G4Media.ro

Detalii picante din motivarea condamnării lui Sorin Oprescu: prinderea în flagrant, concubina…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Detalii picante din motivarea condamnării lui Sorin Oprescu: prinderea în flagrant, concubina costisitoare, şoferul Grenadă care colecta mitele, aparatul de bruiaj confiscat

Motivarea sentinţei de condamnare în cazul fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, conţine detalii interesante. Judecătoarele opiniei majoritare, Daniela Panioglu şi Claudia Jderu, au explicat că, în loc să combată corupţia, fostul primar a preferat să o controleze şi să împartă mita cu corupţii de sub nivelul lui.

Constată imaginea publică falsă pe care și-a creat-o, în condițiile în care unicul său interes real, din funcția de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, și consumarea plăcerilor vieții, precum plimbări frecvente între proprietățile sale luxoase și la Viena, la hoteluri de lux, întreținerea unei concubine costisitoare și altele asemenea”, au arătat judecătoarele.

Instanţa a avut în vedere investigaţiile financiare realizate de specialiştii DNA care au arătat că Sorin Oprescu şi partenera lui de atunci, Elena Nica, nu pot justifica sume mari de bani. „Curtea, în majoritate, constată că inculpatul Oprescu Sorin-Mircea şi martorul Nica Elena-Adriana au realizat, în perioada anilor (…), venituri nejustificate în sumă totală de 3.164.428,61 lei, din care suma de 600.000 euro, adică suma de 2.692.200 lei, la cursul B.N.R., de 4,487 lei pentru 1 euro, în luna iunie a anului 2013, a fost folosită la cumpărarea imobilului situat în strada Herăstrău, nr. 42, Sectorul I. Diferenţa, în sumă de 472.228,61 lei, va fi avută în vedere în ceea ce priveşte măsura asigurătorie”, arată instanţa.

Oprescu, prins în flagrant

Filmul prinderii fostului primar este deja cunoscut. Mai mulţi oameni de afaceri care aveau contracte cu instituţii din subordinea primăriei generale au denunţat la DNA că Bogdan Popa, director la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia şi, apoi, la Administraţia Cimiterelor, dar şi alţi oameni din anturajul primarului general, le solicită comisioane din contracte.

Doi martori denunţători şi, ultzerior, şi directorul Bogdan Popa au colaborat cu procurorii şi i-au dat mită lui Oprescu sume de bani cu seriile notate de DNA. „În contextul în care martorii-denunțători (…) și (….), pe urmă inculpatul Popa Cornel Bogdan au arătat că inculpatul Oprescu Sorin Mircea primea mită din contractele pentru lucrări publice încheiate de Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia și de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, două dintre instituțiile publice subordonate Primăriei Municipiului București, care s-au aflat, succesiv, sub directoratul general al inculpatului Popa Cornel Bogdan, martorul-denunţător (….) a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală suma de 60.000 euro, compusă din bancnote ale căror serii au fost consemnate în procesul-verbal din data de 28.VIII.2015, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (…). Ulterior, din această sumă, a fost pusă la dispoziţia inculpatului Popa Cornel Bogdan, pentru a fi înmânată inculpatului Oprescu Sorin Mircea, suma de 25.000 euro”, se arată în motivare.

Pe 5 septembrie 2015, la orele 19:20, directorul Bogdan Poapa a mers la casa din Ciolpani a primarului general şi i-a lăsat cei 25.000 de euro cu seriile notate de DNA. Două ore mai tărziu, Oprescu a fost oprit de procurori pe bulevardul Unirii din Capitală. A fost găsită asupra lui suma de 5000 de euro. „Constată că seriile celor 3 bancnote în cupiură de 100 euro, precum și seriile numărului de 94 de bancnotele de 50 euro găsite în autoturismul inculpatului, în total suma de 5.000 euro, corespund cu seriile bancnotelor din prima parte a sumei de 25.000 euro, astfel cum au fost înseriate, pusă la dispoziție de martorul-denunțător (…) și pe care inculpatul Popa Cornel Bogdan i-o remisese inculpatului Oprescu Sorin Mircea, pe data de 5.IX.2015, în jurul orei 19,20, la casa sa din Ciolpani, judeţul Ilfov, în modalitatea obișnuită, adică prin plasarea plicului cu mită în spatele pernelor ornamentale ale uneia dintre canapelele din sufrageria imobilului”, se arată în motivare.

Aparatul de bruiaj confiscat

Curtea, în majoritate, mai constată că, la percheziţia domiciliară efectuată în imobilul inculpatului Oprescu Sorin Mircea, situat în (….) a fost găsit şi ridicat (…) dispozitivul gen smartphone marca „Xcomm”, cu inscripția „The Swiss Secure Communication Network”. Are în vedere declarațiile coinculpatului inculpatul Popa Cornel Bogdan, potrivit cărora acest dispozitiv era destinat bruiajului interceptărilor convorbirilor telefonice și ambientale din locația la care inculpatul inculpatului Oprescu Sorin Mircea obișnuia să primească mita, astfel că (…) va lua măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpatul Oprescu Sorin Mircea a acestui bun, destinat să fie folosit la comiterea infracțiunii de luare de mită”, a arătat instanţa.

Şoferul Grenadă implicat în colectarea mitelor

Instanţa critică faptul că fostul primar general şi-a avansat şoferul Cristian Stanca zis Grenadă, deşi nu avea studii, doar pentru că era de încredere şi îl ajuta cu colectarea mitelor. În plus, instanţa realtează două episoade hilare în care a fost implicat Grenadă. „Un exemplu de angajare și promovare a incompetenței, doar pentru a avea o persoană de încredere care să se ocupe de procentul de mită pe care-l percepea din contractele publice, îl constituie inculpatul Stanca Cristian, care, din șofer, apoi referent, evident fără studii superioare, ajunge inspector de specialitate la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.

Impostura inculpatului Stanca Cristian și situația hilară creată de primarul general, prin apropierea și promovarea unui asemenea personaj, rezultă din declarația martorului (…), care, la urmărirea penală, pe data de 7.X.2015, după ce a precizat că, începând cu data de 2.IX.2009, a fost director general al Poliției Comunitare și, ulterior, al Direcției Generale a Poliției Locale și Control a Municipiului București, a arătat că, în anul 2013, la o întâlnire oficială la nivel de stat, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, primar general, a strigat, pe holurile primăriei generale, „Grenadă!”, moment în care serviciile de protecție au reacționat la nivelul misiunii, dându-și seama, apoi, că era vorba despre inculpatul Stanca Cristian, zis „Grenadă”, șoferul acestuia, apoi, prin luna ianuarie-februarie a anului 2014, în cadrul întrunirii Comitetului de Urgență, după ce inculpatul Popa Cornel Bogdan nu fusese în măsură să prezinte o situație coerentă, inculpatul Stanca Cristian i-a raportat primarului general că au fost luate măsuri pentru deszăpezirea aleilor din cimitire, intervenție privită cu uimire și nelămurire de către inculpatul Oprescu Sorin Mircea (…), evident dându-și seama de ridiculozitatea unui asemenea angajat în ipostaze publice. Însă, unul dintre mijloacele de menținere a corupției constă în cultivarea și promovarea incompetenței profesionale”, arată judecătoarele în motivare.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de detentie pentru corupţie, însă nu a fost găsit. Ar fi fugit din ţară pe 25 aprilie şi acum este dat în urmărire generală.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Fruntashii P$D au bagat la teshkerea MINIM 50 miliarde euro din mai 1990-ytd.

 2. Un fleac. Prostii tot pesedeaua vor vota. De ce? Habar nu au ca datorita lor au încă linguri de lemn cu care mănâncă kilu de orez primit ” cu mare efort”

 3. Ce silos! Ce grețos!

 4. Din șpăgi și contracte și a facut un spital la Viena 😈 .
  Asta hoț serios.

 5. Pe dom doctor, sa-l cautati prin Marile Sudului,unde sta bine mersi pe iahtul sau, impreuna cu iubita, band sampanie frantuzeasca si razand de cat de papagali suntem.Ar fi fost culmea la cat banet a facut din spagile de la UMF si Primarie, sa stea sa joace septic cu celalti fraieri,alde fratii Mazare ,Piedone…etc, la Rahova! Zau asa.

 6. oprescu are o serie de clinici, akademica parca, deschise probabil tot cu bani din spagi.

 7. Dar concubina, concubina unde e??

 8. Multi au luat in deradere justificarea judecatorilor dar este vorba de moralitate, de la spagi, mita si pana la concubinaj ani de zile.

 9. doctoru’ Oprescu face parte din sistem. tatal lui a fost general de securitate.

  copiii celor cu grade mari in militie, secu, armata, dar si ai unora din cc al pcr s-au imbogatit cam toti dupa 1989 daca am face o investigatie aprofundata.
  normal ca nu are cum sa infunde puşcheria!
  a facut parte din „elita” politica, era la un moment dat in „carti” pentru presedentie.

 10. De ce nu merge nimic în țară asta, pentru că este un stat de javre

 11. Pacat de Oprescu si Piedone, veneau perfect votantului roman

 12. Dar iubita Nica Adriana care a fost ani de zile director in locul lui Oprescu la Universitar de ce nu este și ea condamnata? Ca a nenorocit spitalul acesta tot prin șpăgi și incompetenta ca și Oprescu când a fost director acolo.
  Romanii chiar nu s-au saturat sa ii conducă hotii timp de 30 de ani? Votează mafia PSD PNL UDMR și acum uneltele lor de la AUR in continuare

 13. Motivarea condamnarii este, cred eu, un rar exemplu de profesionalism , corectitudine, moralitate si demnitate. Le felicit pe cele 2 judecatoare si marturisesc anume ca actiune a lor imi da speranta ca nu e totul pierdut in Romania.
  Daniela Panioglu si Claudia Jderu, noi romanii, va multumim ca va faceti treaba!

 14. ditamai doctorul…profesorul…director de spital…O MIZERIE UMANA! UN GHERTOI GRETOS DAR CU UN TUPEU DE JIGODIE NEO COMUNISTA! ADICA PE SCURT : UN PESEDIST SADEA!