G4Media.ro

De ce se îndreaptă Germania spre alegeri anticipate. La șefia SPD candidează…

De ce se îndreaptă Germania spre alegeri anticipate. La șefia SPD candidează doi oponenți declarați ai marii coaliții

În cursa pentru şefia partidului, SPD s-a decis pentru doi oponenţi declaraţi ai marii coaliţii. Dacă ei se vor impune, guvernul Merkel ar putea avea zilele numărate, crede Sabine Kinkartz, editorialista Deutsche Welle.

Cine ar fi crezut? SPD s-a decis în favoarea unei revoluţii. Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken, doi social-democraţi foarte puţin cunoscuţi până acum, care aparţin clar taberei de stânga din partid şi care insistă pentru ieşirea SPD de la guvernare, ar urma să devină conducătorii formaţiunii. Astfel s-au decis membrii SPD într-un vot special, câştigat de cei doi cu un rezultat relativ strâns, dar incontestabil.

Toţi cei care aveau de spus până acum ceva în SPD sunt consternaţi. Indiferent dacă este vorba de miniştri sau de premieri de land. Întreaga elită a SPD se pronunţase înaintea votului pentru cealaltă pereche de candidaţi: actualul ministru de Finanţe Olaf Scholz şi politiciana din Brandenburg Klara Geywitz. Nici nu e de mirare, cei doi din urmă promiseseră continuarea guvernării cu conservatorii până la finalul mandatului actualului executiv, în toamna lui 2021.

Cine vrea să renunţe la putere şi influenţă?

A mai fost şi promisiunea de a readuce liniştea în funcţionarea guvernului. Anul viitor, Germania va deţine preşedinţia semestrială a UE iar contextul electoral actual este nefavorabil pentru SPD şi CDU, fapt pentru care cele două mari partide germane nu au niciun chef de alegeri anticipate. Nimeni nu este interesat de o sinucidere politică – cel puţin nimeni din cei care se află acum în primele rânduri şi care ar avea cel mai mult de pierdut.

Nu este cazul pentru Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken. El este în vârstă de 67 de ani şi s-a retras deja din viaţa publică. Ea are 58 de ani, doar de câţiva ani activă politic şi fără mare influenţă în grupul parlamentar social-democrat din Bundestag. Ambii cred cu convingere că SPD îi merge atât de rău doar pentru că s-ar fi deplasat prea mult spre centrul politic. Cei doi viitori şefi ai SPD vor întoarcerea partidului la rădăcinile sale socialiste şi un nou început printr-o schimbare radicală de direcţie.

Mai puţin de o săptămână până la congres

Este ceea ce vor recomanda cei doi la congresul SPD de la sfârşitul acestei săptămâni. Acolo va avea loc votul oficial pentru şefia partidului. Vor vota delegaţii prezenţi, dar aceştia vor respecta votul anterior al membrilor SPD. Este un lucru considerat sigur. Interesant de urmărit este în ce fel şi cât de repede vor organiza Esken şi Walter-Borjans ieşirea SPD de la guvernare.

La congres se va decide viitorul marii coaliţii. Şefii partidului nu pot hotărî singuri, pot face doar o recomandare. Saskia Esken a vorbit anterior despre necesitatea ieşirii SPD de la guvernare. Între timp, ea şi-a schimbat tactica şi cere renegocierea contractului de guvernare. Ar putea fi o tentativă de a arunca pe conservatori vina în cazul unui eşec. Pentru că direcţia este clară: dacă CDU/CSU nu fac SPD concesii, nu mai rămâne decât varianta părăsirii marii coaliţii.

Eşec programat

Desigur că CDU/CSU nu vor accepta pretenţiile SPD precum: sprijinirea financiară necondiţionată de către stat a persoanelor fără loc de muncă, majorarea imediată a venitului minim garantat la 12 euro pe oră, introducerea unui impozit pe avere. Doar propunerea înăspririi măsurilor de protecţie a climei ar putea avea succes, deoarece este susţinută şi de landurile federale.

Pentru Germania, situaţia nu arată prea bine. În loc să se concentreze din nou pe guvernare, social-democraţii se vor mai preocupa o vreme se pare doar de ei înşişi, ceea ce va duce la paralizarea executivului de la Berlin. Va fi şi pentru creştin-democraţi o ocazie în plus să-şi reia propriile tensiuni interne privind conducerea partidului şi succesiunea la cancelaria federală. Abia ce reuşiseră cu greu să se calmeze puţin pe aceste teme.

La nevoie, guvern minoritar

La final, toate partidele din marea coaliţie ar putea avea doar de pierdut. Mai ales dacă se va ajunge la alegeri anticipate. S-ar putea ca Angela Merkel să încerce să asigure puţină stabilitate printr-un guvern minoritar, măcar pentru perioada în care Germania va deţine preşedinţia prin rotaţie a UE. După aceea însă, se prefigurează sfârşitul actualei guvernări.

De alegeri anticipate ar profita cel mai mult ecologiştii, dacă e să ne uităm la actualele sondaje de opinie. Speranţe îşi face şi Partidul Stângii, care în viitorii şefi ai SPD vede nişte aliaţi naturali. Dar Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken trebuie să-şi convingă mai întâi colegii de partid să accepte o asemenea schimbare de curs. Baza partidului a votat deja pentru ei în proporţie de 50%, dar un scor aproape egal au obţinut şi rivalii lor Olaf Scholz şi Klara Geywitz. Şi, aşa cum am mai spus: întregul establishment al SPD este împotriva celor doi nou-apăruţi.

Este greu de crezut că rezistenţa acestora va dispărea şi că toată lumea va strânge simplu rândurile în spatele noii conduceri. Aşa ceva nu a funcţionat niciodată în SPD. Este mult mai probabil că aripa de dreapta a partidului nu va mai rămâne multă vreme în şocul generat de rezultatele electorale proaste şi nu va accepta să privească de pe margine la modul în care Esken şi Walter-Borjans vor să dea peste cap partidul.

Prăbuşire în neant

Nu este deloc exclus ca social-democraţii să se afunde în lunile următoare şi mai mult în disputa internă pentru putere şi direcţie, lucru care va duce la continuarea pierderii de alegători şi la dispariţia finală în Nirvana politică a celui mai vechi partid german. Nu ar fi de dorit un asemenea deznodământ. Dar, între timp, orice a devenit posibil la SPD.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.