G4Media.ro

Discursul dublu al PSD, devoalat de Comisia Europeană: Guvernul face comisii și…

Discursul dublu al PSD, devoalat de Comisia Europeană: Guvernul face comisii și angajamente publice pentru aderarea la Euro, dar politicile sale fiscale duc la îndepărtarea de Euro

România nu îndeplinește trei din patru criterii esențiale pentru aderarea la Euro, potrivit Raportului de Convergență făcut public de Comisia Europeană. Politicile fiscale pro-ciclice ale guvernului (scăderi de taxe, creșteri de salarii și pensii, investiții ratate când economia crește puternic) sunt cele care îndepărtează România de ținta intrării în Euro. Raportul devoalează practic dublul discurs al PSD: la nivel declarativ anunță ca obiectiv strategic aderarea la Euro și constituie o comisie condusă de premierul Dăncilă, dar faptele arată că se îndepărtează constant de acest obiectiv.

Principalele concluzii ale raportului de Convergență privind România (documentul în lb. engleză):

  • România nu mai îndeplinește trei dintre cele patru criterii de convergență: criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, criteriul referitor la stabilitatea prețurilor, criteriul independenței BNR față de Executiv. România îndeplinește doar criteriul privind finanțele publice.
  • În privința lipsei de independență totală a BNR față de Executiv, trebuie remarcat că textul de lege referitor la BNR la care se referă Comisia Europeană există din 2004, a fost reclamat și în raportul de Convergență din 2016. Deci singura responsabilitate a actualei Puteri este faptul că nu a operat modificarea cerută de Bruxelles în precedentul raport.
  • Inflația prea ridicată a fost determinată de creșterea consumului pe baza importurilor, dar și de majorarea salariilor în sistemul public fără a ține cont de productivitatea muncii, adică exact politicile fiscale promovate de cele trei guverne PSD din 2017 și 2018, și despre care atât presa, cât și Comisia Europeană și FMI au avertizat în repetate rânduri

PSD înființează comisii

La 21 martie, Guvernul Dăncilă a adoptat o Ordonanţă care prevede înfiinţarea unei comisii care să pregătească calendarul de aderare a României la euro. Comisia a fost anunțată ca un pas esențial spre intrarea în Euro, cu declarații ale premierului Viorica Dăncilă și ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, care au reclamat o presupusă lipsă a consensului politic în această direcție. Problema e că la nivelul guvernului funcționa deja un comitet interministerial înființat în mandatul guvernului Cioloș.

Inițiativa premierului Dăncilă fusese anunțată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care declarase că vrea ca România să intre în euro în 2024.

Comisia pentru aderarea la Euro este condusă de doi co-preşedinţi – premierul şi preşedintele Academiei Române, în ciuda lipsei de pregătire în domeniu a șefului academiei. În schimb, guvernatorul BNR – instituție cu un rol esențial în aderarea la Euro – este doar vicepreședintele comisiei.

”Va fi o largă reprezentare, astfel încât să putem să avem o dezbatere corectă, care să ne permită luarea celor mai bune decizii”, a spus Dăncilă la înființarea comisiei.

Foto: Gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cum această nație doarme în continuare, în conformitate cu imnul național, avem toate șansele ca într-o bună zi să ne trezim că, prin excepțională gândire teoretică și practică a mustăciosului, am aderat cu deplin succes, uniți în cuget și simțiri, la Draga Rublă!