G4Media.ro

DIICOT a trimis în judecată o grupare condusă de un fost ofițer…

DIICOT a trimis în judecată o grupare condusă de un fost ofițer MAI care făcea filaje ilegale la adresa unor oameni de afaceri și îi șantaja

O grupare de 7 persoane condusă de un fost ofițer MAI – care se ocupa cu filaje ilegale la adresa unor oameni de afaceri din Cluj, pe care apoi îi șantaja – a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Gruparea condusă de fostul ofițer MAI monta balize GPS pe mașinile persoanelor-țintă și microfoane în sediile firmelor acestora cu scopul obținerii de informații compromițătoare.

Potrivit DIICOT, erau vizați în special ”băieți răi”, adică persoane suspectate că ar obține venituri din vânzarea de droguri sau alte activități ilegale. Odată obținute informațiile compromițătoare, gruparea îi șantaja pentru bani.

În august anul trecut, membrii grupării au fost prinși în flagrant ”în timp ce ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată”.

Vezi mai jos comunicatul DIICOT:

”Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta a constat în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile sau sunt bănuite de implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri.

Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării au fost generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri.

S-a reţinut faptul că, liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se putea realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate.

Având în vedere experiența profesională dobândită în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalţi inculpaţi, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze.

În acest scop, membrii grupării au comunicat în permanență în timpul activităților de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării și cele conduse de persoanele vătămate și, de asemenea, au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau, pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.

În ceea ce privește rolul membrilor în cadrul grupului infracțional organizat, s-a reţinut faptul că, liderului grupului a coordonat activitatea infracțională, în ceea ce privește comiterea infracțiunilor de violarea sediului profesional și violarea vieții private, precum și cele de acces la un sistem informatic și transfer de date informatice, instigându-i pe doi dintre inculpaţi să pătrundă în sediile private ale societăților comerciale în care își desfășurau activitatea persoanele vătămate, pentru a monta dispozitive de înregistrare și de a accesa sisteme informatice de pe care să transfere date informatice.

De asemenea, liderul grupului a finanțat activitățile infracționale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrate și a dispozitivelor de localizare GPS.

Ulterior, activitățile infracționale s-au desfășurat cu intermitență, în contextul instituirii pe teritoriul României a stării de urgență, însă rezoluția infracțională a rămas constantă, până la intervenția organelor judiciare, din data de 15 august 2020, când doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti”, este comunicatul DIICOT.

Sursa Foto: Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. „Vrem salarii, bani, sporuri”… In rest, granita intre politie si interlopi sa fie la libera interpretare.

    • Cartelul interlop psd-snppc e la Cotroceni arunca cu fumigene si cere salarii. Fiecare guşat mafiot din grup merita cel putin 25 de ani de puscarie in urma unui proces corect de coruptie.

  2. DACA TOT L-A SCOS tara LA 45 LA PENSIE PE PENSIE SPECIALA..

  3. Sunt sigur ca isi cumula salariul cu pensia si furaciunile. Sa vina Coarna-ratul sa ne explice ca e firesc ca la pensie si salariu mai mici de 15000 EUR lunar sa se apuce de furat sa „manance ceva si gura lui” Sa le mareasca salariile, pensiile si sporurile