G4Media.ro

Democrația refuză să se predea în Turcia

Democrația refuză să se predea în Turcia

Alegerile repetate pentru primăria din Istanbul au fost câștigate clar de Ekrem Imamoglu, de la partidul de opoziție CHP, în fața candidatului AKP, Binali Yildirim. Un succes major pentru democrație, scrie Erkan Arikan, șeful secției turce a postului de radio Deutsche Welle.

Ekrem Imamoglu de la partidul de opoziție CHP a avut un avans clar în fața contracandidatului său, Binali Yildirim, de la partidul de guvernământ AKP. Peste 9% a fost între cei doi și o participare la urne și mai mare decât la scrutinul anterior din 31 martie.

Data de 23 iunie 2019 va intra fără îndoială în cărțile de istorie din Tucia. A fost exact 19:15, ora Turciei, când la mai multe posturi TV din țară s-a dat de înțeles cine a câștigat alegerile repetate pentru primăria metropolei Istanbul. Imamoglu obținuse și la scrutinul din 31 martie cu peste 13.000 de voturi mai mult decât fostul premier, Yildirim. Acum, avansul său a crescut la aproape 800.000 de sufragii. Pentru mulți oameni în Turcia, rezultatul este un semn foarte clar și un apel la trezire: democrația din țară încă trăiește.

Un indiciu în acest sens este și faptul că mai mulți rivali politici ai lui Imamoglu, care anterior l-au insultat și calomniat, acum l-au felicitat cu voce joasă pentru victorie. În primul rând președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Pentru șeful statului, această înfrângere a fost fără doar și poate o lovitură grea. El a încercat cu toate mijloacele să determine victoria candidatului său. Inclusiv prin influențarea înaltului consiliu electoral. Dar alegătorii din Istanbul i-au dat acum nota de plată.

„Avem nevoie de dreptate”

AKP a încercat să obțină inclusiv voturile minorității kurde într-o manieră nemaiîntâlnită până acum. Dar formațiunea pro-kurdă HDP le-a cerut susținătorilor săi să voteze cu Imamoglu. A fost prima oară în Turcia când am văzut manifestându-se în exterior o astfel de sete de democrație a oamenilor.

La scurt timp după ce înaltul consiliu electoral a anunțat repetarea alegerilor pentru Istanbul pe 23 iunie, multe stațiuni de vacanță au făcut apel la turiștii turci din metropolă să-și întrerupă concediile și să revină în oraș pentru a vota.

Au fost puse la dispoziția lor avioane și autocare suplimentare, au fost create noi posibilități de transport auto în comun. Se pare că până la 1,5 milioane de persoane au revenit pentru 24 de ore la Istanbul doar pentru a vota. Perechile de tineri care se pregăteau să se căsătorească au mers înainte de nuntă la vot.

Un șofer de taxi cu care am stat de vorbă mi-a spus: „Am votat mereu cu AKP. Nu și de data asta. Avem nevoie de dreptate. Suntem oameni credincioși, nu niște prefăcuți!”

Ce înseamnă pierderea Istanbulului pentru partidul lui Erdogan, AKP?

Erdogan se află într-o mare dilemă. Politica sa dură, limitarea libertății presei, sporirea presiunilor asupra opoziției – toate acestea nu mai pot fi de acum încolo aplicate în același fel.

Pe lângă șpagatul din politica externă pe care îl practică de ceva vreme, el are de acum un nou front pe plan intern. Pierderea după 25 de ani a Istanbulului va lăsa sigur urme. Se înmulțesc și semnele că anumiți tovarăși de drum inițiali ar fi așteptat exact un astfel de eșec istoric în metropola de pe Bosfor.

Prind avânt zvonurile din ultimele luni potrivit cărora foști membri fondatori ai AKP ar pregăti crearea unui nou partid. Să fie acesta începutul sfârșitului pentru Erdogan? Nici vorbă. Erdogan nu se va lăsa doborât de acest eșec.

Să fie acesta momentul de redirecționare a politicii lui Erdogan? Mai mult ca sigur! Erdogan are acum două variante: 1. Va continua actualul curs dur sau 2. Va face totul pentru a rămâne la putere.

Obiectivul său major este să rămână președinte cel puțin până în 2023, când se împlinesc 100 de ani de la înființarea statului turc. Președinele Recep Tayyip Erdogan va trebui însă, pe viitor, să accepte compromisuri – probabil pentru prima oară în cariera sa politică.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Saracia a impins turcii la democratie.

    • Cine are bani de plecat în vacanță (ba chiar mai mult: cine are bani de întrerupt vacanța pentru 24 de ore și luat avionul sau orice mijloc de transport dus-întors doar pentru a vota, după cum scrie în articol) cu siguranță nu e sărac. Tot așa cum nu sărăcia i-a scos pe români în număr mare la vot la europarlamentare.

      „Alaltăieri au fost maziliți niște militari, ieri niște judecători, azi niște jurnaliști… dacă mâine vine rândul meu?” – asta este angoasa care i-a scos pe turci la vot.

      Democrația nu înseamnă bunăstare, ci garanția că nu voi fi persecutat (împreună cu familia mea) de vreun Mare Conducător sub pretextul de a fi vreun dușman al poporului.

  2. Ma bucur ca am iesit cum am anticipat! Prost sa fii fost sa nu iesi sa iti exerciti dreptul sa votezi cand vezi ca aia anuleaza alegerile doar pt ca au pierdut la limita! Bravo turcilor din Istambul!!! Pe cand si la noi prezente de 80%?! Macar in capitala sau macar in vestul tarii! Trezirea romani! Votati!!! Vin altii si nu sunt buni? La urmatoarele alegeri ii ardem si pe ei! Sa votam mereu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.