G4Media.ro

Directorul FBI i-a acuzat pe atacatorii de la Capitoliu de terorism intern

Directorul FBI i-a acuzat pe atacatorii de la Capitoliu de terorism intern

Directorul FBI Chris Wray i-a acuzat marţi pe susţinătorii lui Donald Trump care au comis atacul de la 6 ianuarie asupra Capitoliului american de terorism intern şi s-a angajat să-i tragă la răspundere, relatează Reuters.

„Am fost consternat că dumneavoastră, liderii aleşi ai ţării noastre, aţi fost atacaţi chiar aici în aceste săli”, a depus Wray mărturie în faţa Comisiei juridice a Senatului.

„Asediul a fost un comportament infracţional, pur şi simplu. Este genul de comportament pe care noi, FBI, îl considerăm terorism intern”, a adăugat el.

Este prima audiere a lui Wray în Congres de la atacul – o tentativă eşuată de a bloca Congresul de la certificarea victoriei în alegeri a lui Joe Biden – comis de susţinătorii fostului preşedinte Trump care, într-un discurs susţinut în apropierea Casei Albe, i-a îndemnat să plece într-un marş de protest la Capitoliu.

Departamentul Justiţiei a inculpat peste 300 de persoane pentru capete de acuzare care merg de la conspiraţie pentru atacarea poliţiei până la obstrucţionarea activităţii Congresului. Asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie s-a soldat cu cinci morţi.

Cel puţin 18 persoane asociate cu mişcarea de extremă dreapta Proud Boys au fost inculpate, la fel ca şi nouă indivizi care au legături cu miliţia antiguvernamentală cunoscută sub numele de Oath Keepers, care sunt acuzaţi că au conspirat încă din noiembrie pentru a lua cu asalt Capitoliul şi a-l împiedica pe Biden să devină preşedinte.

Simpatizanţii fostului preşedinte Trump au făcut în repetate rânduri afirmaţii nefondate că atacatorii erau de fapt falşi susţinători ai lui Trump care ar aparţine mişcării de extremă stânga Antifa, prescurtare de la anti-fascişti.

Wray le-a spus însă senatorilor marţi că aceste acuzaţii sunt false. „Nu avem date şi nu am văzut nicio dovadă a vreunui act de violenţă comis de extremişti anarhişti sau de persoane din Antifa în legătură cu 6 ianuarie. Asta nu înseamnă că nu cercetăm în continuare şi vom continua să facem acest lucru, dar până acum nu am văzut astfel de dovezi”, a precizat directorul FBI.

FBI-ul nu a arestat încă niciun suspect pentru uciderea ofiţerului Brian Sicknick din Poliţia Capitoliului şi nici pentru bombele improvizate care au fost descoperite în exteriorul sediilor comitetelor naţionale republican şi democrat.

FBI-ul a obţinut o înregistrare video care arată un suspect care pulverizează asupra mai multor poliţişti, printre care şi Sicknick, un spray de autoapărare împotriva urşilor, potrivit unei surse la curent cu investigaţia.

Suspectul nu a fost încă identificat şi este încă neclar dacă sprayul a contribuit la moartea lui Sicknick.

Într-un mandat de percheziţie desecretizat recent, anchetatorii menţionează că autorii asaltului au adus arme cu ei în clădirea Congresului, inclusiv leviere, ciocane, taser-e, spray contra urşilor şi, cel puţin într-un caz, o armă de foc de mână cu un încărcător extins.

„Toţi cei implicaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor din acea zi, inclusiv fostul nostru preşedinte”, a declarat republicanul cu cel mai înalt grad din comisie, Charles Grassley.

„Acum, după 6 ianuarie, trebuie să examinăm cu seriozitate ameninţările de extremism intern”, a adăugat el.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Dick Durbin, a declarat că guvernul nu a făcut suficient pentru a asigura protecţia împotriva ameninţărilor din partea extremiştilor de dreapta şi a adepţilor supremaţiei albe, şi a acuzat administraţia Trump că a minimalizat aceste ameninţări.

El a adăugat că administraţia Trump „nu a înfiinţat niciodată o ‘task force’ pentru a combate numeroase incidente” provenite dinspre extrema dreaptă şi, în schimb, s-a concentrat pe activiştii mişcării Black Lives Matter.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură foto

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Bullshit. Un alt narod progresist. Sa vedem ce zic judecatorii, asta-i propaganda idioata. Despre Comey ce se mai aude, mai schimba mesaje cu fetele?

    • OK, cu atacul permanent la progresisti mai inteleg, unii sunt doar incuiati si atata pot. Dar cu sustinatorii lui Trump… astia sunt o combinatie total nefericita de prostie crasa cu paranoia acuta. De altfel, e suficient sa te uiti la cei intrati in Capitoliu, se vede f usor pe fetele lor ca au probleme la mansarda. Nu o spun cu rautate, e pur si simplu o constatare obiectiva, evident ca de astfel de oameni tb, in mod normal, sa-ti fie mila, problema e ca s-au inmultit foarte tare si probabil trendul va continua…

    • Vali e postac rus trumpist, numai ei incearca sa devieze atentia de la lovitura de stat din 6 ianuarie, cand democratia americana a fost atacata de republicani.

  2. La fel ca la 10 August, cand democratia romaneasca a fost atacata, insurectionistii trebuiesc pedepsiti.

    • Evenimentele din 10 August au fost prin excelență un exemplu de abuz de forță împotriva unor manifestanți care au exercitat una dintre libertățile de bază consființite în Constituția țării. În scopul deturnării formei pașnice de manifestare, au fost folosite elemente huliganice care, prin comportamentul planificat agresiv, au atras, chipurile, necesitatea intervenției în forță. Caz tipic de coloana a cincea, pe care am avut ocazia s-o vedem în mod repetat în ultimile decenii și nu numai la noi. Pe scurt a fost statul împotriva cetățenilor săi și nu invers. Integritatea statului nu a fost în pericol nici un minut, ceeace este absolut corect. Mai urmează ca statul să facă reflexii asupra proporției cu care răspunde unor manifestări similare și pașnice. Deocamdată scorul dintre stat : cetățean este 2:0 prin mușamalizarea dosarului. Avem încă un drum lung aici de parcurs.

  3. FBI este obligat din oficiu să-și reorganizeze activitatea în acest sens. Ocuparea Capitoliului a fost un act fără precedent în istoria modernă americană și a constituit cea mai serioasă crimă federală, făptuită de cetățeni americani. Împrejurările constituie cadrul legal de bază pentru care există FBI. Prin obiect și amploare diferă fundamental de celelalte crime de extremism ( comise tot de cetățeni americani – antifa, BLM, atacuri armate împotriva unor comunități sau persoane ) deoarece a atacat chiar puterea legislativă americană și a suspendat activitatea acesteia pentru mai multe ore. Participanții care au intrat în Capitol – un obiectiv care poate fi vizitat chiar de cetățemi americani sub supraveghere și limitat –fac parte din diferite organizații de extremă dreaptă sau adepții unor teorii conspiraționiște ( Proud Boys, Quanon, The Oathkeepers, Three Percent, adepți ai supremației albe,etc. ) Sunt în prezent arestați în jur de 260 de persoane dar numărul celor activi la Capitol se ridică la cca 800, conform FBI ). La audiere șeful FBI a fost întrebat de către congresmani republicani despre măsurile care vizează în general mișcările extreme din SUA ( inclusiv antifa, blm ) la care a precizat că FBI studiază indiferent de proveniență toate mișcările extreme, cu accent pe finanțarea, planificarea, comunicarea și coordonarea acțiunilor, precum și a tacticilor folosite de aceștia. A accentuat că extremismul este curs ascendent în America, de aceea este necesară schimbarea paradigmei de tratare a fenomenului.

  4. Revoltă hipsterică.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.