G4Media.ro

Discuţii aprinse între editorul ziarului „New York Times” şi Trump pe tema…

The Right Scoop

Discuţii aprinse între editorul ziarului „New York Times” şi Trump pe tema ameninţărilor preşedintelui la adresa jurnalismului

Preşedintele Trump şi editorul ziarului „The New York Times”, A.G. Sulzberger, au avut discuţii publice aprinse, duminică, pe tema ameninţărilor dlui Trump la adresa jurnalismului după ce dl Sulzberger a spus că preşedintele a prezentat în mod eronat o întâlnire desfăşurată în cadru privat, iar dl Trump a acuzat „NY Times” şi alte ziare că, prin relatări iresponsabile, pun nişte vieţi în pericol. Pe Twitter, dl Trump a transmis că el şi dl Sulzberger au discutat despre „numărul imens de ştiri false transmise de presă şi despre faptul că ştirile false ilustrează sintagma „Duşman al Poporului”. Trist!”, scrie The New York Times, preluat de Rador.

Într-o declaraţie de cinci paragrafe dată publicităţii la două ore după mesajul de pe Twitter, dl Sulzberger a afirmat că a acceptat invitaţia dlui Trump din 20 iulie mai ales pentru a-şi exprima temerile faţă de „retorica extrem de îngrijorătoare împotriva presei” proferată de preşedinte.
„I-am spus în mod direct preşedintelui că, în opinia mea, limbajul său nu e doar duşmănos, ci devine tot mai periculos”, a declarat dl Sulzberger, care a devenit editorul ziarului „NYTimes” pe data de 1 ianuarie.

„I-am spus că, deşi sintagma „ştiri false” este nefondată şi păgubitoare, sunt mult mai îngrijorat de faptul că el îi califică pe jurnalişti drept „duşmani ai poporului”, a continuat dl Sulzberger. „Am avertizat că acest limbaj incitant sporeşte ameninţările la adresa jurnaliştilor şi va duce la violenţă”.

Acest lucru este valabil mai ales în străinătate, unde guvernele folosesc vorbele dlui Trump ca pretext împotriva junraliştilor. Dl Sulzberger a mai spus că l-a avertizat pe preşedinte, spunându-i că atacurile sale „primejduiesc vieţi” şi „subminează idealurile democratice ale naţiunii noastre”.
Riposta dură şi substanţială dată preşedintelui a ieşit în evidenţă cu atât mai mult, cu cât ea vine din partea editorului în vârstă de 37 de ani al unui ziar cu care dl Trump are de multă vreme o relaţie complicată. Şi se pare că ea a atins un punct sensibil: preşedintele a ripostat printr-o serie de mesaje dure pe Twitter, acuzând ziarele că sunt lipsite de patriotism.

„Nu voi permite că măreaţa noastră patrie să fie vândută de adversarii lui Trump dintr-o industrie jurnalistică pe moarte”, a scris el. „Cele două ziare ratate, „The New York Times” şi „The Washington Post”, nu fac decât să spună poveşti negative până şi despre evenimente ‘foarte’ pozitive, şi n-or să se schimbe niciodată!”

Iniţial, în mesajul de pe Twitter transmis, duminică dimineaţa, de la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, dl Trump a spus că întâlnirea cu dl Sulzberger a fost „foarte plăcută şi interesantă”. Dar, atunci când a vorbit despre „duşmanul poporului” nu a precizat că el însuşi a folosit această sintagmă despre presă în primul an de mandat.

El a continuat să critice presa la diverse adunări şi chiar cu ocazia unor reuniuni prezidenţiale mai oficiale, încurajându-i pe cei prezenţi să scandeze „CNN e de rahat!” şi să se răstească la reporterii adunaţi mai în spate.

Săptămâna trecută, adresându-se veteranilor din Kansas City, dl Trump a spus: „Fiţi alături de noi. Nu credeţi toate murdăriile proferate de oamenii ăştia, ştirile false”. Cum unele persoane prezente au început să huiduiască echipele de jurnalişti, el a adăugat: „Ceea ce vedeţi şi citiţi nu e şi ceea ce se-ntâmplă de fapt”.

Potrivit ziarului „The New York Times”, preşedintele l-a invitat pe dl Sulzberger în Biroul Oval la începutul acestei luni, continuând astfel tradiţionalele întâlniri dintre preşedinţi şi editorii unor ziare. James Bennet, redactorul paginii cu editoriale, l-a însoţit pe dl Sulzberger la întâlnire.
Într-o declaraţie, Mercedes Schlapp, consilieră pentru comunicare a Casei Albe, a precizat: „Preşedintele se întâlneşte regulat cu reprezentanţi ai presei şi putem confirma că această întrevedere a avut loc”. Ea nu a oferit alte detalii cu privire la eveniment şi nici nu a explicat de ce preşedintele a hotărât să o facă publică.

Potrivit ziarului, Casa Albă ceruse ca întrevederea să aibă loc în cadru privat. „Dar mesajul de pe Twitter al dlui Trump din această dimineaţă a făcut ca întrevederea să fie făcută publică”, astfel încât ziarul a hotărât să răspundă modului în care preşedintele a descris întrevederea, bazându-se pe notele lui A.G. (iniţialele sub care este cunoscut Sulzberger printre colegii de redacţie, n. red.) şi pe cele ale lui James (Bennet)”.

Într-un interviu telefonic, dl Sulzberger a descris întrevederea cu dl Trump, cu care se mai întâlnise anterior doar o singură dată, drept cordială. Dar el a spus că a intrat în Biroul Oval hotărât să-şi spună deschis părerea despre pericolul reprezentat de limbajul agresiv al preşedintelui. Dl Sulzberger şi-a amintit că, la un moment dat, i-a spus dlui Trump că ziarele au început să îşi posteze gardieni în faţa birourilor din cauza ameninţărilor crescânde la adresa jurnaliştilor. El a mai spus că preşedintele s-a arătat surprins că aceşti gardieni nu sunt şi înarmaţi.
Într-un alt moment al conversaţiei, dl Trump s-a arătat mândru că a popularizat sintagma „ştiri false” şi a spus că alte ţări au început să le interzică. Dl Sulzberger a spus că ţările respective sunt dictaturi şi că ele nu interzic „ştirile false”, ci mai degrabă relatările independente despre o serie de evenimente.

Dl Sulzberger a mai spus că, totuşi, la sfârşitul conversaţiei, dl Trump a părut că îi ascultase argumentele. El şi-a mai amintit că preşedintele i-a spus că se bucură că el ridicase acele probleme în discuţie şi că se va gândi la asta.

Dl Sulzberger a adăugat că nici nu şi-a închipuit că afirmaţiile sale îl vor face pe dl Trump să-şi mai potolească atacurile la adresa presei. El a mai spus că l-a încurajat pe preşedinte să se plângă de ştirile din „NYTimes” pe care le consideră incorecte. Dar i-a cerut să nu îi atace sistematic pe jurnalişti şi jurnalismul din întreaga lume.

Tensiunile dintre jurnaliştii de la „NYTimes” şi preşedinţi nu sunt ceva nou. La începutul preşedinţiei sale, Bill Clinton i s-a plâns lui Arthur Ochs Sulzberger Jr., tatăl dlui Sulzberger, de editorialele ziarului.

Dl Sulzberger i-a spus preşedintelui că lui îi place să le considere drept „o iubire brutală”, după cum au scris Susan E. Tifft şi Alex S. Jones în cartea lor despre istoria familiei Sulzberger.

„Atunci, să nu uitaţi partea cu iubirea”, a replicat dl Clinton.

Dl Trump îşi bate joc regulat de „ratatul ‘The New York Times'”, dar i-a vizitat birourile şi a stat de vorbă cu jurnaliştii săi. La sfârşitul acestei săptămâni, ziarul a publicat un articol despre fiica dlui Trump, Ivanka, şi despre ginerele acestuia, Jared Kushner, în care se arăta că ei l-au invitat la un dineu pe mai tânărul domn Sulzberger în reşedinţa lor din Manhattan, dat în onoarea lui Nikki R. Haley, ambasadorul american la Naţiunile Unite.

(Sursa: The New York Times, preluat de Rador/ Traducere: Alexandru Danga/ Foto: The Right Scoop)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Poate n-ar mai trebui sa mai publice atatea rahaturi ca sa nu mai fie acuzati ca vand stiri false. Adevarul este ca vand stiri false, nu ca Trump n-ar minti. Daca vor sa fie demni de incredere atunci sa fie drepti, dar dreptatea nu iti aduce gologani in buzunare.

  2. Cine nu stie ce sunt alea „Fake News” sa se uite la A3 unde o haita de manipulatori mercenari seara de seara spala la creierele romanilor.