G4Media.ro

De ce temutele drone Bayraktar sunt folosite de ucraineni mai mult pentru…

Foto: Compania Baykar

De ce temutele drone Bayraktar sunt folosite de ucraineni mai mult pentru recunoaștere și supraveghere în locul loviturilor precise de la începutul războiului

Faimoasele drone Bayraktar TB2, pe care ucrainienii le-au utilizat cu succes în primele luni ale războiului, nu mai sunt folosite pe scară împotriva forțelor lui Vladimir Putin, după ce rușii au reușit să distrugă cea mai mare parte dintre ele, iar aparatele rămase sunt destinate acum, aproape în exclusivitate, doar misiunilor de recunoaștere. Aparatele fără pilot produse de turci, și care au fost considerate „salvatoarele” Ucrainei în timpul confruntărilor violente care au urmat invaziei Rusiei din februarie 2022, au dispărut în mare parte de pe câmpul de luptă.

Drone letale

În primele luni ale războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva vecinului său din vest, dronele Bayraktar TB2 primite din Turcia au fost salutate drept „salvatoarele” Ucrainei și tipul de ame care vor decide conflictele militare viitoare.

Business Insider a scris că, de-a lungul confruntărilor violente care au avut loc în primele faze ale conflictului, au apărut mai multe rapoarte și înregistrări video care prezentau felul în care operatorii ucrainieni s-au folosit de armele fără pilot pentru a lovi tancuri, blindate grele și bărci de patrulare rusești.

De exemplu, mai multe videoclipuri distribuite de armata ucraineană în luna februarie 2022, la doar câteva zile de la startul atacului rușilor, au arătat aparatele fără pilot lovind coloanele de tancuri și vehicule blindate ale Moscovei.

Una dintre înregistrările video a fost făcută la Malin, în regiunea Jitomir, la aproximativ 150 de kilometri de capitala Kiev, și a arătat distrugerea unui lansator rus de rachete sol-aer Buk, a precizat armata ucraineană.

„(Dronele) Bayraktar la muncă,” s-a precizat în subtitrarea aceluiași videoclip postată pe o pagină de Facebook oficială a armatei ucrainene. „Temeți-vă, dușmani, nu va fi pace pentru voi în țara noastră.” Operatorii ucrainieni pot fi auziți aplaudând în videoclip după ce drona lovește ținta.

Un alt videoclip a provenit din Cernobaivka, o zonă din sudul Ucrainei ce a suferit atacuri masive din partea forțelor ruse care au înaintat din Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia. Imagini de la sol, distribuite de reporterii de la Bellingcat, arătau consecințele atacului, cu vehicule blindate, carbonizate și care încă fumegau, împrăștiate de-a lungul unei autostrăzi. Potrivit informațiilor distribuite în acel moment, cel puțin 70 de luptători ceceni ar fi murit arși în atacul realizat de o singură dronă. Restul soldaților invadatori s-au retras peste graniță.

De asemenea, oficialii militari de la Kiev au anunțat în mai 2022 că dronele sale au scufundat două nave rusești în Marea Neagră, lângă Insula Șerpilor, bucata de pământ strategică pe care rușii o capturaseră în ziua în care a izbucnit războiul, pe 24 februarie.

„Două bărci Raptor rusești au fost distruse astăzi în zorii zilei, în apropiere de Insula Șerpilor,” a scris comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnyi, la 2 mai pe platformele de socializare. Ofițerul s-a referit la bărcile din clasa Raptor, care sunt nave lungi de circa 17 metri, înarmate cu mitraliere și care sunt folosite pentru misiuni de patrulare, cu un echipaj de trei persoane și spațiu pentru a transporta până la 20 de soldați.

„#bayraktar își face treaba,” a continuat el, referindu-se la vehiculul aerian de luptă fără pilot care ar fi ajutat la scufundarea celor două nave de atac rapid rusești. Împreună cu mesajul scris, Zaluzhnyi a postat un videoclip de 17 secunde care arată momentul în care dronele au lovit navele rusești.

Rusia nu a făcut niciun comentariu cu privire la afirmațiile Ucrainei, dar a spus că ar fi distrus trei drone Bayraktar fără a furniza însă nicio dovadă.

Aceste succese, și multe altele similare, ale operatorilor ucrainieni în utilizarea dronelor provenite din Turcia au făcut ca TB2 să câștige notorietate pentru rolul său în contracararea invaziei Rusiei. Relatările și filmările care au arătat eficiența dronei ca instrument al rezistenței ucrainiene au devenit virale. Popularitatea aparatelor Bayraktar a inspirat chiar și o melodie populară, devenită un hit în Ucraina, iar unii aliați au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziționarea mai multor astfel de arme. Iar laudele la adresa dronei nu au fost deloc exagerate. Experții au fost categorici: fără TB2, Ucraina ar fi pierdut avantajul defensiv pe care l-a avut în fața Rusiei și ar fi fost învinsă în primele săptămâni ale conflictului.

Ce face TB2 specială?

Dar ce face drona Bayraktar atât de specială? Potrivit unui profil realizat de Business Insider în toamna anului trecut, compania Baykar este unul dintre cei mai importanți producători de arme din lume. Ozdemir Bayraktar a fondat compania în anii 1980. Astăzi, directorul executiv al firmei este Haluk Bayraktar.

La începutul anilor 2000, firma a început să prioritizeze proiectarea și producția de avioane fără pilot pentru a suplimenta eforturile de apărare ale Turciei. Dezvoltarea TB2 a început în 2007, iar armata turcă a selectat drona în 2014. În acest timp, TB2 a început să aibă un rol major în operațiunile de contrainsurgență împotriva militanților kurzi din nordul Irakului și Siriei.

Un articol din New Yorker care detaliază istoria TB2 a scris la momentul respectiv că „contrainsurgența controlată de la distanță a Turciei a fost considerată a fi prima dată când o țară a desfășurat o campanie cu drone împotriva cetățenilor pe propriuul său teritoriu, dar CEO-ul Bayraktar, invocând amenințarea terorismului, rămâne în continuare un susținător entuziast al campaniei.”

Drone are o anvergură de 12 metri și o secțiune triunghiulară distinctă a cozii, putând fi operată de la distanțe de până la 300 km. Fiecare aparat transporta până la patru bombe sau rachete ghidate cu laser, pentru o sarcină utilă totală estimată de 150 de kilograme. (Prin comparație, un MQ-9 Reaper american are o anvergură de 20 de metri și poate transporta până la 1.701 de kilograme de muniție).

Potrivit unor experți, aceste drone pot fi, de asemenea, un ajutor puternic pentru loviturile de artilerie, oferind coordonate marcate cu laser pentru lovituri care altfel ar implica unele presupuneri și calcule arbitrare.

Având dimensiunea aproximativă a unui avion mic, TB2 dispune de o serie de camere de înaltă rezoluție. De altfel, așa cum menționam anterior, videoclipurile aeriene care arată cum drona țintește și lovește blindatele rusești au circulat pe scară largă pe diverse platforme de socializare, iar aceste videoclipuri au stimulat eforturile de propagandă ale Ucrainei.

Drona este, de asemenea, echipată cu un motor cu combustie internă Rotax 912 care permite aparatrului să atingă viteze de până la aproximativ 222 kilometri pe oră. Drona poate atinge o altitudine de 8.200 de metri și are o rază de acțiune maximă de circa 150 de kilometri cu o rezistență operațională de 27 de ore.

Fiecare TB2 are trei terminale de date la sol, echipamente de suport la sol și două terminale video la distanță. Poate cel mai important, toate piesele dronei – inclusiv sistemul digital de control al zborului – sunt fabricate în Turcia.

Numeroasele capabilități ale dronei TB2 o fac o armă extrem de populară la export. Astăzi, drona poate fi găsită în cel puțin 20 de țări. De exemplu, drona a ajutat cu succes armata azeră în conflictul din Nagorno-Karabah din 2020. De asemenea, Defense News a scris în aprilie că, potrivit unor documente publicate recent, Ministerul român al Apărării a încheiat cu Baykar un contract în valoare de 321 milioane de dolari în vederea achiziționării unor avioane-dronă fără pilot de tip TB2.

Dronele urmează să ajungă la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române sunt mobilizate de obicei la Baza Aeriană 92, care adăpostește avioane de tip MiG-23, înainte ca aceste avioane să fie scoase din uz. Prin primirea lor, România va deveni cea de-a doua țară din UE, după Polonia, care folosește drone TB2 și cea de-a treia țară membră NATO care le comandă, după Turcia.

În acest context, trebuie spus că atributele avansate ale TB2 au făcut-o foarte eficientă împotriva echipamentelor rusești din Ucraina. Nu este asadar de mirare ca președintele Putin a denunțat vânzarea de către Turcia a dronelor TB2 către Kiev înainte de invazia din februarie 2022. Întrucât Moscova și Ankara au relații strânse într-o varietate de sectoare, decizia companiei turce de a furniza TB2 Ucrainei l-a înfuriat pe omul forte de la Kremlin. Iar temerile lui au fost reale, așa cum au dovedit numeroasele atacuri cu astfel de arme realizate de ucrainieni împotriva forțelor sale în Ucraina. (Oficialii turci au apărat vehement vânzările dinainte de război de drone TB2 către Ucraina, menționând că Baykar este o companie privată și nu deținută de guvern).

Schimbare radicală

Iată însă că, de cel puțin câteva luni, dronele Bayraktar nu mai provoacă îngrijorare printre forțele lui Putin. Dronele temute de altădată au fost doborâte aproape în întregime, iar cele care sunt încă în serviciul forțelor ucrainiene sunt utilizate în misiuni de recunoaștere, potrivit unui expert.

„Evaluarea generală a dronelor precum TB2 este că ele funcționează bine fără apărare aeriană și electronică sofisticată desfășurată împotriva lor,” a declarat Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate la Centrul pentru Analize Navale – Center for Naval Analyses. „Fiind un UAV (aparat fără pilot) relativ lent și care zboară jos, poate deveni o țintă pentru o serie de sisteme de apărare aeriană care sunt bine organizate – am văzut asta în Libia și în Nagorno-Karabah.”

În timp ce Rusia a fost vulnerabilă la loviturile dronelor ucrainene în primele luni ale războiului, fortele Moscovei s-au adaptat pentru a-și îmbunătăți războiul electronic. Din acel moment, rușii au doborât și blocat cu succes multe dintre dronele folosite de ucrainieni.

„Odată ce armata rusă și-a revenit, a reușit să doboare multe TB2,” a precizat Bendett.

Potrivit informațiilor Insider, Ucraina a anunțat anul trecut că a primit 50 de drone TB2 de la începutul invaziei ruse, dar, până la sfârșitul anului 2022, aparatele fără pilot au dispărut în mare măsură de pe câmpul de luptă. (Comandantul forțelor ruse de apărare aeriană, generalul-locotenent Andrei Demin, a susținut că forțele sale au distrus mai mult de 100 de drone Bayraktar până în aprilie acest an, însă declarațiile sale nu au putut fi verificate).

Ziariștii americani au precizat, citându-l pe expertul de la Centrul pentru Analize Navale, că, în prezent, Ucraina folosește în principal TB2 în scopuri de informații, supraveghere și recunoaștere, mai degrabă decât pentru atac.

Forțele ucrainene folosesc „optica și senzorii avansați ai dronelor pentru a ghida alte drone pentru atacuri în timp ce rămân în afara razei de acțiune a sistemelor aeriene și de război electronic ale rușilor,” a spus Samuel Bendett.

Într-adevăr, o evaluare recentă a susținut că Rusia are avantajul în acest moment în „războiul droneelor” și a estimat că forțele sale doborau aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună.

Războiul electronic este o „componentă critică” a tacticii Rusiei și contribuie la pierderile enorme ale dronelor ucrainene, arată un raport publicat de Institutul Regal al Serviciilor Unite (Royal United Services Institute – RUSI) din Marea Britanie.

Cercetătorii RUSI au spus că, după dezastrul înregistrat de forțele ruse la începutul invaziei, acestea s-au adaptat treptat, chiar dacă se confruntă cu moralul scăzut al trupelor și cu lipsa utilizării eficiente a blindatelor grele și a atacurilor forțelor aeriene. Ucraina încă are inițiativa în multe aspecte de pe front, dar „pe măsură ce armata rusă se adaptează, nu poate fi loc de automulțumire.”

Cu toate problemele apărute, ucrainienii nu renunță la dotarea cu drone turcești. La 29 aprilie, Ucraina a semnat trei noi contracte cu producătorul Baykar, la expoziția internațională de tehnologie a aviației Teknofest 2023 de la Istanbul, potrivit ministrului ucrainean al industriilor strategice, Oleh Kamișev. De asemenea, anul trecut, ambasadorul ucrainean în Turcia a anunțat că Baykar intenționează să construiască o fabrică în Ucraina și a achiziționat deja un teren în acest scop. În ciuda războiului, Baykar continuă să-și urmărească planurile de a construi o fabrică în Ucraina, a precizat Euro Maidan Press.

Surse: Business Insider, Sandboxx, Reuters, TASS, EuroMaidan Press, Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci armata lu’ ciuca au aruncat din nou banii nostrii pe fereastra! Astia ori fura ori risipesc ca prostii. Si mai sint si la butoanele tarii. Astia sint deja amenintare la siguranta nationala. Lupul paznic la oi.

  2. deci tehnifca de manual de troll fara imaginatie comentariul anterior.
    succesul militar este asigurat de combinarea juducioasa a mai multir tipuri de arme, nu de utilizarea unei SINGURE arme.

    A crede ca o sigura arma arma este salvarea si a bombani inarmarea tarii noastre este sau aborbadre de troll rus sau abordare de analfabet functional.