G4Media.ro

Decizie fără precedent la Iași: Primăria a montat o inscripție în care…

Decizie fără precedent la Iași: Primăria a montat o inscripție în care îl acuză pe Octavian Goga de fascism și antisemitism chiar pe statuia inaugurată de primarul Mihai Chirica

Pe statuia poetului și omului politic Octavian Goga din Iași, inaugurată în aprilie de primarul Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță cu inscripția ”Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”, potrivit imaginilor postate de istoricul Adrian Cioflâncă.

Primarul Mihai Chirica nu a răspuns apelului reporterului G4Media.ro pentru a da detalii despre montarea plăcuței.

La 1 aprilie 2021, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism, despre care istoricul Ilarion Țiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, afirma la acel moment într-o luare de poziție transmisă G4Media.ro că, în calitate de om politic, Goga a promovat politicile profasciste, iar administrația locală ar trebui să menționeze acete date din biografia sa, din respect față de victimele progromului din 1941.

Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat în aprilie pentru G4Media că a avertizat autoritățile locale despre trecutul lui Goga și a primit asigurări că bustul fie va fi îndepărtat, ”fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia.

Chirica a declarat la acel moment că pe Goga ”nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică (…) am omagiat omul de cultură și doar atât”.

O instituție subordonată Primăriei Iași, condusă de managerul liberal Andrei Apreotesei, a girat dezvelirea unui bust al lui Octavian Goga, personaj politic extrem de controversat din perioada de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat și primarul Mihai Chirica, și el membru PNL. Pretextul amplasării bustului a fost acela că, pe 1 aprilie 2021, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Goga.

În plan politic, Octavian Goga este un personaj foarte contestat din cauza mai multor declarații și decizii pe care le-a luat înainte și în timpul mandatului de premier pe care l-a deținut în anii 1937-1938. Printre altele, a fost inițiatorul unui plan prin care sute de mii de evrei români urmau să fie deportați în Insula Madagascar. Conform istoricului Ilarion Țiu, Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorința sa.

În calitate de prim ministru, Goga a adoptat un decret lege care a avut ca efect retragerea cetățeniei unui număr de 225.222 evrei din România, primul act legislativ antisemit din România.

Foto: Statuia lui Octavian Goga din Iași – sursa Adrian Cioflâncă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

115 comentarii

 1. Semn ca moldovenilor li s-a urat de talhariile si atrocitatile comise.

  • Si Eminescu/Eminovici a fost sovin si antisemit notoriu.
   Si inca se afla la loc de cinste.

  • Si eu pot sa scriu orice prxostie vreau. Na!

  • da, am observat

  • Eminescu a fost un precursor al Holocaustului.

  • In sfarsit chiar daca se iarta poetilor ca si unor oameni de stat nationalisti ca au incitat la ura aducatoare de genocid, macar se pomeneste aceasta latura criminala a personalitatii lor. Bravoo Moldova!!!!

 2. Bravo moldova…iar sunteti pe podium :)))

 3. Și eu care credeam ca astfel de situații se petrec numai în Caracal…

  • Astea se ȋntâmplă nu atât ȋn Caracal, cât ȋn PNL. După cazul „Ion Antonescu” de la Constanţa (primar PNL Chiţac), avem acum şi cazul „Octavian Goga”, cu primat PNL Chirică, la Iaşi.

   Ȋn ambele cazuri, PNL joacă cartea electorală a antisemitismului: PNL alege să fie arătat cu degetul pentru antisemitism, afişându-se astfel ȋn faţa antisemitismului foarte popular ȋn România.

   La multă murdărie trebuie să ne aşteptăm de la PNL.

  • Adevarul e adevar chiar daca nu ne place

 4. De ce nu se popate face acest lucru si in cazul lui Ion Antonescu ?!
  De ce nu se poate chiar in cazul lui Nicolae Ceausescu ?!
  Judecata trebuie sa fie la cetateni nu la autoritati . Vedem foarte bine de cit timp se judeca de catre judecatorii de rahat ai neamului dosare sensibile ale acestei natiuni ……

 5. Not good to internalize the commands of your opressor.

 6. E stiut ca cei de la Iasi nu se pot compara cu cei de la Vaslui. Fosta capitala a Moldovei, tot capitala ramane. Edilii sunt mai eruditi, e multa lume subtire si fina …

  Totusi, vinul ramane ieftin si la Iasi, asa incat, cu greu poti sa-i deosebesti intre ei pe lucratorii asistati ai celor doua primarii.

  • Moldova este majoritar evreiasca inca din vremea lui Mihail Sturza. La jumatatea secolului XIX, populatia evreiasca reprezenta cca 53% din populatia Moldovei.

  • And that means something?

  • In 1936 erau cca 8%. Care e, de fapt, problema? Nu prea mai sunt deloc. E mai bine cu vasluienii nostri neaosi 100%?

  • Vai, dar cu cata finete si delicatete ne-au trimis-o iesenii pe doamna Diana in parlament…

  • Iar vorbesc despre Vaslui unii care nici nu stiu prea bine sa il gaseasca pe harta.

  • Da e plină de evrei :)) dar câți din foștii securisti si progeniturile lor conduc astăzi destinele județului cel mai sărăcit al Moldovei,Iași?!

 7. Se pregateste o scurta notita pe bancnota de 1 leu unde apare un alt fascist (era fascinat de mussolini) si antisemit, Nicolae Iorga. Si nici caragiale (o faclie de pasti, doua loturi) sau chiar eminescu nu vor scapa fara note explicative

  • Acum, în toată ţara, trebuie pusă plăcuţă similară la Mihail Sadoveanu, pentru contribuţia la sovietizarea RPR.

 8. Nu ar fi totusi mai bine sa ne ocupam mai intai de oamenii de cultura care nu s-au compromis? Mai triem putin din statuile astea care reprezinta oameni de cultura ca sunt si multi abonati, frate. Mai putini, mai buni … calitatea sa primeze. Zic, doar. Ia uite, bine ca au pus oamenii pancarta aia, sa stie lumea ce indeletniciri a mai avut prin vietisoara lui. Sa stie unii sa nu-si mai piarda vremea degeaba. Viata-i scurta, nu de alta.

 9. De ce dreak i-au mai făcut statuie atunci, nu inteleg. Mai ales că Octavian Goga n-a avut nicio treabă cu Iasul.

  • De ce?!… pentru a se mai sifona niste bani. Dupa cum stim valoarea artei e in ochii privitorului chiar daca a costat nshpemii de eur… cel mai dificil de dovedit ca pentru o mizerie de statuie s-au platit prea multi bani. Daca era o banca era altceva, asa o statuie poate sa coste 10 mii sau 10 mil de euro 🙂

  • Si e un poet cel mult mediocru…

  • Da lui Mihai Viteazu in Ardeal de i-au mai facut statui? Ca jefuit totul pe unde a trecut…

  • Iti recomand un „traducator” al poeziei lui Goga. Se pare ca-i prea subtil pentru tine.

  • @@…
   Mie sa nu-mi recomanzi nimic scris de om, OKai?

 10. Ce are domne convingerea politica cu valoarea culturala
  Uite la Goebbels, era un mare om de cinema si toata lumea vede valoarea lui culturala nu faptul ca era nazist convins……sau stai…?!

 11. de aia nu mai avem elite, noi rrromani stim sa ne distrugem elitele, prin lagare sau ii trimitem peste hotar

 12. Râsu’ plânsu’…

 13. !anonim

  * O faclie de Paste * ( nu pasti, cum ati scris) are substrat antisemit?

  nu respect o spun, nu aveti toate tiglele pe casa puse!

  • Nu am țigle ci gradina ecologica cum e la moda acum.
   A fost considerata antisemita și nu se mai studiaza in școala. La fel și doua loturi, are niște comentarii antisemite și căzut în dizgrația educationala. Pas cu pas. Se pregătește eminescu

 14. Daca la Goga s-a putut, sper ca se poate si la marele poet Adrian Paunescu, nu ? Ca nici viata daruita comunismului n-o fi vreo virtute.

 15. Am ajuns în sfârșit în rândul lumii bune, „cancel culture” a ajuns și la noi!

  • Oare urmeaza o mostra de cancel culture de la „parteneru’ strategic” si pe la noi?

  • Chill! Bine macar ca au inaugurat ceva, ca in judetul Iasi se inaugurează constant stagnarea economică, sărăcirea omului de rand si furtisagurile autorităților care nu au sorginte fascis ta, ci de urmași si foștilor securisti instalați în funcții publice bine plătite, după 1989

 16. In cazul acesta,cred ca ar trebui ridicate-alaturi de statuia lui Goga- statuile celor trei bolsevici ( membri ai unui grup anarhisto-terorist)-,autorii atentatului din 1920 din Senatul Romaniei ,atentat ce il viza pe Goga : „Atentatul trebuia să ducă la o “ridicare a maselor” și la haos, la răsturnarea monarhiei și la instalarea unui regim bolșevic. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce o delegație de stîngiști români se afla în vizită la Lenin, la Kremlin. Kominternul încerca să fabrice un puci în România.”:”Deflagrația i-a ucis pe Ministrul Justiție, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, și pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) și Spirea Gheorghiu (decedat la spital). În urma atentatului au fost și răniți printre care președintele Senatului, Constantin Coandă[3], episcopul ortodox Nifon Nicolescu[6] și episcopul ortodox Roman Ciorogariu.

 17. Normal dacă s a implicat activ în lupta pt eliberarea transilvaniei, a fost dat afară din liceul maghiar, a făcut facultatea de litere la budapesta, a fost un bun patriot și creștin orodox, în viziunea progresistă și sexomarxistă a fost un derbedeu mai ales că a făcut pușcărie la szeged

  • Cand doresti sa fi ingropat cu svastica pe piept ai aruncat la gunoi tot ce ai facut in viata

  • Pune mana pe cartea de istorie si pe manualul de Logica de clasa a VII-a.

   Moldova este majoritar evreiasca inca din vremea lui Mihail Sturza. La jumatatea secolului XIX, populatia evreiasca reprezenta cca 53% din populatia Moldovei.

   Acum, dupa ce ti-am dat repere (istorie si logica), cam de ce crezi tu ca infiereaza Moldova cu manie proletara orice este romanesc?

  • Haha cel puțin a fost sincer n a fost k.ur.vă corporatistă și antiromânească

  • Capcana securiciului.

 18. „Directia” e clara : tocmai ce a fost dezvelit un monument -la Sangeorgiu de Mures pentru cei (rromii din Sangeorgiu de Mures)care au fost implicati in evenimentele din martie 1990 de la Tg.Mures”Monumentul ridicat la limita dintre cimitirele romano-catolic şi reformat din localitate, comemorează prin simboluri maghiare, rome şi universale faptul că, în urmă cu 31 de ani, romii de limbă maghiară din Sângeorgiu de Mureş s-au alăturat comunităţii maghiare din Târgu-Mureş, care a fost atacata”(???!)-istoria se „primeneste”permanent,sub ochii nostri…

 19. La târg:
  – Omule, e cam slabanog calul tau.
  – E
  – Macar trage la caruta?
  – Nici vorba
  – E bun de samânta?
  – E impotent
  -Omule, tu vrei sa vinzi calul asta?
  – Nu
  – Pai de ce l-ai mai adus la târg?
  – Ca sa-l fac de rusine.
  ————————————————–
  Asa face si Chirica cu bustul lui Goga.
  Pai bre, daca Goga chiar a fost nazist si antisemit, arunci bustul la gunoi si gata povestea.
  Nu pui placuta „comemorativa” pe soclu ca sa arati ca a fost un ticalos.
  Idioti!

 20. Rușine imensa pentru astfel de plăcuțe.Nu au ce căuta astfel de plăcuțe pe statuile unor personalități culturale.Termenul de controversat e aiurea.Activitatea politică a unei persoane e întotdeauna pe placul unor persoane și în același timp stârnește antipatia altor persoane cu alta orientare politică Supla contestate a activității politice a cuiva nu înseamnă că acea persoana e controversata.Valoarea unei personalități culturale nu se schimba in funcție de ideologiile politice la moda(numai pt o parte din locuitorii Terrei).Acestea sunt oricum trecătoare și schimbătoare și de aceea nu au nici cea mai mica valoare.Spre deosebire de marii oameni de cultură și artiștii din toate timpurile,oamenii politici și ideologiile pe care le au inițiat ,promovat și aplicat au (în cel mai bun caz) doar valoare de inventar.

 21. Dle Chirică, pune o plăcuță asemănătoare și pe statuia lui Ștefan ”cel mare și sfânt”: ”Aprig la mânie și degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat. Pe deasupra cur.valău”.

  • Stefan ,,cel mare si sfant” a fost si un vajnic jefuitor al unor cetati din jurul Modovei.

 22. !florin

  nu poate exista nici o comparatie!

  Adrian Paunescu nu a indeplinit nici o functie politica, care sa implice o decizie politica!

  Poeziile sale nu au nici cea mai mica umbra de antisemitism!

  la Octavian Goga vorbim de un un om politic si totodata de un om de cultura!

  ca om politic, Octavian Goga nu are cum sa fie apreciat!

 23. Sper ca ajungeti pana la renegarea lui Eminescu!!!Traim intr-o lume in perpetua schimbare, iar extremele aduc nenorociri.

 24. Cine ridică și aruncă piatra?
  Și cu ce drept?

 25. istoria este scrisa de invingatori.cam atat e de zis.

 26. Imbecilitatea poporului roman se manifestă până la cele mai înalte funcții! Nu ne vom reveni, părerea mea…!

 27. Istoricii vremii ne spun că celor 225222 de imigranți evrei li sa retras cetățenia pentru că au obtinut-o prin acte falsificate. Restul, peste 600000(?)au rămas în continuare cetățeni români.
  Așadar retragerea cetățeniei din perioada guvernării OGoga nu a fost un act antisemit ci unul de respectare a legii și suveranității Regatului României

  • Pai si istoricii din vremurile noastre ce spun? Scrie mare si clar in imagine.

  • Istoricii din vremurile noastre trebuie sa vina
   cu documentee din arhiva in fiecare caz de acuzatie. Anularea unor acte false e legalitate deci nu poate fi folosit că argument antisemit.
   Uciderea, abuzurile și alte crime îndreptate împotriva evreilor da, trebuie combătute însă fara minciuni și manipulări.
   Altfel spus nu putem pretinde că arestarea și condamnarea lui Max Goldstein pentru atentatul terorist din Senatul României în care a fost ucis ministrul justiției, a fost un act antisemit. A fost un act de justiție și aplicare a legii.
   Nu confunda realitatea cu propaganda .

  • Aha. Pai realitatea de acum o pot distinge eu. Pe cea din trecut o relateaza istoricii, asa cum o stiu si o inteleg ei. Istoricii din vremurile noastre au avut acces la ce s-a scris in trecut si au ajuns la concluzia din imagine. Despre ce propaganda este vorba?

 28. ! Radulescu Marcel

  sa-nteleg ca strabunicii, bunicii, parintii, matusile si unchii doamniei voastre au fost imbecili fara functie?

 29. cred ca avut sa-i feresca de lagar Madagascarul nu avea asa ceva

 30. Din cauza cui a început răscoala de la 1907? Exact.

 31. Realitatea nu poate fi cuprinsă în 2 fraze scrise pe o plăcuță și nici măcar într-un articol de 5 fraze.
  Eu contest din articol propaganda că anularea actelor obținute fraudulos a fost un act antisemit
  Daca in Israel , cu organizația drepturilor omului ,ONU și alte organisme internaționale puternice, peste 200000 de arabi ar obține cetățenia israeliană cu acte false ar fi un act islamofob sau unul legal sa li se retragă cetățenia obținută fraudulos?
  Încetează să faci pe prostul.

  • Unde scrie in articol ca acele acte au fost obtinute fraudulos?

  • Nicăieri și asta se numește manipulare.

  • Mult mai multor sute de mii de evrei nu li s- a retras cetățenia pentru că aveau acte doveditoare legale. Să deducem deci folosind logica acuzațiilor că în cazul celor care au rămas cu cetățenia Goga era un iubitor de evrei.
   Chiar și logic vorbind, fara arhive și dovez istoricei asta dovedește limpede că în privința acestui lucru nu putem vorbi de antisemitism ci de legalitate.

  • Pai si atunci cum contesti ceva din articol, cand acea informatie nu exista?

   Si de unde si aflat tu ca ei aveau acte obtinute fraudulos?

  • Pentru că s-a consemnat în documentele oficiale că în urma verificării legalității actelor o majoritàte a avut acte legale și ceilalți nu.
   Jumătățile de adevăr sunt minciuni prin omisiune
   Tu ai fost la înmormântarea lui Goga și ai văzut zvastica sau de unde știi?

  • Sunt cititor G4 si as fi putut sa-ti spun de unde stiu ce stiu, desi nu am mentionat ce stiu in comentariile mele decat ca scriitorul tau, Goga, chiar nu ma intereseaza.
   Dar vad ca-mi tot scriu unii in comentarii ca ba nu aveau acte de proprietate cand e vorba de retrocedari, ba nu au avut alte acte. Fara sa-mi dati surse si dovezi, desi am cerut. Deci imi dati voie sa presupun ca sunt dezinformari ce tot scrieti, ca doar nu i-ati verificat in persoana de acte?
   Ca sa nu mai continui discutia ce mai tura vura la nesfarsit, atat iti zic, scriitorasul tau Goga nu ma intereseaza. Asta. Care-i problema?

 32. Ciudat! Plăcuța… are culoarea potrivită, dar are niște colțuri lipsă!

 33. Nu va mai faceti de ras cu teoriile voastre despre evrei cu acte false.

  Daca unul, 10 sau 1000 de evrei si-au obtinut documente false ca sa scape de lagarele naziste, nu te poti ascunde dupa deget ca le-ai anulat documentele pt ca au fost obtinute ilegal.
  Daca un simplu document poate decide intre viata si moarte, mai ales in cazul unor oameni absolut nevinovati, atunci e punctul in care renunti la litera legii si actionezi in spiritul ei.
  Macar ai constiinta impacata.
  Era vorba de vietile acelor sute de mii de oameni, femei, batrani, copii… vieti care nu ar trebui sa depinda niciodata de un document obtinut cu singurul scop de a fugi din fata mortii.

  Nu va mai injositi cu asemenea argumente penibile, oribile si inumane pt ca, incercand sa-l scuzati pe Goga, cu asemenea explicatii va afundati voi insiva in marasmul antisemitismului si xenofobiei!

  • Când habar n-ai de teoria generală a semioticii, de teoria capcanelor morfice sau încă: teoria generală a capcanelor minții și efectele asupra comportamentelor în jocurilor de putere, este bine să te abții să bagi bățul prin gardul Istoriei și să săpi șanțuri pe lângă țarcul civilizațiilor.
      Ca fapt divers, semiotică este știința semnelor arbitrare și a simbolurilor consacrate. Or, semnele sânt întotdeauna arbitrare, iar simbolurile consacrate. Să ne ferim să uităm asta vreodată!

  • Daca mâine ar sosi niste ambarcațiuni in portul Constanta cu 200.000 refugiați din țări dictatoriale are guvernul României obligația să le de-a cetățenie română cu toate drepturile care decurg din asta? Au guvernele europene obligația să le ofere celor peste 1 milion de refugiați sirieni din lagărele de azil cetățenie? Să le protejeze viața da, dar cetățenie?
   In mod ciudat nu cred că ai aceeasi atitudine față de palestinienii cărora israelienii le dărâmă casele și-și construiesc împotriva legilor internaționale propriile colonii . Culmea, după toate mizeriile și crimele îndurate.
   Consider că toate crimele împotriva evreilor sau a românilor anti comuniști trebuie expuse și condamnate. La cele comuniste au participat din păcate și mulți evrei radicalizați. Realitatea trebuie expusa nepolitizat.
   Crimele sunt crime, trebuie expuse, condamnate și pedepsite dar fara preferințe, adăugiri, exagerări sau manipulări.
   Realitatea e complexă și nu în alb și negru cum o prezintă unii.

  • Ce s-a intamplat intre ’42 si ’44 (sau ’40 – ’45) a fost doar o aplicare riguroasa si la scara mai larga a ce s-a intamplat in Europa inca din feudalism. Timp de sute de ani evreii au finantat razboaiele europenilor, iar atunci cand isi cereau banii inapoi, domnitorii preferau sa-i scurteze de cap decat sa le mai dea ceva. Deci antisemitismul nu s-a nascut in anii ’30, el mocnea de sute de ani.

 34. Problema e că faci pe prostul .
  E lipsit de importanță dacă te interesează sau nu Goga.
  Studiază în publicațiile vremii, 64% din evrei și-au menținut cetățenia română după prezentarea actelor doveditoare.

 35. Când habar n-ai de teoria generală a semioticii, de teoria capcanelor morfice sau încă: teoria generală a capcanelor minții și efectele asupra comportamentelor în jocurilor de putere, este bine să te abții să bagi bățul prin gardul Istoriei și să săpi șanțuri pe lângă țarcul civilizațiilor.
     Ca fapt divers, semiotică este știința semnelor arbitrare și a simbolurilor consacrate. Or, semnele sânt întotdeauna arbitrare, iar simbolurile consacrate. Să ne ferim să uităm asta vreodată! 

 36. !Radulescu Marcel

  sa-ti consideri in public strabunicii, bunicii, parintii, matusile si unchii niste idioti nu mi-a fost dat sa citesc vreodata pe vreun forum!

  nici nu stiu cum sa o iau, o atitudine de curaj moral sau pur si simplu ca sunteti cu mari probleme cognitive!

 37. LOL

  S-au revoltat semidoctii cu teoriile lor conspirative, de parca numai ei ar avea acces la google.
  Sau mai bine vi s-ar potrivi termenul de „hAUR-isti Shoshocari-sputnikari” 🙂
  Prapaditilor! 🙂

 38. Gata
  S-au descarcat/desumflat hAURistii-sputnikari, cu spoiala lor de cultura.
  Il asteptam pe analfabetul Ghita sa dea pumni pe aici si pe Shoshoaca sa umple forumul cu acarienii adunati in fustele ei extrem de largi.
  Pe caldura asta nu-i de gluma!

 39. Doamne Dumnezeule, pana unde s-a ajuns! Si trebuie sa rabdam, ca, asta e!
  „Nu sunt vremile subt om, ci bietul om subt vremi” – zicea cronicarul Miron Costin.

 40. Oamenii sa fie lasati sa judece cu mintea lor, sa nu li se mai bage pe gat cenzura si sa nu mai fie obligati sa gandeasca cum vor altii!!

 41. Doua mari probleme se dezbat aici zilnic: LGBT-stii si Sinostii . Are tarisoara probleme mult mai grave.

 42. ?????????????????????????????????????????????????????????????
  ???????????????????????????????????????????????????????????????
  ??????????????????????????????????????????????????????????
  Chiar asa? OMFG

 43. Ce primar! Cine l-a ales?!? Si oamenii de cultura de ce tac? Iesenii de ce nu arunca tablita aia penibila? Octavian Goga este unul dintre cei mai mari poeti români! Nu ne intereseaza orientarea lui politica!
  Maine-poimaine o sa il acuze si pe Eminescu! O sa spuna ca era sovin, extremist, homofob, rasist sau cine stie ce alte aberatii!
  Primarul si toti cei care au aprobat asa ceva ar trebui sa puna mana pe carte, sa afle ce inseamna Goga pentru literatura romana!
  Românii trebuie sa respinga periculosul tavalug neo-marxist care ataca, deja, cultura occidentala! Altfel, de la placute de genul asta, se va ajunge la demolarea statuilor, la arderea cartilor si alte aberatii despre care stim, din cărțile de istorie, ca le-au facut si nazistii, si stalinistii. In anii 50, in scolile romanesti se invata numai despre poeti care il slaveau pe Stalin, iar istoria adevarata era aruncata la gunoi. Nu lasati ca aceste vremuri si aberatii sa se repete!

  • Uite ce voi face eu. Voi cauta cartile de Goga pe care sigur nu le-am achizitionat eu, dar poate au ramas din trecut uitate prin vreun raft si le voi dona la anticariat pentru cei ca tine pe care nu-i intereseaza si caracterul scriitorului.

 44. ! anonim

  domnule draga, cum sa fie * O faclie de Paste* o nuvela antisemita? unde ati citit asta? puteti sa-mi indicati un nume, o bibliografie?

  adica vreau sa spun ca mie mi se pare scrierea in cauza ( de altfel, uluitoare, foarte dura, cum de altfel sunt si asa-zisele comedii…ma rog, asta este alta discutie) o demascare a antisemitismului, nu ca ar fi o scriere cu caracter antisemit!

  trebuie sa fii de rea-credinta sa sustii asa ceva, absolut de rea-credinta

  si despre schita cealalta, daca puteti sa-mi indicati referintele bibliografice in cauza….

  aceste afirmatii nu pot fi lasate fara replica….o sa creada cei ce le sustin ca au dreptate….

 45. Dar Chichirău, ce zice Chichirău? Cosette tace mâlc? Știrea nu e completă, iar dacă Chichirău tace, lucrurile n-au nicio relevanță. Vă rog, vreau s-aud scandal dinspre usrplus !

  • Ai de asteptat aproximativ 2 luni. Parlamentarii tocmai au intrat in vacanta. Ia o cafea, o carte, pana revine!

 46. !Mihai

  v-am citit postarile, nu va dau dreptate!

  sunt doua referentiale ale discutiei….daca analizam om politic si de cultura Octavian Goga in contextul epocii si daca analizam deciziile luate atunci azi, adica tinand cont de valorile zilei de azi…

  orice discutie despre deciziile luate de Octavian Goga tinand ce valorile zilei de azi este absolut inutila stiind ca regimul Antonescu se face raspunzator de moartea unui numar de evrei intre 270.000 si 350.000 , iar politica lui Octavian Goga tine de o reprezentare care a influentat, mental vorbind, regimului lui Antonescu.

  ramane de analizat problema in contextul momentului istoric din anii 30, adica daca sunt fundamentate moral deciziile luate de Goga atunci asa cum sustineti dumneavoastra!

  o introducere istorica: revolutia franceza de la 1789 a statuat drepturile omului si drepturile cetateanului, ca doua categorii distincte ale dreptului. Incepand cu secolul XX, in numeroase state occidentale drepturile omului sunt dizolvate in drepturile cetateanului, asa ca atunci cand nazistii au anulat dreptul la cetatenie evreilor nimeni nu-i putea apara, pentru ca nu exista nici o baza legala in acest sens ..oamenii ajungeau sa fie aparati doar de sentimentele crestine ale vecinilor….iar daca sentimentele crestine erau anihilate de ideea salvarii statului si a guvernarii, atunci soarta lor era decisa.. de aceea nazistii au fost foarte duri cu preotii care protestau la ceea ce se intampla..

  In spatiul nostru, drepturile omului nu au existat vreodata, au aparut ca si concept dupa 1990! ca atare, cand Goga a anulat drepturile cetateanului la peste doua sute de mii de evrei, nimic nu-i putea apara pe acesti oameni.. cu alte cuvinte oricine ii omora nu putea fi tras la raspundere. ..Asta se numeste Homo sacer…

  schema clasica…dai o dispozitie juridica, nasti delincventi, si apoi te apuci si iei masuri impotriva delincventilor pe care i-ai produs, anuntand ca ei ataca statul… in paranteza fie spus, la fel au facut si comunistii cand au stabilit de la ce suprafata esti chiabur, asa au aparut chiaburii si apoi pe chiaburi i-ai dus la Canal…

  Stia domnul Goga de asa ceva? ca om de cultura ar fi trebuit sa stie, daca se uita la intelectualii de vaza din spatiul francez, englez, american….

  ca dupa ce a produs * amenintarea* se gandea cum sa o rezolva prin deportare asta tine de o schema clasica, a strategiilor antropoemice…

  pe scurt, chiar daca privim lucrurile in contextul acelor ani, chiar daca privim lucrurile pe fundamentele valorilor de azi, Octavian Goga nu poate fi scuzat..

 47. Mai este un articol in care scrie că organizația MCA din Romania care zice că apăra drepturile evreilor din România e total nemulțumită de amplasarea plăcuței pe soclul pe care e așezat bustul lui Goga și vrea că bustul sa fie înlăturat.Si eu sunt nemulțumit și consider că plăcută ar trebui înlăturată iar pe soclu așezată o statuie a lui Goga de cel puțin 4 metri înălțime.Statuoa îl reprezintă pe poetul național Goga nu pe politicianul Goga.Am aflat cu stupoare că în România mai locuiește și o altă comunitate decât cea evreiască și anume comunitatea românească.Aceasta a reușit să de-a țării numita Romania și comunității internaționale o serie lunga de scriitori,artiști,oameni de știință,sportivi,politicieni,militari ,etc de mare valoare.Ce ne facem însă că unii din ei nu sunt pe placul comunității evreiești și de aceea conform opiniei acestei comunități ar trebui blamați și scoși de peste tot și nu comemorați și asta indiferent de valoarea lor.Aici în mod clar s ar încadra și Eminescu,Kogălniceanu,iorga și mulți alții.Ca urmate ei nu ar mai trebui să aibă statui,busturi,tablouri și să fie scoși din manualele școlare și cursurile universitare.Vor veni apoi la rand boierii și domnitorii care au avut robi țigani dar și mănăstirile.Ion budai Deleanu cu Tiganiada lui este categoric rasist
  Mulți alți boieri,domnitori,scriitori,istorici,politicieni,artiști ,etc ar ia sa fie anulați conform noii culturi a anulării.Suny excluși de la anulare reprezentanții minorităților începând cu minoritatea evreiască.Ceva îmi spune că cei din viitor vor avea foarte mult de lucru când vor începe abrogarea și anularea legilor,decretelor,deciziilor și hotărârilor corecte politic adoptate din anul 2000 încoace.Bs fi foarte mult de lucru pentru a se putea reveni la normalitate și a pune lucrurile la locu lor plus măsurile reparatorii pentru nedreptățile făcute de promotorii aberației numite corectitudinea politică.Dupa comunism (care nu a dispărut complet) omenirea are de făcut față astăzi altor ideologii,doctrine și regimuri politice aberante,totalitare,dictatoriale:progresism sau corectitudine politică,islamism,putinism,erdoganism,dictaturi ultranaționaliste,comunism reesapat,ultraconservatori am religios sau nu,feminism radical,politici de gen sau identitate,rasism invers centrat pe distrugerea rasei albe și civilizației occidentale din ultimele 3 milenii,ecoteroristi cu politici de mediu absurde și tot ce a mai ieșit în ultimii ani din cazanul vrăjitoarelor(care trebuie distrus).

 48. Rostul unui scriitor si mai ales scriitor national este si de educare. De aceea ei sunt studiati inca de pe bancile scolii. Atata timp cat operele, cunostintele sale nu l-au calauzit in viata astfel incat sa aleaga mereu calea cea buna, el nu mai are credibilitate in fata invataceilor. Prin urmare, se poate retrage in pagina sa de istorie.

 49. Celui micuț de tot!
  Cum respects evreii în Israel drepturile omului dar ne țin noua lecții despre ce statui avem voie sa edificăm în propria țară:

  ”In the Negev in Israel, Israeli authorities have refused to legally recognize 35 Palestinian Bedouin communities, making it impossible for their 90,000 or so residents to live lawfully in the communities they have lived in for decades. Instead, authorities have sought to concentrate Bedouin communities in larger recognized townships in order, as expressed in governmental plans and statements by officials, to maximize the land available for Jewish communities”

  Evreii din Israel par a fi singurii din lumea dezvoltata acuzați de oprimare, discriminare, persecuții, aparhid și crime impotriva minorităților etnice și religioase in sec 21.

  Iată ce spune raportul Human Watch Organisation cu sediuln New York:

  https://www.hrw.org/report/2021/04/27/threshold-crossed/israeli-authorities-and-crimes-apartheid-and-persecution

  Nu accept lecții de morală de la ipocriți.

  • Comparati cel de-al doilea razboi mondial cu ce este acum. In articol este vorba despre lucruri petrecute in timpul razboaielor mondiale, mai exact ultimele. Tu te referi la refugiati. Presupun ca nu trebuie sa fim sfinti sa indraznim sa ne aparam drepturile. Nu este vorba de morala, cat despre lupta acestor organizatii create dupa cel de-al doilea razboi mondial pentru evitarea unui alt dezastru de asemenea proportii. Fiecare este liber sa lupte pentru drepturile lui. Si sunt ortodoxa si cred ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost un adevarat macel si cred ca aceste organizatii fac bine ceea ce fac si mai cred ca nu trebuie sa vina ei sa ne spuna ce avem de facut. Ar fi trebuit sa stim noi ce avem de facut. Dar uite, se pare ca nu prea stim unii dintre noi.

 50. !Mihai

  ati schimbat registrul discutiei…ce spuneti dumneavoastra este alt subiect….

  aici este vorba despre omul politic Octavian Goga..

  cica un american era turist la Moscova si gazda l-a dus sa vada metroul si cat de bine merg trenurile….dupa 30 de minute de asteptare, americanul s-a aratat nemultumit

  la care gazda a sarit in sus, cum poti fi nemultumit de cum merg trenurile in metrou din Moscova cand voi faceti atata discriminare cu negri….

  adica zic, daca aveti obiectii la cele scrise, astept sa le citesc cu mare interes…

 51. Celui minuscul.
  Este un subiect relevant, poporul evreu să-și vadă de propriile acte de discriminare,oprimare, crime și persecuții .
  Poporul român nu comite asemenea acte iar pentru cele care au fost comise în trecut s-au dat legi care le condamna .
  Poporul evreu sa ne urmeze exemplul și să renunțe la imixtiune și culpabilizare în masă a populației actuale .
  Nu avem legi discriminatorii ca ei.
  Iar emoticonului ii recomand să citească raportuldin link înainte să spună tâmpenii.

  • Nu am ce citi. Compari un razboi mondial cu ce? Si oricum nu primesc recomandari de la toti.

  • Goga a murit înaintea declanșării războiului mondial.
   Și de ce să citești de abuzurile pe care le îndură niste oameni vii în carne și oase din partea celor care ne țin predici in ciuda unor legi care-i protejează in Romania, tu doar trâmbițezi ce spun antiromanii despre o statuie .

  • Aaa, gata, a murit inainte, da, asa este.
   Si ce treaba a avut el cu oamenii aia inainte sa moara?
   Nu mai devia de la subiect!

 52. !Mihai

  Discutia era despre Goga si legile antisemite pe care le-a emis in timpul guvernarii sale.

  Mi-am expus punctul de vedere, se vede ca nu aveti contraargumente si, de aceea, ati deviat de la subiect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.