G4Media.ro

Declarație comună a Franței, Germaniei și Marii Britanii pe tema producerii de…

Sursa foto: Unsplash

Declarație comună a Franței, Germaniei și Marii Britanii pe tema producerii de uraniu îmbogăţit de către Iran: pune în pericol posibilitatea de a încheia cu succes discuţiile privind revenirea la acordul nuclear

Europenii şi-au exprimat „profunda îngrijorare” după ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ce evidenţiază îndepărtarea treptată a Iranului de acordul internaţional privind programul său nuclear şi progresul său în direcţia producerii uraniului metalic, informează AF, citată de Agerpres.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Regatului Unit (E3) şi-au exprimat „profunda îngrijorare faţă de ultimul raport al AIEA, care confirmă faptul că Iranul a început etapele necesare producţiei de uraniu metalic îmbogăţit. Aceasta constituie o încălcare gravă” de către Teheran a angajamentelor asumate în temeiul acordului internaţional privind programul său nuclear.

Europenii afirmă că acest lucru pune în pericol revenirea Statelor Unite în acordul care se negociază în prezent la Viena.

Iranul intenţionează să „producă uraniu metalic cu o rată de îmbogăţire de 20%”, a anunţat marţi AIEA, într-un moment în care negocierile menite să salveze acordul nuclear stagnează.

Regimul de la Teheran, care s-a eliberat treptat de angajamentele sale după retragerea SUA din acest acord în 2018 la iniţiativa preşedintelui Trump, a început în februarie producţia de uraniu metalic în scopuri de cercetare, un subiect sensibil deoarece acest material poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare.

„Iranul nu are o nevoie civilă credibilă de a continua producţia sau cercetarea privind uraniul metalic, care este o etapă cheie în dezvoltarea unei arme nucleare”, potrivit declaraţiei comune.

„Cu aceşti ultimi paşi, Iranul pune în pericol posibilitatea de a încheia cu succes discuţiile de la Viena” în vederea revenirii la acordul nuclear, susţine E3.

Discuţiile de la Viena, care au început în aprilie, sunt acum într-un punct mort.

„Nu vor fi reluate săptămâna aceasta”, potrivit unui diplomat european contactat de AFP, în timp ce Ebrahim Raissi preia în august funcţia de preşedinte al Iranului, după victoria sa la scrutinul prezidenţial din iunie.

Acordul nuclear internaţional a oferit Teheranului scutirea de sancţiunile occidentale şi onusiene în schimbul angajamentului său de a nu se dota cu arme atomice şi de a-şi reduce drastic programul nuclear.

Sursa foto: Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. „Profunda ingrijorare???”.Cand o sa va luati o bomba in cap de la ayatolah, o sa va dispara ingrijoarea verbala, duplicitara…Continuati sa stati cu mainile in san!