G4Media.ro

Datoria publică a Marii Britanii, la cel mai ridicat nivel începând din…

sursa foto: Facebook/ British Museum

Datoria publică a Marii Britanii, la cel mai ridicat nivel începând din 1961

Datoria publică a Marii Britanii, ca procent din PIB, a urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din 1961, arată datele publicate, vineri, de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), adăugându-se presiunilor financiare cu care se va confrunta viitorul Guvern, după alegerile din 4 iulie, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în mai la 2.742 miliarde de lire sterline (3.470 miliarde de dolari) sau 99,8% din PIB, de la 96,1% în urmă cu un an, conform datelor ONS.

Creşterea de luna trecută vine în pofida unor împrumuturi guvernamentale uşor mai reduse, care s-au situat la 15 miliarde de lire sterline, în timp ce economiştii se aşteptau la 15,7 miliarde de lire sterline.

În perioada aprilie – mai 2024, împrumuturile au totalizat 33,5 miliarde de lire sterline, cu 0,4 miliarde de lire sterline mai mult decât în perioada similară din 2023.

Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanţele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei şi de nivelul ridicat al dobânzilor. Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condiţiile scăderii inflaţiei.

Atât conservatorii, cât şi laburiştii s-au angajat să nu majoreze impozitele, în timp ce previziunile bugetare din martie arată că ponderea taxelor ca procent din PIB este în grafic pentru a atinge cel mai ridicat nivel din 1948.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează