G4Media.ro

De ce au cerut judecătorii constănțeni revocarea președintelui Curții de Apel Constanța.…

De ce au cerut judecătorii constănțeni revocarea președintelui Curții de Apel Constanța. Acuzații grave în motivarea deciziei: interpretări discreționare și imprevizibile ale unor dispoziții legale și regulamentare

Judecătorii Curții de Apel Constanța și-au motivat decizia revocării din funcție a președintelui instanței, Marius Cristian Epure, acuzându-l de ”atitudini nedemne de natură a afecta prestigiul instanței”. Magistrații consideră că Epure a dat dovadă de lipsă de considerație față de opiniile colegilor lui, că a comunicat deficitar cu ei și că a adoptat o serie de „măsuri manageriale defectuoase și discreționare”.

Judecătorii mai susțin că președintele CAB Constanța a interpretat discreționar și imprevizibil mai multe dispoziții legale și regulamentare și că ”a împiedicat anumite proceduri legale, printre care și aceea de revocare a unui membru ales în cadrul CSM, prin faptul că a înregistrat cu întârziere o corespondență de la Curtea de Apel Brașov”. Totodată, lui Epure i se mai reproșează și refuzul constant de comunicare a unor informații de interes public.

Nemulțumirile dintre corpul judecătorilor și Epure persistă de mai multă vreme, dar scandalul propriu-zis a izbucnit în toiul protestelor magistraților, atunci când Adunarea Generală a Curții de Apel a decis suspendarea activității, iar Epure nu a vrut să recunoască legitimitatea acesteia.

Adunarea Generală s-a întrunit în 9 aprilie, special pentru revocarea lui Marius Cristian Epure, la solicitarea unui număr de 27 de judecători, iar întâlnirea s-a desfășurat în prezența a 30 din cei 41 de judecători pe care îi are instanța.

Cu 21 de voturi, judecătorii au decis ca revocarea lui Marius Cristian Epure să fie înaintată către CSM și cu 18 voturi s-a decis ca judecătorul să fie suspendat din funcția de președinte al Curții de Apel Constanța până la finalizarea procedurii de revocare din funcție.

Secția de judecători din CSM are ultimul cuvânt în această speță și ea va decide dacă Epure va pleca sau nu din funcție. Secția de judecători din CSM este controlată de Lia Savonea, președinta Consiliului, cea față de care Marius Cristian Epure a încercat să cultive relații apropiate în mai multe rânduri.

Comunicatul integral al Adunării Curții de Apel Constanța:

”Curtea de Apel Constanța

10.04.2019

COMUNICAT

Adunarea Generală a judecătorilor din Cadrul Curții de Apel Constanța, întrunită la data de 09.04.2019, la solicitarea unui număr de 27 de judecători, în temeiul dispozițiilor art.50 alin.3 din Legea nr.304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art.51 alin.2 și 7 din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art.17 alin.2 și 6 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, în prezența unui număr de 30 de judecători, a hotărât declanșarea procedurii de revocare din funcție de președinte al Curții de Apel Constanța a domnului judecător Marius Cristian Epure, în sensul:

1. Solicitării revocării din funcția de președinte a Curții de Apel Constanța a domnului judecător Marius Cristian Epure, prin înaintarea acestei propuneri Secției de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (21 voturi pentru, 8 abțineri și 1 vot împotrivă);

2. Solicitării suspendării din funcția de președinte al Curții de Apel Constanța a domnului judecător Marius Cristian Epure până la finalizarea procedurii de revocare din funcție (18 voturi pentru; 2 abțineri și 10 voturi împotrivă).

În conformitate cu dispozițiile art.51 alin.2 lit. b din Legea nr.303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, din oficiu sau la propunerii adunării generale ori a președintelui instanței, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilității și aptitudinile manageriale.

În susținerea propunerilor adresate Secției de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Constanța, cu majoritate de voturi, a apreciat asupra cazului de revocare din funcția de președinte a Curții de Apel Constanța a domnului judecător Marius Cristian Epure în raport de existența unor posibile motive care se circumscriu atitudinilor nedemne, de natură a afecta prestigiul instanței și a judecătorilor acesteia, lipsei de considerație pentru opinia judecătorilor din cadrul instanței, concretizată în comunicarea deficitară și lipsa dialogului cu judecătorii, adoptării de măsuri manageriale defectuoase și discreționare, interpretării discreționare și imprevizibile a unor dispoziții legale și regulamentare, asumării unilaterale a calității de reprezentant al instanței și împiedicării derulării unor proceduri legale, printre care și aceea de revocare a unui membru ales în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, prin înregistrarea cu întârziere a unei corespondențe înaintate de Curtea de Apel Brașov în registrul de corespondență administrativă, prin comunicarea cu întârziere a informațiilor legate de circuitul intern al acestei corespondențe și prin refuzul constant de comunicare a unor informații de interes public, cum sunt cele referitoare la conținutul corespondenței înaintate.

În urma votului exprimat de un număr de 29 de judecători, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Constanța a decis aducerea la cunoștință publică a prezentei hotărâri, potrivit dispozițiilor art.7 alin.1 lit. c din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, prin difuzarea acesteia către mass-media și publicarea pe portalul oficial al instanței, prin intermediul Biroului de Informații și Relații Publice al Curții de Apel Constanța.

În urma votului exprimat de un număr de 21 de judecători, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Constanța a decis ca în cazul refuzului de aducere la îndeplinire a dispozițiilor de mai sus, prezenta hotărâre să fie adusă la cunoștință publică prin orice mijloace de comunicare”

Sursa: info-sud-est.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.