G4Media.ro

De ce critică politicienii din UK propunerea de pașaport Covid: “Marea Britanie…

Sursa Foto: Facebook/ Boris Johnson

De ce critică politicienii din UK propunerea de pașaport Covid: “Marea Britanie cu două niveluri” și “Proiectul teamă”

Criticile planurilor pentru introducerea unor pașapoarte Covid în Anglia au devenit mai vocale, pe fondul temerilor că ar putea crea o societate “cu două niveluri”.

Documentele guvernamentale publicate luni 5 aprilie spuneau că astfel de certificate – care dovedesc dacă cineva a fost vaccinat, a testat negativ sau are imunitate – ar putea deveni “o caracteristică a vieții noastre”.

La conferința de presă de luni, prim ministrul britanic Boris Johnson nu a exclus ideea, iar guvernul de la Londra (care are competență în materie doar în Anglia) a spus că colaborează cu administrațiile descentralizate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord pentru a găsi o “abordare coerentă”.

În prezent, se efectuează o revizuire politicii guvernului pentru a se vedea cum ar putea funcționa pașapoartele în Anglia, fiind programate evenimente test viitoare, inclusiv finala Cupei Angliei la fotbal de pe stadionul Wembley din 15 mai, unde va fi permisă prezența a 21.000 de spectatori.

Un sondaj de opinie recent realizat cu peste 8.000 de adulți din Marea Britanie a sugerat că există un sprijin public puternic pentru utilizarea “pașapoartelor de vaccinare” în anumite situații.

Mai mult de trei sferturi (78%) dintre cei chestionați de Ipsos Mori au susținut utilizarea lor pentru călătorii internaționale și pentru a vizita o rudă într-o casă de îngrijire. Cercetările au arătat, de asemenea, că 74% dintre cei chestionați susținut utilizarea acestora pentru a vizita rude în spital și 68% pentru a participa la concerte de teatru sau evenimente în interior.

Opoziție în propriul partid

Dar opoziția față de pașapoartele Covid utilizate în Marea Britanie a crescut – un grup interpartinic de peste 70 de parlamentari criticând planul săptămâna trecută. Ei au spus că solicitarea dovezilor medicale pentru a lua parte la viața comunității locale sau a merge în locuri precum pub-uri, este discriminatorie și divizează societatea.

Deputatul Mark Harper, care prezidează Grupul de Recuperare Covid al deputaților Conservatori, care este împotriva restricțiilor, a declarat că nu este acceptabil ca sfârșitul distanțării sociale să depindă de pașapoarte.

Sursa Foto: Mark Harper/ Facebook

“Până la 21 iunie, guvernul a promis că ‘nu vor exista limite legale pentru contactul social’ sau ‘pentru toate evenimentele din viața personală’. Deci, dacă guvernul dorește să introducă la schimb certificate de statut Covid (pașapoarte interne pentru vaccinuri), atunci ar trebui să ceară Parlamentului să-și dea aprobarea așa cum au promis miniștrii. Încercarea de a introduce aceste pașapoarte interne de vaccin pe ușa din dos, legându-le de eliminarea regulilor de distanțare socială, nu va fi nicidecum acceptabilă.” a spus Harper într-un comunicat.

Harper care a fost ministru și lider al grupului parlamentar Conservator din Camera Comunelor, a spus că este “crucial” ca parlamentarii să poată vota asupra acestei probleme.

Fostul lider al Partidului Conservator (2001 – 2003), Sir Iain Duncan Smith a avertizat în cotidianul Daily Mail: “ne îndreptăm spre o semi-carantină infernală, în care trebuie să fim testați tot timpul, să purtăm pașaport de vaccin peste tot și să fim sub amenințarea constantă de a fi închiși din nou” .

“Ni s-a spus că vaccinul este calea de ieșire, fără niciun fel de condiții. Din datele publicate putem vedea că vaccinul funcționează mai bine decât spera oricine, dar acum oamenii de știință spun că adevărata problemă este o nouă tulpină sau un al treilea val. Aceștia vor să mențină Proiectul Teamă pentru că se bucură de controlul pe care îl au, iar miniștrii le-au cedat” a adăugat Duncan Smith care a mai spus: “Indiferent dacă statul legislează, îl recomandă sau îl permite pur și simplu, certificarea statutului Covid va duce la o Britanie cu două niveluri și aceste probleme trebuie dezbătute temeinic și atent înainte de a le permite să afecteze viața alegătorilor noștri.”

Premierul Johnson care este și lider al Partidului Conservator nu poate ignora cu desăvârșire acest aceste voci cu autoritate din aripa de dreapta a partidului, în condițiile în care și liderul Partidului Laburist (cel mai mare din opoziție), Sir Keir Starmer, a declarat că pașaportul Covid este “ne-britanic”, iar Partidul Liberal Democrat se opune și el introducerii acestuia.

Probleme “etice și practice”

Când premierul Johnson a fost întrebat despre această idee la conferința de presă de luni, el a spus că pașapoartele Covid nu vor fi necesare pentru relaxarea restricțiilor de săptămâna viitoare (etapa 2) sau pe 17 mai (etapa 3).

El a recunoscut că există “probleme etice și practice” și a adăugat: “Trebuie să fim foarte atenți la modul în care procedăm și să nu lansăm un sistem discriminatoriu”.

„Dar vreau să subliniez că suntem departe de a finaliza orice planuri de certificare Covid în Marea Britanie”, a spus el.
Mai multe țări își implementează deja propriile scheme de pașapoarte. În Israel – care are cea mai mare rată de vaccinare din lume – persoanele care au fost complet vaccinate pot prezenta un “permis verde” pentru a fi admise în locuri precum hoteluri, săli de sport sau teatre.

În Anglia (unde trăiește 85% din populația Regatului Unit), începând cu 12 aprilie, se pot redeschide magazine neesențiale, săli de sport, coafori și alte servicii de contact apropiat, precum și localuri care servesc mâncare și băuturi în aer liber.

Între timp, peste 5,4 milioane de persoane din Marea Britanie au fost complet vaccinate, cu un total de peste 31,5 milioane de persoane cărora li s-a administrat prima doză.

Cele mai recente cifre guvernamentale publicate luni au arătat că au fost confirmate încă 2.762 de cazuri și alte 26 de persoane au murit de Covid în termen de 28 de zile de la testarea pozitivă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...