G4Media.ro

De ce este frontiera irlandeză principalul obstacol în calea Acordului Brexit?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. De ce nu-i dam afara pe britanici pur si simplu pe 29 martie? Si de ce sa nu-i taxam la sange?

  2. Foarte util, pentru mine, acest articol. Incurajez publicarea cat mai des a unor astfel de sinteze pe teme internationale.
    – Ce m-ar interesa in plus: daca iesirea ar avea loc fara acord, ce se va intampla cu cei care au programate si achitate vizite in Anglia imediat dupa 29 martie? Vor avea nevoie de vize de intrare?

  3. Marea problema in Irlanda de Nord este ca sunt comitate intregi cu majoritate, unele larga majoritate, catolica. Alea normal trebuiau sa apartina de Republica Irlanda daca s-a dorit separarea celor 2 populatii. La momentul independentei Irlandei (1921 – 1922) aceasta era prea slaba ca sa comenteze la granita artificiala trasata de catre Marea Britanie. Problema unui eventual referendum e complexa pentru ca cele doua populatii nu sunt grupate uniform ci exista tot felul de enclave. Dusmania si separarea totala intre cele 2 populatii se mentine, cu garduri intre diferitele cartiere si o supraveghere permanenta a celor care ar incerca sa ”pactizeze” cu dusmanul.
    Intr-un fel conflictul e normal, cand aduci colonisti si vrei sa schimbi echilibrul etnic si religios, cum a facut Marea Britanie in nord -estul insulei nu te pot astepta decat la adversitate si ura istorica. Sa nu uitam ca Marea Britanie este un urias pe langa Irlanda (de peste 10 ori mai mare) si a comis cat a ocupat Irlanda sute de ani atrocitati peste atrocitati. Aceste atrocitati si politica de oprimare a facut ca irlandezii sa emigreze masiv in special in SUA. Ce ar mai fi de spus cand nivelul populatiei de la recensamantul din 1841 a fost depasit de abia in 2001!