G4Media.ro

Demers comun al Uniunii Europene și SUA: cer OMS o nouă investigaţie…

Demers comun al Uniunii Europene și SUA: cer OMS o nouă investigaţie „fără interferenţe” asupra originii SARS-CoV-2

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut marţi elaborarea unui nou studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) asupra originii pandemiei COVID-19, care să fie ”transparent, bazat pe probe, condus de experţi şi fără interferenţe”, şi au anunţat că vor lucra împreună în vederea stabilirii unor ”metode” pentru posibile viitoare investigaţii asupra epidemiilor, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Acest anunţ a fost făcut într-un comunicat comun difuzat la finalul summitului UE-SUA, desfăşurat marţi la Bruxelles şi la care au participat preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

OMS a efectuat o prima investigaţie în cadrul unei misiuni desfăşurate împreună cu China în zona oraşului chinez Wuhan, considerat epicentrul pandemiei.

Cercetarea nu a reuşit să elucideze originea coronavirusului SARS-CoV-2, dar experţii care au efectuat-o au estimat în raportul lor, publicat în luna februarie, ca fiind „extrem de improbabilă” ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al oraşului, ipoteză susţinută de unii responsabili politici şi ai serviciilor secrete din SUA, mai ales în timpul administraţiei fostului preşedinte Donald Trump.

Administraţia succesorului acestuia, Joe Biden, a fost rezervată în a sprijini o asemenea ipoteză, dar susţine că misiunea OMS, care a durat patru săptămâni, s-ar putea să fi fost supusă unor presiuni din partea Beijingului, justificând astfel solicitarea pentru o noua investigaţie.

Transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om este ipoteza ”cea mai probabilă”, dar nu au putut fi identificate aceste animale, o posibilitate fiind şi transmiterea virusului prin lanţul frigorific, a declarat şeful delegaţiei OMS care a realizat investigaţia la Wuhan, Peter Ben Embarek.

Deşi demersurile pentru identificarea originii coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan, a mai menţionat expertul OMS la data prezentării raportului.

sursa foto: OMS

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Sigur, cereti comunistilor sa spuna adevarul.

  2. E de la caras..dom’le..ce nu e clar…dar gripa unde e?

  3. În SUA apar tot mai multe articole care arată că virus este o invenție a armatei americane. Asta cu Wuhan a fost doar o fenta.

    • Sustine-ti punctul de vedere, e foarte simplu sa ne dai ceva link-uri care sa dovedească ca spui adevarul. De la site-uri credibile.
      Eu unul nu cred gogoasa pe care incerci sa ne-o vinzi.

    • sigur, si marmota invelea ciocolata.