G4Media.ro

Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană. Ponta: ”Lacurile…

Dispută Ponta – Goțiu pe tema evacuărilor din Roșia Montană. Ponta: ”Lacurile contaminate reprezintă un pericol uriaş pentru întreaga natură din zonă şi pentru viaţa oamenilor” / Goțiu: ”Tăurile sunt pline cu apă”

Fostul premier Victor Ponta le reproşează „protestatarilor de mediu” că „nu i-a mai durut nici în cot de viaţa” oamenilor din Roşia Montană şi de faptul că „lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani şi abandonate” reprezintă un pericol.

În replică, fostul senator USR Mihai Goţiu declară că „tăurile sunt pline cu apă”, nu „contaminate”, şi că lacurile se află în responsabilitatea autorităţilor locale şi a Apelor Române, relatează Agerpres. El se întreabă de asemenea cum şi-ar permite România riscurile unui „mega-baraj plin cu cianuri”, în condiţiile în care autorităţile nu le pot gestiona nici măcar pe cele ale unor „acumulări cu apă de zeci şi de sute de ori mai mici”.

Declaraţiile sunt făcute în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Erau nişte protestatari care ‘Salvau Roşia Montană’ până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo, nici de faptul că lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani şi abandonate aşa sub presiunea ‘protestatarilor de mediu’ reprezintă un pericol uriaş pentru întreaga natură din zonă şi pentru viaţa oamenilor. Parcă şi Dl Preşedinte Iohannis ‘salva Roşia Montană’ în Campania din 2014 alături de întregul PNL. Acum iar o să îmi ceară mie demisia – dar poate fac totuşi şi ceva concret”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

În replică, Mihai Goţiu a precizat că o exploatare minieră cu cianuri ar fi implicat riscuri şi mai mari, fiind vorba despre acumulări cu apă „de zeci şi de sute de ori” mai mari.

„Tăurile sunt pline cu apă, nu ‘contaminate’, spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri şi alte metale toxice. Lacurile nu sunt ‘abandonate’, ci în responsabilitatea autorităţilor locale şi a Apelor Române – da, instituţiile alea pline de super-competenţi cu diplome la fel de reale precum cea a ta de doctor, şi unde n-au ajuns pe pile tot felul de ‘experţi’ care nu ştiu care e malul stâng şi care cel drept al unui curs de apă. Protestatarii de care vă legaţi au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci şi sute de ani după ce minele se închid, şi nu ştiu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci şi de sute de ori mai mici”, a scris Mihai Goţiu pe reţeaua de socializare.

El a menţionat că în urma apariţiei unei fisuri în barajul iazului Tăul Mare a discutat cu mai mulţi localnici, dar şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care i-a dat asigurări că mai multe motopompe de mare capacitate vor fi duse în zonă şi activate pentru a evacua apa.

„Şeful ISU a spus că principala problemă e accesul, care se face pe un drum moale, prin partea superioară a tăului, motopompele fiind trase cu un buldozer. (…) Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea şteampurilor de tocare a minerului şi spălare a aurului”, a menţionat Goţiu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. mai iese ponta din cand in cand sa ne aduca aminte de caracterul lui

  • Bine spus. Scoate capul ca un şobolan cu doctorat…

  • Ce sa faca si Monta?! Mai iese si el cu un fake, da de il baga cineva in seama. E suparat ca nu i-a iesit comisionul de la Rosia. Lacurile alea, Taul mic si Taul Mare sunt pline cu apa (zona e foarte frumoasa si deloc comerciala), nu cu altceva, le-am vizitat, deci stiu. Hai puie!

 2. „Fisura”ar trebui investigata pentru cā interesele sunt foarte mari ,ori timpurile sunt prielnice pentru „rezolvarea ”
  problemelor .
  E clar cā toți „băieții deștepți ” sunt puși pe jaf.

 3. Tăul Mare nu este contaminat cu nimic. Doar mintea Pontalaului conține reziduri periculoase.
  În rest, in Tăul Mare crește pestele liniștit.

 4. Mare eroina Daciana! Cred ca era singurul de pe Insula/Peninsula 🤣

 5. Pinochio , acum plimbă tu ursul că ruginește lanțul.Pe tine te-au plimbat destul cu barca pe bulevard slugaii! Știm că ai vrea iarăși acolo sus !Dar ne-am lămurit și de tine!Cum zicea cineva anterior , Atenție mare ! Interesele sunt mari și momentul e prielnic ! După ce sa distrus toată industria și să jefuit tot nimeni nu mai știe nimic ,nimeni nu mai răspunde !