G4Media.ro

Declic anunță că va cere, în stradă, pe 10 august, judecarea de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Declic anunță că va cere, în stradă, pe 10 august, judecarea de urgență a jandarmilor vinovați pentru violențele din 2018: O nouă expertiză tehnică arată că au folosit împotriva propriilor cetățeni grenade care aveau capacitatea de a produce răni deosebit de grave

Membrii Comunității Declic anunță, într-un comunicat, că vor veni în Piața Victoriei, pe 10 august, pentru a cere justiție pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018. ”O nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialiști din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetățeni grenade care aveau capacitatea de a exploda și de a produce răni deosebit de grave”, se mai arată în comunicatul Declic.

Potrivit Declic, expertiza tehnică realizată de Academia Tehnică Militară din cadrul MApN demonstrează ceea ce oamenii au tot spus: că grenadele folosite de jandarmi au capacitatea de a exploda, de a produce schije și flăcări. Folosite de aproape, ele devin extrem de periculoase. Aceeași expertiză stabilește că unele dintre grenadele folosite în 10 august produc arsuri chiar dacă nu explodează. Exteriorul lor, în momentul folosirii, ajunge la temperaturi de până la 418 grade C. 770 de oameni au fost răniți și gazați în timpul protestului din 10 august 2018, se mai arată în comunicat.

„Această nouă probă, expertiza din dosar, arată cât de disproporționat au acționat jandarmii în 10 august 2018 împotriva unor cetățeni pașnici. Astfel de dovezi, la care se adaugă imaginile fără echivoc ale violențelor, nu pot duce decât la pedepsirea vinovaților”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

Astfel, în 10 august 2023, cetățenii se întorc în Piața Victoriei și cer justiție pentru victimele jandarmilor.

„Într-adevăr, avansarea anchetei în vederea elucidării efectelor explozibililor folosiți și dispoziția instanței de grăbire a punerii cazului pe rol constituie pași buni în direcția rezolvării corecte a Dosarului 10 August. Cu toate acestea, analiza chimică a grenadelor după 5 ani de la eveniment ne arată o Justiție cu mai multe viteze, care nu acționează predictibil, ci conform unor resorturi incerte. Aștept în primul rând de la Justiția Română să fie rapidă, că în privința corectitudinii mai sunt și alte instanțe de la care putem lua lumină”, a declarat Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele din 10 august, care a suferit o rană la picior din cauza unei grenade folosite de jandarmi.

Ioan Crăciuneanu a solicitat și obținut redeschiderea anchetei privind violențele jandarmilor din 10 august 2018, în urma unui proces susținut de comunitatea Declic. Membrii Declic au achitat costurile cu avocații, atât pe parcursul anchetei, cât și în instanță, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

Astfel, avocații au obținut, la Curtea de Apel București, redeschiderea cercetărilor. Ulterior, pe parcursul anchetei, au descoperit, din sute de ore de înregistrări, imaginile în care se vede clar că jandarmii lovesc cetățeni pașnici. Acum, această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi.

Protestul de joi, 10 august, este organizat de societatea civilă: Comunitatea Declic, Corupția Ucide, Inițiativa România, Asociația RoOmenia, Inițiativa Timișoara, Aradul Civic, Rezistența și Reset.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Corect, asta am zis și eu atunci. Explozia nu era foarte mare, era similară cu o petardă, dar au fost aruncate în mijlocul mulțimii unde puteau ajunge foarte aproape de cineva și produce răni serioase. În plus eu nu am mai văzut să fie folosite în acest fel la alte proteste. De obicei se aruncau în apropierea mulțimii, dar nu în mijlocul ei.

 2. pentru judecarea lor nu ai nevoie de Procurori? ca sa ajunga la Judecatori.
  Din pacate doar un Judecator poate hotara ca un procuror nu-si face treaba iar apoi nu se mai intampla nimic#
  Noapte buna

 3. Așa e…Și aș recomanda declanșarea unei anchete care să investigheze cum aflau echipele de prim-ajutor locația exactă unde urmau să explodeze grenadele respective, având în vedere că cei care le „șușoteau” in urechi erau imbrăcați in ținute „lejere”, unele izbitor de asemănătoare cu ținuta d-lui colonel poreclit ulterior „Freddie Mercury”…

  • Un amănunt important, zic eu: „ținuta lejeră” era formată din cămăși din pânză topită din colecția „UM 02… ” așa-zisele cămăși „cu burtă”…

  • Întrebare pentru @ Wright Man: de la ce crezi că au făcut cămășile mai sus amintite „burți”?
   Răspunsuri ajutătoare:
   a) de la berile consumate la terasa localului „La doi cocoși”, local aflat la o aruncătură de băț de UM….
   b) de la fasolea cu ciolan consumată la popota unității…

 4. Fapta nu există.