G4Media.ro

De ce este Ungaria teren fertil pentru democrația iliberală a lui Orban…

De ce este Ungaria teren fertil pentru democrația iliberală a lui Orban și pentru cruciade împotriva imigranților, împotriva lui Soros și a comunității LGBTQ

Cu mai puțin de o lună în urmă parlamentul ungar a adoptat o lege anti-transsexuali propusă de guvernul premierului Viktor Orban, aparent ca parte a legislației de urgență privind Covid-19. Noua lege, trecută cu 134 de voturi contra 56, stipulează că genul poate fi definit doar ca sexul biologic pe care un individ îl are la naștere. Conform acestei legi noi, transsexualii nu-și mai pot schimba genul sau numele în actele oficiale, scrie Haaretz, citată de Rador.

Noua lege e în armonie cu politici guvernamentale mai vechi, cum e decretul din 2018 care interzice studiile de gen în toate universitățile ungare: „Punctul de vedere al guvernului este că oamenii se nasc fie mascul, fie femelă, iar noi nu considerăm acceptabil să vorbim despre genuri construite social în loc de sexe biologice”, a declarat un purtător de cuvânt.

Președintele parlamentului ungar a comparat adopția de către homosexuali cu „pedofilia morală”. Doar 46% din ungari susțin drepturile egale pentru comunitatea LGBTQ, în comparație cu 96% din suedezi și 59% din cehi. În Europa, per total, susținerea drepturilor egale e de 76%.

Legislația homofobă este, evident, doar un exemplu al intoleranței ungare pentru alteritate. Conform unui sondaj realizat în primăvara lui 2016 de Pew Research Center, una dintre cele mai respectabile organizații americane de cercetare a opiniei publice, ungarii au un scor foarte slab în comparație cu alți europeni în privința atitudinii lor față de musulmani, romi și evrei.

 • 72% din ungari, comparativ cu 43% din toți europenii, au opinii negative despre musulmani.
 • 64% din ungari, comparativ cu 48% din toți europenii, au opinii negative despre romi.
 • 32% din ungari, comparativ cu 16% din toți europenii, au opinii negative despre evrei.

Sentimentul anti-musulman a fost alimentat de masiva campanie anti-imigranți purtată de guvernul Orban. Populația de romi de aproximativ 800.000 de indivizi reprezintă cam 8% din populația Ungariei. Ei sunt cea mai mare minoritate din țară și suferă în mod clar de multiple forme de discriminare în aproape fiecare domeniu al vieții.

Istoria antisemitismului din Ungaria e lungă și complexă. Peste 600.000 de evrei ungari au pierit în cursul Holocaustului. Religia, invidia socio-economică și resentimentele împotriva numeroșilor evrei care au avut un rol activ în capturarea comunistă a țării au alimentat sentimentul anti-evreiesc.

În Ungaria trăiesc astăzi aproximativ 100.000 de evrei, în principal la Budapesta. După cum indică sondajul Pew, o proporție substanțială din populația ungară se identifică explicit cu antisemitismul.

Premierul Orban și premierul israelian Benjamin Netanyahu și-au dezvoltat o relație apropiată, cum au făcut-o și Fidesz cu partidul lui Netanyahu, Likud. Ambele partide susțin politici super-naționaliste, împărtășesc disprețul față de imigranți și sunt suspicioase față de politicile UE liberale, pro-drepturile omului.

Ungaria îi asigură Israelului un scut diplomatic împotriva rezoluțiilor anti-israeliene ale UE, care necesită adesea consensul unanim al membrilor. La rândul său, Netanyahu i-a deschis lui Orban uși la Washington cu ocazia vizitei lui la președintele Trump în mai 2019.

În privința originilor naționalismului, șovinismului și xenofobiei ungare explicațiile abundă. Istoria joacă cu certitudine un rol semnificativ în configurarea atitudinilor ungare. Totuși, limba maghiară e și ea una dintre rădăcinile principale ale naționalismului și autoproclamatului excepționalism maghiar.

Maghiara face parte din familia limbilor fino-ugrice și are în comun unele structuri gramaticale cu finlandeza și estona. Dar un finlandez ori eston nu poate înțelege maghiara, și vice-versa. Ceea ce înseamnă că Ungaria constituie o insulă lingvistică distinctă în inima Europei, fapt cu implicații culturale și politice semnificative.

Din moment ce nici o altă țară din lume nu-i vorbește limba, teama de alteritate este structural încorporată în viziunea despre lume a fiecărui individ și influențează întreaga societate, deosebindu-i pe ungari de vecinii lor europeni.

Având în vedere această particularitate lingvistică, se pune întrebarea câți ungari au învățat o a doua limbă, care să joace rolul de punte către lumea exterioară.

Conform unui sondaj Eurostat din 2016, doar 42,4% din ungarii cu vârste între 25 și 62 de ani vorbesc și o altă limbă pe lângă maghiară. Pentru comparație, în Polonia 67% din populație cunoaște cel puțin o limbă străină.

Lipsa cunoașterii unei limbi străine are nu numai implicații culturale, ci și, chiar mai important, implicații politice.
Dat fiind controlul strict al presei de către guvernul Orban, majoritatea populației trebuie să se bazeze exclusiv pe știrile și propaganda oficiale furnizate de organele de presă pro-regim, fără posibilitatea de a verifica acuratețea lor ori de a avea acces la informații alternative publicate în alte limbi.

Gândiți-vă la un lucru: publicația ungară independentă de investigații Atlatszo a scris că în ultimii opt ani guvernul a cheltuit 216 milioane de euro pentru diseminarea unor campanii de propagandă și de ațâțare a fricii. Două exemple ce merită menționate sunt actuala campanie anti-imigrație, precum și cruciada împotriva finanțistului de origine ungară George Soros, pe care Orban îl consideră inamicul său primordial.

Caracterul unic și distinct al limbii maghiare, lipsa cunoașterii unei limbi străine de către majoritatea ungarilor și moștenirile istorice ale cuceririi și aservirii Ungariei de către otomani, austrieci și sovietici au lăsat toate cicatrici profunde asupra psihicului și societății ungare, alimentând nefericita poziționare a Ungariei ca una dintre cele mai introvertite societăți din Europa.

Mai trebuie precizat că Ungaria cunoaște un grav fenomen de emigrație, în principal a tinerilor care tind să vorbească o limbă străină. Portfolio.hu estimează că aproximativ 600.000 dintre ei au emigrat din Ungaria între 2006 și 2019, în special în Europa de Vest în căutare de locuri de muncă.

Absența acestor tineri mobili a lăsat un vid considerabil în ce privește opoziția față de politicile lui Orban. Deși acești emigranți au dreptul de a vota prin corespondență la alegerile naționale, guvernul a adoptat restricții severe, între care limitarea timpului de vot și numărul insuficient de secții de vot, astfel că numărul de voturi al ungarilor emigranți a fost limitat.

Pe de altă parte, au voie să voteze maghiarii care trăiesc în țările vecine: România, Serbia, Slovacia și Ucraina – parte a Ungariei Mari de dinaintea Tratatului de la Trianon din 1920 care a redus cu două treimi teritoriul țării.

Tratatul de la Trianon încă mai este văzut de cei mai mulți ungari ca „o înjunghiere în spinare de către Occident”. Într-un efort de a consolida identitatea etno-națională a acestor unguri din afara granițelor, guvernul Orban le-a oferit cetățenia și astfel aproximativ 1 milion dintre ei au acum dublă cetățenie.

Drept mulțumire, acești unguri au votat la alegerile din 2018 covârșitor (96,2%) în favoarea Fidesz, acordându-i astfel partidului lui Orban o majoritatea de două treimi în parlament.

Viktor Orban este la putere de 10 ani. Autoritarismul lui populist nu este nici o anomalie și nici un accident. El a avut succes în a consolida suspiciunile și neîncrederea ungarilor în „celălalt” prin purtarea unei ample campanii de îndoctrinare.

Însă al său Kulturkampf [„luptă culturală”; la origine, lupta pentru putere dintre stat și biserică în Germania imperială – n.trad.] cade pe un teren fertil. Ungaria nativistă a lui Orban întruchipează acele tipuri de peisaje politice, sociale și culturale pe care mulți ungari le consideră binevenite.

Sursa: Haaretz/ Articol de Yehuda Lukacs (profesor asociat emerit de afaceri globale, George Mason University)/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

 1. „„Cunoaştem staţiile. Cunoaştem şi dureroasele staţii ale Calvarului Maghiar din Sátoraljaújhely. Cu toate acestea parcurgem din nou drumul crucii. Vrem balsam, consolare, speranţă şi încurajare. Ştim că acestea le putem obţine doar la capătul drumului crucii. Numai aşa şi numai aici putem să ne ridicăm deasupra durerilor. Trebuie să ajungem acolo sus, unde se luminează totul şi totul îşi găseşte sensul. Trebuie să ajungem acolo, de unde putem vedea viitorul. Cu acest scop ne aflăm astăzi aici.

  Pentru maghiar, orizontul istoriei se află la o înălţime de un mileniu. De aici se poate privi în jur, de aici se vede până departe. În dreapta Katovice, încolo Satu Mare, în spatele nostru Munkács. Dacă privim cu inima şi nu cu ochii, putem vedea şi mai departe. Înapoi, până la începutul vremurilor. Vedem cum sute de popoare migratoare din marea stepă dispar şi se pierd în negura
  istoriei. Vedem cum noi ungurii nici nu am dispărut şi nici nu am pierit, ci încolăciţi de popoare latine, germanice şi slave, ne-am întemeiat patria păstrându-ne de sine stătători. Ne-am deschis
  inimile în faţa creştinătăţii, am ascultat cuvântul lui Dumnezeu şi ni le-am însuşit ca temei în organizarea statului. Întocmai cum stă scris: “Ţine bine minte, că toţi ne naştem la fel şi nimic nu ne ridică, decât smerenia, şi nimic nu ne coboară, decât mândria şi ura.” Şi astăzi aceste cuvinte constituie fundamentul ţării noastre. Atacurile imperiilor occidentale le-am respins pe rând.
  Ne-am recuperat după loviturile devastatoare ale păgânilor orientali. Nouă ne-a reuşit ce nu le-au reuşit celorlalte popoare din stepă. Ne-am luptat pentru locul nostru în Europa, pe care l-am
  organizat, l-am adaptat nevoilor noastre şi ni l-am păstrat. Timp de patru secole, de patru ori cât Trianonul, statul maghiar a fost puternic şi independent. Apoi, timp de trei secole, de trei ori cât
  Trianonul, am luptat împotriva Imperiului Otoman. Pătrunşi mult în Balcani, apoi la graniţele de sud şi în final retraşi în inima Bazinului Carpatic. Şi deşi Buda a fost în mâinile turcilor timp de
  o sută cincizeci de ani, de noi nu au putut trece. În final am păşit pe poarta secolului XX în calitate de co-naţiune a unui mare imperiu european, după două secole – de două ori cât Trianunul – care au fost măcinate de revolte şi lupte de eliberare înfrânte.”

  • Asa, si?! SFW? Nu sunt fan al LGBTQ sau al oricarei minoritati care vrea sa-si impuna agenda majoritatii, dar ungurii raman inchistati in trecut si mi se par un popor de spalati pe creier. E bine si necesar sa-ti cultivi traditia nationala, dar la unguri atat le-a mai ramas. Traiesc din amintirile unui imperiu defunct, unde ei erau stapanii sclavilor si ceilalti trebuiau sa le pupe talpile. Totusi, suntem in sec XXI si lumea progreseaza. Am mai spus-o pe aici, ungurii nu mi se par extraordinar de dezvoltati fata de noi. Comunismul i-a pus la pamant ca si pe romani. Romania daca nu ar fi fost condusa de tradatori de neam si tara si de talhari la drumul mare, s-ar fi fi aflat inainte cu cel putin 10 ani din punct de vedere al dezvoltarii socio-economice. Asa i-am avut pe Dragnea&co si acum pe Ciolomac&co. Si prostii nu inteleg ce inseamna progresul asa ca voteaza psd&co de 30 de ani…

  • Ungaria este teren fertil pentru democrația iliberală a lui Orban deoarece, de sute de ani, maghiarilor li se repeta la scoala, la biserica si in presa o minciuna sfruntata privind istoria lor.
   La fel ca si alte tari, in anumite perioade ale istoriei, Ungaria a cotropit niste teritorii care nu ii apartineau. In aceste teritorii cotropite, maghiarii au dus o politica de deznationalizare, de exploatare, de pesecutare, de alungare, a locuitorilor.
   La fel ca si Imperiul Roman, la fel ca si Imperiul Otoman si Imperiul Austro-ungar s-a destramat la un anumit moment al istoriei.
   La Trianon nu s-a facut nicio nedreptate Ungariei, pentru ca a pierdut o parte din teritoriile cotropite, teritorii care nu ii apartineau. A fost un act de dreptate pentru popoarele cotropite, crunt exploatate si lipsite de cele mai elementare drepturi.
   De aceea, niciunul din popoarele cotropite nu a mai dorit sa ramana in componenta statului ungar. La Trianon doar s-a consfintit, printr-un act international, dorinta popoarelor cotropite de a trai in tara lor.
   Daca unui hot i se confisca bunurile furate si sunt inapoiate pagubasilor, se cheama ca s-a facut o nedreptate hotului ?
   Daca maghiarilor li s-ar spune la scoala, la biserica, in presa adevarul, anume ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nici nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalic turcesc, 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi, daca li s-ar spune ca popoarelor cotropite nu li s-au respectat niciun fel de drepturi in perioada ocupatiei, Ungaria nu ar mai fi astazi un teren fertil pentru democrația iliberală a lui Orban.

  • @ion
   Poporul maghiar o sa mai fie pe aici mult timp, noi daca nu ne indreptam, nu realizam de unde vine pericolul cu adevarat ne vom diviza din ce in ce mai mult, ne vom imprastia prin lume si asimila altor popoare.

 2. „Doamnelor şi Domnilor!

  Deşi de-a lungul secolelor sute de mii de maghiari au căzut pe câmpul de luptă, întreaga lume a putut constata că naţiunea maghiară nu poate fi înfrântă nici cu gloanţe, nici cu sabie. Şi
  chiar de este lovită, se ridică iar şi iar. Am trecut pe lângă piaţa Mamelor Maghiare. De-a lungul Calvariei Maghiare femeile au un loc special. Şi este bine aşa, căci pierderile de sânge au fost recuperate datorită femeilor care au oferit patriei oşteni pentruapărarea ţării, dar şi maiştri pentru construirea ţării. Au dat totdeauna exact de ceea ce era nevoie. Femeilor noastre le putem
  mulţumi pentru faptul că arta supravieţuirii şi de construire a ţării este în sângele nostru. Lor le datorăm mulţumiri pentru faptul că noi suntem campionii europeni ai supravieţuirii. Glorie femeilor maghiare!

  Stimaţi comemoratori!

  Nu am devenit nici land german, nici vilaiet turcesc şi nici republică sovietică. Dovezile de neşters, bisericile şi catedralele, oraşele şi pieţele centrale stau şi acum mărturie faptului că noi, maghiarii suntem o mare naţiune clăditoare de cultură şi organizatoare de ţară.

  Stimaţi comemoratori!

  În final Ungaria istorică milenară a fost înjunghiată pe la spate de conspiraţiile budapestane. Armata ei a fost paralizată şi devastată, singurul bărbat de stat capabil să salveze patria a fost
  ucis, ţara a fost dată pe mâna inamicilor noştri, iar guvernul pe mâna bolşevicilor. Occidentul a violat graniţele şi istoria milenară a Europei Centrale. Pe noi ne-a înghesuit între graniţe pe
  care nu le puteam apăra, ne-a deposedat de comorile noastre naturale, ne-a îngrădit accesul la resursele noastre, ne-a transformat ţara în Culoarul Morţii. Au redesenat Europa Centrală
  fără remuşcări morale, întocmai cum au redesenat şi graniţele din Africa şi Orientul Apropiat. Acest lucru nu vom uita niciodată. Şi când am crezut că nici orgolioasele imperii franceză şi engleză, şi
  nici ipocritul imperiu american nu pot să decadă mai mult, s-a dovedit că au putut. După cel de Al Doilea Război Mondial ne-au aruncat fără milă pradă comuniştilor. Polonezii, cehii şi slovacii
  au primit drept recompensă ce ni s-a sortit nouă drept pedeapsă. Să fie acest lucru învăţătură veşnică pentru popoarele Europei Centrale!
  Doamnelor şi Domnilor!
  Mulţi s-au arătat dispuşi să înhumeze Ungaria. Unii au vrut să priveze nemţii de un aliat, alţii au vrut să se răzbune pe Habsburgi, unii a fost conduşi de dorinţa de a profita, alţii i-au urât din totdeauna pe maghiari. Aceştia s-au aliat pentru ca noi să dispărem de pe suprafaţa pământului. Dar noi suntem a naţie încăpăţânată, niciodată n-am vrut să participăm la propria noastră înmormântare. Nici străbunii noştri n-au cedat. Nu au îngenuncheat şi nu au cerut clemenţă. Am rămas în picioare şi am rezistat. Am rezistat oraşelor vagon, lagărelor naziste, gulagului sovietic, deportărilor, Cehoslovaciei, Iugoslaviei şi lui Ceauşescu. Astăzi nu mai există nici Cehoslovacia, nici Iugoslavia şi nici Uniunea Sovietică. Nu mai există nici imperiu britanic şi nici imperiu francez. Şi ce-a rămas din ele, tocmai se zbate în strânsoarea multiculturală a coloniilor care se răzbună. Nici cei mari nu pot evita dreptatea pe care o face istoria. Şi întocmai cum este adevărat, că cine se aseamănă, se adună, este adevărat şi faptul că ce nu se aseamănă, se destramă. Adevăr s-a grăit acum o sută de ani: noi vom fi aici la înmormântarea celor care ne-au dorit îngropaţi. Noi maghiarii rămânem pe loc, din orice direcţie ar bate vântul. Rămânem pentru că suntem acasă. Suntem acasă şi de aceea supravieţuim. Maghiarimea, precum inima omului, ba se contractă, ba se dilată, dar în esenţă, de o mie de ani trăieşte în locul marcat de marii noştri întemeietori de stat. Apărăm cu demnitate Bazinul Carapatic, acest lucru fiindu-ne menirea. Fiecare nou-născut maghiar este în acelaşi timp un nou post de pază. Noi nu fărâmiţăm, nu chinuim, nu vindem Bazinul Carpatic, ci îl păstrăm. Trebuie să trăim cu încrederea şi atitudinea unui popor care ştie că a dat mai mult lumii, decât a primit de la ea. Performanţa noastră ne îndreptăţeşte să ne continuăm istoria. Iar noi, cei de astăzi, trebuie să ştim că am avut graniţe şi mai proaste, şi cu toate acestea suntem aici.

  Stimaţi comemoratori!

  În loc de Cehoslovacia şi Iugoslavia am primit slovaci, sloveni, croaţi şi sârbi. Suntem bucuroşi să construim împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, mândri de existenţa lor
  naţională, un viitor comun. Istoria ne-a oferit şansa, poate pentru ultima dată, ca popoarele central-europene să păşească într-o nouă eră în care să se apere împotriva pericolelor care îi ameninţă din vest şi est, şi să se ridice împreună. În ultimii zece ani am dovedit vecinilor noştri că dacă forţa de viaţă a componentelor naţiunii maghiare se adună, este bine şi pentru ei, nu numai pentru noi. Doar statul are frontiere, naţiunea nu. Aceasta este legea. Unii au înţeles-o, alţii nu. Cei ce n-au înţeles legea, ar trebui să se grăbească pentru că li se scurge timpul.

  Doamnelor şi Domnilor!

  Avem în spatele nostru o istorie de o mie de ani, de aceea noi ne ridicăm deasupra barierelor generate de “aici” şi “acum”. Noi vedem în Prozsony Bratislava şi în Kolozsvár Cluj. Vedem, pentru că privim lumea ungureşte. Vedem patria în înălţimi, dar şi sub firele de iarbă. De priveşti ungureşte, accepţi că slovacii rămân slovaci, iar românii români. Vedem în vecinii noştri ceea ce ne desparte, dar şi ce ne uneşte. Cine priveşte lumea ungureşte, vede prin ochii Sfântului Ştefan. Şi să vezi secolul XXI prin ochii Sfântului Ştefan înseamnă că noi vrem să municm împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi pentru măreţia Bazinului Carpatic. Astăzi din nou suntem cea mai populată ţară din Bazinul Carpatic. De o sută de ani nu am mai fost atât de puternici. Construim poduri şi căi ferate – până jos, la Belgrad, şi autostrăzi – până sus, la
  Katovice. Forţa noastră gravitaţională pe plan politic, spiritual, economic şi cultural creşte pe zi ce trece. Au început să se reîntoarcă maghiarii. Suntem insula păcii şi a siguranţei faţă de
  Europa de Vest. Şi ca să rămânem aşa, se construieşte cu paşi rapizi şi noua armată maghiară. Forţa înseamnă şi responsabilitate, şi noi suntem conştienţi de greutatea responsabilităţii noastre.
  S-a sfârşit era carantinei de după Trianon, secolul singurătăţii. Este înălţător că avem din nou aliaţi, avem din nou vecini buni şi putem să ne pregătim împreună pentru viitor.
  Stimaţi comemoratori! Nu există o altă naţiune în lume, care să fi răbdat un astfel de secol. Dar noi suntem încăpăţânaţi, rezistenţi şi inventivi, de aceea nu doar am rezistat, ci am ajuns astăzi din nou la victorie. De aceea ne exprimăm profunda noastră recunoştinţă şi cea mai înaltă recunoaştere pentru statornicia seculară a comunităţilor noastre naţionale deslipite, şi pentru devotamentul lor faţă de naţiunea maghiară şi pământul lor natal. Numai acea naţiune poate deveni mare, care îşi parcurge propria sa Calvarie. Cel care ajunge să cunoască drumul încercărilor. Care rezistă la încercări. Care înţelege că doar cu dreptate, fără putere, nu se fac multe. Istoria nu este milostivă. Nu iartă slăbiciunile. Fără oameni potriviţi, suntem pierduţi. Dacă îi ascultăm pe lingăii anemici, suntem pierduţi. Dacă cedăm în faţa forţelor de destrămare, suntem pierduţi. Maghiarii niciodată nu-şi mai pot permite luxul slăbiciunii. Numai ce putem apăra, numai acel lucru este al nostru. Aceasta este legea şi acesta este destinul nostru. De aceea, pentru noi fiecare meci durează până când îl câştigăm. De aceea nu s-a sfârşit istoria maghiarilor nici la Mohács, nici la Şiria şi nici la Trianon, şi de aceea va străluci fiecare piatră a coroanei lui Sfântul Ştefan.

  Stimaţi comemoratori!

  Următorul deceniu nu va fi deceniul descensiunii şi nici al pierderilor, ci deceniul sporirii şi a construirii ţării. Lumea este în mişcare. Schimbările sunt tectonice. Statele Unite nu mai
  şade singură pe tronul lumii, Eurasia se reconstruieşte cu mare forţă, încheieturile Uniunii Europene scârţâie sperând să se salveze cu un salt mortal. Sub picioarele vecinului nostru estic se
  cutremură pământul. Şi Balcaniul este plin de întrebări care-şi aşteaptă deocamdată răspunsul. E pe cale să se nască o nouă ordine.
  Şi în lumea noastră, în vieţile noastre bat la poartă mari schimbări. Secole de-a rândul am considerat pierderile ţării noastre nişte lovituri ale sorţii ce nu puteau fi parate. Inclusiv
  în ultimul secol. În lipsă de forţă proprie am aşteptat ca din neantul legendelor să sosească armata miraculoasă, salvatoare, care să întoarcă destinul maghiarilor. Priviţi istoria din ultimul
  secol. Trebuie să înţelegem profunzimea schimbărilor din ultimii zece ani. Să nu ne speriem de ceea ce vedem: noi suntem cei pe care îi aşteptam. Da, noi suntem cei care vom răsturna destinul
  Ungariei. Sperăm ca generaţia noastră, cea de-a patra generaţie a Trianonului, să-şi îndeplinească menirea şi să ducă Ungaria până la porţile victoriei. Dar lupta decisivă trebuie dusă de generaţia
  următoare, cea de-a cincia de la Trianon. Aceasta trebuie să facă ultimii paşi. Cum este scris: “Adunaţi-vă puterile. Înainte de toate. Apucaţi-vă de cea mai simplă treabă. Înmulţiţi-vă, ca
  sporindu-vă să vă puteţi apropia şi de Dumnezeul cel infinit.” Nu va fi uşor şi nici simplu, dar va merita. Vă aşteaptă vremuri mari. Pregătiţi-vă, pregătiţi-vă în fiecare zi. Unagiara înainte de
  toate, Dumnezeu deasupra noastră a tuturora.

  Hai, Ungaria! Hai, maghiarii!“”

  • @bps :
   La fel cum Imperiul Otoman nu a putut pastra teritoriile unguresti ocupate, asa cum Imperiul Habsburgic nu a putut pastra teritoriile unguresti ocupate, nici Ungaria nu a putut pastra teritoriile cotropite.
   Nu a fost nicio conspiratie internationala impotriva Ungariei.
   Popoarele cotropite si-au recuperat teritoriile si au format statele nationale moderne de astazi.
   In afara de Imperiul Otoman si de Imperiul Habsburgic, nimeni nu a incercat sa cucereasca Ungaria, nimeni nu a incercat sa ocupe teritorii maghiare.

  • Doar am citat discursul recent.
   Sunt sigur ca sunt si puncte care nu sunt istoric corecte. Sincer nu ma pricep.

  • Dupa cum bine spui ,inca ramai tributar unei constructii imperiale numite Austro- Ungaria, care ingloba in scurta ei existenta si alte natiuni . Aceste natiuni au dorit de veacuri sa fie independente si asa s-a creat in urma tratatului de la Trianon (natiune maghiara a fost cea care a pierdut razboliul ,nu uitai citi morti a facut acel razboi mondial si de cine a fost el pornit ).Uniunea Europeana va dat dat marea sansa de a exista ca stat unitar si independent , ati semnat de buna voie toate tratatele de dupa primul razboi mondial , de dupa cel de al doilea razboi mondial si toate tratatele ce contin Uniunea Europeana ca un intreg si o veti face si de acum inainte . Ungaria este o tara mica , cu o populatie mica ca numar de persoane si nu are nici capacitatea umana ,nici forta materiala , de a construi o forma de uniune desprinsa din UE . Tot ceea ce puteti face este doar la nivel de acumulare de voturi pentru un efemer conducator de stat . Asadar sunteti intr-o grava eroare , nu puteti sustine cu nimic o alta constructie , nici politica ,nici militara , nici administrativa . Visele colective sunt minunate ,dar trezirea este cruda de cele mai multe ori si aveti in fata chiar propriul dumneavostra exemplu . Nu uitati Trianon si Versailles si nici armata romana ajunsa la Budapesta si nici unica sansa de a fi parte a UE si NATO. Poparele, ce sau desprins din constructia numita imperiu Austro-Ungar au avut si ele visul lor de libertate, de care vad ca nici nu va pasa nici nu va intereseaza . Aceste tari , Cehia, Slovacia , Slovenia , Croatia etc, etc , sunt libere si independente si respecta partea de populatie de etnie maghiara . A va respecta stramosii este exemplar la nivel de intelegere dar ai folosi in aceste vremuri doar in scop electoral este trist si rusinos .

  • Scuze .Am trimis textul necorectat ,mai jos o sa apara cel corect daca il ataseaza redactia .

  • „Nu am devenit nici land german, nici vilaiet turcesc şi nici republică sovietică.” Au fost doar vilaet otoman si land austriac, va rog sa faceti deosebirea.

 3. In timp ce ungurii infiereaza LGBT, si bine fac ,la noi se face propaganda masiva in media pro LGBT.
  Neomarxismul de tip nou promovat de USR PLUS prinde de minune atunci cand nu citesti mai mult decat o eticheta de sticla de bere.
  Marele pericol nu mai e comunismul ,ala e disparut demult,neomarxismul analfabetilor este mult mai periculos.
  Ce s-a intamplay cu filmul Pe aripile vantului ,e cea mai buna dovada de neomarxism in care cenzura reapare la fel ca la bolsevici.
  Lasati Ungaria ca ne da lectii la toate capitolele.

 4. Pentru că promovarea marxismului va alimenta iliberalismul, simplu, cauză și efect

 5. Ideologiile sunt inumane, nu au mama nu au tata.
  Toate dispar mai repede sau mai tarziu de obicei cu daune puternice.
  Ideal ar fi sa eviti daunele, daca nu barem sa le minimizezi.

 6. Sper sa avem cruciada împotriva lgbtistilor și in Romania

  • A fost un referendum ,daca tii minte , pe aceasta tema .

  • Eu mi-as dori o cruciada impotriva hotilor, coruptilor, bigotilor, incompetentilor, ticalosilor de orice fel cocotati in functii publice, ipocritilor, canaliilor , imbecililor care posteaza cretinatati pe forumuri, a celor care incita la ura samd
   Ca sa revin la articol, puncteaza foarte bine anumite specificitati ale mentalului colectiv maghiar. Un popor usor de capturat de politicieni parsivi precum orban viktor care stie exact ce csardas sa le cante la ureche

 7. „Populația de romi de aproximativ 800.000 de indivizi reprezintă cam 8% din populația Ungariei.”
  8% din populatia Ungariei?!
  Si are Autonomie teritoriala cu Presedinte, parlament, etc, adica cu TOATE cele din Legea autonomiei tinutului secuiesc, asa cum vrea Viktor Orban pentru minoritatea maghiara din Romania?!
  Orbane, da-le Autonomie, sunt 8% din Populatia Ungariei, in Romania minoritatea maghiara are putin peste 6%!!!!!!!!
  O natie primitiva, sovina prin definitie, nici azi nu le-a isit din cap ca au facut parte din imperiul austro-ungar, traiesc inca in urma cu sute de ANI!
  Lasand gluma la o parte, cred ca trebuia masurata si Opinia fata de români, cred ca mergea spre 100%!!!

  • Nu numai ca nu le-a iesit din cap ca au facut parte din imperiul austro-ungar, dar le-a ramas inradacinata o atitudine imperiala . nu se lasa calcati in picioare! Nu vor sa fie slugi, maghiarii n-au talent! N-au proverbe de genul ” capul plecat sabia nu-l taie ”….majoritatea se ghideaza dupa ” Hungary First ”, nu iau lumina daca nu le trebuie de la bruxelles sau washington, fac infrastructura cu chinezii daca e mai buna si mai ieftina, modernizeaza centrale atomo-electrice cu rusii, n-au greturii ideologice cand e vorba de economie si de nivelul de trai!

  • cand am avut noi ca romani un lider carismatic, care sa stie sa tina un discurs in fata unei multimi? sa te faca sa vibrezi? sa fii mandru ca esti roman?

  • @ipopescu Frate, cât am râs la faza cu chinezii și lucrurile bune și ieftine! La faza cu rușii și centralele nucleare nu știu dacă să râd sau să plâng.

   @lili Cum să le dea autonomie, n-ai văzut că Ungaria ajută minoritățile atât de mult încât dă lecții de toleranță vecinilor?

  • @lili _ „…cred ca trebuia masurata si Opinia fata de români”

   Haaretz a privit cu atenție, în mod firesc, la atitudinea maghiarilor față de evrei, mai ales că d-nii Viktor Orban și Bibi Netanyahu (cercetat în mai multe dosare de corupție) sunt prieteni apropiați. În altă ordine de idei, nici atitudinea românilor față de evrei nu este una foarte favorabilă, conform acelorași sondaje.

   În ceea ce privește iredentismul, șovinismul, revizionismul maghiare, reprezentând blocarea mentalității în proiectul Evului Mediu, ele sunt întreținute de politicienii de la Budapesta prin profundă și energică manipulare. Un ajutor consistent este oferit de biserica maghiară, finanțată în acest scop tot de politicieni.

  • @ipopescu
   De asta are nevoie Romania ? De lideri mesianici , precum Lenin, Stalin, Hitler, Orban Viktor, Dragnea Liviu (ar vrea el) ? Sau de institutii puternice, democratice, decuplate de la bunul plac al mai marilor zilei care sa faca ce vor cu ele doare pentru ca au adoratia unui ipopescu, iionescu, igeorgescu, istanescu sau iicsulescu ?

  • in romanistan 20la suta sunt rommi si se dubleaza la fiecare 50 de ani nu gasesti un satuc sa nu aiba citeva clanuri si nu mai vorbesc de orase ca craiova tg mures si chiar buchales la fiecare 10 metri vezi cite un bronzat

 8. in Ungaria locuiesc unguri nu a ungari ! articol semnat Redacția plin de greșeli și informații luate .. habar nu am de unde scris intr-un ritm aiuritor .

 9. ”limba maghiară e și ea una dintre rădăcinile principale ale naționalismului și autoproclamatului excepționalism maghiar” – cum poți crie o astfel de tâmpenie, și o mai și scoți în evidență……
  Conform aceleiași gâdniri putem spune că limba română e una din rădăcinile principale ale naționalismului și autoproclamatului excepționalism român. Nu-i așa?

  • @Robert: păi, în manualele de istorie a românilor ăsta chiar este un argument. Și e destul de amplu expus. Și nu e total invalid. Dacă nu aveam un astfel de argument cum crezi că se putea uni Transilvania cu România? Cine de la Trianon din cei care contau (americanii, englezii și francezii) ar mai fi acceptat integrarea Transilvaniei în România dacă în teritoriul respectiv nimeni nu vorbea română? Primul război mondial a fost dus pe două coordonate: naționalism și imperialism. Cât despre excepționalism, absolut toți dictatorii din istoria recentă au apelat la imaginea de superioritate a poporului pe care îl „călăresc”. Și a ținut de fiecare dată! De ce nu ar mai ține și acum???

  • Stimate Robert,
   Nu e chiar o tampenie. De cativa ani ma chinui sa invat maghiara si am mari dificultati. Asta ma face sa ii inteleg mult mai bine pe bietii copii maghiari din Romania carora li se cere sa invete romana la acelasi nivel ca un copil roman. Dar asta e alta problema, una care ar trebui analizata separat.
   Ceea ce vrea sa evidentieze autorul este caracterul unic al limbii , neinrudita cu nici o limba indo-europeana care il face pe maghiarul de rand , mai putin instruit, dependent in totalitate de cel care controleaza comunicarea publica. in cazul de fata Orban Viktor si al lui Fidesz. Nu degeaba s-a dus si se duce o lupta teribila in Ungaria pe aservirea mass media . CONTROLUL COMUNICARII PUBLICE CATRE POPULATIA MAGHIARA DE UN ANUMIT NIVEL. Daca va uitati la structura votului din Ungaria veti vedea ca Fidesz si OV sunt votati preponderent in mediul rural si mic urban si mult mai putin in marile centre urbane cu un nivel mult mai ridicat de educatie si acces la informatii alternative. Si , bineinteles de catre maghiarii din „karpat medence” care au fost practic cumparati cu pasapoarte maghiare. Egészségedre !

  • Pentru ca Redactia e plin cu Securisti…!?!

 10. „Conform unui sondaj Eurostat din 2016, doar 42,4% din ungarii cu vârste între 25 și 62 de ani vorbesc și o altă limbă pe lângă maghiară. Pentru comparație, în Polonia 67% din populație cunoaște cel puțin o limbă străină.”

  As intreba de curiozitate care este procentul in Franta, Germania sau de ce nu in Romania. Doar asa comparativ. Sau nu ne place sa ne privim in oglinda

 11. Dupa cum bine spui ,inca ramai tributar unei constructii imperiale numite Austro- Ungaria, care ingloba in scurta ei existenta si alte natiuni . Aceste natiuni au dorit de veacuri sa fie independente si asa s-a creat in urma tratatului de la Trianon (natiune maghiara a fost cea care a pierdut razboiul ,nu uitati citi morti a facut acel razboi mondial si de cine a fost el pornit ) Romania ca stat unitar si independent .Uniunea Europeana v-a dat dat marea sansa de a exista ca stat unitar si independent , ati semnat de buna voie toate tratatele de dupa primul razboi mondial , de dupa cel de al doilea razboi mondial si toate tratatele ce contin Uniunea Europeana ca un intreg si o veti face si de acum inainte . Ungaria este o tara mica , cu o populatie mica ca numar de persoane si nu are nici capacitatea umana ,nici forta materiala , de a construi o forma de uniune desprinsa din UE . Tot ceea ce puteti face este doar la nivel de acumulare de voturi pentru un efemer conducator de stat . Asadar sunteti intr-o grava eroare , nu puteti sustine cu nimic o alta constructie , nici politica ,nici militara , nici administrativa . Visurile colective sunt minunate ,dar trezirea este cruda de cele mai multe ori si aveti in fata chiar propriul dumneavostra exemplu .Vremea calaretilor ce maturau stepele limii a trecut de mult , acum suntem doar oameni pe aceasta planeta indiferent de ce ne asumam ca apartenenta . Nu uitati Trianon si Versailles si nici armata romana ajunsa la Budapesta . Acum avem cu totii unica sansa de a fi parte a UE si NATO. Popoarele, ce s-au desprins din constructia numita imperiu Austro-Ungar au avut si ele visul lor de libertate, de care vad ca nici nu va pasa ,nici nu va intereseaza . Aceste tari , Cehia, Slovacia , Slovenia , Croatia etc, etc , sunt libere si independente si respecta partea de populatie de etnie maghiara . A va respecta stramosii este exemplar la nivel de intelegere dar a-i folosi in aceste vremuri doar in scop pur electoral este trist si rusinos .
  SCUZE prima data am trimis textul necorectat .

 12. Nu în fiecare zi apare un articol în media noastră care să scoată la suprafață în comentarii un asemenea arsenal de ură. Și, ca întotdeauna în istorie, o ură față de o minoritate.
  De asemenea, cu greu poți găsi ceva mai aberant decât ura în masă față de persoane cu alte obiceiuri sexuale decât cele percepute în doctrina religioasă creștino-iudeică a fi „corecte”.

  Ne declarăm creștini convinși, dar ura ne e ghidată exclusiv de Vechiul Testament, de preceptele iudeice ale religiei noastre (Noul Testament nu prea are în el pasaje despre ce să urâm). Iar dacă avem ocazia, suntem în stare să călcăm în picioare cele Zece Porunci. Ura nu ține seama de principii, altele decât cele care legitimează ocazional existența ei. Dacă în fix același set de principii există și precepte opuse urii, sunt făcute uitate repede.

  De aproape două mii de ani creștinii îi urăsc pe evrei, uitând cu cea mai mare comoditate că mai mult de jumătate din preceptele celor două religii sunt comune. „L-au ucis pe Iisus și nu cred în El!“. Normal că l-au ucis, altfel în ce alt mod și-ar fi arătat ființa dumnezeiască, dacă nu prin Înviere?! Nu de asta a fost trimis între oameni? Nu asta a fost vrerea Tatălui?

  De mai bine de o mie de ani creștinii îi urăsc pe musulmani, uitând că pentru musulmani Iisus este penultimul Profet și o figură extrem de importantă în Islam. Diferența e că ei consideră că a mai existat unul, Mahomed, la ceva vreme după. Creștinismul e pentru Islam ceea ce Iudaismul e pentru Creștinism. Dar alegem să îi urâm pentru că nu cădem de-acord cine a fost ultimul trimis al lui Dumnezeu pe Pământ. Deus vult!

  Drepturile Omului de fapt nu există decât declarativ. Ne vom prevala de ele când ne vine la socoteală, normal, dar numai atunci. Conceptul e prea înalt, prea larg și prea nou pentru mințile încorsetate de două mii de ani în aceleași obiceiuri de a urî pe „celălalt”. Celălalt are altă culoare a pielii, celălalt are altă credință, celălalt are alte obiceiuri. Suntem toți oameni, avem aceeași alcătuire. Dar fiecare grup își revendică supremația cu râvnă.

  „Iar ăștia cu LGBTQ? Cine sunt ei să aibă drepturi?”
  Păi sunt poate cel mai vechi grup dintre toate. Sunt pomeniți încă din Vechiul Testament ca fiind „Dușmanul”, ceea ce înseamnă că existau dinainte de primele scrieri religioase iudaice.
  Dacă suntem cu toții oameni creați de Dumnezeu, prima generație fiind Adam și Eva, înseamnă că și ei tot de-acolo se trag, cumva, că nu sunt altă specie.

  Dar de ce ne-am aștepta la ceva bun de la oameni când Sfânta Scriptură spune clar că la a doua generație deja inventaserăm fratricidul?! Poate ne-om trage din Adam și Eva, dar modul de a gândi ne-a rămas de Cain.

  • Poate sa stea la masa intunericul cu lumina?
   Exista rau si bine in lumea asta?
   Ajutam pe cei cazuti sa se ridice?
   Relativismul nu face de loc bine, raului i spui pe nume si binelui la fel.
   Luptam cu pacatul nu cu pacatosul.
   Lucifer inseamna aducator de lumina dar el este intuneric.

  • Pe puncte:
   1. „Întunericul” și „lumina” nu numai că stau fix la aceeași masă, sunt două concepte care se validează unul pe celălalt. Dacă nu ar exista unul, nu ai fi conștient de existența celuilalt.
   2. Rău și bine? Foarte relativ. Tu pentru islamistul fundamentalist ești parte din „rău”. Nu crezi în Mahomed ca fiind Profetul. Ești tu „rău”? Pentru o parte semnificativă a lumii ăsteia, da. Tu nu dai doi bani, ești convins că ești parte din „bine” iar ei sunt parte din „rău”. Și vă veți vedea unul pe celălalt ca pe „dușman” perpetuu, până când vă veți ucide (se face de mai bine de o mie de ani) sau până când veți hotărî că aveți amândoi drepturi egale în a exista pe Pământ, caz în care tocmai v-ați revizuit un pic religiile și credințele și ați descoperit un concept comun de „bine”, pentru amândoi.
   3. De ce „luptăm” cu păcatul când singurul Judecător plenipotențiar al păcatului în creștinism este Dumnezeu? „Să ridice piatra primul și s-o arunce cel fără de păcat”, parcă așa zicea Iisus în Evanghelia după Ioan, nu? Luptă cu păcatul din tine, nu cu ale altora, pentru ale altora există Dumnezeu. Dar vezi că e o luptă cam inegală, mai ales cu păcatul trufiei, dacă te-ai apucat să te substitui lui Dumnezeu în dreptul de a Judeca.
   4. Uiți că Lucifer, în Creștinism, a fost la începuturi un înger. Un înger care și el a vrut să i se substituie lui Dumnezeu.

  • Poate fi adevarat ,dar numai partial , ceea ce spui . Ceea ce nu spui este insa acceptul al tot mai multor oameni atasat acestui concept democratic , numit drepturile omului, ce capata – zi la zi- noi intelegeri sau mai bine zis din ce in ce mai multi oameni (negri , albi , sau indiferent cum sunt ei )inteleg si accepta ca valoare universala notiunea de OM. Cei ce inca nu pot face asta sunt cei care nici nu pot si nici nu vor sa inteleaga .

  • @de la valeeeeu: stimate cititor, cred că ai lecturat ce spuneam în cheie absolut greșită, tonul a ce am spus în postarea inițială era de amărăciune profundă.

   Consider Drepturile Omului ca fiind absolut fundamentale. Ale tuturor oamenilor!

   Ce făceam era doar să ilustrez cu argumente luate chiar din Creștinism cum niște oameni se cațără pe semnul Crucii fără a avea niciun drept, distorsionând spiritul și nesocotind litera Creștinismului pentru a propaga ad nauseam idei xenofobe, majoritatea lor antice și, în ciuda accesului liber la educație în Europa, încă de actualitate.

  • @Stratosfericu’
   Un dus rece legat de o mare universitate a Europei:

 13. Am stat 15 minute din viață ascultându-l pe un olandez (să zicem, deși accentul din engleză nu e olandez, mi-a părut tot middle-eastern) cum se plânge de universitatea din Amsterdam. Concluzia fiind că e un hub de extremă stângă. E problema lor, sincer.
  Mie mi-a fost deportat un sfert din familie de către puterea stalinistă în Siberia, m-am născut și am crescut în cea mai neagră perioadă a comunismului românesc, așa că lecții despre comunism și stalinism de la un olandez… a fi scutit, sincer, am povești mult mai negre decât știe el despre Stalin.

  Dar…

  Ce legătură e între politica de dreapta și cea de extremă dreaptă? Ce au în comun Abraham Lincoln, FDR, Reagan, Churchill sau Thatcher cu Hitler, Mussolini, Horthy sau Viktor Orban? Nimic. Ce legătură e între JFK sau Clinton și Stalin, Pol Pot sau Ceaușescu? Niciuna!
  În schimb există una foarte strânsă între Stalin, Pol Pot, Hitler, Mussolini, Ceaușescu și Viktor Orban. Sunt toți extremiști, de dreapta sau de stânga, cu porniri dictatoriale, oameni care au distrus minorități în societățile conduse de ei, oameni care au călcat în picioare drepturile cetățenilor țărilor lor…

  Minciuna care se propagă în ultimii câțiva ani, iar bucata asta de propagandă o ilustrează foarte bine, e că dacă nu ești de ultra-dreapta înseamnă automat că ești de extremă stângă.
  Ce legătură are marxismul cu egalitatea oamenilor în drepturi? De ce o societate care se pretinde dezvoltată (iar Europa are această pretenție) trebuie să fie apărată folosindu-se stafia unei mișcări de extremă care, în realitate, și-a dovedit cu vârf și îndesat ineficiența profundă, și anume comunismul marxist?

  BPS, tu personal știi ce presupune de fapt marxismul, cu adevărat? Eu zic că nu. La fel cum nu știe nici olandezul cu accent oriental în engleză, la fel cum nu știe nici toată populația SUA care o dă înainte cu acuzații de marxism pentru orice, la fel ca oricare extremist de dreapta care la orice argument împotriva credințelor sale politice acuză automat de marxism. E un fel de „ba pe-a mă-ti” folosit la absolut orice.
  Nu voi continua dialogul decât dacă vii cu argumente solide, pentru că nu văd rostul altfel. Ce am avut de spus am spus în comentariile precedente.

  • Societatea occidentala dezvoltata nu are nevoie a se apara de nimeni . Societatea occidentala de tip European nu are nevoie de protectie in fata nimanui . Toti ceilalti viseaza sa ajunga occidentali chiar daca unii injura – la greu – occidentul . Bunastarea ,nemaintilnita pina acum in nici o alta forma de organizare umana , face din occident si din UE – uriasul – tuturor vremurilor . Democratia si drepturile omului (oricarui om )si -domnia legii – in cooperare strinsa cu avansul tehnologic si cu respectarea si totodata valorificarea meritrocratiei , produc , toate la un loc – bunastare . Ceea ce vedem este , insa, un atac al tuturor impotriva binelui si invidia sau neputiinta altora esta cauza a tot ceea ce vedeti in lume .

  • @de la valeeeeu: aici o să te contrazic, dacă îmi dai voie. Societatea occidentală europeană are nevoie de protecție încă. Pentru că, optând pentru ideea de uniune cu mulți membri cu drepturi absolut egale, și-a „asigurat” un drum extraordinar de greu, bazat pe negocieri interminabile, cu membri care din când în cand își bagă picioarele ca și când nu ar fi în primul rând soarta lor la mijloc. A se vedea cazul UK sau al Greciei.
   UK încă nu a apucat să simtă urmările Brexit-ului, mai are jumătate de an. În schimb, ca părere personală, am vizitat Atena de două ori: în 2000, când mi s-a părut un oraș foarte plăcut și cu nimic mai prejos decât altă capitală a continentului, și în 2018, când m-a îngrozit halul în care arăta orașul.
   Ca orice structură, societatea occidentală continuă să existe doar dacă se apără cum poate mai bine de pericolele din interior: tiranie apărută în urma voturilor date demagogilor, corupție sistemică, dezbinare pe baze etnice… Democrația nu valorează prea mult câtă vreme oamenii care votează nu văd dincolo de mirajele înscenate de cei cu aplecare dictatorială. Cazul Germaniei în 1933 e uitat, se pare.

  • Nici nu se putea altfel la inceputurile formarii UE. Era obligatoriu ca fiecare stat sa decida si ca decizia luata sa fie unanima , asta din motive lesne de inteles .Acum lucrurile se vor schimba ,decizia va fi luata cu o majoritate de voturi . Imensele sume de bani puse in joc modifica totul . Cred ca este clar cum ca nimeni nu da nimanui nimic chiar degeaba . Daca te gindesti la protectia militara , atunci trebuie sa fi observat cererea clara a Frantei de as asuma protectia nucleara a Europei (desigur ca nu crede nimeni ca nu are si acceptul Germaniei in aceasta situatie ca prima forma de acceptare). In acelasi timp si crearea unei armate Europene ,ce va fi in imaginatia mea formata si cu parti din NATO este parte a unui viitor comun . Singura necunoscuta este insa momentul in care si Germania isi va asuma aceasta latura militara . Rezultatul acestui efort comun va insemna crearea unei forte militare si economice extraordinara . Desigur ceea ce citesti este doar crezul meu de viitor .

  • Crezul tău sună bine, punerea lui în practică e însă destul de dificilă, cel puțin momentan. Vom vedea ce urmează.
   Cât despre asumarea de către Germania a laturii militare a Uniunii…
   Germania nu e ea însăși sigură dacă a fost sau nu încă reprimită în rasa umană, după ultimul Război Mondial (parafrazez un personaj dintr-un sitcom politic britanic). Pe de-o parte Germania se va ține cât mai mult departe de posibilitatea de a fi acuzată de intenții militaristice, iar pe de alta, când va accepta, nu puțini vor fi actorii internaționali care vor gândi „alooo, iar o luați pe calea 1914 – 1918 și 1939 – 1945?“. Chiar dacă o Europă întreagă ar zice că e OK, reacția britanicilor va fi negativă, a rușilor va fi vehementă, și nici America nu va fi entuziastă. Așa că nu mi-aș ține răsuflarea până atunci, posibil să treacă încă niște ani mulți. Iar între timp trebuie rezolvate cele mai multe fricțiuni actuale, generate de tot soiul de atitudini de „neam superior altora, mândru și independent”.

  • Asa este cum spui , este chiar stratosferic ca Germania sa incerce in acest moment a face asta (sa se inarmeze sau sa isi asume la nivel European propria inarmare ),dar viitorul nu este chiar asa de sigur , mai ales daca doamna actual cancelar (are acum niste procente uriase de acceptabilitate a poporul german ) nu va dori sa isi continue drumul atit de pacifist si va lasa pe altcineva sa faca ceea ce tocmai am zis . Pe undeva din ce in ce mai multi vor sa o oblige sa faca asta ,de aici si renuntarea ce este inca exprimata public . Oricit de stratosferic vrei sa fii ,ma bucur ca pot vorbi cu cineva -ultra cerebral- .

  • Întrebarea dureroasă e „pe cine”?
   Toți cei văzuți ca urmași și discipoli ai ei au cam dat cu fundul de pământ (paradoxal, toți au trecut prin fruntea Ministerului Apărării):
   – Karl zu Guttenberg, pregătit cu grijă, cu imaginea atent cultivată, prezentat ca un star, întotdeauna lângă nevasta lui frumoasă (ce imagine, ar fi fost cancelar ca von Bismarck, cât ar fi avut el chef să fie), a fost prins cu pasaje plagiate în teza de doctorat, și-a dat demisia și s-a retras practic din viața politică (la ei se poate);
   – Ursula von der Leyen a fost trimisă la Bruxelles, mai mult ca un fel de pedeapsă dulce, e văzută ca fiind moale de aripa conservatoare a CDU, și a avut poziții destul de lipsite de substanță în anumite chestiuni;
   – Annegret Kramp-Karrenbauer pare că nu are încă „dinții” necesari și e posibil să mai treacă ceva vreme până îi cresc.

   Așa că… „hai spune cine? cine?” :))

  • Din acest unic motiv , va ramane tot actualul cancelar poate macar jumatate transformat peste noapte . Nu are cine , asa este . In fapt pe intreg mapamandul este unica , chiar daca pare cam mult spus .

  • În acest moment, da. Acum 35 de ani a mai fost una, „Margarethe Rohrdacher” . Doar că era englezoaică upper class și striga prin Camera Comunelor „NO NO NO THIS LADY IS NOT FOR TURNING!” :))
   În rest, cam același aluat. Cea mai comună trăsătură a lor e că nu te lasă rece: ori le apreciezi și le respecți, ori le urăști din tot sufletul, cu sete. Asta e ceea ce lipsește și Ursulei von der Leyen, și doamner Karrenbauer, deocamdată. Și ce îi lipsea Theresei May.

  • Ca sa fiu in totalitate sincer chiar daca iti pare absurd – nu urasc pe nimeni – stau spectator si incerc doar sa ma proiectez in viitor la nivel de intelegere . Nu este tocmai un lucru usor sa descifrezi din noianul de fake-uri concretetea .

  • Stimabil interlocutor, nu ești spectator total. Ai o voce, ți-o faci auzită într-o discuție. Vocea exprimă părerea ta despre cum socotești că e bine să evolueze niște lucruri, într-un mod echilibrat și cu ceva argumente. Putem cădea oricând pradă unei idei fake, dacă nu o analizăm pe TOATE părțile, cu tot ce implică.
   E un exercițiu pe care noi, ca nație, l-am pierdut din ’45 până în ’90, l-au recăpătat unii dintre noi după aceea… Doar ca majoritatea lor să îl piardă odată cu speranța unei societăți bazate pe legi valabile pentru toată lumea. Acum mai avem puțini capabili de un discurs argumentat, iar lor li se cere revoltat să tacă naibii odată.

  • Cumva , nu iei in calcul si posibilitatea ca vocea pe care o auzi poate nu reprezinta in totalitate ceea ce tu numesti -parere – personala . De foarte multe ori o parere nu este echivalentul – gindirii – unei persoane si ea este spusa(parerea ) functie de scopul reprezentat de dorinta cuvintatorului sau textierului doritor de a culege doar alte pareri . . Mai degraba – testarea in sine – este parte a cuvintelor celor care vor sa faca asta .

  • Atunci vocea respectivă recurge la o formă de manipulare. Dar nu e ceva grav: e greu să comunici fără să TE comunici și tu pe undeva.

 14. Cifrele astea arata, sec, fragilitatea mitului unui oarecare grad de civilizatie al maghiarilor.
  Mai straduiti-va, frati maghiari, mai invatati si voi cate ceva… mai usor cu lectiile, mai multa osardie cu burta pe carte.

 15. bps… ori e pierdut cu mintea, ori cu psihicul, ori cu ambele !

  • Am îndoieli. Poate fi un exponent plătit să posteze idei de extremă dreaptă pe site.
   Sau este un om obișnuit care chiar simte că extrema dreaptă este o idee bună, dar nu are argumente temeinice pentru a susține punctul de vedere. Pe principiul „n-ar fi rău să fie bine cum zic ei că va fi”. Nu e nici primul nici ultimul care se sperie de un viitor incert și învinovățește pentru această incertitudine pe „celălalt”.

  • Multa lume isi construieste cite un adevar propriu greu de combatut ,ce imbina parti de realitate cu minciuni intentionate sau cu omisiuni din partea de adevar a faptelor sau exista alti oameni care raman ,indiferent cit inainteaza in timp , la o virsta oarecare , peste care nu mai pot face saltul . Vor repeta la nesfirsit acelasi lucru indiferent ce motivatii clare , obiective, le sunt aduse in fata . Adevarul este numai al lor .

 16. Regatul maghiar infiintat la anul 1000 in calitate de marca de aparare a Imperiului Romano-German ( devenit Sf. Imperiu…), reprezinta un caz unic de succes nesperat unui grup de invadatori invinsi definitiv in batalie cu 45 de ani inainte si ramasi fara puterea de a actiona.Cu vreo o suta inainte avarii nu au avut sansa asta, sa fie pastrati la marginea Imperiului Carolingian, adica tot in Panonia, sa li se dea un mic teritoriu, o structura de stat, un nume, o coroana stricto-sensu, o religie, o misiune militara, respectiv de aparare fata de ulterioare invazii, o misiune religioasa apostolica, adica sa ii converteasca la catolicism pe cei de la rasarit de ei, sa li se stabileasca clasa conducatoare dintre etniile aflate in uniunea tribala invinsa vorbind in limba ei pentru a nu fraterniza cu vecinii si a nu incerca inca o intrare in imperiu pe motiv de limba comuna, sa i se alature ca supusi oamenii din populatia locala sigur eterogena, cel putin slavi de nord, slavi de sud, germani si valahi, poate si avari.
  Oricine ar fi evoluat probabil la fel vorbind o limba non-europeana, o asemenea situatie nu se mai intamplase, chiar si Charlemagne primise niste grupuri de avari in imperiu.
  Imperiul Roman a stipendiat popoarele aflate la marginea imperiului pentru incetarea atacurilor si asigurarea apararii, dar nu s-a implicat in stabilizarea si organizarea lor ca stat, le-a lasat in plata Domnului, motiv pentru care in final aceste popoare au navalit la Roma. Dacia, stat cu teritoriul lui in momentul cuceririi si apoi parte integranta din statul roman, avand o anumita mentalitate specifica formata in timp, nu si-a revarsat oamenii peste fosta metropola, atunci cand s-a putut.
  Un cap politic de exceptie acest imparat romano-german Otto III, desi un om foarte tanar, nu stiu daca i s-a multumit indeajuns.
  Judecand dupa ADN, cu o componenta finica foarte firava ( o,5%) si se pare tot pe atat ugrica, dar nespecificata in mapa y-dna a tarii vecine, maghiarii de la inceput nu mai sunt, dar ceea ce conteaza este limba si in special mentalitatea, sprijinita printre alte teorii politico-istorice mult repetate, si de o teorie antropologica fulminanta apartinand unor cercetatori italieni, sustinuta se afirma de cateva universitati americane si prezenta in mediul comunicational on-line.
  Prima populatie a Europei au fost ungarii/ungurii (Hungarians) fino-ugrici, indo-europenii ulteriori fiind ” o fantoma”, care doar au demantelat calare civilizatia acelora; Hungarians au plecat acum vreo 2000 de ani, insa a revenit un grup pe la 885 e.n. exact in punctul de plecare, respectiv in Bazinul Carpatic, aducand cu el o limba noua aglutinata de inspiratie sumeriana.Singurul grup de oamenii care nu au cautat apa, respectiv Dunarea din Campia Panonica, mi-as permite sa observ.Oricum, o teorie care sa valideze prin ea insasi dubla migrare incoa-si-incolo vine perfect pe ideea dreptului primului venit in viziune ungara, aceea a dublei migrari in corpore a populatiei de la nord de Dunare in sudul fluviului, pe urma inapoi, motiv pentru care Bazinul Carpatic era gol-golut in perioada de interes.
  Cu asemenea instrumente culturale folosite pe plan mondial in serviciul mentalitatii de exceptionalitate, cu propaganda iredentista puternica si permanenta, diaspora loiala si bine pregatita, nu te astepti la liberalism.

  • Teorii au fost si vor mai fi . O singura intrebare este de acceptat : pina unde ne putem intorce in timp ca sa revendicam cumva – primatul – in aceasta atit de disputata teza . Cum -numai omu-i schimbator pe pamant ratacitor – , indiferent de ceea ce ne spun textele istorice sau mai nou analize genetice(daca ele sunt adevarate ) , atit de putine si atit de greu acceptabile (unele dintre el ), prin prisma cuvintelor ce ne inconjoara mereu si care ne arata cum invingatorul este cel care face istoria ,doar ne amagim si folosim in momente -date -doar ceea ce ne avantajeaza . Propaganda este una, dar concretul este alta .

  • @Albina: din păcate ai dat un argument-întrebare care nu servește neapărat scopului nostru. Un precedent juridic creat deja arată că te că te poți întoarce și cu 1800 de ani în urmă: Israel. Ultima perioadă când a fost organizat ca diviziune administrativă a evreilor a fost înainte de anul 150 era noastră, ca provincie romană. După aceea evreii au fost practic dați afară din teritoriu, cei mai mulți dintre ei.
   Dar… Ce se năștea în 1948? Statul Israel, pe un teritoriu protectorat britanic, fost al Imperiului Otoman vreo 4 secole, în care evrei existau în continuare, dar nu erau chiar majoritari (sau era discutabilă majoritatea lor numerică față de arabii palestinieni).
   Așa că atenție la detalii, cu asemenea argumente expuse se poate prezenta un caz juridic că Transilvania chiar ar trebui să fie a Ungariei :)).