G4Media.ro

Diplomaţia britanică a prezentat scuze publice pentru că a interzis angajarea de…

Diplomaţia britanică a prezentat scuze publice pentru că a interzis angajarea de persoane LGBT până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat scuze publice luni pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat Regatul Unit de unele „dintre cele mai mari talente” ale sale, relatează AFP.

La 30 de ani după ridicarea acestei interdicţii, în iulie 1991, Philip Barton, subsecretar de stat permanent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi şeful Serviciului Diplomatic, a prezentat scuze.

„Vreau să prezint scuze publice pentru această interdicţie şi pentru impactul pe care ea l-a avut asupra personalului nostru LGBT şi apropiaţilor săi, aici, în Marea Britanie, şi în străinătate”, a spus Philip Barton într-un mesaj către angajaţii corpului diplomatic.

Relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost dezincriminate în 1967 în Marea Britanie. Însă interdicţia de a recruta persoane LGBT a fost luată de teama că ele sunt mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii.

Această temere a fost alimentată de mai multe scandaluri de spionaj, precum cel care l-a vizat pe John Vassall, un angajat gay al Ambasadei Marii Britanii la Moscova căruia i s-a întins o capcană de către sovietici.

Aceştia l-au şantajat şi l-au constrâns să transmită secrete către KGB. Arestat în 1962, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

„Interdicţia a fost introdusă deoarece exista percepţia că persoanele LGBT sunt mai expuse la şantaj decât heterosexualii şi, prin urmare, ele reprezintă un risc pentru securitate”, a declarat Barton.

„Din cauza acestei viziuni greşite, au fost întrerupte, scurtate sau oprite cariere înainte chiar de a fi putut începe. Iar serviciul diplomatic a fost privat, fără niciun dubiu, de unele dintre cele mai mari talente din Regatul Unit”, şi-a exprimat el regretul.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, şi-a exprimat „recunoştinţa” pentru „diplomaţii LGBT britanici, foşti şi actuali, care reprezintă atât de strălucit ţara noastră şi promovează valorile noastre în lume”.

Aceste scuze publice survin cu o zi înaintea unei conferinţe a Coaliţiei Interguvernamentale pentru Egalitatea de Drepturi (ERC), co-organizată de Regatul Unit marţi şi miercuri.

În februarie, şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore, a prezentat de asemenea scuze publice pentru tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor homosexuale, care au fost de asemenea excluse din MI6 până în 1991.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Uite ce bine le merge acum englezilor de când i-a angajat: la școala învață ca e nasol sa fi alb, se dărâma statuile, crimele sunt la ordinea zilei și migrația e de necontrolat. Singurul lucru bun a fost brexitul. Dar are grija boris sa îl strice și pe asta…

  • Articolul, deși nu suscita cine știe ce interes este încă în top.
   Și se mira dl Tapalaga că există o reacție a societății la propaganda desantata a leghe leghebetilor.

 2. Sa trimita repede acum britanicii un transgender negru ambasador in Ungaria !

 3. Dacă tot vrea diplomația britanică să-și pună cenușă în cap, mai bine ar începe să prezinte scuze pentru crimele pe care le-au comis în Africa, India și Pakistan, având în vedere că au fost autorii unor atrocități greu de imaginat. LGBT-iștii să aștepte la rând, că există grupuri mai oropsite decât ei.

 4. 1. Nu sunt suficiente scuzele, trebuie despagubiri. Daca te-a pus dracu sa-ti ceri scuze inseamna ca trebuie sa produci reparatii.

  2. Pentru crimele si jafurile din perioada coloniala cand isi cer scuze?

 5. Alo, regia, curcubeul nu are treaba cu LGBT daca ai o baza de cultura generala. Vreti sa demonstrati ca. .. mai trebuie sa puneti mana pe o carte?

 6. Pe vremea comuniștilor lozinca era „nici o masă fără pește”, acum G4 aplică lozinca „nici o zi fără o știre gay”! 😀