G4Media.ro

„Deşteaptă-te, maghiare!”. Protest masiv organizat sâmbătă la Budapesta împotriva lui Viktor Orban

„Deşteaptă-te, maghiare!”. Protest masiv organizat sâmbătă la Budapesta împotriva lui Viktor Orban

„Deşteaptă-te, maghiare! Ne cheamă libertatea!! – cu acest slogan va fi organizat un protest, sâmbătă după-amiază, la Budapesta, ca urmare a obţinerii de către FIDESZ a unei noi majorităţi de două treimi, scrie publicaţia Nepszava, citată de Rador. Peste 21 de mii de oameni au semnalat deja participarea lor la protest şi încă aproximativ 58 de mii s-au interesat de această acţiune, potrivit informaţiilor de pe Facebook.

Protestul a fost anunţat la câteva ore după obţinerea unei noi majorităţi de două treimi de către FIDESZ, partidul condus de premierul Viktor Orban.

Printre revendicările protestului figurează şi renumărarea voturilor. Unul din organizatorii protestului a rezumat cauzele şi intenţiile acestei mişcări: „Noi trebuie să ne decidem viitorul şi nu un sistem electoral inechitabil. În această situaţie răspunsul nostru este mulţimea”. „În locul unei campanii de instigare la ură vrem o dezbatere pe fond”. „O ţară independentă are nevoie de o presă independentă. În era digitală, presa este cel mai mare atu al puterii, vom boicota propaganda din mass-media”. „Tinerii au două posibilităţi: ori imigrarea, ori revoluţia. Noi am ales!”, „Să nu lăsăm să se suprapună concepţiile ‘puterea şi actualul guvern’. Trebuie să se renunţe la legile organice. După modelul Americii, nimeni nu ar trebui să exercite mai mult de două mandate”. „Fără tineri nu există ţară, nu există viitor”. „Aceaste alegeri se referă la patru ani, aceaste alegeri au decis orientarea spre Est şi ultimele finisaje ale statului iliberal”.

În noaptea alegerilor, la Budapesta au avut loc mai multe mişcări spontane. De mai multe ori s-au adunat grupuri mai mici în Piaţa Kossuth, respectiv s-a încercat ocuparea Pieţei Oktogon. Mulţi protestatari au fost legitimaţi de poliţişti, iar unii au fost chiar reţinuţi.

Foto: Pagina evenimentului pe Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cred ca sunt frati cu cei din Piata Victoriei din Bucuresti .
    Sau cum este o expresie in sport „HAI CU EGALAREA”

  2. In Ungaria se spune “Tinerii au două posibilităţi: ori imigrarea, ori revoluţia. Noi am ales!”. In Romania se spune ori emigrez ori ma revolt pe facebook ” si dupa aia se duc intr-o cafenea. Ca a venit caldura…