G4Media.ro

Directorul TVR, Dan Turturică, invitat la Comisia de Cultură, după scandalul de…

Sursa foto: Agerpres / Sorin Lupșa

Directorul TVR, Dan Turturică, invitat la Comisia de Cultură, după scandalul de la Eurovision

Deputatul USR Iulian Bulai l-a invitat directorul TVR, Dan Turturică, la o dezbatere în cadrul Comisiei de cultură a Camerei Deputaților pe tema incidentului de la Eurovision, unde rezultatul votului dat de juriul românesc a fost modificat.

“Situația în care a fost pusă TVR la Eurovision este inadmisibilă și inexplicabilă. L-am invitat pe Dan Turturică, președintele-director general al televiziunii publice, la o întâlnire cu parlamentarii din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților pentru ca, împreună, să găsim soluții și cea mai bună cale de a preveni astfel de abuzuri”, susține deputatul USR, citat într-un comunicat al partidului.

Iulian Bulai subliniază faptul că explicația acordată de organizatorul Eurovision, EBU, privind înlocuirea voturilor românești nu clarifică nimic și nu aduce nicio justificare, din contră, doar acuze nemotivate.

“Credibilitatea TVR (și, în ultimă instanță, a României) nu poate fi subminată atât de grav cu justificări atât de subțiri. Sper ca, în dialog cu domnul Turturică, să înțelegem mai bine ce se poate face pentru ca astfel de momente să nu se repete”, precizează Iulian Bulai.

Imediat după finala Eurovision, câştigată de Ucraina, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Ulterior, TVR a anunţat că „România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei”, acuzând că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil”.

Potrivit explicațiilor publicate de EBU, „în cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7”.

Patru dintre cele şase state au primit cel puţin un set de 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat, precizează EBU.

„Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”, menţionează EBU într-un comunicat.

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Acuzațiile EBU sunt motivate și sunt corecte. Juriul din România trebuie să dea explicații și eventual să plece aiurea.

  2. ebu a explicat clar si argumentat de ce a anulat voturile. ce nu e clar e de ce au schimbat punctajul maxim cu totul. iar tevereul nu a venit cu nicio reactie. cred ca minima reactie ar fi sa o demita pe marciuc si sa o retrogradeze la carat casete beta la arhiva. de asemenea, ar fi interesant de studiat lista delegatiei romaniei, ca s-au plimbat cam multi teveristi la torino, desi nu aveau nicio tangenta cu eurovision.