G4Media.ro

Decizia privind Agenția pentru Investiţii în Sănătate, amânată în coaliție / Kelemen…

Decizia privind Agenția pentru Investiţii în Sănătate, amânată în coaliție / Kelemen Hunor: Va fi creată posibilitatea să se dea o ordonanţă pentru înfiinţarea agenției în vacanța parlamentară și restul discutăm când va veni momentul

Decizia privind Agenția pentru Investiții în Sănătate a fost amânată de coaliție, deși la ședința de marți seară a fost prezentă și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, pentru a susține înființarea acesteia.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după ședința coaliției, că s-a convenit să fie creat cadrul legal pentru ca Guvernul să poată da o ordonanţă de înființare a agenției în vacanţa parlamentară, urmând ca subiectul să fie discutat „la momentul potrivit”.

„Am ajuns astăzi la o înţelegere spunând că în legea de abilitare va apărea posibilitatea să se dea o ordonanţă, dar nu am discutat detaliile ordonanţei. Asta vom discuta în momentul în care va fi gata. Important este să existe această posibilitate în legea de abilitare şi restul discutăm când va veni momentul. Trebuie să vedem, dacă fiecare minister pentru orice investiţie, construcţie înfiinţează o agenţie, unde vom ajunge? Nu e bine să înfiinţezi agenţii peste agenţii. Poţi să înfiinţezi, şi aici, în programul de guvernare se vorbeşte nu de o agenţie care construieşte, ci o agenţie care asigură asistenţă tehnică. E cu totul şi cu totul altceva. Asistenţă tehnică nu înseamnă că tu construieşti. Se poate ajunge şi la construcţii, dar atunci să nu ne mirăm dacă fiecare minister înfiinţează o agenţie. E o discuţie pe care o vom purta la momentul potrivit. Mâine vom face, la vot (n.r. în Camera Deputaţilor), posibil să existe acest articol”, a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

El a adăugat că investiţiile în spitale trebuie „permanent susţinute” pe proceduri foarte simple, atât la spitale noi, cât şi vechi.

„În educaţie şi în sistemul sanitar trebuie să investeşti permanent. Dacă noi am reuşi să investim permanent, poate după cinci, şase, şapte ani am putea spune că ne-am apropiat de standarde ale secolului XXI”, a apreciat liderul UDMR.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, la rândul său, că viitoarea Agenţie pentru Investiţii în Sănătate se va ocupa de construcţia spitalelor care aparţin de Ministerul Sănătăţii.

„Se pare că a fost o neînţelegere, de asta a şi fost colega mea, Ioana Mihăilă, a clarificat care este rolul acestei agenţii. Această agenţie se va ocupa de construcţia spitalelor care aparţin de Ministerul Sănătăţii, respectiv cele trei spitale regionale şi încă alte trei spitale în ţară, nişte centre care aparţin de Ministerul Sănătăţii. Să fie foarte clar, această agenţie nu se va ocupa de construcţia spitalelor consiliilor judeţene sau municipalităţii, de spitale locale sau judeţene”, a spus Barna la Palatul Parlamentului după şedinţa coaliţiei de guvernare.

El a adăugat că rolul acestei agenţii este acela de a fi manager de proiect, dar nu manager de program, de finanţare, ci manager de proiect, „exact cum este un diriginte de şantier în sens mai larg”.

„Adică ceea ce nu a reuşit, din păcate, să facă Ministerul Sănătăţii. Dacă ne uităm, acele trei spitale regionale – cel mai avansat, cel de la Iaşi, are o absorbţie a fondurilor de până în 5%. E foarte clar că e nevoie de un management al proiectului de construcţie a acestor spitale ale Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Barna.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. În momentul ăsta totuși are sau nu legătură Cehia linge n p zdă Anglia și Croația singura cinstită în grupă caută să se abțină dar magiunul scotland arată fățărnicia și măgăria imperiului anglo-saxon să mă pishșpemorttțții lor

 2. În momentul ăsta totuși are sau nu legătură C ehia linge n p z. d ă An glia și Cr oația singura cinstită în grupă caută să se abțină dar magiunul scotland arată fățărnicia și măgăria imperiului anglo-saxon să mă pi sh pem orttț ții ii lor

 3. Mai repede, unchiul Nic așteaptă.

 4. PNL si UDMR nu vor sa faca reforme. Este simplu. Daca ar dori sa faca, nu le-ar bloca in zeci de discutii in spatele usilor inchise si ar dezbate in public alaturi de toate partidele si societatea civila si ar trece la treaba.

  Dar nu. PNL si UDMR blocheaza pana si cererile presedintelui Iohannis, care a fost candidatul PNL la prezidentiale. Deci ce asteptari sa ai de la vechile partide…

 5. Iohannis a acceptat cardasia cu PNL pentru a-si curata „bubele” cu casele dar reprezinta tot FDGR.

 6. Sfidare mai ceva ca-n vremea PSDragnea!
  Si aia ne abureau zi de zi cum indeplinesc ei maretul Program de guvenrare PSDragnea, astia nu-s cu nimic altfel!
  Asta seara au iesit toti 4: Orbanm, Citu, Barna si Hunor, toti cu promisiuni marete, desi ei NU fac NIMIC, doar vorbe goale!!!!
  Ia uite cine da lectii despre constructia de spitale: Kelemen Hunor, el care a fost in mai toate guvernele de dupa ’89, UDMR a avut chiar Minsitri ai Sanatatii de cateva ori, Hunor a fost Vicepremier, dar Spitale ZERO, asa ca Hunore, lasa-ne cu aburelile=vorbe goale!
  De 31 de ANI ati demosntrat clar ca NU sunteti in stare decat sa furati BANII publici!
  Din acest motiv ati sarit in sus: nu cumva sa ratati Miliardele de Euro care vor fi alocate pentru Spitale, ati sarit ca hienele infometate si disperate!
  Asa ca ati „decis” in mareata coalitie: veti da o OUG, doar de forma, ca e prevazuta in Programul de guvernare al aliantei si USR PLUS insista, altfel faceati ceva pe prevederea din Programul de guvernare, asa cum din Ianuarie 2021 ati tot facut pe muuulte prevederi din Programul de guvernare!(alocatii, Educatie timpurie, etc)
  DECI: veti da o OUG, ca e si in PNRR prevazuta Agentia aia, ba are si finantare prevazuta, urmând ca subiectul să fie discutat „la momentul potrivit”, adica Agentia sigur va fi pur si simplu de forma, iar BANII vor fi pe mana Minsiterului Sanatatii sau a Autoritatilor locale care de 31 de ANI au demosntrat din plin ca NU sunt sa faca NIMIC altceva decat sa sifoneze BANII publici in buzunarele cui trebuie!!
  Iar USR PLUS in final va accepta simulacrul de Agentie, pentru ca veti imparti BANII intre voi, TOTI cu TOTII!
  Iar la TV veti vorbi frumos cata dorinta e in mareata alianta pentru „continuarea reformelor”, cum a aburit toata seara la TVR 1 Premierul Zombie Citulica!
  Care, „continuarea reformelor”, Vasilica Zombie, ca Guvenrul tau NU a demarat nici o Reforma, doar vorbe goale la TV si masuri peste masuri anuntate si uitate apoi prin sertare!
  A-propos, Zombie, ai promis in Febbruarie 2021 o OUG care „va fi gata in cateva zile”, cu Scaderea Numarului de membri in CA ale Companiilor de stat sau ale Institutiilor publice(CAS, TVR, SRR) precum si a Indemnizatiilor acestora!
  S-a pierdut OUGul tot la Parlamentul ala pe care il invinovatesti de toate?!
  Unde-i OUGul asta, unde-i ANALIZA mareata a Sporurilor bugetarilor pe care ai spus ca o FACETI si pentru care ai intarziat Bugetul pe 2021, unde-s Planurile de redresare a Companiilor de stat falimentare, unde-s reformele, Zombie mincinos??!!!!
  Ce naiba reforme vrea Zombie asta cand 3/4 dintre Minsitri sunt ilustri necunoscuti, NU au aparut niciodata in fata romnailor sa spuna ce si cum vor FACE aia si aia, cum vor arata maretele reforme!
  Exceptie Raluca Turcan care iese mereu si ne spune cat dezastru e la Pensii(fara sa aiba vreo Solutie!), in rest Minsitrii cu Nazare in frunte NU exista, NU apar sa spuna ce FAC si ce vor FACE, cum arata maretele reforme de care tu vorbesti!
  NIMENI in tara asta NU stie cum vor arata Reformele alea minune, pe care Zombie le va face singur, pe persoana fizica!!
  Care-i deosebirea dintre PNL si PSD?!
  Nici una” PNL=PSD=aceeasi mizerie, aceleasi PROMISIUNI in Progarmul de guvernare de care s-a ales praful dupa ce-au ajuns la osul de ros, acelasi clientelism feroce si sfidator, aceeasi incompetenta care va tine in continuare Romania in SUBDEZVOLTARE.
  Ca in vremea PSD.
  Singurul lucru „bine facut”: Citu taie din PIX orice Cheltuieli care NU deranjeaza clientela lui politica, trimitand in austeritate majoritatea romanilor!
  Dragnea tot din PIXul lui crestea salarii si pensii ca sa scape de puscarie, in rest masuri pentru CRESTERE si DEZVOLTARE nimic!
  Dar, sa-l fi vazut(Emisiunea e pe Site-ul TVR) cum se lauda ca a crescut puterea de cumparare, desi trebuie sa fii orb ca sa nu vezi SCUMPIRILE la tot ce inseamna viata de zi cu zi!
  Rupt complet de Romania reala, asa batea campiii si Dragnea…am scapat de el, desi cine ar fi crezut…o sa scapam si de mincinosii astia…

 7. Cursdeguvernare.ro: „Bătălia pe 2,6 miliarde de euro investiții în Sănătate: PNL își dorește conducerea Agenției care va fi subordonată ministerului USR PLUS.
  Confruntările politice pentru Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Sănătate (ANDIS) se intensifică. Miza o reprezintă 2,6 miliarde de euro: miliardul prevăzut în PNRR pentru infrastructura spitalicească nouă, plus 1,6 miliarde de euro – valoarea celor 3 spitale regionale aprobate încă din 2015.
  Liderii USR PLUS spun că nu renunță la această instituție, trecută și în programul de guvernare și în PNRR, în timp ce președintele PNL, Ludovic Orban a declarat marți că i s-ar părea normal ca România să notifice Comisia Europeană că elimină ANDIS din PNRR. Declarația lui Ludovic Orban vine după ce premierul Cîțu anunțase și el că în privința ANDIS încă nu s-a luat o decizie.
  Miza banilor e politică: și pentru PNL – care are premierul și, mai ales, autoritățile locale care așteaptă banii de investiții (de contracte) în Sănătate – și pentru USR PLUS, care are ministerul Sănătății sub autoritatea căruia ar urma să funcționeze Agenția, chiar și pentru UDMR, care pare dispus să negocieze cu ceilalți doi parteneri către ce parte să încline balanța controlului asupra investițiilor de 2,6 miliarde de euro.
  Peste un miliard de euro din PNRR.
  În PNRR, una dintre REFORMELE din Sănătate asumate de guvern este cea a Managementului fondurilor destinate investițiilor din acest domeniu.
  Capitolul este focusat chiar pe înființarea acestei Agenții și conține termene referitoare la activitatea ANDIS, atribuțiile acesteia, precum și o listă cu documente strategice ce urmează să fie elaborate de instituție.
  Înființarea și funcționarea Agenției va costa 40 de milioane de euro, precizează PNRR.
  PNRR prevede la capitolul Sănătătate investiții în infrastructură de aproape 2,4 miliarde de euro, dintre care 1,15 miliarde vor fi dirijate spre infrastructura spitalicească nouă, cea care face obiectul activității ANDIS.
  2,051 miliarde de euro pentru investițiile în infrastructura spitalicească publică:
  – Infrastructură spitalicească publică nouă – 1,150 miliarde de euro
  – Echipamente și aparatură medicală – 671 milioane euro
  – Dotarea secțiilor de terapie intensivă nou-născuți (incubatoare etc.) – 80 de milioane de euro
  – Echipamente și materiale pentru reducerea riscului infecțiilor nosocomiale în spitale – 150 de milioane euro
  “Domeniul principal de activitate al Agenției va fi MANAGEMENTUL proiectelor de infrastructură sanitară care vor face parte din portofoliul agenției. ANDIS va prelua automat în portofoliu proiectele de construcție a celor 3 spitale regionale de urgență din regiunile Nord Est, Nord Vest și Sud Vest Oltenia, urmând ca ulterior în portofoliu să poată fi preluate și alte proiecte de infrastructură sanitară”, se precizează în PNRR.
  De asemenea, în cele 9 PAGINI din PNRR referitoare la Agenție se mai menționează că “portofoliul ANDIS va include automat proiectele de infrastructură sanitară cu impact național sau regional, precum spitale regionale de urgență sau alte spitale cu impact regional (ex. institute de specialitate)”.
  Liberalii nu recunosc nimic.
  ANDIS apare în Programul de guvernare al aliantei la Pagina 165/269, postat pe site-ul Guvernului Românie și votat de Parlament.
  Cu toate acestea, atât premierul Florin Cîțu, cât și fostul premier Ludovic Orban, cel care a condus echipa liberală ce a negociat cu partenerii de coaliție programul de guvernare, contestă discutarea subiectului. Conform unor surse CursDeGuvernare.ro, tema nu numai că a fost discutată, dar a fost și ajustată, pentru a fi acceptată de toate părțile implicate.
  Întrebat marți, după ședința coaliției, dacă România va anunța Comisia Europeană că va renunța la Agenție, Ludovic Orban a declarat: „Așa mi se pare normal”.
  O astfel de inițiativă ar trebui să fie însoțită de explicații și argumente transmise Comisiei, cu riscul ca revenirea asupra acestei chestiuni să dovedeastă NESERIOZITATE.
  Surse USR PLUS: PNL dorește să-și maximizeze poziția de negociere, ca președintele ANDIS să fie numit de liberali.”

  Agenția ar urma să decidă, sustine Dacian Ciolos, orice investiție pe baza unor Criterii și Standarde de calitate general valabile, fără influente politice(MS sau autoritatile locale).
  Miza: BANI multi, care sunt asteptati de toti, sa fure cat vor si cat pot, asa cum fura de 30 de ANI!
  NU Spitalele ii intereseaza, uitati-va, ii intereseaza CINE va CONDUCE Agentia, ca sa aiba Controlul BANILOR!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.