G4Media.ro

De ce fiscul nu-l poate executa ușor pe Klaus Iohannis, așa cum…

De ce fiscul nu-l poate executa ușor pe Klaus Iohannis, așa cum vrea Dragnea. Totul despre scandalul casei din Sibiu

Într-o adresă  transmisă joi șefului ANAF, Ionuț Mișa și publicată în aceeași zi de Lumea Justiției,  Administrația Fiscală din Sibiu informează că imobilul pierdut de soții Iohannis nu poate intra în proprietatea statului din cauză că există un proces de succesiune pe rol deschis la Tribunalul Sibiu de Rodica Baștea, soția lui Nicolae Baștea. În urma recuzării judecătorilor de la Tribunalul Sibiu, se mai arată în adresă, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Hunedoara, unde va avea termen în luna octombrie 2018.

(Sursa foto: Turnul Sfatului)

În adresa menționată, fiscul sibian arată următoarele: ”Până în prezent Statul Român nu are încă calitatea de proprietar, notarul îndrituit a dispus suspendarea procedurii succesorale, având în vedere litigiul aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, depinzând de soluția pronunțată de această instanță, respectiv și de cea pronunțată în calea de atac. Arătăm faptul că în perioada 2001 – 2015, proprietar al imobilului situat în Sibiu, str. N.Bălcescu nr.29,,, au fost Iohannis Georgeta, Iohannis Klaus Werner și Baștea Ioan. După hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Brașov, proprietari redevin defuncții Ghenea Elisei și Ghenea Maria.”

Fiscul sibian mai notează că familia Iohannis a încasat din închirierea imobilului din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, următoarele venituri în perioada 1.02.2001 – 12.11.2015:

 • pentru Iohannis Klaus Werner – venit brut 667.030 lei, impozit 81.098 lei
 • pentru Iohannis Carmen Georgeta – venit brut 611.826, impozit 73.062 lei

Prin urmare, cât timp statul nu este proprietar, nu-și poate recupera banii. Chiar și după ce devine proprietar, aceste sume nu le poate revendica decât tot în cadrul unui proces. Ministrul de finanțate, Eugen Teodorovici, i-a cerut, vieri, președintelui Iohannis să plătească de bună voie pentru a oferi un exemplu românilor, conștient că fiscul nu dispune de pârghii pentru a acționa imediat așa cum și-ar dori șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea. Este discutabilă și suma în cauză. De ce?

Așa cum am explicat într-un text publicat în martie 2016 pe HotNews.ro, fiscul se poate îndrepta împotriva președintelui cu scopul de a obține despăgubiri, invocând lipsa de folosință a imobilului în toți acești ani. Discutabil dacă Iohannis ar trebui să returneze statului în jur de 320 de mii de euro de mii de euro, adică totalul sumelor încasate din chirie, sau mai putin, având în vedere că statul va trebui să dovedească faptul că ar fi exploatat casa în aceleași condiții de chirie super-avantajoasă. Cert este că Iohannis va trebui să returneze statului o parte din suma încasată în calitate de cumpărător al unui imobil retrocedat “prin fraudarea legii”, după cum a constatat instanța.

O casă cu ghinion

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29 (în suprafață de 166 mp), a trecut înainte de 89 în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea. La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauza a făcut parte din averea soților Măria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului. nepot al soților Ghenea.

Înainte sa moara in 1993, Nicolae Bastea a lasat un testament in favoarea fiului lui, Ioan Bastea, și a Georgetei Lăzurca (soacra lui Klaus Iohannis) și a lui Carmen Iohannis. În baza lui, Ioan Baștea a devenit proprietar, dar testamentul a fost anulat ulterior în instanță.

Foarte pe scurt, așa a ajuns imobilul în proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmașilor lui Nicolae Bastea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Baștea.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului.

 • ”Din considerentele acestei decizii devenite irevocabilă prin respingerea recursului rezultă că instanța a constatat nulitatea certificatului de moștenitor nr. 90/1999 prin care Baștea Ioan, Lăzurcă Georgeta și Johannis Carmen dobândeau drepturi succesorale asupra celor două imobile aparținând defuncților Ghenea Măria și Ghenea Eliseu, pentru faptul că ‘certificatul de moștenitor s-a emis cu încălcarea competenței teritoriale absolute și nu s-a bazat pe o relație de rudenie între ultimii doi defuncți, Ghenea Eliseu (Ghenea Ilisiu) și Bastea Nicolae, fiind încălcate norme legale imperative care reglementează devoluțiunea succesorală”, se arată în decizia Curții de Apel Brașov.

Curtea a mai stabilit că nici contractele de vânzare-cumpărare ulterioare nu sunt valabile și că nu poate reține ”buna credință” a cumpărătorilor, în cazul de față familia Iohannis: ”(…) instanță de apel a reținut că nu poate fi considerat valid actul subsecvent certificatului de moștenitor declarat nul, cu atât mai mult cu cât intimații-pârâți Baștea Ioan și Johannis Carmen Georgeta, părți în contractul de vânzare-cumpărare în calitate de vânzător și cumpărător, au figurat și în calitate de beneficiari ai certificatului de moștenitor, neputându-se reține buna-credință a soților cumpărători”.

 • Cumpărătorii, cu minime diligențe, au cunoscut sau puteau să cunoască faptul că cel care le transmite cota de ½ din imobil nu își justifică dreptul succesibil al proprietarilor înscriși în Cartea Funciara cu acte de stare civilă cum impunea legea, iar unul din testamentele de care acesta s-a prevalat pentru justificarea intrării imobilului în cauza în masa succesorală a fost infirmat ca urmare a expertizei grafologice prin sentința civilă nr. 276/15.01.1996 pronunțată în dosar civil 2686/1997 în care au fost părți atât vânzătorul din prezentul contract de vânzare-cumpărare, Baștea Ioan, cât și cumpărătoarea Johannis Carmen”, mai arată Curtea de Apel în sentința definitivă pronunțată în 2015.

Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casa în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta. Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului.

Curtea de Apel Pitești a respins în februarie 2017 contestația în anulare formulată de familia președintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din Sibiu pierdută în instanță.

HotNews.ro  a scris în februarie 2017 că procesul pierdut de familiile Iohannis și Baștea la Curtea de Apel Pitești nu a pus capăt „luptei” în instanță pentru recuperarea casei pierdute. Pe rolul instanțelor din Sibiu și Alba Iulia mai există cel puțin trei procese care au că obiect anularea unor acte cu privire la imobilul pierdut de familia Iohannis.

Toate aceste acțiuni ar reprezenta tertipuri avocățești prin care statul să fie împiedicat să intabuleze casa pierdută de familia Iohannis, cât timp există litigii pe rol având ca obiect imobilul din strada Nicolae Bălcescu din Sibiu.

La începutul lunii iunie, jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției a depus sesizare penală la DNA împotriva soților Klaus și Carmen Iohannis, „pentru dobândirea frauduloasă a unor imobile în Sibiu, aflate în administrarea Primăriei Sibiu, de pe urma cărora au băgat în buzunare 320.000 euro, bani necuveniţi”.

Pe data de 6 iunie, DNA a anunțat că a declinat cauza la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia: ”Prin ordonanța nr. 250/P/2018 din data de 25.05.2018 a Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție s-a dispus declinarea competenței de soluționarea cu privire la denunțul formulat împotriva lui Radu Gabriel Bucșă, Carmen Georgeta Iohannis și Klaus Werner Iohannis în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”.

Potrivit experților în drept penal consultați de G4Media.ro, orice sesizare trebuie obligatoriu  înregistrată în registrul penal pentru a putea fi dispusă o soluție. Asta nu înseamnă totuși că s-a deschis un dosar penal, ci doar că denunțul a fost înregistrat în așa-numitul registru R4, conform ordinului 11/2014 al procurorului general. Declinarea sesizării la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia n-are legătură cu locul de unde provine actualul procuror general, Augustin Lazăr, cum sugerează luju.ro, ci cu locul săvârșirii presupuselor fapte reclamate de Savaliuc.

(Sursa foto: Facebook)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Cica „o casa cu ghinion”…
  Pai toate cele sase case ale lui Johanes sunt cu „ghinion”…si din meditatii.
  Parca asa a raspuns dobitocul cand l au intrebat de ce alti profesori nu si permit sase case…

  • dar justitia se poate pronunta liber (inca) ! nu ne dorim sa ne intoarca la vremea lui bombonel si stanoiu, cand nimeni nu era vinovat de coruptie, decat doar cei care erau anti psd! e bine cum e acum, si inca se poate si mai bine decat e acum!

 2. diferenta dintre justitia PSD si justitia normala e ca in justitia normala un presedinte, poate pierde o casa VS justitia PSD care se dau legi ca un infractor care are averi enorme (pe sotie, copil, prieteni), sa poate scapa furand bani de la copii pentru partid

  • Mai lut, in justitia PSD un infractor care a furat de la orfanii din Teleorman nu e inca la puscarie. Asa ceva e inacceptabil.

 3. “Statul” s-a “imbogatit injust” timp de 45 de ani prin inchirierea imobilelor nationalizate in ‘45. Rezolv-o pe asta Teodorovici! Cum faci? Dai inapoi, pe langa imobile, si toti banii incasati din chiriile amaratilor, luna de luna, timp de 45 de ani? Sau aici nu se mai aplica printzipu’?
  Sila si scarba!

  • Cum pot cere cei de la PSD , Dragnea și Teodorovici ceva ce conform codurilor LOR PENALE, ori se poate prescrie, ori nu poți face recuperări pt că au cumpărat cu bună credință?
   Să deară așa ceva este împotriva principiilor lor, care au dus la aceste noi coduri penale ale penalulor.
   Codurile noi penale îi scapă și pe alții nu numai pe pesedei, chiar dacă sunt majoritari ca număr și importanțâ. Sau se aplică numai membrilor PSD?

  • mai exact, statul roman ia cu japca o casa, o inchiriaza 45 de ani, dupa care o vinde chiriasilor si ii rade in mas proprietarului, aflat la a 3-a generatie, timp de 20 de ani, nedandu-i inapoi nici casa, nici despagubirile. intimp ce fistii chiriasi, proprietari de carton, ne rad in nas in fiecare zi.

  • Corect, subscriu.

 4. Mi se pare normal și corect să returneze banii dacă așa a hotărât justiția. Pe de altă parte, prea mult tam-tam se face despre casele domnului președinte, dar nimeni nu spune de ditamai moșia lui Dragnea, despre hotelul lui, despre imobilele din Brazilia, pe scurt, despre toate lucrurile pe care un președinte de consiliu județean și le permite. Penibil pentru că tocmai Dragnea e ăla cu gura mare. Și nu numai despre Dragnea este vorba, că mai sunt atât de mulți! Marian Oprișan ar fi un alt exemplu. Și de parcă nu era suficient, mai vine și Teodorovici să facă pe moralistul. Stau și mă întreb cum de din tot PSD-ul ăla, toți nenorociții sunt la putere, căci altfel, măcar 2-3 oameni întregi trebuie să existe; refuz să cred că nu există, numai că ei nu prezintă nicio valoare pentru partid. Trist.

 5. Johanes asta doar de gainarii este capabil…si sa i fraiereasca pe cei lipsiti de aparare.
  Ba a fost implicat in adoptii internationale, ba de deposedarea batranilor neputinciosi de case si acum le suceste mintile si retardatilor #rezist.

  • Dracul #Rezistent te someaza sa incetezi cu injuriile..! In caz contrar se va simti indreptatit sa-ti faca cunostinta cu tridentul extrem de ascutit…

  • Pei ce sa faci mă nene daca n-are mintea lu Dragnea . Vorba aia pumni mei minte nu are. Dragnea de 20 de ani funcționar public , e sărac lipit pământului , ce are el ?el n-are nimic , el e prost decât oamenii cunoscuții lui sunt genii , fisu 28 de ani spirit întreprinzător afaceri de milioane de euro, colegi de facultate care tot așa , cum se întâlnesc cu Dragnea parca au un imbold de afacerist in ei Tel Drum , ce sa mai zic de Belina mai are rost? E decât un loc de pescuit frumos ptr el ,dar nu e al lui nuuu. Palatul ăla de casa e tot așa construit din credite la banca pe 30 de ani că tot romanu. E de a dreptul curat omul , mă bucur că a venit să salveze tara , mă simt onorat că a cerut scuze tuturor infractorilor . A murit un băiat tânăr de plămâni , lui trebuia să își ceară scuze și familiei și zecilor de mii de români care supraviețuiesc in mizeria asta de societate . Oare cum și simți familia băiatului ăla crezi că l-ar pupa pe buze pe Dragnea , pe Docila , pe Pintea . Mi ar place sa i duc la familie pe oamenii vinovații de moartă băiatului sa vedem ce l-ar face . Cred că le ar face ce scrie acuma in codul penal.

  • Chiar esti infometat, impostor postac.
   Mananci la kkt de nu te mai saturi.

  • Să mori tu, tizule! Colportezi zvonuri fără nici o bază, preluate de la Latrinela 3!
   El a fost doar translator. Dacă vrei să dovedești că nu a fost așa, trebuie să arăți că a încasat mai mult decît onorariul de translator.
   El a fost cumpărător de bună credință al unei case. Cel care a pretins că este moștenitor este eventual infractorul. Iarăși trebuie să dovedești clar că cei doi erau efectiv complici, și nu prezumtiv (sau prezumția de nevinovăție este aplicabilă doar hoților din PSD?).
   Retardații sunt cei cu retard comunist de la Halena 3 – pensionari retardați în era stalinistă.
   Deci matale ești retardat, și încă nu doar cu câțiva anișori, ci cu câteva….DECENII!!!!
   Vai mintea ta lipsă!

  • Toti cei care au furat banii si mancarea copiilor sarmani din Teleorman trebuie sa intre urgent la puscarie. Asa e just, asta inseamna justitie.

 6. Îl țin așa până când datoria se prescrie la termen. În țara asta există și o ierarhie a escrocilor, stabilită în culise și acceptată ca atare atât de DNA și Parchetul General, cu procuraturile aferente, cât și de ANAF. Ăștia care, în calitate de dumnezei independenți, care urlă ca din gură de șarpe când sunt întrebați de presă cum fac de îi iartă pe infractorii turnători, cum aflarăm recent despre un oarecare Nițulescu în vro 15 dosare de infracțiuni economice, uite că n-au reușit să-l îngroape pe Dragnea în mod practic. Al dracului teatru ! Dar, cum văzurăm la audierea Codruței pentru postul de procuror european, și acolo există o sumedenie de babe și uncheși, destul de penibili nu numai în expresie, cât și în discuții. N-am zis discurs, pentru au cuvântat ca papagalii. În concluzie, nu ne trebuie să așteptăm multă vreme pentru a ni se demonstra în repetiție cine sunt oamenii care ne conduc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.