G4Media.ro

Daniel Horodniceanu s-a înscris în cursa pentru posturile de procuror general și…

Daniel Horodniceanu s-a înscris în cursa pentru posturile de procuror general și procuror-șef DIICOT

Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT, a declarat pentru G4Media.ro că s-a înscris în cursa pentru posturile de procuror general și procuror-șef DIICOT.

Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015 – 2018. El s-a înscris în 2018 pentru un nou mandat, dar a fost preferat Felix Bănilă.

Cine e Daniel Horodniceanu

A fost şeful Serviciului teritorial Iaşi şi a fost numit şef al DIICOT în urmă cu patru ani de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc. Practic, a fost prima numire de şef al unui mare parchet făcută de actualul preşedinte.

În mandatul de 3 ani, Horodniceanu a avut de gestionat dosare grele precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA, dosarul medicului Lucan sau ancheta Romgaz. Recent, dosarul Romgaz a fost practic anulat de judecătoarea de cameră preliminară de la Înalta Curte, Ioana Ilie, după ce fostul procuror de caz Gheorghe Şpaiuc a făcut greşeli în cascadă precum solicitarea unui mandat de supraveghere tehnică pentru conturi de la Tribunal, nu de la Înalta Curte, deşi în anchetă era vizat un fost ministru, Adriean Videanu. Horodniceanu a încercat să salveze dosarul şi a înlocuit procurorul de caz, dar – în mare măsura – a fost prea târziu. Prejudiciul din dosarul Romgaz se ridică la 60.000.000 de euro.

În mandatul lui Horodniceanu, DIICOT a instrumentat mai multe dosare cu specific terorist precum cazul extremiştilor maghiari sau al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism. Ambele cazuri s-au lăsat cu condamnări. DIICOT, sub conducerea lui Horodniceanu, s-a războit şi cu jurnaliştii de la The Sun care au aruncat pe piaţă un „fake news” precum cazul copiilor exploataţi pentru producerea ouălor Kinder sau cei de la Sky News care susţineau că în România se face trafic de armament.

Potrivit unor surse din DIICOT, Horodniceanu a avut o relaţie instituţională corectă cu serviciile secrete, dar nu a murit de dragul lor. De exemplu, Horodniceanu a părăsit recepţia SRI din 29 martie 2016 când a văzut că acolo era şi deputatul Sebi Ghiţă, multiplu inculpat. În plus, Horodniceanu a fost singurul şef de mare parchet care a dat publicităţii date statistice concrete potrivit cărora numărul informărilor SRI către parchete a scăzut în ultimii anii.

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Daniel Horodniceanu a fost precedat la şefia DIICOT de Alina Bica, arestată pentru corupţie şi fugită acum în Costa Rica. El a avut aşadar de gesionat şi o criză de imagine a procurorilor DIICOT.

Foto: Daniel Horodniceanu (Inquam Photos, Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Bine moldovene, urmașul lui Eminescu & Creangă.
    Ce facem noi cu hoții?

  2. Daca e profesionist si concursul e absolut cinstit, faptul ca il scoate pe impostorul Licu de acolo e prima fapta buna facuta de noul guvern. Fapta buna in semnsul ca va fi intr-o functie extrem de importanta un profesionist adevarat, nu ciurucul lacheului borfasilor, impostorul Toader si cracului de ismana, pesedistul sub acoperire liberala, Predoiu. ( I-a prelungit mandatul, pentru „continuitate”) Sa speram, ca are si tara aia inca un dram de noroc.

    • I-a prelungit mandatul de interimar lui licu pana in februarie, cand se incheie acest concurs pentru sefii parchetelor. Predoiu nu stiu daca este cu adevarat ce spui tu despre el, eu as zice sa mai asteptam nitel pana sa dam cu laturi.

  3. @Ați remacat și dacă Horodniceanu de la DIICOT, de la ăia care au confiscat ceasurile de la profesorii universitari, pe lângă ceasul cu brățară de cuoare galbenă cu care este arătat în fotografii , deci dacă are și ghiul, ?
    Remarcați și că ăia de la DIICOT de la profesorii universitari au luat 10, ceasuri, ?