G4Media.ro

Directorul Bulgargaz: Prețul gazelor se va majora cu 60 la sută în…

Sursa Foto: bgnews

Directorul Bulgargaz: Prețul gazelor se va majora cu 60 la sută în luna august / Deși nu sunt livrări momentan, încă sunt discuții cu Gazprom. Nu știm cum va evolua corespondența, dar există posibilitatea reluării livrărilor

Despre un preț mai mic al gazelor naturale lichefiate se poate discuta în cazul unor contracte pe termen lung, a spus președintele Consiliului de Administrație al Bulgargaz, Ivan Topchiiski, în cadrul emisiunii „Bună ziua, Bulgaria” de la Nova TV.

Potrivit acestuia, al doilea val al crizei gazelor este în derulare. El a subliniat că discuțiile cu gigantul rus Gazprom continuă în cadrul contractului existent. Topchiiski a precizat că deja a fost depusă propunerea de majorare a prețului gazelor naturale cu 60 la sută pentru luna august.

„Cifra este frapantă și ridicată. Singura veste poate bună este că acest lucru se întâmplă într-o lună care are de obicei cel mai mic consum înainte de sezonul de încălzire”, a comentat el. Topchiiski a mai spus că luna trecută a existat o ușoară calmare pe piețe, dar din cauza scăderii livrărilor pe gazoductul Nord Stream, prețurile au crescut.

Ivan Topchiiski a subliniat că ultima conversație cu Gazprom a avut loc acum aproximativ trei săptămâni și a fost un dialog. „Deși nu sunt livrări momentan, încă sunt discuții cu Gazprom. Nu știm cum va evolua corespondența, dar există posibilitatea reluării livrărilor. Acesta este un caz care nu este complet închis. Este vorba despre contractul pe care îl avem până la sfârşitul anului. Ipotetic este posibil să-şi schimbe condiţiile. Noi nu închidem pagina atâta timp cât există garanţii că nu vor exista riscuri pentru Bulgargaz dacă se schimbă condiţiile”, a adăugat el.

Topchiiski a reamintit că prețul gazului lichefiat este determinat de cotațiile din Europa. Furnizorii sunt companii private care au în vedere la prețurile de piață și nu este foarte ușor să obții aprovizionare, chiar și în baza unor contracte pe termen lung, la prețuri prea mici. Potrivit acestuia, oferta pentru petrolierele cu gaz lichefiat, primită de guvernul lui Kiril Petkov, a fost acceptată cu condiția să asigure infrastructura pentru cele șapte livrări.

„Se poate face asta, unul dintre sloturile pentru octombrie este asigurat. Lucrăm la cele pentru noiembrie și decembrie. Problema este într-adevăr pentru ultimele două luni, pentru că sunt vândute cu un an mai devreme și sunt supralicitate”, a spus el.

Topchiiski a precizat că un slot este pentru un petrolier. Aceste cantități acoperă în totalitate nevoile pieței reglementate și 50 la sută pe cele ale afacerilor. Potrivit acestuia, pârghiile pe care Bulgargaz le poate folosi în această situație sunt gazul mai ieftin care este stocat în depozitul din Ciren și punerea în funcțiune a interconectorului cu Grecia. Potrivit lui Topchiiski, pentru ca prețul să fie suportabil social, sunt necesare compensații pentru bussiness.

Sursa: Duma/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter