTIC, nu dezinforma !

   Diaz: Don’t Clean up This Blood: Flimsy re-enactments undermine the gravity of the Genoa G8

   While the film shows anarchists overturning a car and exploding a Molotov cocktail beneath it, sympathies are overwhelmingly with the young hippie-like protesters without making it clear exactly what they were protesting against.

   https://www.theglobeandmail.com/arts/summer-entertainment/flimsy-re-enactments-undermine-the-gravity-of-the-genoa-g8/article13141663/

  • Nea Xache, dupa un fapt real din care s-au inspirat si jandarmii, prietenii matale, ai lu Dragomir colonelu’ si ai lu’ Radulescu Mitraliera !

   PS. V-ati luat pastilele ? v-ati linistit, da ? 😉

  • @ sufletul lui peste prajit

   Mataluta esti dovada vie a analfabetismului functional.

   cum poti confunda un film artistic cu unul documentar ?!

   Erai bun sa mergi la targuri alaturi de femeia cu barba. Scoteai un ban cinstit.

   Ia d-aci si silabiseste ca sa intelegi diferenta !

   Clasificarea filmelor

   Genuri de film

   […] filmele pot fi:

   Film de ficțiune (jucat sau artistic)

   Film documentar

   Film de animație

   Film de reportaj

   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Clasificarea_filmelor

   Film de ficțiune

   Filmul de ficțiune , cunoscut și ca film jucat, film artistic ( denumire impropie ) este producția de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acțiuni ce se desfășoară în timp și spațiu.

   Corespondența acțiunii poate fi reală,

   fiind reconstituirea unor evenimente petrecute cu eroi reali.

   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Film_de_ficțiune

   Film documentar

   Filmul documentar este producția cinematografică
   fără actori,

   realizarea sa bazându-se pe filmarea unor persoane, evenimente, peisaje sau obiecte din realitate.

   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Film_documentar

   PS

   AI avea niste circumstante atenuante daca te-ai fi uitat prea mult la documentarele politiste (in care intr-adevar joaca actori), dar parca voi, TFL-istii zombie, nu va mai uitati la cutia aia din care ies sunete si se vad imagini – caci va e teama de SATANA care gavareste prin el ! (Sa nu uiti sa spui PIEI DRACE si sa faci trei cruci dupa ce termini de citit postarile mele).

 23. cum credeti ca au reactionat jandarmii care au vazut la TV sau direct (din posturile de observatie)

  cum sunt batuti cei doi jandarmi,

  dar mai ales cand au vazut ca cei doi sunt la pamant si nu se ridica ?

  oare au crezut ca au fost omorati ? sigur

  au comunicat oare ceea ce au vazut ? cert

  ca sa va faceti o ideea despre ceea ce au simtit jandarmii. aduceti-va aminte de scenele din „black hawk down” cand se prabuseste primul elicopter (apropo ridley scott a folosit inclsuiv convorbirile reale de atunci)

  https://youtu.be/vxv5GfKaI9M?t=43s

  eu stiu ce as fi simtit, caci am facut armata la parasutisti si stiu ce inseamna „brother in arms” ca sa inteleaga orice TFL-ist tradator

  TFL-isti v-ati laudat ca faceti revolutie aka razboi cu fortele de ordine, deci „a la guerre comme a la guerre”, nu va mai dati vestale !

 24. @ sufletul lui peste

  Ia fa tu o analiza a ceea ce Moise cuttemuratorul a gavarit (sa inteleaga si TFL-istii de sorginte basarabeana /rusessca) si lumineaza-i cu privire la non-violenta / mahatma gandhismul / flower powerul manifeststiiei.

  Era inchis la florarii de n ati putut lua flori pt jandarmi decat sambata ? era inchis la Exchange sau n-aveau lei ?

  „Totul despre mitingul care a băgat spaima în PSD”

  „Da, cel de pe 10 august. ”

  „E clar că vin mulți, ”

  „de afară dar și din țară, cu familii, cu copii, cu părinți, ”

  „hotărâți, ”

  „supărați, ”

  „greu de controlat, ”

  „imposibil de organizat. ”

  „Mai e ceva foarte clar – ”

  „nu, nu sunt corporatiștii ăia pașnici ”

  „pe care s-a obișnuit Dragnea să îi ignore și nu bat atât amar de drum ca să se plimbe prin Piața Victoriei. ”

  „Ei vin în ajutorul celor care au ieșit în Piața Victoriei”

  „tocmai pentru că aceia au fost ignorați.”

  ” […] acum au înțeles că e nevoie de aportul lor pentru salvarea democrației din România.”

  „Pentru că nu e deloc democratic […], să ignori un an și jumătate zeci și sute de mii de oameni ieșiți în stradă.”

  „Dacă faci asta, așteaptă-te să-ți explodeze în față cazanul social.”

  https://www.moise.ro/2018/08/08/totul-despre-mitingul-care-a-bagat-spaima-in-psd/

  • „Gandacul extraterestru „X” este averizat să parasească planeta Terra, cu sau fară misiune indeplinită…! Avem informații că pamàntenii au descoperit un insecticid foarte puternic, care la nevoie poate fi folosit și drept gaz lacrimogen! Substanța a fost descoperită in mod intâmplător, când a fost folosită de JanDRAGmeria Română, pentru gazarea cetățenilor pașnici. Chiar dacă sefii au invocat prezența Declarației de Conformitate si a Certificatului de Garanție, specialiștii nu s-au lasat induși in eroare și au preluat stocurile in vederea folosirii lor in lupta intergalactică…”

   Comandamentul Carăbușilor Galactici,
   Proxima Centauri , 237543 a.n.

 25. Nea x-ulescu,

  Dacă tot vrei sa ne demonstrezi noua nevinovăția jandarmilor explica-mi te rog niste lucruri;
  1. De cand jandarmeria ataca un grup de protestatari paznici la sprint in baza unui apel la 112?
  2. Daca vroiau să elibereze piata, de ce ii incercuiau pe strazile adiacente si-i cotonogeau pe cei cu mâinile ridicate care mai și spuneau că pleacă acasă? Un protestatar cu mâinile ridicate este un pericol pt 10 jandarmi?
  3. Apropo de masina cu cockteiluri molotov, unde este? Au vazut-o si au fugit de ea? Au luat măcar numărul? A existat?
  4. Câți ultraj au arestat și le-au făcut dosar penal? Vad ca fac dosar penal pensionarilor care cică au dat în jandarmi… Restul unde sunt?
  5. De cand jandarmeria isi face plan de atac in baza știrilor de la tv? Daca o televiziune spunea că este atacat Cotroceniul se duceau?

  Sunt multe întrebări la care trebuie să răspundă jandarmeria și ministrul de interne. După un an și jumătate de manifestații pașnice fix acum știau cu o săptămână înainte ca or sa fie turbulente. De unde?

  Nu mai încercați sa-i scoateți basma curata ca nu tine. Vorbeste la pr-ul vostru sa schimbe tactica ca asta nu tine. Eventual începeți cu niste scuze…

 26. Xache, „intelectualule”, diferenta dintre noi doi e urmatoarea : am ignorat genul filmului fiind coplesit de multele similitudini ale celor doua actiunii, de brutalitatea jandarmilor fie ei italieni, fie romani.

  „Intelectualule” nefunctional, te invarti mereu in jurul formei si nu discuti fondul iar in foarte rarele cazuri cand o faci esti ca martoaga cu ochelarii bine fixati care se taraste pe drum, fara insa sa stie unde o sa ajunga !

  Bai boule, jandarmii aia pe care ii tot lauzi, sunt niste criminali (in sensul ca au savarsit infractiuni grave incadrate la categoria „crime” in marea majoritate a codurilor penale din tarile UE).

  Unii, pot fi judecati chiar pt tentative de omor.

  Sigur insa „onor”conducerea jandarmeriei romane care a disecat „artisticul” tau va fi inculpata la greu.

  In rest, daca tot ziceai ca te „distrezi”, spor la treaba ! Baga la greu citate, dictionare, wiki, dar in special glorifica-l pe eroul neamului, penalul colonel (sau ce-o fi) Dragomir.

  PS. Apropo, Xache, ca tot ziceai ca ai facut armata la parasutisti : esti sigur ca nu esti doar o „parasuta” ? 😉 😉 😉

 27. In epoca dronelor, se pot trimite drone care sa transmita live (Norico Soricico) de oriunde, si se poate vedea exact si se poate supraveghea, si nu se poate dezinforma. Domnilor, mai trebuie sa intre in dezbaterea publica urmatorul subiect: cum se scot din manifestatii huliganii! Asta trebuie sa gandim, strategia care sa impedice jandarmeria si Pesedeaua gangsterista sa ne discrediteze manifestarile. A fost un mare noroc ca numai ei au actionat descreierat. Oamenii sunt ocrotiti de lege, inclusiv internationala, cat sunt pasnici. Noi, in 89 la Inter, in 21 dec., (nu, n-am certificat de revolutionar) am strigat tot timpul „Fara violenta!”.

 28. Jandarmii alesi si angajati de la tara sa frece menta la Bucuresti pe banii nostrii,sunt plini de ura ca ei nu au avut seansa sa se nasca si traiasca de mici in capitala.Bat cu o rautate satanica tot ce prind,mai ales ca sunt antrenati pe stadioane cu galeriile de zmardoi.Sunt de o prostie inimaginabila nici un neuron nu e viu in capul lor.In loc sa tina haturile la caruta parintilor din satul natal mai bine tin pulanul si dau cu el in gura si peste dintii obraznici ai femeilor copiilor si batranilor de la capitala si mai nou se ocupa si cu gazarea civililor nevinovati.Sa vedem cati dintr-e cei din piata vor ramane cu sechele pe viata…sau chiar vor deceda.Respect celor din jandarmerie care au salvat vieti din cadrul jandarmeriei si rusine celor care au facut macelul din seara de vineri.Concluzie Jandarmeria poate si muma dar si ciuma….depide de evenimente.