G4Media.ro

De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE: s-ar forma un…

Sursa foto: Kremlin.ru

De ce nu vrea Viktor Orban Ucraina în UE: s-ar forma un pol pro-american care împiedică relația cu Rusia

Viktor Orbán are o problemă complet diferită cu aderarea Ucrainei la UE decât ceea ce pretinde în public premierul Ungariei, arată publicația locală HVG. La o ședință secretă desfășurată în primăvara anului trecut, Orbán le-a vorbit apropiaților despre faptul că aderarea Ucrainei la UE ar perturba spațiul de manevră geopolitică al guvernului ungar. Orbán se teme că Statele Unite ar dobândi prea multă influență în regiune și ar împiedica astfel relația cu Rusia pe care și-o dorește Budapesta.

La întâlnire, premierul a informat participanții că, potrivit informațiilor sale, Statele Unite au promis Ucrainei că negocierile de aderare la UE cu țara devastată de război vor începe în 2023.

Orbán nu se îndoia însă nici atunci că statele membre UE vor vota pentru începerea negocierilor cu ucrainenii.

În ceea ce privește preocupările geopolitice ale lui Orbán, premierul Ungariei se teme că aderarea Ucrainei va crea un „centru de putere” în cadrul UE care va fi dominat militar, politic și economic de Statele Unite. Potrivit lui Orbán, cele trei state baltice, Polonia, Ucraina, care a fost deposedată de o parte din teritoriul său de Rusia, și într-o măsură mai mică România, vor face parte din această zonă. Acestea sunt țări care au legături mai strânse cu SUA decât Rusia.

Potrivit lui Orbán, „acest nou centru de putere” va fi „mai puternic din punct de vedere economic decât Germania”.

La ședința de primăvară, premierul a menționat și modul în care Ungaria ar trebui să se relaționeze cu Rusia după război. El a afirmat că „în noul cadru de securitate trebuie stabilit un fel de relație și cu rușii”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. poate ne „citati” sursele pentru „La o ședință secretă”. ca asa si seu pot la „ocana cu vin”

    • Cand e vorba de Orban, pupator de dos rusesc se poate orice. Si mai ales de aia de prin Moldova…de isi asteapta stapanul sa ii „recupereze”.

  2. Orice țara(de fapt dictator dintr-o tara) are nevoie de o „relatie” cu Rusia.
    Pai cand vezi „beneficiile” interventiei rusesti in Belarus,Transnistria,Abhazia…n-ai cum sa nu iti doresti asa ceva si pentru proprii cetateni.