G4Media.ro

Departamentul Justiției urmează să îl apere pe Trump într-un proces de viol.…

Departamentul Justiției urmează să îl apere pe Trump într-un proces de viol. Jurnalista E. Jean Carroll l-a dat în judecată pe fostul președinte pentru defăimare după ce el a negat că ar fi violat-o în anii ’90

Departamentul Justiției va continua să îl apere pe fostul președinte Donald Trump în procesul de defăimare intentat de o jurnalistă care l-a acuzat pe fostul președinte că ar fi violat-o în anii ’90.

Prezentând dosarul în fața unui tribunal federal din New York, Departamentul Justiției a subliniat că nu își va schimba poziția în acest caz, și asta, în pofida faptului că, începând din luna ianuarie, conducerea departamentului a fost preluată de niște oameni numiți de președintele Biden. Disputele au apărut după ce E. Jean Carroll, o veche jurnalistă de la revista Elle, a lansat acuzația într-un articol apărut în 2019, în New York Magazine. Ea a scris că, pe la mijlocul anilor ’90, Trump a împins-o într-o cabină de probă de la magazinul Bergdorf Goodman, din New York, și a atacat-o.

După ce aceste acuzații au apărut în presă, Trump a replicat: „În primul rând, ea nu e genul meu. În al doilea rând, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată”. Ripostând, Carroll l-a dat în judecată în 2019 pe Trump, pe atunci președinte, afirmând că el a mințit mai demult, în cursul aceluiași an, când a negat că ar fi violat-o.

Pe vremea lui Trump, Departamentul Justiției a intervenit în luna septembrie a anului trecut, cerând ca nu Trump personal, ci guvernul SUA să fie numit ca reclamant. Potrivit legilor actuale, guvernul federal nu poate fi dat în judecată pentru defăimare, dar Departamentul Justiției a susținut că, atunci când a respins acuzația, Trump nu făcea decât să își îndeplinească astfel îndatoririle ca președinte.

Judecătorul unui tribunal districtual din New York nu a fost de acord și a respins tentativa de a face din guvern un substitut al lui Trump, ceea ce ar fi făcut ca dosarul să fie clasat. Cazul a ajuns ulterior la o a doua Curte de Apel, care acum trebuie să examineze problema.

Într-o scurtă declarație făcută luni, Departamentul Justiției și-a menținut poziția, afirmând că procesul intentat lui Trump trebuie clasat din cauză că, în momentul acuzațiilor, el era angajat federal, astfel încât beneficia de imunitate în procese de acest fel.

„Este cu adevărat șocant faptul că Departamentul Justiției îi va permite lui Donald Trump să scape printr-o minciună, lipsind-o astfel pe clienta noastră de dreptul de a-și pleda situația în instanță. Poziția Departamentul Justiției nu este doar ilegală, ci și imorală, ea oferindu-le oficialilor federali permisiunea de a-și acoperi infracțiunile cu caracter sexual din viața privată, brutalizând astfel public orice femeie care ar avea curajul să își reclame cazul”, a declarat Roberta Kaplan, avocata lui E. Jean Carroll.

Avocații lui Trump și purtătorul de cuvânt al Departamentului Justiției nu au răspuns imediat cererii de a face un comentariu.

Este neobișnuit ca Departamentul Justiției să-și schimbe atât de brusc poziția într-un litigiu dintre administrații. Șefii departamentului preferă de obicei să țină cont mai degrabă de fapte și de considerații de ordin instituțional, și nicidecum de factori politici. Dar, stabilind un precedent, potrivit căruia Trump poate fi judecat pentru declarații defăimătoare făcute în timpul mandatului, asta ar putea crea neplăceri și viitorilor președinți în cazul unor litigii.

Totuși, în timpul campaniei prezidențiale din 2020, Biden a criticat explicit Departamentul Justiției pentru felul în care a tratat cazul jurnalistei Carroll, afirmând că Trump a abuzat de departament, silindu-l să îl apere ca persoană în procese de felul celui intentat de Carroll, dar și în alte litigii de care ar fi trebuit să se ocupe departamentul, cum ar fi cel legat de felul în care Trump și-a achitat impozitele.

Biden a spus totodată că nu dorește să se amestece în deciziile Departamentului Justiției.

Sursa: The Wall Street Journal / Articol de Byron Tau / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. stau si ma intreb de ce doamna in cauza a asteptat pana in 2019 ? de ce nu l-a dat in judecata in 1995 sau in 2000 sau in 2005 sau 2010? ce a urmarit ? miroase a prosteala