G4Media.ro

„Dictator paranoic”: Doi jurnaliști ruși au umplut un site pro-Kremlin cu articole…

captura lensa.ru

„Dictator paranoic”: Doi jurnaliști ruși au umplut un site pro-Kremlin cu articole anti-război

Doi jurnaliști ruși care lucrau pentru un popular ziar online pro-Kremlin au umplut luni dimineață site-ul cu articole împotriva războiului, într-un rar act de disidență, în timp ce țara sărbătorea victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, potrivit The Guardian.

Articolele de pe Lenta.ru îl numeau pe președintele Vladimir Putin un „dictator paranoic jalnic” și îl acuzau că duce „cel mai sângeros război al secolului XXI”.

„A trebuit să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă Zi a Victoriei – pentru pace”, a declarat Egor Polyakov, în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei doi jurnaliști.

În timpul discursului său anual ținut luni dimineață la Kremlin în fața a 11.000 de soldați, Putin a încercat să justifice invazia sa în Ucraina, legând actualele lupte de victoria sovietică din cel de-al doilea război mondial.

„Nu despre asta este vorba de Ziua Victoriei”, a declarat Polyakov într-un interviu pentru The Guardian. „Oameni obișnuiți mor, femei și copii pașnici mor în Ucraina. Având în vedere retorica pe care am văzut-o, acest lucru nu se va opri. Nu puteam să mai acceptăm acest lucru. Acesta a fost singurul lucru corect pe care îl puteam face”.

Polyakov, care lucrează ca reporter de afaceri la Lenta, a declarat că el și colega sa Alexandra Miroshnikova au publicat peste 40 de articole critice la adresa Kremlinului și a acțiunilor sale în Ucraina. Articolele au fost între timp retrase, dar pot fi accesate prin intermediul unui instrument de arhivare pe internet.

Lenta, unul dintre cele mai mari site-uri din țară, cu peste 200 de milioane de vizitatori lunari, a făcut parte din mașinăria de propagandă necruțătoare folosită pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina. Lenta este deținută de Rambler, un grup media care a fost cumpărat în 2020 de Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care este deținută de stat și care se află sub sancțiunile SUA și ale Marii Britanii.

Primtre titlurile articolelor scrise și publicate de Polyakov și Miroshnikova luni dimineață se numără

  • „Vladimir Putin a mințit în legătură cu planurile Rusiei în Ucraina”
  • „Armata rusă s-a dovedit a fi o armată de hoți și jefuitori”
  • „Rusia abandonează cadavrele trupelor sale în Ucraina”

Polyakov a declarat că fiecare articol a fost extras din „informații disponibile online”, pe care a spus că, de obicei, nu i se permite să le folosească, având în vedere „poziția editorială” a publicației și regulile stricte de cenzură.

Polyakov și Miroshkina au publicat, de asemenea, o scrisoare personală pe site, care îi îndemna pe cititori: „Nu vă fie teamă! Nu fiți tăcuți! Împotriviți-vă! Nu sunteți singuri, suntem mulți ca voi! Viitorul este al nostru!”

Este primul act major de protest văzut în mass-media de stat din Rusia de când Marina Ovsyannikova, un editor de la Canalul Uni, a pătruns în platoul știrilor de noapte la mijlocul lunii martie, strigând: „Opriți războiul. Nu războiului”.

Arătând legile recente introduse de Rusia care vizează înăbușirea disidenței împotriva războiului, Polyakov a declarat că acum este „îngrijorat” pentru siguranța sa. Rusia a adoptat o serie de legi care fac din răspândirea de informații „false” despre armata rusă o infracțiune care se pedepsește cu amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la 15 ani. Autoritățile ruse au acuzat deja 46 de persoane în temeiul acestor legi, iar 14 dintre acestea se află acum în spatele gratiilor.

„Bineînțeles că mi-e teamă”, a declarat Polyakov. „Nu mi-e rușine să recunosc acest lucru. Dar știam ce fac, care ar putea fi consecințele”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Jos palaria pentru acest gest ! Cat mai multi sa le urmeze exemplul si sa nu mai taca !

  2. In medie pe zi, cati oameni citesc ziarul acesta Lenta.ru?