G4Media.ro

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean anunță o inițiativă de eliminare a superimunității…

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean anunță o inițiativă de eliminare a superimunității judecătorilor CCR, introdusă de PSD în 2018

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a declarat, vineri, că intenţionează să corecteze Legea Curţii Constituţionale, în care a fost introdusă o „superimunitate” pentru judecătorii instituţiei, transmite Agerpres.

„Ceea ce ne preocupă acum este să intervenim în actele normative asupra cărora s-a intervenit distructiv în ultimii patru ani şi care necesită o corectare cât mai rapidă. Mă gândesc la Legea Curţii Constituţionale, de exemplu, în care a fost introdusă o superimunitate în urmă cu un an sau doi în aşa fel încât judecătorii Curţii pot fi traşi la răspundere doar în condiţiile în care o majoritate de două treimi dintre colegii lor sunt de acord cu acest lucru. Am vorbit despre asta la momentul respectiv, am verificat problema, ne-am opus, am şi explicat de ce, dar acum a venit timpul să încercăm să corectăm acest aspect. Să revenim la o formă de realizare a imunităţii care să fie funcţională. E un subiect care îmi aparţine şi care încă nu a fost discutat. Deci trebuie să văd în ce măsură colegii mei consideră că e un moment potrivit să ne apucăm de chestia asta în momentul de faţă sau o să fie o iniţiativă solitară”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Silviu Dehelean.

Deputatul a menţionat faptul că, după începerea sesiunii parlamentare la 1 februarie, o mare parte de timp a fost afectată, recent, pentru Legea bugetului de stat pe anul 2021, fiind „puse pe roţi” diferitele mecanisme din parlament în urma schimbărilor care au intervenit.

El a precizat în rolul Comisiei juridice, în care activează, sunt în jur de 380 de proiecte legislative, unele din 2004-2005, „proiecte lăsate acolo pentru a fi scoase în caz de nevoie în aşa fel încât să se treacă foarte rapid o modificare dorită şi să fie promovată fără dezbatere”.

„Ele s-au tot adunat. Acum încercăm să facem ce nu s-a făcut în ultimii patru ani şi anume să scoatem de pe rolul comisiei cât mai multe proiecte care au fost nocive sau care sunt incompatibile cu drepturile omului sau care nu mai au obiect. De exemplu, iniţiative care vin să propună detenţiunea pe viaţă, ca singură pedeapsă pentru diverse infracţiuni, ceea ce nu poate fi acceptat ca singură modalitate de sancţionare”, a precizat Dehelean.

Deputatul USR PLUS a mai menţionat că a lucrat, printre altele, la respingerea celor două proiecte care au rămas pe rolul Parlamentului în urma Comisiei Iordache, proiectul pentru modificarea codului de procedură penală şi a codului penal, „care au tot făcut trasee între Parlament şi Curtea Constituţională” şi care ar urma să fie prezentate în plen.

„În sfârşit, sper eu – săptămâna viitoare sau cealaltă – să fie respinse în plen pentru că am reuşit să dăm rapoarte de respingere şi la Comisia juridică şi la Comisia de constituţionalitate”, a spus el.

Potrivit unei modificări aduse în 2018 de PSD la legea CCR, judecătorii constituționali nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții. Încuviințarea trimiterii în judecată, a reținerii, arestării sau percheziționării se ia cu majoritatea de două treimi din numărul judecătorilor CCR.

Foto: deputatul USR PLUS Silviu Dehelean / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. nu e constitutional alooo

  2. Superimunitatea judecatorilor s-a transformat in supercriminalitate asupra romanilor onesti.

  3. Nimeni nu ar trebui sa aibă imunitate.Toti ar trebui să răspundem pentru faptele noastre și să plătim pentru greșelile noastre. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.In Romania cei mai ticăloși au imunitate.

    • Constituția României
      Art 16 (2) Nimeni nu e mai presus de lege

      Avem o Constituție, ce- i de făcut ?

  4. Fraierii astia progresisti nici nu stiu de ce un demnitar in toata lumea are imunitate. Nu i-au invatat la scoala. De ce nu-i retrageti imunitatea lui Johannis? De ce deputatii USR nu renunta la imunitate? De ce Barna nu s-a retras dupa ce l-au prin cu mita-n sac in povestea cu manevrele cu fonduri europene? Sunteti niste haimanale needucate.

    • E ciorba reincalzita gen Fara Penali.
      Peste 4 ani tot cu anti coruptia si recorder vor culege voturi?
      Cu Nasui si cu ala de la justitie nici macar Recorder nui aduce pe 0 de la –

    • Daaaa….
      Un argument nu sunteti in stare sa dati, doar sa-i etichetati ca sunt ….progresisti sau neo-marxisti. Atat puteti!

  5. Dupa ce o sa vada lumea ca au dat cu mucii in fasole dupa 4 ani de guvernare, nu cred ca se vor mai gasi multi fraieri sa-i voteze. Niste parveniti si haimanale. Ce fete, figuri de jegodii au alde Barna, Bulai sau Stelian. Activistii satului, campionii ipocriziei si minciunii.

    • Ion eu ti-am mai zis ca faci umbra pamantului degeaba. Asta e argument ma, ca au figuri de „jegodii”? Apropos, e jigodii. Pai hai sa vedem cati de la voi, de la PSD, au dosar penal si au fost condamnati, si cati de la USR+ …

  6. Imunitatea nu e vesnica, Ceausescu a avut doar pana la revolutie cand spunea ca singura democratie pretabila la romani e comunismul. Votul obligatoriu mai lipseste suntem din nou comunisti.

  7. Mi se pare mai importanta decit problema imunitatii judecatorilor de la Curtea Constitutionala ,
    modificarea Legii de organizare si functionare a acestei institutii-stat in stat.

  8. Mise pare mai importanta modificarea Legii de organizare si functionare a acestei institutii,este stat in stat.

  9. LA CE BUN ?

    dornenii SI tudoreii O VOR DECLARA NECONSTITUTIONALA.

  10. Desființați această cloacă pesedistă și anticonstituțională ! N-o interesează Constituția sau Justiția, doar salariile și pensiile supernesimțite.

  11. Bagă mare Silviule, pe Dorneanu îl așteaptă de mult un loc cald, jilav și păros în celula lângă Dragnea.