G4Media.ro

De ce nu se mai vaccinează românii? Dan Petre, sociolog: Românii sunt…

Dan Petre / Foto: Arhiva personala

De ce nu se mai vaccinează românii? Dan Petre, sociolog: Românii sunt printre cei mai superstițioși și religioși din Europa si au mai multă încredere în pseudo și para-științe decât în știință / Lipsă de încredere structurală în autoritate

Teama de reacții adverse, lipsa de încredere în vaccinuri în general, nivelul scăzut de educație științifică, suspiciunile de manipulare – toate sunt subsumate lipsei de încredere în autoritate și duc la frânarea campaniei de vaccinare anti-Covid în România, arată într-un interviu pentru G4Media.ro sociologul Dan Petre, directorul companiei D&D Research și conferențiar universitar.

El mai spune că, potrivit studiilor sociologice, există un segment de circa 30% din populație care nu vrea să se vaccineze deoarece așteaptă să vadă dacă vaccinul este eficient și nu determină efecte secundare. Or, pentru acest segment larg, scăderea numărului de cazuri/decese arată că pandemia este pe cale să se încheie sau chiar s-a încheiat, potrivit sociologului Dan Petre.

Cum poate fi rezolvată problema? Dan Petre arată că e nevoie de ”soluții validate de științele comportamentale” și sugerează împrumutarea unor soluții care și-au dovedit viabilitatea în Europa, dar și Asia. În plus, el spune că e nevoie de schimbarea stilului de comunicare, de la campanii de comunicare de tip informare sau propagandă la campanii mai persuasive, mai personalizate pe fiecare segment de populație și cu mai mult accent pe emoții pozitive.

 • Citește interviul integral:

Rep: Care sunt principalele motive pentru care nu se vaccinează unii români?

Dan Petre: Studiile arată că principalul motiv îl reprezintă teama de reacții adverse ale vaccinului, urmată de lipsa de încredere în vaccinurile anti-Covid sau în vaccinuri în general.

Un alt motiv important îl reprezintă nivelul scăzut de educație științifică și gândire critică din societatea românească. Mai multe studii arată că românii sunt printre cei mai superstițioși și religioși din Europa si că au mai multă încredere în pseudo și para-științe decât în știință. Iar vaccinul este un produs definitoriu al științelor medicale.

Un alt motiv îl reprezintă suspiciunea de manipulare, temerea că informațiile privind vaccinurile anti Covid (și pandemie în general) sunt influențate de diverse persoane, organizații sau instituții (”sunt interese mari la mijloc”). Consumul intens de rețele de socializare și aspectele disfuncționale ale acestora (ex. fenomenul de filtrare a informațiilor conform opiniilor deja existente, recompensarea/amplificarea știrilor senzaționale sau false/fake news în detrimentul celor descriptive, neutre etc.) contribuie considerabil la amplificarea acestui tip de motivație.

Eu încadrez toate aceste motive în contextul lipsei de încredere structurală a unor segmente de populație în ceea ce numim în sens larg ”autoritate”. Această lipsă de încredere generală, adesea difuză, se declină ulterior în funcție de caracteristicile sociografice (ex. nivel de educație, profesie, vârstă etc.) sau psihografice (ex. valori, trăsături de personalitate, motivații etc.) ale persoanelor respective în diverse forme de neîncredere. Poate fi lipsă de încredere în existența sau gravitatea acestei boli, în medici, în vaccinuri, în ”autorități”/”cei de la conducere” (partide și oameni politici), în mass media. Sau pur și simplu în ceilalți în general.

Aș mai menționa faptul că în acest moment campania de vaccinare este în mod paradoxal victima succesului măsurilor de prevenție de până acum. Sau chiar a propriului succes. Există un segment important de populație (aprox. 30%) care nu intenționează să se vaccineze deoarece așteaptă să vadă dacă vaccinul este eficient și nu determină efecte secundare. Pentru care scăderea numărului de cazuri/decese arată că pandemia este pe cale să se încheie. Sau chiar s-a încheiat. Și atunci ce rost are să mă mai vaccinez?

Rep: Dar în cazul specific al tinerilor care nu se vaccinează, ce motive există?

Dan Petre: Tinerii sunt în general ceva mai sceptici decât media populației în ceea ce privește pandemia. La toate motivele menționate anterior, se adaugă în opinia mea alți câțiva factori. Primul este faptul că ei au cel mai puțin de pierdut din punct de vedere sănătate: pentru ei riscul de sănătate este considerabil mai scăzut decât în cazul adulților/persoanelor în vârstă. Ceea ce îi face să privească cu mai multă relaxare această pandemie.

Cel de-al doilea este faptul că ei au cel mai mult de pierdut din cauza restricțiilor: educație, oportunități de socializare și de distracție, oportunități economice sau profesionale etc. Ceea ce îi predispune la a minimiza efectele pandemiei și considera restricțiile ca fiind excesive.

Cel de-al treilea motiv este nevoia tinerilor de a gândi și face lucrurile diferit de ceea ce le cer reprezentanții ”autorității”.

Rep: Poate fi înfrântă rezistența la vaccinare? Dacă da, ce soluții vedeți pe termen scurt și mediu?

Dan Petre: Da, cu certitudine, dar numai până la limita de elasticitate a barierelor fiecărui segment social. Cred că anumite bariere nu pot fi depășite pe termen scurt și mediu indiferent de efortul de comunicare (ex. lipsa gândirii critice sau a educației științifice). De aceea cred că și în scenariul cel mai optimist nu vom depăși 45-50% din totalul populației (urban și rural).

Legat de potențiale soluții, eu aș apela mai mult la soluții validate de științele comportamentale. Și aș împrumuta masiv din metodele care au funcționat în alte state ale lumii. Europa în principal, dar m-aș uita cu atenție și la Asia.

Cred că realitatea ultimelor săptămâni ne indică necesitatea modificării stilului de comunicare. Dacă până acum guvernul a folosit preponderent campanii de comunicare de tip informare sau propagandă, cred că a venit momentul să treacă la campanii mai persuasive, mai personalizate pe fiecare segment de populație și cu mai mult accent pe emoții pozitive.

Aș muta focusul de la TV către mediul on line (în principal ecosistemul Google, Youtube etc.) și aș apela mult mai mult la rețelele de socializare (Facebook, WhatsApp, Instagram). Ideea de a apela la influencers mi se pare una foarte bună, dar cred că aceștia trebuie să fie cu adevărat relevanți pentru fiecare segment de audiență. Aș folosi mesaje diferite, personalizate pentru fiecare segment de audiență, nu doar mesaje generale, care ”vorbesc cu toată lumea în același fel”.

Rep: Credeți că noua campanie de comunicare, centrată pe mesajul ”Ce conține vaccinul”, poate ajuta la creșterea numărului de vaccinați?

Dan Petre: În opinia mea această campanie de comunicare marchează un punct important de trecere de la campaniile guvernamentale precedente care au fost de tip propagandă clasică, la o nouă abordare. Cred că acestea s-au adresat – ca să folosesc jargonul marketingului politic – mai degrabă electoratului captiv decât tuturor votanților potențiali. Și au fost doar de două tipuri: (1) cu apel la emoții negative – în acest caz teamă și (2) mobilizarea în jurul unui scop comun prin oferirea de exemple nobile și demne de urmat (puterea exemplului).

Mai cred că toate campaniile guvernamentale de până în acest moment au avut doar două obiective. Primul: să obțină niște rezultate rapide (quick wins) – în acest caz numere mari de persoane vaccinate – care să arate succesul campaniei de vaccinare pe de o parte, iar pe de alta să ofere exemple pozitive demne de urmat și de către cei care sunt ostili ideii de vaccinare din diverse motive, sau cei care încă ezită așteptând să vadă dacă vaccinurile chiar funcționează din punct de vedere tehnic și sunt sigure pentru sănătatea lor (pe principiul ”dacă s-au vaccinat 5 milioane și nu a murit nimeni, înseamnă că este sigur și pentru mine”).

Cel de-al doilea: să evite sau să prevină eventuale tensiuni sociale ce pot fi amplificate de criza Covid 19. Societatea românească este una puternic polarizată, plină de tot felul de linii de tensiune care se pot lărgi cu ușurință în contextele și cu energiile potrivite. Aș da ca argument în această direcție doar acceptarea desfășurării diverselor evenimente religioase (ex. pelerinaje) – care nu pot garanta în niciun fel respectarea regulilor de prevenție, în timp ce marile festivaluri de muzică nu sunt permise, deși acestea pot garanta respectarea regulilor de prevenție (ex. participarea doar a persoanelor cu certificat de vaccinare sau care au trecut deja prin boală).

În concluzie, campaniile guvernamentale de până acum s-au adresat/au vorbit doar cu cei care erau deja convinși de utilitatea vaccinării și care doar așteptau soluțiile logistice pentru a face acest lucru. Încetinirea vizibilă a ritmului campaniei de vaccinare din ultima vreme arată că acest segment de populație este epuizat și că trebuie convinse și alte segmente.

În opinia mea, campania centrată pe mesajul ”Ce conține vaccinul” marchează trecerea de la segmentul de populație care era deja convins la celelalte două: cei indeciși și cei ostili. Mai exact cei indeciși, care nu au încredere în siguranța sau eficiența vaccinului (produsul, ”medicamentul” propriu zis).

Cred de asemenea că aceasta campanie este un exemplu de idee bună implementată ”mai puțin bine”. Mai precis conceptul strategic este bun pentru că pornește de la insight-ul că acești oameni nu au încredere în produs, dar sunt sensibili la influența altor persoane în care au încredere și pe care îi pot considera exemple de urmat (în special în rețelele de socializare), folosind strategia de transfer de încredere. Și ideea de a folosi un mecanism de implicare/activare (provocarea de a da mai departe/”leapșa”) este bună pentru că poate determina controverse și crește probabilitatea de viralizare a mesajului.

Cred însă că ideea strategică a fost implementată prost la nivel de execuție. Pe de o parte, prin alegerea unor persoane care nu sunt cu adevărat influencers sau care nu beneficiază de suficientă notorietate și grad de încredere din partea populației (ex. membrii guvernului). Studiile arată că nivelul de încredere al populației în partide și oameni politici este foarte scăzut.

Pe de alta parte prin folosirea unui concept ambiguu: ”compoziția vaccinului/ce conține vaccinul”. Prima asociere spontană este despre ingredientele acestuia, pentru a afla ulterior din discursul influencer-ului că este vorba de fapt de ce reprezintă vaccinul din punct de vedere emoțional. Ceea ce face întreg procesul de înțelegere a mesajului, complicat și puțin credibil. Deci cu un potențial redus de persuasiune.

În concluzie, cred că această campanie nu își va atinge obiectivul și că nu va ajuta semnificativ la creșterea numărului de persoane vaccinate. Este foarte probabil să fie luată în derâdere sau chiar să determine reacții de și mai mare rezistență la mesaj. Mecanismul de viralizare intenționat funcționează în ambele direcții. Eu cred că există șanse mai mari de a-i mobiliza pe cei care iau orice peste picior, decât pe indeciși sau cei ostili ideii de vaccinare.

Rep: Există vreo legătură între rezistența la vaccinare și ascensiunea discursului ultra-naționalist, xenofob, radical?

Dan Petre: Da, cu certitudine această legătură există. Perioada îndelungată de restricții și riscul crize economice au întins la maxim nervii multor persoane sau categorii profesionale puternic afectate de acestea, iar tensiunea aceasta și-a găsit manifestări comune.

Dar cred că grupul celor rezistenți la vaccinare este mai mare și mult mai divers decât grupul celor cu înclinații ultranaționaliste, radicale. Iar suprapunerea dintre cele două este temporară și se produce mai degrabă pe zona unor nemulțumiri comune, decât a unor valori comune. (Dan Petre / Foto: Arhiva personală)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

82 comentarii

 1. Vax. Numarul persoanelor vaccinate nu il va depasi pe cel al persoanelor participante la vot in 2016. Nu are legatura cu religia sau superstitia, are legatura cu nivelul de cultura. Si, indiferent ca ne place sau nu, numarul celor ce” l-i se rupe” este net superior cetatenilor responsabili.

  • 33 de neuroni,
   A te injecta nu arată ca ești responsabil ci că ești sărac cu duhul sau funcțional și nu îți poți da seama ce reprezintă noțiunea de „experimental” scrisă pe cutiile cu doze!

  • Ehee, barbule barbule, ia sa fi fost vaccin pentru lungire si ingrosare, te-ai fi bagat printre primii chiar daca pe eticheta scria „doar pentru cai”.

  • Corect, dar nu contează, datorită celor care nu se vaccinează și vaccinării pe verticală, am ajuns la imunitate de grup, in mare parte naturală. In continuare, cei nevaccinați, vor participa la menținere imunității de grup, cu un cost personal, sau cei slabi mor, sau cu efecte secundare, printre care leziuni ale aparatului reproducător. Mai pe șleau, numărul de proști scade natural, dacă nu am reușit prin educație.
   Eu îi încurajez in continuare să nu se vaccineze. E bine pentru toți.

  • @Cork fiecare cu frustrarile si fanteziile lui. Daca iti joaca baga si degetele pe langa 😁

  • @Miki, Daca virusul poate provoca bube celor care „li se rupe” , fiind foarte tari, atunci noi cu cine mai votam …

  • Se pare c a am avut un Veorica moment, pot deveni prim ministru deci

  • @Miki Aparent am ajuns la imunitate de grup, in conditii de vara. Problema este ca pragul imunitatii de grup depinde de factorul R, care pare sa fie mai redus vara la COVID. Caz in care si pragul de imunitate de grup care trebuie atins, adica procentul de de persoane imunizate necesar, este mai mic vara.

   Ramane de vazut ce se va intampla la toamna/iarna, cand R va creste iar. E posibil ca atunci sa fim iar sub pragul de imunitate de grup, si sa avem iar multe cazuri de COVID, daca ne culcam acum pe o ureche si nu continua vaccinarea in ritm sustinut. Mai ales ca va scadea si numarul de anticorpi al celor vindecati sau vaccinati pana atunci.

  • Lipseste informatie.
   Sunt multi romani bolnavi de diverse care au chef sau nu sa intrebe medicul de familie, care are chef sau nu sa raspunda, daca se pot vaccina ori ba.

  • @ vlad

   daca te simti slabit si fara anticorpi poti oricand sa te duci la maraton

  • Dar nu era vorba despre mine, @abc, e vorba sa nu avem iar spitalele pline, ati-ul plin, lockdown-uri, etc. Ca asta ne poate afecta pe toti, indiferent cat de vaccinati suntem.

 2. La inceput cand romanii se vaccinau masiv si erau cozi, baietii astia ziceau ce destepti sunt romanii, ce bine ca nu cred in bazaconii conspirationiste etc.. Acum ca pandemia e pe sfarsite si romanii nu se mai vaccineaza si dozele de vaccin raman pe stoc: vad, da ce prosti sunt romanii. Stau toata ziua la Biserica, asculta numai teorii conspirationiste si sunt ultra-nationalisti, xenofobi si radicalizati. Halalal jurnalism, domnilor de la G4media.

  • Foarte bine punctat domnule Ion.
   Din pacate se pare ca incepe incet, incet să se vorbească si de obligativitatea vaccinului. (Mai întâi pentru medici si apoi vom vedea..)
   Ar trebui înregistrați cei ce spun ca vaccinul nu este si nu va fi obligatoriu..
   Si da,cei ce spun ca

  • Inca avem cetateni care se tem de aerul conditionat. Daca nu te-ai vaccinat sunt 99% sanse sa te temi sa te trage curentul.

  • Aerul conditionat usuca aerul, ceea ce uneori nu e cel mai sanatos lucru. Si nici daca iti bate direct in cap nu o sa-ti fie foarte bine. Dar da, chestia cu „m-a tras curentul” e o prostie.

  • @ion: asa e. Aburitul asta vine cu psihologie inversa, ca la copii prosti. Nu-i merge.

 3. Dece ? Pentru ca poporul Rumîn e prost gramada 👍

 4. Multă încredere putem avea într-unul cu două nume mici!
  Și, doi la mână, când a avut statul grijă de cetățeni înainte și după comunism? NICIODATĂ. Păi uite de aceea fug românii de „bunătatea” statului.

  • Nu a ne da „Statul'” , nu are grija „Statul”
   Cine e ala asa rau cu numele ” statul” ?

   Sau cumva Statul suntem noi toti, format din multi talpasi si putini smecheri …

 5. Poate ne spune si sociologul si despre aia care au murit din cauza vaccinului.

 6. A! Nu are legatura cu faptul ca este un vaccin netestat indeajuns? Efectele adverse grave sunt ascunse de media!

  • Asa e. In schimb le gasim noi pe facebook pe undeva

  • Ce le poti cere unora? Acum cateva luni te faceau trumpist, nebun, conspirationist si cate si mai cate daca spuneai ca Covid-ul a fost creat in laborator. Azi pana si Biden si Faucci recunosc ca COVID-19 e opera laboratorului din Wuha. Dar nah, asta e presa.

  • Bine spus! Si daca e sa crapi, te duci oricum, daca e sa scapi, poti sa bei si clor, d-apai sa faci un biet vaccin, nu? Sau, azi esti, maine nu mai esti! Ce ti-e scris….si tot asa.

  • Vasilica, mai asteapta un an, doi si inforamtiile astea o sa le gasesti intr-un proces colectiv intentat la Curtea Penala Internationala. Oameni fara probleme de sanatate au murit sau au fost mutilati imediat dupa ce au facut vaccinul anticovid. Sigur, nu e nici o legatura.

  • Caracterele, mentalitățile premoderne, fibra ancestrală, înapoierea educațională, astea îi rețin pe români de la vaccinare… așa le înșiră sociologul, încă un mic prilej de Romanian middle-class self-esteem boosting, da’ uită de teoria alegerii raționale, asta nu flatează progresiștii, că ar însemna să spună că îmbolnăvirea de Covid are un caracter de masă, și că marea majoritate fac experiența ordinară a unei răceli mai zdravene, a unei mici gripe, și vorba umblă, și lumea nu e atât de speriată ca să se repeadă la vaccinuri, și să le reproșezi egoismul și lipsa de virtute, că nu se gândesc la ceilalți, e ieftin și meschin, întoarcere la un ritualism propițiatoriu primitiv.

  • Interesant ca exact acea categorie a populatiei despre care se vorbeste in articol este si cea mai activa la sectiunea de comentarii. Oculte mondiale, atotstiutori si Gigei pseudo oameni de stiinta… Totul in sectiunea de comentarii 🙂 *Grabs popcorn*

  • @television da te rog pe post ca omul sa poata alege rational:
   „Stupefiant! Medicii vor sa ascunda adevarul! Ce a patit un roman dupa vaccinul Pfizer! Un roman dupa rapelul la vaccinul Pfizer a acuzat furnicaturi in zona extremitatilor pentru ca a doua zi sa constate ca i s-a lungit cu 10 cm. De cand s-a aflat, omului ii este frica sa mai iasa din casa de la etajul 10 fara lift, fiind incontinu asaltat de vecine sa le ajute sa schimbe un bec, sa le deschida o conserva…etc”

 7. daca venea popa cu vaccinu asta si zicea ca face minuni
  se urcau unii pe alti sal faca
  asta ii nivelul de inteligenta la romani ce sa le ceri
  nui de mirare ca santem cei mai saraci cu asa „inteligenti”

 8. România are autorităţi? Cine sunt autorităţile române? Poliţişti-pedofili şi poliţişti-interlopi? Judecători-masoni şi judecători-securişti? Procurori-mafioţi? Notari-cămătari? Funcţionari-şpăgari? Care autorităţi? Marele sociolog poate nu ştie în ce ţară trăieşte.

  În ţările de lumea a treia este sănătos să nu ai încredere în autorităţile corupte. Nici în Mexic, Brazilia sau Liberia oamenii nu au încredere în autorităţi. Ştiu ei mai bine de ce.

  Sunt superstiţioşi şi înapoiaţi? – La ce „învăţământ” şi ce „profesori” avem, nu este de mirare. Noi avem şcoli fără toalete, meditaţii-şpăgi, fondul clasei, cadouri şi fabrici de diplome. Învăţământul românesc este o pepinieră pentru tâmpiţi pentru că profesorii sunt nişte tâmpiţi. Sigur, nu 100%. Dar 80% minim garantat.

  • Super bine spus.
   Intr-o tara in care educatia practic e undeva la nivelul Nigeriei (sau putin mai sus), unde hotia e ceva normal, spaga e ceva normal, unde maneaua si micu’ sunt nr.1, unde preotu’ e mai tare decat politia .. unde daca ai un jaf de masina sehash esti un smeker’ …
   Sa numai zic de media, care promoveaza prostia,smecheria,hotia … in permanenta.
   Daca maine moare un om de stiinta , 0 stiri, 0 ecou …daca moare un terminat de manelist sau asa zis `artist` .. e doliu national .!

 9. Asta zic si eu , poporul Roman e prost gramada
  Ar trebui sa ne vaccinam toti , pe vremea comunismului te luau cu japca si gata.

  • Tu cred că ești vre-un angajat al g4 să „combați” pe cui nu-i convine lui Talpălabă &CO.

 10. Neincrederea se trage de la Orban, Voiculescu, Turcan si altii care au arata clar cat de „periculos” este virusul. Iar o parte din romani nu sunt prosti. Au vazut ce fel de boala este asta, probabil multi au si trecut prin ea si s-au lamurit. Daca era asa nasol de ce firmele producatoare de vaccin nu l-au livrat cu profit 0?

 11. Lipsa de incredere structurala…in AUTORITATI!
  Ce incredere poate avea romanul,in aceasta adunatura de talhari,numit guvern,care ne-au pus pielea in bat,in numele democratiei!Indiferent de culoarea política,PSD,PNL,hiene,ce au sfasiat tara,precum o prada!
  Ignorantule este permanent SCLAV al deciziilor altora!

 12. Caracterele, mentalitățile premoderne, fibra ancestrală, înapoierea educațională, astea îi rețin pe români de la vaccinare… așa le înșiră sociologul, încă un mic prilej de Romanian middle-class self-esteem boosting, da’ uită de teoria alegerii raționale, asta nu flatează progresiștii, că ar însemna să spună că îmbolnăvirea de Covid are un caracter de masă, și că marea majoritate fac experiența ordinară a unei răceli mai zdravene, a unei mici gripe, și vorba umblă, și lumea nu e atât de speriată ca să se repeadă la vaccinuri, și să le reproșezi egoismul și lipsa de virtute, că nu se gândesc la ceilalți, e ieftin și meschin, întoarcere la un ritualism propițiatoriu primitiv.

 13. Care este rolu tembeliziunilor romanesti? Dupa cum le si numesc,de a tembeliza oamenii.Si in domeniul pandemiei si al vaccinarii, si-au atins scopul. 80% dintre ele,tembeliziunile zic,pe toata perioada 2020 pina azi au avut in studiouri tembeli, care fara nici o pregatire medicala si-au dat cu presupusul vis a vis de virus si vaccin.Sosoaca,o isterica,simion un semi analfabet functional si stiintific,cei care le stiu „pe toate”gen ciuvica,curea,chireac,pop,alberts,catarama plus prezentatorii fara deontologie profesionala, ai latrinei 3 si rtv.Toti acestia, au contribuit la neincrederea oamenilor in institutiile statului,in medici,in vaccin.Peste ei s-a suprapus av diavolului weber si ccr=psd,, plus o gramadaa de politicieni cu diplome luate la seral si la fara frecventa.Fake News-urile care au invadat FB-cul ,au si ele partea lor de vina.Una peste alta,analfabetismul functional si stiintific al unei parti a populatiei,adica cei 30%,se vede in urma vaccinarii.Pina acum, se pare ca este mult peste 30%.

 14. Budistul escapist. Cum ajungeți g4m la jmecherasi de soiul asta? Și mai dați și lecții…

  “sociologul Dan Petre, directorul companiei D&D Research și conferențiar universitar”

  Domnul e conferențiar la stat și afacerist cu norma întreaga. Mai doarme vreodată sau muncește tot timpul?

  Citat de pe pagina SNSPA:
  “Dan Petre este doctor în sociologie şi specialist în ştiinţele comunicării, conferenţiar universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, unde predă cursul de comunicare publicitară. Este managing partner şi director al departamentelor de antropologie și studii calitative ale companiilor D&D Research şi Testcentral. Are 19 ani de experienţă în marcom. Membru în Board-ul IAA Romanian Chapter. Are pasiuni escapiste precum Science Fiction (space saga si cyberpunk), BJJ, buddhism si strategie.”

  • Conferentiar la fosta (k)Academie bolșevică Ștefan Gheorghiu, actuala feuda a lui Pri(n)copie, rector pe viață, cel cu „cuibul de vulpe” prin care au trecut Romulus si Remus.😂😂😂 Aghiotant servil al Androneascai, partener cu fundația lui Sorosel…
   Ce român cu minte limpede îți acorda credit ?

 15. @Ioane, am citit comentariul tau, ai scris pentru a parea „interesant”. Ai probe concrete s-au poze cu persone mutilate de virus? Stii ce inseamna mutilat? Eu si familia mea am facut vaccinurile, n-a murit nimeni si nu ne – au cazut mainile s-au picioarele, inca avem capul pe umeri.

  • Dar poate nu se moare imediat după vaccin. Poate efectele vor apărea după 10 ani. :)))))

  • Are dreptate Mirela,se moare mai tarziu de la vaccin. Toti aia vaccinati contra variolei pe la 1880 se spune pe surse(autoritatile ascund asta) au murit. Multi de batranete dar au murit. O sa vedeti peste 30 de ani toti cei de peste 70 de ani vaccinati acum vor fi morti.

 16. Celor care își tot dau cu părerea, le recomand să citească prospectele vaccinurilor pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, și vor constata în mod indubitabil, că vaccinurile actuale nu generează imunitate, ci numai o protecție pentru a nu face forme grave ale acestei boli. Dar la fel de bine, se precizează că nu sunt stabilite efectele adverse. De asemenea v-aș recomanda să citiți, rapoartele Ministerului Sănătății din Israel, în ceea ce privește efectelor secundare ale vaccinului.

  • da fa-ne un rezumat si noua amarastenilor. hai ca nu mai putem de curiozitate. da-ne link-ul de pe luju, komisarul, activenews etc

 17. Ce îmi plac mie ăștia care sunt disperați ca mai sunt persoane care nu vor sa se vaccineze. Ba nene dar voi sunteți prosti ? Sunt oameni care pur și simplu nu vor sa se vaccineze din moment ce nu-i doare nimic . Voi chiar nu înțelegeți că nu toată lumea e ipohondra ?

 18. Dar poate nu se moare imediat după vaccin. Poate efectele vor apărea după 10 ani. :)))))

  • Pai si care e scopul, sa decimezi populatia lumii..?
   Apoi ce, o iei de la 0 , te intorci in evu mediu ?
   Repopulezi planeta .. cu ce , cu cine ?
   Macar gandesti pe o raza ma lunga de 15cm in fata ta.
   Nici macar nu intelegi ce rahaturi spui.
   Esti exemplul perfect ptr articolul de fata.

  • Asta este o afirmație bazată pe superstiții,nu pe știință, exact ce spunea omul în articol. Dacă ai fi dat pe la școală, ai fi înțeles că sunt imposibile efecte pe 10 ani și alte tâmpenii.

 19. Să ne spună domnul sociolog de ce nu se mai vaccinează israelienii ( pe 22 martie 2021 ajunseseră la 60% iar pe 29 mai 2021 la 63% ). Dar japonezii cu 6% la 29 mai 2021 ?!?

  • Inca o postare de la NKDV. Pai Israel a atins imunitatea de turma. Daca la cei 63% mai adaugi pe cei care au trecut prin boala, pe copii, pe cei cu contraindicatii si pe cei (putini) sceptici..iti da 100%. Cat despre Japonia…oricine a ajuns atat de departe incat sa citeasca acest comentariu pe un site poate da pe google: vaccinare japonia si va vedea ca sunt pe o panta ascendenta..adica ei maresc ritmul de vaccinare. In rest..cate ruble ziceai ca iei pe postare?

 20. Hai sā povestesc o fazā.
  Lucrez si stau in UK , am un coleg de origine pakistanez, care de la inceput a zis cā oricum nu poate si nu vrea se vaccineze ca Astra zeneca contine alcool- sí n-o sa – l ia. Dar oricum era impotriva vaccinarii, chestia cu alcoolul era numai cireasa pe tort.
  Sí intr-o zi de luni vine lá munca sí spune ca s-a vaccinat! Cu AS! Alcool-! Omul e foarte religios, pe bune. Si m-a explicat ca preotul lor, imamul, de care sunt condusi s-au creat grupuri de mesaje telefonic, sí toate lumea la comanda s-a vaccinat.

 21. Sau poate ca o parte a populatiei este prea saraca sa ajunga la un centru de vaccinare. De acum ar trebui sa fie sarcina medicilor de familie sa vaccineze populatia.

 22. Toti trebuiau sa vaccineze in stilul Angliei. Ii vaccinezi pe toti cei peste 35 de ani care vor si apoi ridici restrictiile. Aia tineri se imunizeaza prin boala,iar la fiecare deces al unui varstnic nevaccinat convingi 10 alti varstnici sa se vaccineze.Virusul va ramane cu noi pana la sfarsitul umanitatii,deci trebuie lasat sa circule cu cei vulnerabili protejati prin vaccinare. In UK dupa ridicarea restrictiilor a crescut numarul cazurilor printre tineri,dar numarul deceselor si al internarilor a ramas scazut.

 23. O fi rata de vaccinare „similara ” pentru corijentii care considera ca 20% e acelasi lucru cu 50%.Intentia de vaccinare scade concomitent cu nivelul gradului de cultura. Norocul adultilor de acum este ca au fost vaccinati fortat in copilarie ca la nivelul de cunostinte medicala obtinute pe facebook era acum plin prin spitale de bolnavi de tbc,variola,poliomelita care ar fi fost foarte surprinsi ca rugaciunile nu i-au scapat de boli.

 24. Bine Darwine, mori de ciuda că nu m-am vaccinat și nu o să mă vaccinez . Da-te cu curul de pământ sau bate din picior :))))))))). Și tu și alții ca tine, puteți să zbierați pe aici ca disperatii împotriva celor care nu s-au vaccinat și nu vor sa se vaccineze. Și oricum sunteți buni la jigniri împotriva celor care nu vor sa se vaccineze. Pe mine mă amuză ăștia ca tine. Oricum nu va rămâne decât să zbierați pe siteuri de știri , că altceva nu puteți face :)))))). A , ba da: sa ne jigniti pe noi ăștia și astea care nu vrem sa ne vaccinăm

  • Probabil stii sa citesti ,dar nu prea pricepi ce citesti. Unde e jignirea? Doar am facut mișto pe buna dreptate de predictiile tale de mama Omida fara nicio baza stiintifica despre cand si cum vor muri aia vaccinati.Nu ma afecteaza cu nimic daca te vaccinezi tu sau nu,dar de ce te bagi in subiecte pe care nu le pricepi si expui pareri personale cu pretentia de fi percepute ca studii stiintifice? E statistica, cea mai buna rata de vaccinare este in mediul urban,si dintre orase cele universitare au o rata mai buna de vaccinare. Nu am zis ca cei care nu se vaccineaza sunt proshti( se tem din lipsa de informatie) ,dar cei care incearca sa convinga necunoscuti sa nu se vaccineze sunt sigur ori proshti ori platiti sa faca asta.

 25. Nu va mai pierdeti timpul in contre cu toate erbivoarele obediente si increzatoare!!!
  Rumegatoarele astea vaccinate sunt aceleasi care atunci cand merg la cumparaturi de produse alimentare baga in cos fara sa se uite ce scrie pe etichete, nu conteaza cate E-uri au alimentele, despre ce discutam aici?
  O dati in contre cu turmele care behaie aiurea, au tremurat chilotii pe ei si s-au aliniat la vaccinare crezand orbeste in oficialitatile care niciodata in istorie nu au lucrat in beneficiul maselor de oameni, mai puneti mana si pe istorie behaitorilor, istoria moderna, nu alde Vlad Tepes!!!
  Timpul o sa arate cine a pariat corect, o sa plangeti cu capul in copite cand o sa va treziti peste cativa ani plini de boli autoimune!

  • E chiar amuzant ca tu chiar te crezi superior celorlalti oameni doar pentru ca ei se informeaza de la specialisti in sanatate si tu de la orice neica nimeni care are 5 euro sa-si activeze netul pe telefon.Pana acum vreo 30.000 de oameni care au tinut patiul tau au dat
   coltul. Dar ce sa zici si medicina ta facuta pe facebook o avea o anumita valoare. Da ne tii un curs despre boli autoimune,sigur esti specialist.

  • @ Porta
   Il incluzi si pe Luc Montagnier printre oamenii de știință? 😂 Si pot continua fara efort…
   Sau sunt ,,oameni de știință,, doar cei din corul de la Cantarea Vaccinarii ?

  • @Porta

   Nu ca ma cred, ci sunt superior!
   Pe ce ma bazez cand spun asta?
   Vad ce baga animalele in cos la cumparaturi, vad animalele care nu realizeaza ca sunt sclavii bancilor platind totul cu cardul si facnd credite peste credite, vad animalele obediente si manipulate peste tot in jur, etc, etc, etc, daca latra statul o singura data vi se umezeste blana, app de alimente, existand la raf produse alimentare, animalele cred ca sunt sigure, deoarece statul vegheaza la binele populatiei iar daca ar face rau statul nu ar permite existenta acestora la raft, iar oile cumpara fara sa se documenteze ce reprezinta fiecare substanta din compozitie! Daca nici dovada asta nu va arata micimea si lipsa dreptului de a cere egalitatea intre semeni inseamna ca ai un IQ mult prea slab dezvoltat.
   Asta ca o paralela cu vaccinul care desi inca este in faza experimentala voi puneti botul la ce zice OMS si alte institutii guvernamentale si non-guvernamentale, ” daca ei zice ca e bine atunci e bine, cine esti tu sa le contesti deciziile, doar esti o oaie! ”
   Ca sa vezi cat de animal esti si ca nu gandesti: cum explici faptul ca in anul 2010 Bill Gates a tinut o conferinta in care a spus ca ritmul de crestere a natalitatii reprezinta o problema globala si ca una dintre posibilele solutii pentru a regla aceasta problema este vaccinarea!!!!
   Iar acum in 2021 are o fundatie care lucreaza in beneficiul omenirii finantand cercetari in domeniul vaccinurilor, promovand si facand lobby pentru vaccinare, vrea binele tuturor oilor!
   Dovezi sunt peste tot, inclusiv filmarile de la respectivele conferinte, dar cand ai ochelari de cal nu reusesti sa devi decat cetateanul perfect si agreat de stat!
   Si colac peste pupaza, in spatele usilor inchise un anumit departament de la noi din cadrul unui serviciu ” cel al baietilor cu ochii albastrii ” isi informeaza familiile ca nu cumva sa se vaccineze……. fiind martor la masa de craciun!
   In concluzie, behaie la alta masa!

  • @Alexandru
   Sindromul DUNNING-KRUGGER. Sau mai pe romaneste „prostu’nu-i prost destul, daca nu-i si fudul”.
   Esti exact caz de scoala pt „boala” de mai sus.
   Atat de convins esti de „superioritatea” ta, incat te-ai blocat in pattern-ul tau.
   Deh, cand creierul nu poate compila critic informatii „conspirationiste”, se blocheaza 🙂
   Iti dau un sfat: intra pe site-ul Qanon. Aia nebuni din America ce considera ca lumea e condusa de reptilieni si pedofili. Sau pe ortodoxia.ro. Ti-ai gasi bula perfecta.
   Vezi ca mai ai un pic si urli singur prin casa: „Halatu’, cat e halatu?”:)
   Sincer, esti de toata mila…
   Behh-behh…

 26. Darwine , eu nu incerc sa conving pe nimeni sa nu se vaccineze . Pe mine mă deranjează lumea asta care nu mai poate de grija mea și a celora care nu vor a se vaccina. Lăsați-ne mă nene in pace , daca voi va vaccinați . Voi sunteți imuni de acum. Nu aveți ce să patiti. Și cum rahat să mă vaccinez când eu poate am avut o forma ușoară de covid și am deja anticorpi . Zi-mi tu mie . Și nu îmi incepe cu mutații și tot felul de baliverne . Tu înțelege că eu nu vreau sa mă vaccinez pur și simplu și nu din cauza tâmpeniilor pe care le debitează unii care sunt credincioșii covrigului . Chiar nu mă interesează teoria conspiratiei sau Sosoaca sau Puțin sau dracu știe ce mai debitați . Nu mă vaccinez și punct. Vreți să vaccinați ? Nu aveți decât. Fiecare alege ce crede că îi este bine . Daca e sa fac alegerea greșita , atunci îmi asum riscurile . Până la urmă e și selecția naturală și nu suntem nemuritori. Încă o dată îți zic , nu mă interesează teoriile sau mai știu eu ce explicații științifice. Mi se falfaie. Nu mă vaccinez!

  • Păi și cum rămâne cu ordinul la zi pe unitate? Ce te faci cu statistica, că Romanica stătea bine la vaccinare, avea și Guvernul progreso-marxist cu ce să se laude în fața propriilor alegătorilor(toată „imensa majoritate” aia de 15%)? Și mai ales ce te faci cu sărakele corporații producătoare de vaccin? Or să trebuiască să facă disponibilizări! 🙂

 27. Romanii sunt printre cei mai superstițiosi și religioși din Europa, spune sociologul ăsta. Cu alte cuvinte o contradictorie în termeni. Omul credincios nu poate fi superstițios. Superstiția ca și vrăjitoria este o defăimare a lui Dumnezeu și se da Canon pt ea.Superstitiosi sunt oamenii necredincioși, vezi spre ex URSS în timpul bolșevismului a dat naștere la fel de parastiinte sau occidentul actual cu Franța și Cehia ca vârf de lance unde la tot coltul găsești fel și fel de samani și vindecători. Am înțeles, sociologul însuși crede în SF, în budism și alte superstiții asemenea.

 28. Israel e cotat ca unul dintre cele mai religioase popoare. Locul unul la vaccin. Deci nu religia ne tine departe ci încrederea. Pur și simplu nu avem încredere în Bilgheit!

 29. @Porta

  Nu ca ma cred, ci sunt superior!
  Pe ce ma bazez cand spun asta?
  Pe trecutul meu pana in prezent, de la toti banii pe care i-am facut pana in prezent pe baza deciziilor pe care le-am luat cu ajutorul instinctului si a analizelor procesate de proprii neuroni si pana la felul in care mi-am construit si coordonat viata, reusind intr-un final sa fiu suveran, spre deosebire de 90% din populatie am grija inclusiv ce mananc si nu bag ca un animal orice in matz, deoarece existand la raf animalele cred ca sunt sigure, ca statul vegheaza la binele populatiei, iar oile cumpara fara sa se documenteze ce reprezinta fiecare substanta din compozitie! Asta ca o paralela cu vaccinul care desi inca este in faza experimentala voi puneti botul la ce zice OMS si alte institutii guvernamentale si non-guvernamentale.
  Ca sa vezi cat de animal esti si ca nu gandesti: cum explici faptul ca in anul 2010 Bill Gates a tinut o conferinta in care a spus ca ritmul de crestere a natalitatii reprezinta o problema globala si ca una dintre posibilele solutii pentru a regla aceasta problema este vaccinarea!!!!
  Iar acum in 2021 are o fundatie care lucreaza in beneficiul omenirii finantand cercetari in domeniul vaccinurilor, promovand si facand lobby pentru vaccinare!
  Lesinatule, nu sunt fisiere txt, sunt documente oficiale, sunt filmari video de la respectivele conferinte.
  Si colac peste pupaza, in spatele usilor inchise un anumit departament de la noi din cadrul unui serviciu ” cel al baietilor cu ochii albastrii ” isi informeaza familiile ca nu cumva sa se vaccineze……. fiind martor la masa de craciun!
  In concluzie, behaie la alta masa!

 30. @ intrebato(n)tul mirat
  Am facut vaccinul anti-tbc si apoi m-am imbolnavit grav de la un coleg, 9 luni la sanatoriu.
  Am facut si antigripalul obisnuit pana am vazut ca nu e bun de NIMIC.
  Si oricum compari aiurea vechile vaccinuri cu o terapie genică experimentala.
  Luc Montagnier, laureatul Nobel, explica limpede de ce NU se injecteaza.
  Lasati oamenii in pace, nu-i mai jigniti aiurea.
  E dreptul lor sa nu se vaccineze !

 31. „Lipsă de încredere structurală în autoritate ” , suntem caliti, domne. Cate secole vreti ca exemplu ?

  Legat de ” Românii sunt printre cei mai superstițioși și religioși din Europa si au mai multă încredere în pseudo și para-științe decât în știință ” : Stiinta, prin definitie, nu se bazeaza pe ‘incredere'(ci pe feedback loop-ul ‘teorie-experiment’), iar pt. stiinta trebuie creier …

 32. De ce nu ma vaccinez eu ? Pentru ca aici la Craiova nu am unde sa merg la vaccinare. Nu raspunde nimeni la tel. Spuneti unde sa merg .

 33. @Alexandru
  Sindromul DUNNING-KRUGGER. Sau mai pe romaneste „prostu’nu-i prost destul, daca nu-i si fudul”.
  Esti exact caz de scoala pt „boala” de mai sus.
  Atat de convins esti de „superioritatea” ta, incat te-ai blocat in pattern-ul tau.
  Deh, cand creierul nu poate compila critic informatii „conspirationiste”, se blocheaza 🙂
  Iti dau un sfat: intra pe site-ul Qanon. Aia nebuni din America ce considera ca lumea e condusa de reptilieni si pedofili. Sau pe ortodoxia.ro. Ti-ai gasi bula perfecta.
  Vezi ca mai ai un pic si urli singur prin casa: „Halatu’, cat e halatu?”:)
  Sincer, esti de toata mila…
  Behh-behh…

 34. Si la 3 toata lumea striga cu mine, incepand cu domnu din poza de mai sus,puscarie cu executare pentru achizitii nelegale

 35. Depopularea ar trebui să fie cea mai mare prioritate a politicii externe față de lumea a treia, deoarece economia SUA va necesita cantități mari și în creștere de minerale din străinătate, în special din țările mai puțin dezvoltate.
  Henry A. Kissinger

 36. Așa este ! au mare încredere în prostie ! 🤣😭

 37. Trebuia SAU superstitiosi, ghicitul, astrologi si vrajitoria sunt interzise de Biblie! Asta daca vreti sa ne bagati in aceeasi categorie cu vrajitorii. Pentru Pantazi, Petre si altii, a fi credincios e un defect. Vedeti voi cand va intalniti cu Dumnezeu! Acolo se termina smecheria voastra si neiubirea Aproapelui.

  Ce conteaza cum sunt romanii? Pe astia cu astrologie si ghicit, voi i-ati format asa.

 38. Gretos site mai aveti.

  Tot ce a retinut redactia G4 media din intregul interviu e ca romanii sunt religiosi.
  Saracii milosi si toleranti sunt plini de ura fata de religiosi.
  Ar tb sa faceti un partid: partidul tolerantilor moderati, care la nevoie devin violenti pentru a combate intoleranta.

  Tare va mai sta in coasta….

 39. Văd că vă place mult Statul polițienesc totalitar, că executați întocmai și la timp orice ordin, fără proteste. Azi vă dă ordin să vă încolonați la vaccinare, mâine o să vă ordone să vă instalați camere de supraveghere, conectate la Cloud în fiecare gospodărie. Pentru propria siguranță, că mișună hoți și viruși pe peste tot 🙂

 40. Văd că vă place mult Statul polițienesc totalitar, că executați întocmai și la timp orice ordin, fără proteste. Azi vă dă ordin să vă încolonați la vaccinare, mâine o să vă ordone să vă instalați camere de supraveghere, conectate la Cloud, în fiecare gospodărie. Pentru propria siguranță, că mișună hoți și viruși peste tot 🙂

 41. Doar că nu e adevărat. Suntem departe de celelalte țări din UE, doar Bulgaria e mai jos. Mă refer la procentul de populație vaccinat cu cel puțin o doza.

  Mai rău, celelalte țări au accelerat masiv in mai, noi am frânat, am ajuns la 20.000 de doze noi zilnic și mergem tot în jos.

  E greșit să ascundem gunoiul sub preș. E mult de munca.

 42. Dacă vaccinul e eficient, imunitatea colectivă îi va apăra și pe cei care nu se vaccinează. Deci e win-win pt. nevaccinați, ei nu riscă nimic și scapă și de Covid.

  Respect maxim pentru curajoșii care se vaccinează cu versiunea Beta acum, punându-și trupul în slujba medicinei! Grație riscurilor pe care temerarii inovatori și le asumă, știința progresează și peste ani vom avea tratamente cu adevărat sigure.

 43. De ce sa ma vaccinez cand am auzit atatea cazuri la TV ca au murit dupa ce s-au vaccinat, pana nu e nimic sigur nu ma vaccinez, nu e de mirare ca 30% din sistemul medical nu s-au vaccinat pana acum, si doar 5mil de romanasi