G4Media.ro

Date oficiale: 16.217 deținuti au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. 1834…

Date oficiale: 16.217 deținuti au fost eliberați în baza recursului compensatoriu. 1834 fuseseră condamnați pentru omor 

Cele mai recente statistici ale Ministerului Justiției, făcute publice răspuns la o întrebare adresată de deputatul PNL Sorin Ioan Bumb, arată că începând cu 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, și până în 15 martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deținuți puși în libertate. Dintre aceștia, 1834 aveau condamnări pentru omor, 5946 pentru furt și tâlhărie, 762 pentru viol, iar 1665 pentru conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice ori alte substanțe, precum și pentru alte infracțiuni privind circulația pe drumurile publice.

În aceeași perioadă, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%, după cum arată răspunsul oficial semnat chiar de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției.

În seria dezvăluirilor începute pe Facebook, după demisia sa de la Ministerul Justiției, Tudorel Toader a dat detalii sâmbătă despre legea recursului compensatoriu „pe înțelesul tuturor”, explicând cum s-a ajuns la suplimentarea zilelor de la 3 la 6, pentru eliberarea deținuților care au beneficiat de legea promovată în mandatul său de ministru.

Toader susține, în mesajul cu titlul „Arta manipulării”, că ministerul condus de el a propus ca, în vederea eliberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, să se considere executate 3 zile de pedeapsă, numai că suplimentarea acestor zile, cu o clementa de la 3 la 6 zile, a fost făcută de Camera Deputaților, care, deși a menținut propunerea sa, acceptată și de CSM și de Senat, a „transformat” cele 3 zile în 6.

Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea condiționată au devenit mai laxe, începând de la spațiul de deținere și până la condiții, a mai spus fostul ministru.

În replică la postarea acestuia, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) i-a reproșat lui Toader că a fost complice la adoptarea legii, iar distanțarea sa  de efectele ei, de acum, nu este credibilă.

„Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, nu numai că a susținut recursul compensatoriu, dar a și promovat insistent extinderea acestuia prin acordarea unei compensații bănești de 5 – 8 Euro pentru fiecare deținut care în perioada 2012 – 2017 ar fi fost cazat în condiții improprii.

Doar faptul c-a premeditat aceasta acțiune îi permite acum să-și enumere alibiurile pe Facebook în postări care, absolut corect dealtfel raportat la încercările disperate ale acestuia de a se distanța de un grav atentat la siguranța publică, fac trimitere la o serie de încercări de manipulare”, a susținut FSANP.

La începutul anului, un tânăr de 25 de ani a murit după ce a fost înjunghiat în fața unui club din Mediaș. El a fost atacat de un recidivist, care a beneficiat de  recursului compensatoriu.

În noiembrie 2018, o tânără de 20 de ani a fost victima unui atac violent, petrecut în scara unui bloc din Alba Iulia. Denisa Sava a fost atacată de Nicolae Drăgoi, un recidivist eliberat înainte de termen, în calitate de beneficiar al recursului compensatoriu. Imaginile cu agresiunea au fost surprinse de o cameră de filmat amplasată în scara blocului.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Tudorel Toader,licheaua perfecta.La un imaginar concurs de lichele,Tudorel Toader ar castiga detasat primul loc.Banuia Dragnea,ceva,cand l-a pus ministru.Asta este profilul omului care face dreptate in Romania.Incredibil.

  2. Infractorii cu relatii nici ajung in puscarii deoarece sunt albiti anticipat de ”onoratele instante”

  3. sinistre, nu te-a felicitat dana garbovan ?

  4. Tudorele Talherele, ai fost cel mai ticalos si mincinos ministru al justitiei. Esti un neg al istoriei. Esti o rusine. Impostorule! Ar trebui sa nu mao scoti chelia din casa si sa stai ascuns in pivnita la Vulturu!

  5. E normal – a fost intr-un guvern de gunoaie si penali psd+alde (cu sustinere udmr). Ca TT e o jigodie, nu e nici o indoiala, iar ca el sunt si cei care l-au votat rector din taraba de diplime AL I CUZA – o universitate de (…)

  6. Așa se întâmplă când nu mergem să votăm și lăsăm tot felul de specimene de sorginte comunistă să ne traseze viitorul.Asta ne trebuie ,Criminali Și Violatori liberi să ne de-a în cap pe stradă.