G4Media.ro

Descoperire în Chile: Fosile cu o vechime de 150 de milioane de…

Descoperire în Chile: Fosile cu o vechime de 150 de milioane de ani, ale unui bunic al crocodilului de astăzi

Un scheleton fosilizat cu o vechime de 150 de milioane de ani, descoperit într-un masiv muntos din sudul Chile, este strămoşul crocodilului modern, a anunţat vineri Muzeul Argentinian de Ştiinţe Naturale, potrivit Reuters.

Specia, denumită Burkesuchus mallingrandensis, a fost descoperită în 2014 de către o echipă de cercetători argentinieni şi chilieni într-un depozit de fosile din apropierea oraşului Mallin Grande, din Patagonia. A fost apoi analizat de Muzeul Argentinian de Ştiinţe Naturale (MACN) din Buenos Aires.

Specimenul este ”bunicul” crocodililor din zilele noastre şi ar trebui să le permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă cum au evoluat, a mai precizat muzeul.

sursa foto: captura/ nature.com

Oamenii de ştiinţă cred că resturile fosile îi vor ajuta să înţeleagă cum aceste reptile au ajuns de la a fi terestre la a fi acvatice. Alături de alte fosile, descoperirea susţine ideea că America de Sud a fost leagănul evoluţiei crocodililor.

Cu circa 200 de milioane de ani în urmă, ”crocodilii aveau dimensiuni mai mici şi nu trăiau în apă. Paleontologii au dorit mereu să ştie cum a avut loc tranziţia”, a declarat pentru Reuters Federico Agnolin, cel care a descoperit specimenul.

”Burkesuchus demonstrează o serie de trăsături unice, pe care nu le are niciun alt crocodil întrucât au fost primii care au început să ajungă în apă, în apă dulce”, a spus Agnolin, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook: Museo Argentino de Ciencias Naturales

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Vreau un pocăit să ne explice că „fosilele sunt farse puse la cale de către dumniezo ca să-i încurce pe oamenii de știință“

  Hai mișcare habotnicilor! Și mai repede!
  :))

 2. Foarte bine spus. Și eu am fost credincios în sensul creștin și foarte greu m-am îndepărtat de religie și de Biblie. Am fost dogmatic și după o vreme, cu toate că intuisem că ceva sau multe nu sunt în regulă cu religia creștină în special, am început să analizez mult mai rece și mai obiectiv afirmațiile teologilor. Iată un fragment din cartea mea pe care o scriu in prezent. Chiar ideea exprimată și de către dumneavoastră aici în secțiunea comentarii.

  „Cercurile ortodox-radicale sau cele creationiste refuză cu o încăpățânare ieșită din comun toate demonstrațiile și descoperirile științifice cu privire la originea vieții și a omului care vin în totală contradicție cu afirmațiile Bibliei. Foarte mulți teologi sau duhovnici sunt de părere că diavolul însuși și armata sa demonică manipulează într-un mod extrem de inteligent și de subtil toate descoperirile și interpretările științei, mai ales cele moderne, care nu doar că pun sub semnul întrebării originea supranaturală a omului, la nivelul teoretic, ci vin cu dovezi concrete și cu explicațiile necesare. Diavolul pare că se pricepe extraordinar de bine la tot ceea ce înseamnă știință, natură și Univers, astfel încât, de-a lungul ultimelor secole în special, domenii complicate ale științei, precum paleontologia, arheologia, antropologia, biologia, fizica și cosmologia aparent s-au dezvoltat fără absolut nicio influență malefică externă minții umane. Dacă diavolul se ascunde în spatele științei moderne care pune la îndoială mult dezbătuta credință în Adam și Eva, în Crearea lumii în șase zile și toate celelalte mituri, oamenii de știință nu își prezintă „teoriile” la nivel pur filosofic, ci în baza unor temeiuri fizice solide, care sunt accesibile tuturor, numai să aibă omul ambiția, răbdarea și interesul de a studia diversele ramuri ale științei și istoriei. Dacă diavolul reușește cu măiestrie să inducă în eroare zeci și zeci de mii de specialiști din diverse domenii ale științei, nu putem spune că cei din urmă greșesc în mod intenționat. La Judecata de Apoi, acești oameni nu vor fi pedepsiți pentru „știința” lor eronată, câtă vreme ei nu aveau cum să știe sau să realizeze faptul că vor fi fost manipulați de forțe întunecate. Prin extensie, sutele de milioane de oameni simpli care vor fi „crezut” în afirmațiile și explicațiile acestora, nu ar trebui să fie supuși unei condamnări la iad sau la nu știu ce forme de suferință. La modul ideal, în opinia Bisericii, toată lumea obișnuită, nespecializata, ar trebui să nege și să ignore dogmatic tot ceea ce știința pune pe masa istoriei și a societății, tot ceea ce nu corespunde Bibliei. Cu toate acestea, foarte mulți oameni ar trebui să fie iertați pentru greșeala de a fi căzut în capcanele științifice puse la cale de diavol, în cazul în care ei vor fi ales o cale științifică de a trăi pe Pământ, și nu una dogmatică sau religioasă. Oamenii pot să trăiască cu un anumit nivel de spiritualitate, dar asta nu presupune obligativitatea de a trăi într-un bigotism și într-o habotnicie religioasă redusă strict la conținutul Bibliei.
  Dacă savanții lumii ne deviază fără intenție sau premeditare de la dreapta credință care statuează faptul că am proveni
  cu toții din doi oameni vinovați în mod catastrofal cu ceva față de Creator, cui sau cărui fapt se datorează lipsa convingerii noastre, poate nu a tuturor, cu privire la adevărurile perfect „istorice” descrise în Cartea Cărților, ce ar trebui să fie luate la cunoștință mot-a-mot, sau literă cu literă? Interpretarea științifică a vieții și a originii omului nu este de natură morală sau imorală, nici măcar una de factură religioasă sau spirituală, ci pur și simplu conform evidențelor naturale. Poate Creatorul să condamne sau să judece miile de specialiști de elită din întreaga lume doar pentru că aceștia prezintă societății și speciei din care facem parte versiunea oficială, realistă, non-culturală și non-religioasă a vieții, așa cum aceasta a evoluat pe Terra? Un extremist sau un fanatic îndoctrinat va respinge cu vehemență tot ceea ce spune Știința modernă și va susține cu înverșunare că lumea noastră nu este mai veche de câteva mii de ani și totul ar fi exact așa cum stă scris în Biblie.
  Ce vină am avea noi dacă ne-am încrede în ceea ce afirmă și demonstrează știința, și mai puțin în ceea ce ne prezintă religia? Desigur, mulți dintre noi ar aduce în discuție argumentul că au existat mulți oameni de știință de-a lungul istoriei care au fost și religioși, însă acest lucru este totuși interpretabil, fiindcă depinde foarte mult de ceea ce știau ei despre evoluție, cosmos, în vremea când au trăit. Astăzi, poziția religioasă și creationista nu mai este asumată de un număr de persoane chiar atât de semnificativ, fiindcă au avut loc o serie importantă de descoperiri arheologice, antropologice și paleontologice care au schimbat radical vechea și prea adâncita viziune despre originea și formarea lumii. Ne este, într-adevăr, extrem de dificil să acceptăm că majoritatea evenimentelor și personajelor din Biblie sunt doar creațiile mitologice și legendare ale unor popoare semite care și-au scris propria lor istorie pentru ei, și nu pentru întreaga umanitate. În orice caz, dacă eu însumi aș accepta explicațiile științifice și realiste cu privire la originile speciei noastre, ar trebui să îmi fie teamă de posibila pierdere a Raiului doar pentru că este neapărat să cred fiecare literă din Biblie? Unui savant arheolog sau unui biolog evolutionist ar trebui să îi fie teamă de furia lui Dumnezeu când în urma studiilor și analizelor științifice la fața locului sau pe „subiecții” vechi de milioane de ani ajung la concluzii tranșante care zguduie din temelii dogma cu care au fost îndoctrinati miliarde de oameni de-a lungul timpului, astfel încât să nu mai aibă curajul de a veni în fața lumii pentru a spune lucrurilor pe nume? Mă gândeam și la scenariul puțin probabil în care Dumnezeu ar pune la încercare credința noastră tocmai prin avalanșa de știință care aparent descalifică și neutralizeaza, de pildă, „Geneza”. Chiar să fie așa, oamenii de știință nu sunt vinovați pentru concluziile la care ajung, fiindcă temelia concluziilor acestora este incredibil de „naturală”, de „realistă”, nelăsînd loc unor interpretări suplimentare, metafizice. Știința modernă pare să îndeplinească rolul de paravan după care s-ar ascunde Creatorul, iar cei care nu reușesc să îl sesizeze dincolo de acesta fiindcă nu au „credință”, vor fi aspru pedepsiți la Judecata de Apoi. Nu ajunge greutatea uriașă de a fi mai mult sau mai puțin obligat de a trăi fără păcate, dar mai trebuie să și căutam divinitatea în labirintul istoriei și al științei non-creationiste”. (FLORIN TAMAS)

 3. Dacă în sudul Chile trăiau crocodili înseamnă că era o climă mult mai caldă decât acum. Deci încălzirea globală nu e de speriat.

  • Era o altfel de clima intradevar dar nu erau zonele dr coasta intens populate,acestea vor fi inghitite de ape,nivelul actual de carbon din atm este cel mai mare din istorie,400 de unitati la un milion,calota glaciara se va topi ,florida va fi inghitita si NY asijderea!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.