G4Media.ro

De ce nu a contestat DNA achitarea lui Ludovic Orban. Direcţia Naţională…

De ce nu a contestat DNA achitarea lui Ludovic Orban. Direcţia Naţională Anticorupţie: Alte probe noi de vinovăție nu se conturează a putea fi administrate

Într-un răspuns oficial, Direcţia Naţională Anticorupţie a explicat, într-un răspuns pentru G4Media.ro, care este motivul pentru care procurorii nu au contestat achitarea lui Orban. Procurorii susțin că probe noi de vinovăție ”nu se conturează a fi administrate”.

Redăm mai jos integral răspunsul DNA:

„În urma analizei hotărârilor pronunțate de instanțele de judecată, a probelor administrate, atât în faza de urmărire penală cât și în faza de judecată, procurorii din cadrul Secției Judiciare pot aprecia dacă o soluție de achitare ar putea fi reformată sau nu prin exercitarea căii extraordinare de atac.

În stabilirea acestei decizii s-a ținut cont de aprecierile formulate de instanța de fond şi de instanța de apel, precum şi de absența altor probe, toate acestea determinând incidența principiului ”in dubio pro reo”, astfel încât răsturnarea prezumției de vinovăție pe baza probelor deja administrate nu este posibilă, iar alte probe noi de vinovăție nu se conturează a putea fi administrate.”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat, pe 5 martie 2018, în dosarul in care DNA l-a acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Motivarea a fost redactată pe 12 martie 2019 şi comunicată ulterior Direcţiei Anticorupţie.

Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac în cazul deciziilor definitive. Ea poate fi promovată în termen de 30 de zile de la data comunicării motivării sentinţei.

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai mulți inculpaţi, dar şi procurori au făcut contestaţii în anulare prin raportare la decizia CCR prin care completurile de 5 judecători au fost declarate nelegale. Decizia Curții Constituționale a fost dată pe 7 noiembrie 2018.

Dosarele care au fost deschise în termenul de 30 de zile au fost admise, iar sentinţele au fost casate şi trimise la rejudecare.

Până în prezent, procurorii DNA au facut contestaţii în anulare în mai multe dosare soluţionate definitiv de completurile de 5 judecători: Gala Bute- Elena Udrea, CET Govora – Dan Şova şi în cazul fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Razboiul era pierdut. Pentru a mai salva ceva nici Regele n-a mai luptat cu bolsevicii.

  2. Titlul mi se pare un pic gresit, pentru ca sugereaza ca „legal probe noi nu pot fi administrate”, iar din text se intelege de fapt ca „nu avem probe noi”.

  3. Probele sunt aceleași cu care au susținut vinovăția lui la ultimul termen; și-au schimbat de atunci părerea? De ce au mai făcut recurs la hotărârea de la fond?

  4. Sa curgă dedicațiile moca, după cadoul asta… Dator pe viata a rămas Sică…

  5. Daca era vb de dragnea, erau aici sute de comentarii dure. Daca nu e cu dragnea, nu ii interesează pe rezistenți …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.