G4Media.ro

De ce dronele kamikaze iraniene dau Rusiei un avantaj major în Ucraina.…

foto: Wikipedia

De ce dronele kamikaze iraniene dau Rusiei un avantaj major în Ucraina. Lovituri dure date în ultima săptămână – Wall Street Journal

Dronele Shahed-136 furnizate Rusiei au efectuat mai multe lovituri devastatoare în regiunea ucraineană Harkov în cursul săptămânii trecute, spun comandanții ucraineni citați într-o analiză The Wall Street Journal.

Rusia a provocat pagube serioase forțelor ucrainene cu drone iraniene introduse recent, în prima sa desfășurare pe scară largă a unui sistem de armament străin de la începutul războiului, spun comandanții ucraineni.

În cursul săptămânii trecute, dronele Shahed-136 cu aripi delta, revopsite în culorile rusești și redenumite Geranium 2, au început să apară deasupra pozițiilor de blindate și artilerie ucrainene din regiunea nord-estică Harkov, a declarat colonelul Rodion Kulagin, comandantul artileriei Brigăzii 92 Mecanizate din Ucraina.

Numai în zona operațională a brigăzii sale, dronele iraniene – care de obicei zboară în perechi și apoi se izbesc de țintele lor – au distrus două obuziere autopropulsate de 152 mm, două obuziere autopropulsate de 122 mm, precum și două vehicule blindate de infanterie BTR, a spus el.

Înainte de utilizarea actuală pe scară largă a Shaheds, Rusia a efectuat un test luna trecută, lovind cu drona un obuzier remorcat M777 de 155 mm furnizat de SUA, a declarat colonelul Kulagin. O altă dronă iraniană a funcționat defectuos și a fost recuperată, a spus el.

Până în prezent, dronele iraniene par să fi fost desfășurate în principal în regiunea Harkov, unde Brigada 92 și alte forțe ucrainene au desfășurat o ofensivă majoră în această lună, recucerind aproximativ 8.500 de kilometri pătrați, adică aproximativ 3.300 de mile pătrate, de teren ocupat de Rusia și confiscând sau distrugând sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare blindate rusești.

„În alte zone, rușii au o putere de foc de artilerie copleșitoare și se descurcă cu asta. Aici, ei nu mai au acest avantaj al artileriei, așa că au început să recurgă la aceste drone”, a declarat col. Kulagin.

Experții independenți care au examinat fotografii ale resturilor recente de drone din regiunea Harkov spun că acestea par a fi Shahed-136, cea mai recentă evoluție a modelului cu aripi delta al Teheranului.

Scott Crino, fondator și director executiv al Red Six Solutions LLC, o firmă de consultanță strategică, a declarat că Shahed-136 ar putea oferi Rusiei o „contrapondere puternică” la sistemele de armament de înaltă tehnologie, cum ar fi lansatoarele de rachete Himars, pe care SUA le-a furnizat Ucrainei.

„Prezența Shahed-136 în războiul din Ucraina schimbă, fără îndoială, planurile operaționale ale Kievului”, a spus el. „Dimensiunea câmpului de luptă din Ucraina face dificilă apărarea împotriva Shahed-136”.

El a declarat că Shahed-136 poate fi folosit cu mare efect, unul dintre ele vizând un sistem radar, iar cel de-al doilea lovind piese de artilerie. De asemenea, Iranul dispune de sisteme anti-bruiaj care pot face dificilă contracararea forțelor ucrainene, a spus el. „Odată ce un Shahed se fixează pe țintă, va fi greu de oprit”, a spus el.

Utilizarea de către Rusia a dronelor Shahed-136 în Ucraina reprezintă cea mai semnificativă extindere a arsenalului Teheranului dincolo de Orientul Mijlociu, unde Iranul a folosit cu succes vehiculele sale aeriene fără pilot pentru a exercita presiuni asupra Americii și aliaților săi din regiune. De asemenea, evidențiază deficiențele propriului program de drone al Rusiei, care nu a fost capabil să egaleze puterea de foc a vehiculelor aeriene fără pilot înarmate desfășurate de Ucraina.

În ultimii ani, Israelul și Occidentul au acuzat Iranul și reprezentanții săi că au pilotat drone armate pentru a ataca industria petrolieră a Arabiei Saudite, capitala Emiratelor Arabe Unite, soldații americani din Siria, precum și petrolierele din Golful Oman.

Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa de informații din 14 septembrie, a declarat, de asemenea, că este foarte probabil ca Rusia să fi desfășurat pentru prima dată drone iraniene în Ucraina. Observând că Shahed-136 are o rază de acțiune revendicată de 2.500 de kilometri, acesta a adăugat că, până în prezent, se pare că Moscova folosește aceste drone pentru lovituri tactice în apropierea liniilor de front, mai degrabă decât pentru a distruge ținte mai strategice în adâncimea teritoriului ucrainean.

Dronele iraniene sunt relativ mici și zboară la o altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea lor de către sistemele ucrainene de apărare aeriană, a declarat colonelul Kulagin. El a spus că speră ca SUA și aliații să poată furniza Ucrainei tehnologii antidronă mai avansate sau să intervină pentru a întrerupe livrările de drone iraniene către Rusia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Imposibil: de luni de zile ne-a explicat presa de propaganda cat de vai de mama lor sunt mizzzeriile astea iraniene, nici nu sunt capabile sa zboare de fapt.
  Si acuma veniți sa ne spuneți ca sunt periculoase? Minciuni!

 2. Daaaa, le-au dat dronele un „avantaj major” in Harkiv. Atat de mare a fost avantajul, ca au fugit rusii din Harkiv abandonand sute de tancuri si alte vehicule in perfecta stare de functionare, nu mai vorbim de munitie. In unele cazuri si-au pierdut si pantalonii de pe ei in timp ce alergau panicati spre Rusia. La Izium erau trupele de elita ale Moscovei, si n-au fost in stare nici macar sa incetineasca ofensiva Ucraineana.

  Adevarul este ca Rusia a ajuns la fundul sacului. Acum foloseste inclusiv sistemele de aparare anti-aeriana ca sa bombardeze tinte terestre, dupa ce au epuizat munitiile de precizie. Simplul fapt ca e nevoita sa importe drone din Iran demonstreaza disperarea Rusiei si lipsa cronica de tehnica de lupta moderna.

  • stai linistit ca rusii au fugit doar in presa de propaganda UE.
   Sunt tot acolo, nu au fugit nicaieri.
   Apropos, deci daca Franta sau UK cumpara avioane de la americani se cheama ca sunt la fundul sacului si nu au tehnica…
   Bine.

  • @Dominicos ce fumezi tovarase in ambasada RuZiei! Pana si Soloviov era oparit ca ati fugit ca s0b0lanii din Harkov ! Minciuna nu tine loc de realitatea carpelor bolsevice!

 3. marea problema a lui putzin e ca aceste drone sint de unica folosinta si stocul furnizat de prietenii musulmani s-a terminat