G4Media.ro

Discursul emoționant al lui Donald Tusk, descifrat de psihologii Daniel David și…

Discursul emoționant al lui Donald Tusk, descifrat de psihologii Daniel David și Ion Dafinoiu: Un exemplu de discurs informat științific și psihocultural / Podul este deseori unul emoțional

Discursul în limba română rostit de Donald Tusk, președintele Consiliului European, a fost primit în aplauzele românilor prezenți la Ateneu și a generat un val de simpatie și emoție, în mediul online. De ce să faci efortul de a vorbi în limba română, tu oficial de rang înalt? De ce a impresionat discursul cu referiri la Dacia 1300, Mircea Eliade, Andrei Pleșu, Tristan Tzara, Helmuth Dukadam și cele 4 penalty-uri apărate la Sevilla? Edupedu.ro a cerut părerea psihologilor Daniel David și Ion Dafinoiu.

“Este un exemplu de discurs informat științific, aici foarte bine informat psihocultural”, spune Daniel David, pentru Edupedu.ro. Profesor de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea Babeş-Bolyai și autor al monografiei Psihologia poporului român, David precizează că “din punct de vedere psihocultural, România se află încă în faza ‘valorilor de supraviețuire’, însă cu un angajament dinamic spre ‘valorile de emancipare’ (deja chiar de succes în anumite zone)”.

Preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, Ion Dafinoiu a declarat pentru Edupedu.ro că discursul de aseară “este modalitatea de a crea climatul necesar pentru discutarea unor decizii importante”. “Dacă vrei să convingi pe cineva, se spune: mai întâi construiește podul. Podul este deseori unul emoțional”, a afirmat Ion Dafinoiu pentru Edupedu.ro.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. A spune poporului ce vrea sa auda este populism. Deci a fost un discurs populist. Romanul naiv a inghitit galusca

  • Dragostea lui Tusk pe care o poarta pentru poporul roman ne duce mai intai cu gandul la epoca bombardamentului Cetatii Neamtului de catre polonezi pe la 1700, ca sa vada ce aur au ascuns moldovenii acolo.
   Probabil ca si Donald Tusk cu masina Dacia polonezii la Cetatea Neamtului au incercat sa-i convinga pe modovenii de pe meterezele cetatii sa deschida portile spunandu-le ca au caii armatei lor cumparati din Moldova, deci polonezii sunt prieteni cu moldovenii.
   Mai recent, polonezul Gabriel Les tocmai a incercat in numele lui Dragnea sa schimbe Seful Statului Major al Armatei Romane Nicolae Ciuca cu generalul Dumitru Scarlat, prietenul lui Dragnea. Trebuie doar sa ne imaginam ce ar face Les impreuna cu Dragnea daca reusesc sa acapareze conducerea Armatei Romane. Desigur ca Les, ca si Tusk, isi exprima
   prin aceste manifestari dragostea (in limba romana) pentru poporul roman.

  • 7 mai 1999: Papa Ioan Paul al II-lea ajungea în România. In Bucuresti vorbeste romanilor in limba romana. Discursul lui Tusk este in nota celui al papei.
   „Mă gândesc la Sfântul Ioan Cassian și la Dionisie Exiguul, care au contribuit la transmiterea comorilor spirituale, teologice și canonice ale Orientului grec, Occidentului latin; apoi, mult mai târziu, la voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, ‘un adevărat atlet al credinței creștine’, cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea și la numeroși alți slujitori ai Evangheliei, între care domnitorul și martirul Constantin Brâncoveanu, iar mai recent, numeroșii martiri și mărturisitori ai credinței.”
   După ce a amintit, în cadrul discursului său, greutățile prin care a trecut țara noastră în timpul regimului comunist, Papa Ioan Paul al II-lea a încurajat poporul român, spunând: ”România, țara-punte între Orient și Occident, punct de răscruce între Europa Centrală și cea Orientală, România, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de ‘Grădina Maicii Domnului’, vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu și al Prea Sfintei Fecioare Maria.”
   http://www.e-communio.ro/stire4436-7-mai-1999-papa-ioan-paul-al-ii-lea-ajungea-in-romania

 2. Argumente? Daca vorbeste de Eliade,Eugen Ionescu,Plesu,Nichita Stanescu nu e sorosist? E populist ca-i cunoaste toata vrancea !

 3. Deci, una peste alta, he pissed onto PSD with a vault. Donald rulz, Viorika & Olgutza sukz.

  • Bietul Donald Tusk, cata pasiune pentru Europa! Numai aceasta pasiune il poate face sa fie atat de prietenos cu Romania si sa demonstreze intelegere si apreciere pentru noi, care suferim atat de mult din cauza propriei noastre neputiinte de a scapa de mahalagii si impostori in conducerea tarii!!!! Cata forta are acest om!!! Oare nu se trezeste nici-un roman sa iasa in fata natiunii si sa intoarca foaia istoriei catre una de care sa nu ne mai fie rusine???? Da Viorika & Olgutza sukz al dracului! Ne ducem de rapa cu aceste creaturi !!!

 4. Un discurs cu multe aplauze atat pentru puterea cat si pentru opozitia din timpurile comuniste. Dacii 1300, magnetofoane Unitra, radioreceptoare Monika etc. Apoi, Polonia are astazi cateva firme remarcabile ce investesc in Romania.

 5. Foarte frumos ! Domnul Tusk ne-a amintit sa fim constructivi, sa scăpam se comunismul distructiv si fara scrupule. Adica de cei care-l reprezintă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.