G4Media.ro

De ce dați, mami și tati? Daniel David, despre furia care duce…

Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

De ce dați, mami și tati? Daniel David, despre furia care duce la lovirea copilului și exemple de calmare a părinților, în momentele limită

Părintele care ajunge la impulsul de a-și lovi copilul “trebuie să știe că este ceva problematic cu mintea sa”, avertizează psihologul Daniel David. Mama, tatăl care își plesnesc copiii au “un stil cognitiv irațional/antisocial”, spune acesta. Profesor de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David a vorbit într-un interviu acordat Edupedu.ro despre ce se întâmplă în mintea părintelui care a avut un episod agresiv, ce soluții funcționează pentru a ieși din furie și care sunt efectele bătăii asupra copiilor.

  • Cei mai bătuți sunt copiii cu vârste între 3 și 6 ani, și cei între 10 și 13 ani, conform cifrelor publicate în urmă cu 3 ani de Autoritatea pentru Protecția Copilului, citată atunci de HotNews.ro.
  • În România, 63% dintre copii spun că sunt bătuți de părinți, spune asociația Salvați Copiii, care precizează, însă, că violența asupra copiilor este un fenomen “ascuns și subraportat”.

Edupedu.ro: De ce lovesc părinții, atunci când lovesc? Ce mecanism intră în funcțiune în mintea părintelui, astfel încât ajunge să își bată copilul?
Daniel David: Comportamentul copilului este un eveniment activator pentru mintea părintelui. Atunci când copilul nu se comportă așa cum crede părintele că ar trebui, părintelui îi este greu să tolereze această discrepanță și face evaluări globale asupra copilului.

Așadar, în mintea părintelui apare triada:

TREBUIE (ca copilul să facă anumite lucruri – gândire rigidă/inflexibilă) +
NU POT TOLERA (că copilul nu face ce trebuie – intoleranță la frustrare) +
EVALUARE GLOBALĂ (ex. este un copil rău, pentru că nu face ceea ce trebuie)

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Romanii sunt o natie de sociopati.

    Nu-si bat doar copiii, ci si nevestele, parintii, vecinii, ceilalti oameni din trafic, protestatari pasnici, politisti prieteni cu interlopi, muncitori care n-au nicio treaba, aia care ti-au spus sa dai muzica mai incet etc.

  2. Doamne ce prostii! Ce subiecte tâmpite pot ocupa mințile oamenilor. Cred ca in privința corectitudinii politice suntem mai avansati decât cei din vest. În toate instituțiile totul pute în cauza monstrozitatii asteia!

  3. De ce dati, mami si tati? Pentru ca atit ii duce capul. Am copii mari acum, dar in zecile de ani in care au crescut o singura data l-am altoit (nu in sensul de a-i da o bataie ci o singura lovitura) pe unul din ei inr-un moment de enervare. Si dupa aia mi-a parut rau.

  4. In practica nu este un simplu impuls (are si acesta o contributie ). Impulsul repetativ ,nu se mai numeste impuls . Societatea romaneasca , este inca marcata de modalitatea invechita, de a privi familia si inca inchisa in dogmele de natura religioasa, ce decreteaza barbatul -cap al familiei- ce detine puteri absolute , asupra celorlalti membri .Cuvinte ca -bataia e rupta din rai sau – eu te-am facut , eu te omor -inca rasuna placut , in mintea multora dintre noi . Ne mai trebuie ceva vreme masurata in ani ,sa intelegem modul in care societatea umana trebuie sa convietuiasca si asta e valabil nu numai la nivel de familie , este valabil si la nivelul unei tari , sau unei uniuni de tari .Pina nu vom fi in masura sa respectam un grup de cuvinte , ce parca trec pe linga unii dintre noi ,fara sa lase urme ,cuvinte repetate si iar repetate , dar putin intelese, cuvinte ce ar trebui sa faca din noi oameni (in adevaratul inteles al cuvintului OM) cuvintele :DREPTURILE OMULUI . Nu realizati cit de maret suna aceste doua cuvinte, ce cuprind o imensitate de adevaruri si de obligatii si toate doar pentru a putea fi noi toti, numiti OAMENI