G4Media.ro

Die Presse: De ce sunt în scădere trecerile ilegale de frontieră în…

Sursa foto: Pixabay

Die Presse: De ce sunt în scădere trecerile ilegale de frontieră în Austria? De la jumătatea lunii decembrie, cifrele au coborât brusc

Austria a înregistrat anul trecut peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră şi şi-a justificat astfel respingerea intrării Bulgariei şi României în Schengen, reproşând protecţia inadecvată a frontierei externe a UE. Rezultatul a fost o dispută diplomatică între Sofia şi Bucureşti, pe de o parte, şi Viena, pe de altă parte. Dar între timp, cifrele au scăzut brusc: de la jumătatea lunii decembrie până în primele zile ale lunii ianuarie, au fost reţinuţi cu 70% mai puţini imigranţi ilegali, relatează cotidianul „Die Presse”, preluat de News.ro.

Cancelarul Karl Nehammer are în faţă o călătorie delicată săptămâna viitoare: luni, cancelarul va vizita frontiera externă a Bulgariei cu Turcia – locul care a fost decisiv pentru veto-ul Austriei la aderarea acestei ţări la Schengen în decembrie anul trecut, scrie „Die Presse”.

Între timp, fluxul de refugiaţi pe ruta Balcanilor de Vest se diminuează. Guvernul de la Viena pune această evoluţie pe seama faptului că Serbia a reimpus vize pentru cetăţenii indieni şi tunisieni. Din această ţară, migranţii ajungeau în UE cu ajutorul călăuzelor, în schimbul câtorva mii de euro. Anul trecut, numai în Austria au fost depuse 30.000 de cereri de azil din India şi Tunisia. În statisticile privind azilul, aceste ţări se află pe locurile trei şi patru, după Afganistan şi Siria.

Dar scăderea bruscă a numărului de migranţi ilegali se datorează probabil şi faptului că mulţi dintre cei care stăteau deja în taberele de refugiaţi din Balcanii de Vest de luni sau chiar de ani de zile au plecat înainte de începerea sezonului rece, pentru a ajunge într-un loc „mai sigur”, cu spaţii de cazare mai confortabile pe timpul iernii – în Austria, Germania, Suedia sau alte ţări ale UE, notează „Die Presse”.

În orice caz, autorităţile din Grecia încearcă, la rândul lor, să golească treptat taberele supraaglomerate şi să îi lase pe migranţi să se deplaseze spre nord. După ce au încetat restricţiile de călătorie cauzate de pandemie, anul trecut s-a ivit ocazia.

2023 oferă „ultima şansă” de a încheia un pact privind migraţia şi azilul înainte de următoarele alegeri europene din 2024, a avertizat Centrul Internaţional pentru Politici de Migraţie (ICMPD). Summitul extraordinar al UE din februarie ar putea aduce progrese – speră Bruxellesul -, dacă statele membre sunt interesate de o soluţie comună.

Othmar Karas, membru al Parlamentului European din partea Partidului Popular Austriac (ÖVP, partidul cancelarului Nehammer), nu crede însă în această perspectivă optimistă. „Lipseşte voinţa politică”, s-a plâns el miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, este nevoie de o protecţie comună a frontierelor externe, de un sistem de azil al UE şi de un algoritm de redistribuţie a imigranţilor, bazat pe solidaritate. În ceea ce priveşte ultimul punct, nu există nici măcar unanimitate în cadrul ÖVP, notează „Die Presse”. Conducerea partidului este ferm împotriva unui sistem de cote la nivelul UE. În schimb, Nehammer cere bani europeni de la Comisie pentru construirea de garduri la frontiera externă a UE, ştiind foarte bine că autoritatea de la Bruxelles nu a acordat până acum nicio finanţare pentru „bariere fizice”, fiind o chestiune de principiu, arată cotidianul austriac.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Aha, deci refugiatii merg prin Grecia si Serbia, hmmm. M**ie Nehammer!!! N-are nicio legatura cu migrantii, austriecii mai mult ca sigur vor ca Romania sa dea gazele din Marea Neagra la un pret de c**at ca sa ne accepte in Shengen. Sper sa de data asta, dobi.tocii nostri de politicieni sa nu cedeze.

    • Si ce fac ies din UE?Murim de foame ,se goleste tara!Cati “protestatari” ca dvs.inteleg ceve cu Schengen si ce castiga romanul care emigreaza in UK?

  2. Pentru că -i prind la Nădlac.

  3. Ce solutie sa gaseasca … Trimiteti-i acasa nu ii mai tineti pe banii luati din taxele pe. Munca noastra.
    Pe glob nu pot trai toti bine pot sa luote la ei in tara pentru bunastare nu sa fuga in europa dupa care vor sa si impuna regulile lor de rahat reguli de fare cica fug din tara lor. Totul e o ipocrizie o vrajeala si in final platim noi europenii de rand.

  4. Tot de atunci au aparut stirile cu migranti prinsi in România. Aproape zilnic. Interesant nu?